PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Karahanlılar



BOZKURT21
24.Mart.2017, 01:18
Karahanlı Devleti, 840 (http://www.wikiwand.com/tr/840) - 1212 (http://www.wikiwand.com/tr/1212) yılları arasında Orta Asya (http://www.wikiwand.com/tr/Orta_Asya) ve günümüz Doğu Türkistan (http://www.wikiwand.com/tr/Do%C4%9Fu_T%C3%BCrkistan) toprakları üzerinde hüküm sürmüş bir Türk (http://www.wikiwand.com/tr/T%C3%BCrk_halklar%C4%B1) devletidir.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f9/Qaraxanl%C4%B1_bayra%C4%9F%C4%B1.jpg?1490307299260
Bazı tarihi kaynaklarda bu krallık, "İlekhan Krallığı" olarak geçer. Bulunan maden paraların bir çoğunda tipik "İlek (Iilik, elik, vs.)" sözü vardır. İslâmi kaynaklarda, örneğin Ali ibn el-Esir (http://www.wikiwand.com/tr/Ali_ibn_al-Athir), o hanedanın ismini al-Hāqaniya, al-Hāniya veya al-Āfrāsiyā diye tanımlamıştır.[] (http://www.wikiwand.com/tr/Karahanl%C4%B1lar#citenote4)Eşzamanlı edebiyat kaynaklarında genellikle hanedan ismi Kağaniye (Ḵāqāniya) (Ḵağan [yurdu]), al-Moluk al-Ḵāniya al-Atrāk "(Mülûk Bâvendîyye (http://www.wikiwand.com/tr/M%C3%BCl%C3%BBk_B%C3%A2vend%C3%AEyye))" veya Āl-e Afrāsiāb (Afrasiab (http://www.wikiwand.com/tr/Alp_Er_Tunga) ailesi, hanedanı; Şehname (http://www.wikiwand.com/tr/%C5%9Eehname)'deki Turan (http://www.wikiwand.com/tr/Turan) kralı) denilmiştir.[ (http://www.wikiwand.com/tr/Karahanl%C4%B1lar#citenote5)
İsim kökeni

Devletin adı Kara ve Han iki Türkçe kelimeden oluşmuştur. "Kara", Türkçe (http://www.wikiwand.com/tr/T%C3%BCrk%C3%A7e)'de siyahı, soyluluğu gösterir ve "Han", doğrusu Kağan (http://www.wikiwand.com/tr/Ka%C4%9Fan), yöneticilere verilen Tanhu (http://www.wikiwand.com/tr/Tanhu), Hakan (http://www.wikiwand.com/tr/Hakan), Yabgu (http://www.wikiwand.com/tr/Yabgu), ve İlbey gibi Türkçe (http://www.wikiwand.com/tr/T%C3%BCrk%C3%A7e) bir unvandır. Prof. Omeljan Pritsak (http://www.wikiwand.com/tr/Omeljan_Pritsak), meseleyi daha başka açıdan ele alarak izah etmiştir. Türklerde Kara (http://www.wikiwand.com/tr/Kara), Kızıl (http://www.wikiwand.com/tr/K%C4%B1z%C4%B1l), Ak (http://www.wikiwand.com/tr/Ak) ve Gök (http://www.wikiwand.com/tr/Mavi), dört yönü temsil etmektedir. Kara, kuzey tarafını gösterir ve ekseri şehirlerde ayrı olarak bu yönlerin kapılarının isimleri vardır. Belh (http://www.wikiwand.com/tr/Belh)'in kuzey, yani Kara'nın yönü (tarafı) Türk kapısıdır. Güney kapısı Hint (http://www.wikiwand.com/tr/Hindistan), batı kapısı Yahudi (http://www.wikiwand.com/tr/Yahudi), doğu kapısı ise Çin (http://www.wikiwand.com/tr/%C3%87in) kapısıdır. Kara aynı zamanda kuvvetli, cebbar ve cesur demektir. Bu bakımdan bu ismi almış olmalıdırlar. Gazneli Mahmud (http://www.wikiwand.com/tr/Gazneli_Mahmud)'a Çinlilerin (http://www.wikiwand.com/tr/%C3%87inliler) verdiği "Karahan" tabiri de aynı mânâda olmalıdır. "Kara", azamet yükseklik ve üstünlük demektir.[ (http://www.wikiwand.com/tr/Karahanl%C4%B1lar#citenote6)Meselâ Türk ülkelerinden en doğudan batıya kadar rastlanan karasular, hep gür, coşkun su ve nehirlere verilmiştir.
