PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Meyan Kökünün Faydaları



aRZuU
16.Şubat.2014, 00:57
Meyan Kökünün Faydaları
Meyankökü Avrupa,Asya ve Akdeniz havzasında yetişen çok yılllık bir bitkidir.

En çok Rusya,İspanya,İran ve Hindistan'da yetiştirilir.Dünyada en çok tüketilen ve bilinen bitkilerden biridir.

Ülkemizde güneydoğu Anadolu bölgesinde yetişir ve meyan şerbeti olarak bilinen bir şerbet yapımında kullanılır.Kola ürünlerinin ana maddesi de meyanköküdür.

En çok şekerli tadıyla bilinir ama sağlığa çok faydalı olduğu pek bilinmez.Bütün kıtalardaki antik kültürlerin hepsi meyankökünü kullanmışlardır,kullanımıyla ilgili ilk kayıt M.Ö 3. yüzyılda Mısırlılar tarafından tutulmuştur.

Mısırlılar ve Grekler bitkiyi öksürük ve akciğer hastalıklarının tedavisinde kullanıyorlardı.Meyankökü Çin'de ginsengten sonra mide,dalak,karaciğer ve böbrek hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaç terkiplerinde en çok kullanılan bitkidir.Japonlar meyankökünü karaciğer iltihabı için kullanıyorlardı.

Meyankökü en çok öksürük,ses kısıklığı,boğaz iltihabı ve bronşit gibi üst solunum yolları hastalıkları için kullanılır,balgam söktürür.

Köklerde bulunan ana etken madde glikrizin maddesidir.Ayrıca şeker,nişasta,flavonoidler,saponoidler,steroller,a mino asitler ve yağ asitleri içerir.Glikrizin adrenal korteks hormonu aldosteronun salgılanmasını sağlar.Aldosteron kanda sodyum ve potasyum dengesini düzenleyen bir steroid hormonudur.

Öksürük ilacı olarak kodein kadar etkilidir.

Meyankökünün kökleri yüksek oranda müsilaj içerdiğinden çayı içildiğinde mukoza iltihaplarını iyileştirir.

Meyankökünün mide rahatsızlıkları için kullanımı 1. yüzyıla kadar uzanır.Günümüzde mide ve bağırsak ülserleri,asit seviyesini düşürmek ve mide duvarını korumak için kullanılır.

Romatizma,eklem iltihabı ve Addison hastalığına iyi gelir,kan şekerini düzenler.

Kökleri östrojenik etki gösterir.Menapozda ve adet sorunlarında etkilidir.

Ana etken made glikrizin anti viral özellikleri nedeniyle AİDS tedavisinde denenmiştir.Japonya'da yapılan klinik deneylerde,interferon aktivitesini artırarak HIV virüsünün ilerlemesini durdurmuştur.

Glikrizin aynı zamanda,hidrokortizon gibi hormonların üretimini artırır.Meyankökünün iltihap kurutucu özelliği burdan kaynaklanır.Kortizon gibi,romatizmal ve alerjik semptomların azalmasında ve strese karşı etkili olur,ayrıca kortizon gibi yan etkileri yoktur.

Glikrizin sekerden 50 kat daha tatlı olduğu için gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılır.İlaç sektöründe ilaçları tatlandırmak için kullanılır.

Meyankökü deri enfeksiyonlarında kullanılır.Gözeneklerin açılmasını sağlar.