BOZKURT21
28.Şubat.2017, 19:47
ET BEKLETME KILAVUZU
http://www.ceyms.com/wp-content/uploads/2015/01/120.jpg
O bekleyebilir, siz ne kadar bekleyebilirsiniz?
Konu et olunca bekletilmiş etin en hızlı yükselen trendlerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Sıcaklığın ve nemin kontrol altında tutulduğu odalarda 21 ila 120 gün bekleyen etlerin daha hoş bir dokuya, sertliğe ve aromaya sahip olduğu biliniyor. Et, beklerken nemini yavaş yavaş atıyor ve etin tadı ve aroması bekledikçe daha belirgin oluyor. Bunun yanı sıra etin içinde bulunan ve ete sertliğini veren kolajen maddesi de etin içinde parçalanıyor böylece etini bekledikçe daha da yumuşak oluyor. Beklemiş bir et o kadar yumuşak oluyor ki parmağınızı bir tarafından değdirdiğinizde diğer taraftan rahatlıkla çıkabiliyor. Beklemiş bir et de tatlı, mısıra benzeyen bir kokuya sahip oluyor.
Et bekletme odalarına ve dolaplarına talep her gün artıyor. Bir et bekledikçe ne gibi değişiklikler oluyor?
7 GÜN
http://www.ceyms.com/wp-content/uploads/sites/1/nggallery/et/7.jpg (http://www.ceyms.com/wp-content/uploads/sites/1/nggallery/et/7.jpg)
Etin içindeki kolajen parçalanmaya başlıyor ama ette henüz aroma ve doku değişiklikleri oluşmuyor. Sadece yedi gün beklemiş bir et satışla sunulmaz. Et halen parlak kırmızı rengini koruyor.
21 GÜN
http://www.ceyms.com/wp-content/uploads/sites/1/nggallery/et/21.jpg (http://www.ceyms.com/wp-content/uploads/sites/1/nggallery/et/21.jpg)
(http://www.ceyms.com/et-bekletme-kilavuzu/nggallery/image/30-1/)Bu aşamada et ağırlığının yüzde 10’unu içindeki suyun buharlaşması nedeniyle kaybediyor. Ancak bu kuruma sadece etin önünden ve arkasından gerçekleşiyor. Etin yan taraflarında bulunan ve yağ tabakası ve kemik bu kısımdan buharlaşmayı engelliyor. Et ufalsa da yağ tabakası ufalmıyor ama rengi koyulaşıyor.
30 GÜN
http://www.ceyms.com/wp-content/uploads/sites/1/nggallery/et/30.jpg (http://www.ceyms.com/wp-content/uploads/sites/1/nggallery/et/30.jpg)
Bekletilmiş et en çok 30 günlükken tüketiliyor. Et artk tat ve doku olarak istenen kıvama gelmiştir. Oldukça yumuşak olan 30 günlük et tat olarak da tere yağlı patlamış mısırı ve hafif pişmiş bir bifteği andırıyor.
45 GÜN
http://www.ceyms.com/wp-content/uploads/sites/1/nggallery/et/45.jpg (http://www.ceyms.com/wp-content/uploads/sites/1/nggallery/et/45.jpg)
30 günlük bir ete göre 45 gün beklemiş bir etin tadı daha da baskın. 45 gün beklemiş bir et sadece ağırlığını kaybetmiyor aynı zamanda etin yağının da tadı değişiyor. Bu yüzden pişirmeden önce bütün yağı kesmemenizi tavsiye ederiz.
90 GÜN
http://www.ceyms.com/wp-content/uploads/sites/1/nggallery/et/90.jpg (http://www.ceyms.com/wp-content/uploads/sites/1/nggallery/et/90.jpg)
Etin üstünde yer alan beyazlıklar küf. Ama bunlar iyi küfler. Bununla birlikte etin içindeki suda yer alan tuz da etin yüzeyine çıkıyor. Et, tıpkı peynirde olduğu için bu küf ve tuz tabakasıyla koruyucu bir zırhın içine giriyor ve etin dış yüzeyi daha kıtır bir yapıya sahip oluyor.
120 GÜN
http://www.ceyms.com/wp-content/uploads/sites/1/nggallery/et/120.jpg (http://www.ceyms.com/wp-content/uploads/sites/1/nggallery/et/120.jpg)
Etler bundan daha uzun süre bekletilmiyor. Restoranlarda veya kasaplarda bu kadar beklemiş bir et bulabilmeniz çok zor. Sadece belli başlı restoranlar 120 gün bekletilmiş et servis ediyor. Et artık tat yoğunluğunun zirvesine ulaşmış durumda.
http://www.ceyms.com/wp-content/uploads/2015/01/120.jpg
O bekleyebilir, siz ne kadar bekleyebilirsiniz?
