BOZKURT21
14.Mart.2017, 15:11
Fazla yağlı olan çekirdeğin zararları, tüketilen miktarla birlikte artıyor. Fazla kilolar, yüksek kalori çekirdeğin zararlarından bazılarıdır.
http://www.zararlari.org/wp-content/uploads/2015/09/cekirdegin-zararlari.jpg
Çekirdeğin ZararlarıGenel olarak çekirdek sağlıksız ya da zararlı yiyecekler grubunda bulunmaz. Aşırı tüketimi söz konusu olduğunda ise çekirdeğin zararları azımsanmayacak derecede fazladır.
Çekirdeğin zararları nelerdir?
Kalori ve kilo: Çekirdek yüksek kalorili ve yüksek yağlı yiyecektir.Bir avuç çekirdekte ortalama 165 kalori vardır. Sürekli olarak yenildiğinde içerdiği yüksek kalori ve yağ yüzünden kilo almanıza neden olur.
Tuz – potansiyel sodyum tuzağı: Çekirdekler genellikle tuzlanarak kapalı paketlerde veya açık olarak satılır. Bir buçuk su bardağı çekirdek yediğinizde günlük tuz ihtiyacınız kadar tuz tüketmiş olursunuz. Fazla tuz alındığında ise yüksek tansiyon ve kalp-damar hastalıklarına yakalanabilrisiniz. Özellikle tansiyon hastalarının çekirdekten uzak durması gerekir.
Ağız ve diş sağlığına zararları: Sürekli çekirdek yemek diş minesine zarar vermektedir. Sürekli kullanılan dişin alt bölgelerinde çentikler meydana gelir. Çekirdek ağızda bir nevi taşlama işlevi görür. Bu etkinin olduğu bölgelerde yaralar oluşabilmektedir.
Çekirdek kabukları yutulduğunda boğazın belli bölgelerine batarak yine aynı bölgeye zarar verebilmektedir. Boğazdaki epiglot bölgesinde ( ses kutusu kapaklarının bulunduğu bölge) iltihaba neden olabilir.
Mide ve bağırsaklara olan zararları: Hem kabuklu hem de kabuksuz çekirdek, mide ağrısı ve şişkinliğe neden olabilir. İshali tetikleyebilir.
Kabızlık: Çekirdek içi ve kabukları çok tüketildiğinde kabız olmanıza neden olur.
Toza karşı duyarlı olan kişilerde kronik astım gelişimini tetikleyebilir.Yüksek miktarda nikel içerdiği için nikel alerjisi olan kişilerde egzemayı tetikleyeblir.
Çekirdek, migreni tetikleyebilmektedir. Bunun nedeni ise içinde barındırdığı tiramin maddesidir.
B6 Vitamini.Çekirdekte bulunan B6 vitamini fazla tüketildiğinde, ellerde ve ayaklardaki kas sistemini olumsuz etkileyerek koordinasyon problemlerine yol açar. Bu durum el ve ayak bölgelerinde karıncalanma hissi ile anlaşılabilir.
Cilde olan zararları. İçerdiği yüksek yağ oranı nedeniyle ciltte yağlanmaya ve sivilce oluşumuna sebep olur.
Kültürümüzde kuru yemişler arasında ilk sıralarda alan çekirdeğin zararları dikkate alındığında fazla tüketilmemesi gerektiği anlaşılıyor. Özellikle diyette olanlar ve yağlı yiyeceklerden uzak durması gereken kişiler bu konuda biraz daha hassas davranmalıdır.
http://www.zararlari.org/wp-content/uploads/2015/09/cekirdegin-zararlari.jpg
Çekirdeğin ZararlarıGenel olarak çekirdek sağlıksız ya da zararlı yiyecekler grubunda bulunmaz. Aşırı tüketimi söz konusu olduğunda ise çekirdeğin zararları azımsanmayacak derecede fazladır.
Çekirdeğin zararları nelerdir?
Kalori ve kilo: Çekirdek yüksek kalorili ve yüksek yağlı yiyecektir.Bir avuç çekirdekte ortalama 165 kalori vardır. Sürekli olarak yenildiğinde içerdiği yüksek kalori ve yağ yüzünden kilo almanıza neden olur.
Tuz – potansiyel sodyum tuzağı: Çekirdekler genellikle tuzlanarak kapalı paketlerde veya açık olarak satılır. Bir buçuk su bardağı çekirdek yediğinizde günlük tuz ihtiyacınız kadar tuz tüketmiş olursunuz. Fazla tuz alındığında ise yüksek tansiyon ve kalp-damar hastalıklarına yakalanabilrisiniz. Özellikle tansiyon hastalarının çekirdekten uzak durması gerekir.
Ağız ve diş sağlığına zararları: Sürekli çekirdek yemek diş minesine zarar vermektedir. Sürekli kullanılan dişin alt bölgelerinde çentikler meydana gelir. Çekirdek ağızda bir nevi taşlama işlevi görür. Bu etkinin olduğu bölgelerde yaralar oluşabilmektedir.
Çekirdek kabukları yutulduğunda boğazın belli bölgelerine batarak yine aynı bölgeye zarar verebilmektedir. Boğazdaki epiglot bölgesinde ( ses kutusu kapaklarının bulunduğu bölge) iltihaba neden olabilir.
Mide ve bağırsaklara olan zararları: Hem kabuklu hem de kabuksuz çekirdek, mide ağrısı ve şişkinliğe neden olabilir. İshali tetikleyebilir.
Kabızlık: Çekirdek içi ve kabukları çok tüketildiğinde kabız olmanıza neden olur.
Toza karşı duyarlı olan kişilerde kronik astım gelişimini tetikleyebilir.Yüksek miktarda nikel içerdiği için nikel alerjisi olan kişilerde egzemayı tetikleyeblir.
Çekirdek, migreni tetikleyebilmektedir. Bunun nedeni ise içinde barındırdığı tiramin maddesidir.
B6 Vitamini.Çekirdekte bulunan B6 vitamini fazla tüketildiğinde, ellerde ve ayaklardaki kas sistemini olumsuz etkileyerek koordinasyon problemlerine yol açar. Bu durum el ve ayak bölgelerinde karıncalanma hissi ile anlaşılabilir.
Cilde olan zararları. İçerdiği yüksek yağ oranı nedeniyle ciltte yağlanmaya ve sivilce oluşumuna sebep olur.
Kültürümüzde kuru yemişler arasında ilk sıralarda alan çekirdeğin zararları dikkate alındığında fazla tüketilmemesi gerektiği anlaşılıyor. Özellikle diyette olanlar ve yağlı yiyeceklerden uzak durması gereken kişiler bu konuda biraz daha hassas davranmalıdır.