PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bebeklerde Ağız Yaraları



BOZKURT21
27.Şubat.2017, 21:06
Bebeklerde Ağız Yaraları

Bebeklerde ağız yaraları, dünyaya yeni gözlerini açmış bir bebeğin sadece anne sütüyle beslenmesi gerekmektedir. 10 bebekten ikisinin yakalandığı bir hastalık olmaktadır. Genellikle yeni doğan bebeklerde görülmektedir. Bazı durumlarda 2 yaşına kadar ağzında yara oluşabilmektedir. Normal doğumla dünyaya gelen bebeklerde görülmektedir. Candida Albikas adı verilen bir mantar neden olmaktadır. Doğum esnasında bebeğin solunum yollarına ve sindirim sistemine bulaşmaktadır. Ağız içerisinde olan, dil üzerinde, yanak kısmında, dudaklarda ve damaklarda görülmektedir. Bebekte yüksek ateş, meme emmekte güçlük, halsizlik, huzursuzluk ve aşırı ağlama görülmektedir. Bebeklerde görülen ağız yaraları halk arasında pamukçuk denmektedir. Ortası beyazdır. İlk başlarda uçuk sanıldığından yanlış tedavi edildiğinde tedavisi güçlenecektir. Hastalık sırasında doktorun verdiği ilaçlar dışında başka bir ilaç kullanmamalısınız. Ayrıca bebeğinizi emziriyorsanız, emzirmeye devam etmeli ve başka yardımcı mamaları vermemelisiniz.

Ağzı yara olan bebek emzirilirken dikkatli olunmalıdır.

Bu hastalık bebeğinizin halsiz olmasına ve ağzının yara olduğundan acımasına neden olacaktır. Bu yüzden anne sütü verirken, bebeğiniz yorulacağından hemen memenizi çekmemelisiniz. Bebek anne sütünü emerken çok büyük yorgunluk hissedeceğinden emmek istemeyecektir. Bebeğinizi nasıl emziriyorsanız aynı şekilde emzirmeniz tavsiye edilmektedir. Sadece emzirme süresi bebeğinizin ağzında yara olacağından daha uzun sürecektir. Eğer bebeğinizi emzirirken normalde olmayan meme ucunda aşırı bir ağrı oluyorsa ve emzirdikten bir süre sonra annenin göğsünde kızarıklık oluyorsa, bebeğinizde olan ağız yarasındaki mantar sizde de var demektir. Bu durum anlaşıldığında mutlaka bebek için doktor tarafından verilen damlalar anne göğsü içinde kullanılabilir. Ayrıca göğse hijyeni çok iyi yapması gerekmektedir. İlaçları düzenli olarak kullanılmaya başlandığında iki gün içerisinde bebekte bulunan şikayetlerde azalma görülür ve bebeğin iştahı normale döner. Fakat annenin emzirdiği sürece bebeğini göğüs hijyenine çok dikkat etmelidir.

Mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir.
http://www.agiz.gen.tr/images/bebeklerde-agiz-yaralari.gif
Bebeklerin vücut direncinin düşmesine neden olacak olan Candida Albikas mantarı, ilk başlarda solunum yolunu ve sindirim sistemini etkilemektedir. Hastalık belirtisi olduğu fark edildiğinde hemen doktora gidilerek ilaç tedavisine başlanması gerekmektedir. Yeni doğan bebekler vücut direnci çok yüksek olmadığından bu virüs kana karışma riski bulunmaktadır. Solunum yolunu etkilediğinden ağır akciğer enfeksiyonu olabilir. Sık sık bebeğin bulunduğu odanın havalandırılması gerekmektedir. Temiz giysiler giyilmeli ve yalancı meme ya da biberon çocuğa verilmemesi gerekmektedir. Bulunan odanın temizliği çok önemli olacaktır. Bu hastalık kendiliğinden geçer diye beklememelidir. Çünkü kendi kendine geçmesi yerine zamanla daha da ilerleyecek ve diğer hastalıkların olmasına neden olacaktır. Eğer tedavi edilmesine rağmen geçmiyor ya da sık sık tekrarlıyorsa bu hastalığın altında başka bir hastalığın olacağı şüphesiyle doktora tekrar başvurmak gerekmektedir. Candida Albikas mantarı yetişkinlerde de bulunmaktadır. Özellikle vajina florasında ve ağız florasında bulunur. Yetişkinlerin sindirim sistemi ve solunum yolları daha kuvvetli olduğundan bebeklerde ki gibi ağız yarası olmaz. Bu yüzden annenin eğer yalancı emzik ya da biberon kullanıyorsa kendi ağzına koyup bebeğe veriyorsa pamukçuk olma riski çok fazladır. Ayrıca annelerin bebeklerinin emziklerini ya da biberonlarını karbonatla yıkamak gibi bir yanlış yapmaktadır. Bu yanlış pamukçuğun artmasına ve iyileşmemesine neden olacaktır.