PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Karahoca Uygur Krallığı



BOZKURT21
24.Mart.2017, 01:12
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/97/Museum_f%C3%BCr_Indische_Kunst_Dahlem_Berlin_Mai_2 006_063.jpg/640px-Museum_f%C3%BCr_Indische_Kunst_Dahlem_Berlin_Mai_2 006_063.jpg

Karahoca (Gaochang) Uygur Krallığı (Çince (http://www.wikiwand.com/tr/%C3%87ince): 高昌回鶻; Gaochang Huihu), 9.-13. yüzyılda bugünkü Doğu Türkistan (http://www.wikiwand.com/tr/Do%C4%9Fu_T%C3%BCrkistan)'da Uygurlar (http://www.wikiwand.com/tr/Uygurlar) tarafından kurulan devlet.
840'de Göçebe Uygur Kağanlığı (http://www.wikiwand.com/tr/Uygur_Ka%C4%9Fanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1) Kırgız baskınından sonra Ngo-nie Tegin'in Altay Dağları'nı aşarak Beşbalık (http://www.wikiwand.com/tr/Be%C5%9Fbal%C4%B1k), Turfan (http://www.wikiwand.com/tr/Turfan)yöresine taşıdığı Uygurlar buraya yerleştiler ve Kırgızlar'ın öldürdüğü son kağanlarının yeğeni Mengli'yi 856'da kağan ilan ettiler.
Uzun zamandır Tibet baskısı altında yaşayan Çin imparatoru dengeleyici güç olarak tasarladığı bu devleti-kendisine bağlı olması koşuluyla da olsa- hemen tanıdı ve Uygurlar'ın Tarım havzasının (http://www.wikiwand.com/tr/Tar%C4%B1m_havzas%C4%B1) öteki ucuna (Kaşgar'a) kadar yayılmasına ses çıkarmadı.
911'de soydaşları Kansu Uygurları (http://www.wikiwand.com/tr/Kansu_Uygurlar%C4%B1) sayesinde bağımsızlıklarını kazanan Turfan Uygurları siyasal olarak etkili bir güç olamadılarsa da Maniheizm dininin de etkisiyle yerleşik hale geçtiler ve başlıcaları Turfan (http://www.wikiwand.com/tr/Turfan), Kaşgar (http://www.wikiwand.com/tr/Ka%C5%9Fgar), Beşbalık (http://www.wikiwand.com/tr/Be%C5%9Fbal%C4%B1k), Kuça (http://www.wikiwand.com/tr/Ku%C3%A7a), Hami (http://www.wikiwand.com/tr/Hami) olan şehirlerinde önemli bir "uygarlık" yarattılar.
Çin Hanedanlığı, Karahoca Uygur Krallığını tanır ve hatta Wang Yen De isminde bir büyükelçiyi bu ülkeye gönderir. O üç yıl bu ülkede kalır.
Yeni coğrafyalarında Mani (http://www.wikiwand.com/tr/Mani) dini yerine Budizm (http://www.wikiwand.com/tr/Budizm)'i benimseyen Uygurlar Nesturi (http://www.wikiwand.com/tr/Nestorius)Hıristiyanlığı (http://www.wikiwand.com/tr/H%C4%B1ristiyanl%C4%B1k) da tanımışlar, en son -Karahanlı Devleti'nin de baskı ve tesiriyle- topluluk halinde İslamiyeti kabul etmişlerdir ki bugün Çin'de yalnızca Uygurlar'a değil, Uygurlar aracılığı ile müslümanlaşmış diğer etnik gruplara da Huei-hu (Uygur) denilmektedir.
12. yüzyıldan itibaren Kara Hıtaylara (http://www.wikiwand.com/tr/Kara_H%C4%B1tay) bağlı olan Uygurları, 1209'da İduk-kut Barçuk Art Tegin (巴而術·阿而忒·的斤 (http://www.wikiwand.com/zh/%E5%B7%B4%E8%80%8C%E8%A1%93%C2%B7%E9%98%BF%E8%80%8 C%E5%BF%92%C2%B7%E7%9A%84%E6%96%A4)) döneminde Cengiz Han (http://www.wikiwand.com/tr/Cengiz_Han)'a bağlandı. Barçuk Art Tegin, Cengiz'in kızlarından İl Altun ile evlenip küregen (damat) oldu. Alaaddin Ata Melik Cüveynî (http://www.wikiwand.com/tr/Alaaddin_Ata_Melik_C%C3%BCveyn%C3%AE)'nin Moğol İmparatorluğu (http://www.wikiwand.com/tr/Mo%C4%9Fol_%C4%B0mparatorlu%C4%9Fu) hesabına kaleme aldığı Tarih-i Cihangüşa eserine göre, Barçuk Art Tegin' Cengiz'in dört varisinin yanı sıra beçinci varisi olarak kabul edilmiş. Barçuk Art Tegin'in sülalesi Moğol İmparatorluğu'nda Kongiratlar ile birlikte Küregen ailelelerinin başı sayıldı