PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kadınlar söylemeye çekiniyor ama tedavisi var



CeMo
05.Şubat.2014, 12:57
Kadınların özel hayatlarını ve sosyal yaşamlarını olumsuz etkileyen idrar kaçırma sorunu, basit egzersizler, etkili ilaçlar ve kolay uygulanabilir cerrahi yöntemlerle tedavi edilebiliyor.

Yapılan çalışmalar, idrar kaçırmanın genç kadınlarda yüzde 20-30 oranında görüldüğünü, orta yaşlılarda bu oranın yüzde 30-40’lara çıktığını, yaşlılarda ise yüzde 40-50’lere kadar yükseldiğini gösteriyor. Vakaların sadece yüzde 10’luk kısmında ilaç tedavisi veya ciddi bir ameliyata gerek duyuluyor. Günlük hayatları olumsuz etkilenen bu kadınlar, sorunlarını en yakınlarına dahi açıklamaktan utandıkları gibi hekime başvurmaktan da çekiniyorlar.

Acıbadem Bursa Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ebru Füsun Donat, idrar kaçırmanın, kontrol dışı idrarı tutamama ve kaçırma şeklinde tanımlandığını, bunun strese ya da sıkışmaya bağlı olabileceğini belirtiyor. Dr. Donat, şu bilgileri veriyor: “İdrar kaçırma sosyal bir olay. Batı ülkelerinde aşırı spor yaparken bir iki damla kaçırmak bile tedavi edilirken, Türkiye’de kırsal kesimde yaşayan ve üç doğum yapmış bir annenin günde 5 -6 ped değiştirecek kadar kaçırıyor olması bir tedavi nedeni olmayabiliyor. Ancak bu durum, doğum yapmanın, sık çocuk doğurmanın, yaşlılığın bir sonucu olarak düşünülmemeli. İdrar kaçırmanın her türüne doğru yaklaşıp doğru tedaviyi seçmek önem taşıyor. Bu nedenle idrar kaçırma belirtisinin ciddiye alınması gerekiyor.”


'Stres tipi idrar kaçırma'da sadece bir gebelik bile risk faktörü oluşturduğunu belirten Dr. Donat, şöyle devam ediyor: “Riski artıran diğer faktörler ise normal doğum, aşırı kilolu olmak, kronik kabızlık yaşamak, sigara kullanımına bağlı kronik öksürük ve sürekli ağır kaldırmak olarak sıralanıyor. Ayrıca östrojen eksikliğine bağlı olarak dokuların elastikiyetini kaybetmesi nedeniyle menopoz döneminde de görülebiliyor. 'Sıkışma tipi idrar kaçırma' ise diyabet, Parkinson hastalığı, bel fıtığı ve idrar torbasına bası yapan tümörler nedeniyle ortaya çıkabiliyor. Aniden ortaya çıkan idrar kaçırmalarda idrar yolu enfeksiyonu ve özellikle mesanede taş olasılığının da değerlendirilmesi gerekiyor.”

Donat, ameliyatlar konusunda şunları dile getiriyor: “Ameliyatlar vajenden ya da karın üstünden yapılabiliyor. Vajenden yapılan ameliyatlarda bantların ucu, kasıklardan ya da bacak iç kıvrımından çıkarılıyor. Karından yapılan ameliyatlar laparoskopik veya açık yöntemle gerçekleştirilebilir. Karından yapılan operasyonlardan en sık uygulanan yöntem olan Burch ameliyatlarında mesane dikişlerle yukarıya leğen kemiğine asılıyor. Bu yöntem daha çok sarkma sorunu da olan hastalarda tercih ediliyor. Eğer mesane ile birlikte rahimde de sarkma varsa ameliyata rahimin ve eğer menapozda bir hasta ise yumurtalıkların da alınması işlemi ekleniyor. Vajinal ameliyatlar yaklaşık 15-20 dakika kadar sürüyor ve hasta en fazla bir gün hastanede yatıyor, ertesi gün normal hayatına dönüyor.”

Donat, stres tipi idrar kaçırmalarda idrar kasların çalışmasına yönelik egzersizler ile tedavinin yüzde 50-75 oranında sonuç verdiğini sözlerine ekliyor.