Siyasi tarihi

Kurucusu Bilge Kül Kadir Han'dır. Bilge Kül öldükten sonra oğulları Bazır ve Oğulçak devletin başına geçtiler. Devletin Batı kısmında hükümdar olan Oğulçak, Samanoğulları Devleti'ndeki karışıklıklardan yararlanarak isyan eden bir Samanî (http://www.wikiwand.com/tr/Saman%C3%AE) şehzadesinin sığınma talebini kabul etti. Oğulçak'ın yeğeni Satuk Buğra, bu şehzade sayesinde müslüman oldu ve Abdulkerim adını aldı. Bu olaydan sonra amcası Oğulçak'ı mağlup eden Abdulkerim Satuk Buğra, devletin başına geçti ve Han unvanını alarak islamiyeti resmen kabul etti. Karahanlılar, islamiyeti (http://www.wikiwand.com/tr/%C4%B0slamiyet) topluca kabul eden ilk Türk devletidir. Satuk Buğra Han (http://www.wikiwand.com/tr/Satuk_Bu%C4%9Fra_Han) 955 (Hîcrî 344) yılında, Kâşgarlı Mahmud (http://www.wikiwand.com/tr/K%C3%A2%C5%9Fgarl%C4%B1_Mahmud)'un Divân-ı Lügati't-Türk (http://www.wikiwand.com/tr/Div%C3%A2n-%C4%B1_L%C3%BCgati%27t-T%C3%BCrk)'te " اَرتُج " artuç: Ardıç olarak geçen altın Artuç köyünde gömülmüştür.[7] (http://www.wikiwand.com/tr/Karahanl%C4%B1lar#citenote7)Kaşgar (http://www.wikiwand.com/tr/Ka%C5%9Fgar)'da bu adda iki köy vardır. O zamanlar Kaşgar (http://www.wikiwand.com/tr/Ka%C5%9Fgar)'ın kuzeyinde iki tane Artuç (http://www.wikiwand.com/tr/Atu%C5%9F_%C4%B0l%C3%A7esi) (Atuş, Artux) isminde köy vardı, birisinin adı altın[8] (http://www.wikiwand.com/tr/Karahanl%C4%B1lar#citenote8) Artuç (Atuş, Artux), ikincisi üst Artuç (Atuş, Artux)'dur.
Karahanlı tarihi
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/56/Kingdom_of_Kara-Khanids-_999-1212.png/500px-Kingdom_of_Kara-Khanids-_999-1212.png
Tarihi kaynaklar, birbirleri ile fazlasıyla ters düşer. Karahanlı Devleti'nin ilk Hanı, tarihi ve kurucusunun kim olduğu daima tartışılmıştır. Karahanlı devleti İslam'la ilgilidir ve tüm kaynaklar aynı kişiye yani Satuk Buğra Han (http://www.wikiwand.com/tr/Satuk_Bu%C4%9Fra_Han)'a odaklanmıştır. Sadece bir tarihçi, Abu’l-Futub ‘Abd al-Ghafir bin Husayn al-Alma’i, ki Hicri beşinci yüzyılda Kaşgar (http://www.wikiwand.com/tr/Ka%C5%9Fgar)'da yaşamıştır, Tarikh Kashghar adıyla şehrin tarihini yazmış ve Satuk Buğra Han (http://www.wikiwand.com/tr/Satuk_Bu%C4%9Fra_Han)'ın din değiştirdiğini anlatmıştır. Ancak, bu ilk el yazması metin kaybedilmiş ve kısmen tekrar 14. yüzyılın (http://www.wikiwand.com/tr/14._y%C3%BCzy%C4%B1l)başında Jamal Qarshi tarafından Mulhaqat al-Surah isimli kitabında yeniden belirtilmiştir. Bir başka kaynak 1889 yılı içinde bulunan Çağatayca (http://www.wikiwand.com/tr/%C3%87a%C4%9Fatayca) dilinin son kısmına ait Buğra Han hatıralarıdır (Tazkirah Buğra Han). 17. yüzyıldan kalma bir başka el yazması kopyası bulunur.[kaynak belirtilmeli (http://www.wikiwand.com/tr/Vikipedi:Kaynak_g%C3%B6sterme)]
Kuruluş dönemi ile ilgili pek fazla bilgi bulunmayan Karahanlılar Devleti, Karluk (http://www.wikiwand.com/tr/Karluk), Çiğil (http://www.wikiwand.com/tr/%C3%87i%C4%9Fil), Yağma (http://www.wikiwand.com/tr/Ya%C4%9Fma) ve diğer Türk boylarından oluşmuştur.