Konu et olunca bekletilmiş etin en hızlı yükselen trendlerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Sıcaklığın ve nemin kontrol altında tutulduğu odalarda 21 ila 120 gün bekleyen etlerin daha hoş bir dokuya, sertliğe ve aromaya sahip olduğu biliniyor. Et, beklerken nemini yavaş yavaş atıyor ve etin tadı ve aroması bekledikçe daha belirgin oluyor. Bunun yanı sıra etin içinde bulunan ve ete sertliğini veren kolajen maddesi de etin içinde parçalanıyor böylece etini bekledikçe daha da yumuşak oluyor. Beklemiş bir et o kadar yumuşak oluyor ki parmağınızı bir tarafından değdirdiğinizde diğer taraftan rahatlıkla çıkabiliyor. Beklemiş bir et de tatlı, mısıra benzeyen bir kokuya sahip oluyor.
Et bekletme odalarına ve dolaplarına talep her gün artıyor. Bir et bekledikçe ne gibi değişiklikler oluyor?
7 GÜN
http://www.ceyms.com/wp-content/uploads/sites/1/nggallery/et/7.jpg (http://www.ceyms.com/wp-content/uploads/sites/1/nggallery/et/7.jpg)
Etin içindeki kolajen parçalanmaya başlıyor ama ette henüz aroma ve doku değişiklikleri oluşmuyor. Sadece yedi gün beklemiş bir et satışla sunulmaz. Et halen parlak kırmızı rengini koruyor.
21 GÜN
http://www.ceyms.com/wp-content/uploads/sites/1/nggallery/et/21.jpg (http://www.ceyms.com/wp-content/uploads/sites/1/nggallery/et/21.jpg)
(http://www.ceyms.com/et-bekletme-kilavuzu/nggallery/image/30-1/)Bu aşamada et ağırlığının yüzde 10’unu içindeki suyun buharlaşması nedeniyle kaybediyor. Ancak bu kuruma sadece etin önünden ve arkasından gerçekleşiyor. Etin yan taraflarında bulunan ve yağ tabakası ve kemik bu kısımdan buharlaşmayı engelliyor. Et ufalsa da yağ tabakası ufalmıyor ama rengi koyulaşıyor.
30 GÜN
http://www.ceyms.com/wp-content/uploads/sites/1/nggallery/et/30.jpg (http://www.ceyms.com/wp-content/uploads/sites/1/nggallery/et/30.jpg)
Bekletilmiş et en çok 30 günlükken tüketiliyor. Et artk tat ve doku olarak istenen kıvama gelmiştir. Oldukça yumuşak olan 30 günlük et tat olarak da tere yağlı patlamış mısırı ve hafif pişmiş bir bifteği andırıyor.
45 GÜN
http://www.ceyms.com/wp-content/uploads/sites/1/nggallery/et/45.jpg (http://www.ceyms.com/wp-content/uploads/sites/1/nggallery/et/45.jpg)
30 günlük bir ete göre 45 gün beklemiş bir etin tadı daha da baskın. 45 gün beklemiş bir et sadece ağırlığını kaybetmiyor aynı zamanda etin yağının da tadı değişiyor. Bu yüzden pişirmeden önce bütün yağı kesmemenizi tavsiye ederiz.
90 GÜN
http://www.ceyms.com/wp-content/uploads/sites/1/nggallery/et/90.jpg (http://www.ceyms.com/wp-content/uploads/sites/1/nggallery/et/90.jpg)
Etin üstünde yer alan beyazlıklar küf. Ama bunlar iyi küfler. Bununla birlikte etin içindeki suda yer alan tuz da etin yüzeyine çıkıyor. Et, tıpkı peynirde olduğu için bu küf ve tuz tabakasıyla koruyucu bir zırhın içine giriyor ve etin dış yüzeyi daha kıtır bir yapıya sahip oluyor.
120 GÜN
http://www.ceyms.com/wp-content/uploads/sites/1/nggallery/et/120.jpg (http://www.ceyms.com/wp-content/uploads/sites/1/nggallery/et/120.jpg)
Etler bundan daha uzun süre bekletilmiyor. Restoranlarda veya kasaplarda bu kadar beklemiş bir et bulabilmeniz çok zor. Sadece belli başlı restoranlar 120 gün bekletilmiş et servis ediyor. Et artık tat yoğunluğunun zirvesine ulaşmış durumda.