PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Anadolu Selçuklu Mimarisinden Miras 7 Eser



BOZKURT21
30.Temmuz.2016, 21:00
Türk-İslam medeniyetinin Anadolu’da yerleşmesine vesile olan Anadolu Beylikleri aynı zamanda bu coğrafyada birbirinden güzel eserler yapmayı da ihmal etmemişti. Beylikler arasında Anadolu Selçukluları ise bıraktıkları tarihî birçok mirasla ayrı bir öneme sahiptir. İşte ecdat ellerinden çıkan ve günümüz Anadolu coğrafyasında hala ayakta kalan 7 mimari miras

1. Alaeddin Camii

http://yedikita.com.tr/wp-content/uploads/2016/06/1-2.jpg
Anadolu Selçuklu devri Konya’sının en büyük ve en eski camisidir. Şehrin merkezinde bulunan Alaeddin Tepesi’nde yükselen caminin yapımına, Selçuklu Sultanı Birinci Rükneddin Mesud’un son zamanlarında başlanılmıştır. İkinci Kılıç Arslan devrinde inşaatına devam edilmiş, Sultan Birinci Alaeddin Keykubad devrinde tamamlanarak 1221 yılında ibadete açılmıştır.
2. Alanya Kalesi

http://yedikita.com.tr/wp-content/uploads/2016/06/2-1.jpg
Bir Selçuklu açık hava müzesini andıran Alanya Kalesi’nde ilk yerleşim izleri çok eski dönemlere dayansa da bugünkü ihtişamına Anadolu Selçukluları zamanında kavuşmuştur. 1221 yılında kale, Anadolu Selçuklu Sultanı Birinci Alaaddin Keykubad tarafından alınırak büyük bir imar faaliyetine girişilir. Sultan, eski surları sağlamlaştırır, yeni surlar inşa eder ve Alanya’ya en parlak dönemini yaşatır. Bugünkü mevcut surlar, büyük sarnıçlar, Tersane, Kızılkule, Tophane, ve İçkale’deki saray kompleksi Alaaddin’in yaptırdığı eserlerden bazılarıdır.
3.Döner Kümbet

http://yedikita.com.tr/wp-content/uploads/2016/06/3-2.jpg
Kümbet, Birinci Alaeddin Keykubad’ın kızı Şah Cihan Hatun için yaptırılmıştır. Halk arasında Döner Kümbet olarak bilinen Şah Cihan Hatun Kümbeti, Kayseri’deki Anadolu Selçuklu eserlerinin en güzel örneklerinden biridir. Kitabesinde bir tarih belirtilmemekle birlikte 1275 yılı civarında yapıldığı tahmin edilmektedir.
4. Gök Medrese

http://yedikita.com.tr/wp-content/uploads/2016/06/4-2.jpg
Selçuklu mimarisinin en seçkin örneklerinden biri olan Gök Medrese, süsleme sanatı ile mimarinin birbiriyle bütünleştiği nadide bir eserdir. Sivas’ın sembolü haline gelen Gök Medrese, Anadolu Selçuklu Başveziri Sahip Ata tarafından 1271 yılında Mimar Kaluytan’a yaptırılmıştır. Asıl adı Sahibiye Medresesi olan yapıya, minarelerinde bulunan çiniler nedeniyle Gök Medrese denilmiştir.
5. Hunat Hatun Külliyesi

http://yedikita.com.tr/wp-content/uploads/2016/06/5-2.jpg
Külliye, Birinci Alaeddin Keykubad’ın eşi, İkinci Keyhüsrev’in annesi Mahperi Huand (Hunad, Hunat) Hatun tarafından 1237-1246 yılları arasında Kayseri’nin merkezinde yaptırılmıştır. Cami, medrese, türbe ve hamamdan oluşan bu külliye, gerek genel görünüşü, gerekse yapılış şekliyle Anadolu’da bulunan Selçuklu eserlerinin en güzel ve en önemli örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir.
6. Sultan Hanı Kervansarayı

http://yedikita.com.tr/wp-content/uploads/2016/06/6-1.jpg
Konya-Aksaray yolu üzerinde Aksaray iline bağlı Sultan Hanı Kasabası’nın içinde yer alan Sultan Hanı, Birinci Alaüddin Keykubad tarafından yaptırılmıştır. Türkiye’de bulunan en ihtişamlı kervansaraylardan biri olan Sultan Hanı ince ve estetik taş işçiğiyle dikkat çekmektedir.
7. Yivli Minare

http://yedikita.com.tr/wp-content/uploads/2016/06/7-2.jpg
Yivli Minare Antalya’daki İslâm mimarisinin ilk eserlerindendir. 13. yüzyıla ait bir Selçuklu eseri olan minare, külliye yapı topluluğunun bir parçasıdır. Kaidesi kesme taştan olup gövde kısmı tuğla ve firuze renkli çinilerden yapılmıştır. 8 yivli olan minare günümüzde Antalya şehrinin simgesi durumuna gelmiştir.