Devlet, 840 (http://www.wikiwand.com/tr/840) yılında Uygur Devleti (http://www.wikiwand.com/tr/Uygur_Devleti)'nin, Kırgızlar (http://www.wikiwand.com/tr/K%C4%B1rg%C4%B1zlar) tarafından yıkılmasıyla Bilge Kül Kadir Han tarafından kurulmuştur. 893 (http://www.wikiwand.com/tr/893) yılında Kaşgar (http://www.wikiwand.com/tr/Ka%C5%9Fgar) devletin başkenti olmuştur. Bilge Hüsamettin Han'dan sonra devleti oğulları, Bazır Arslan Han ve Oğulçak Kadir Han yönetmişlerdir. Balasagun (http://www.wikiwand.com/tr/Balasagun) ve Taraz (http://www.wikiwand.com/tr/Taraz) merkezli iki ana idari bölgeye ayrılan devlette Bazır Arslan Han, Balasagun'da Büyük Kağan olarak ve Oğulçak Kadir Han Taraz'da Ortak Kağan olarak yönetimi paylaşmışlardır.
10. yüzyıl (http://www.wikiwand.com/tr/10._y%C3%BCzy%C4%B1l) sonlarında Oğulçak Kadır Han'ın yeğeni Satuk (http://www.wikiwand.com/tr/Satuk_Bu%C4%9Fra_Han)'un, savaş halinde bulundukları Samanî (http://www.wikiwand.com/tr/Saman%C3%AE) sığınmacıların etkisi ile İslam (http://www.wikiwand.com/tr/%C4%B0slam)'ı kabul etmesi devletin tarihinde yeni bir sayfa açmıştır. İslam'ı kabulunden sonra Abdülkerim adını alan Satuk Han, devletin sürekli savaş halinde olduğu Samanîler (http://www.wikiwand.com/tr/Saman%C3%AEler)'den de aldığı destek ile amcasına karşı mücadele ederek devletin yönetimini ele geçirmiştir.
İslamiyet (http://www.wikiwand.com/tr/%C4%B0slamiyet)'i devlet dini olarak benimseyen Satuk Han döneminde Karahanlı Devleti'nin tamamına yakın bir bölümü bu dine geçmiştir. Karahanlı Devleti ilk büyük Müslüman (http://www.wikiwand.com/tr/M%C3%BCsl%C3%BCman)Türk (http://www.wikiwand.com/tr/T%C3%BCrk) devleti olmuştur. Halife (http://www.wikiwand.com/tr/Halife) "Nasr Bin Ali" döneminde Abbasiler (http://www.wikiwand.com/tr/Abbasiler) Karahanlıları Müslüman ülkesi olarak tanımıştır. Samanoğulları ile ihtilafta olan Karahanlılar, Gazneliler (http://www.wikiwand.com/tr/Gazneliler)'i destekleyerek Samanoğulları (http://www.wikiwand.com/tr/Samano%C4%9Fullar%C4%B1) Devleti'ni yıkmıştır. Gazneliler ile Ceyhun nehri (http://www.wikiwand.com/tr/Ceyhun_nehri) sınır olarak belirlenmiştir.
Devlet 1042 (http://www.wikiwand.com/tr/1042) yılında hanedan içindeki kavgalar sonucunda Doğu ve Batı Karahanlı devletleri olarak ikiye bölünmüştür. Batı Karahanlı Devleti (http://www.wikiwand.com/tr/Bat%C4%B1_Karahanl%C4%B1_Devleti), 1042 (http://www.wikiwand.com/tr/1042)-1212 (http://www.wikiwand.com/tr/1212) yılları arasında hüküm sürmüş ve ilk başkenti Özkent (http://www.wikiwand.com/tr/%C3%96zkend) olan devlet 1212 (http://www.wikiwand.com/tr/1212) yılında Harzemşahlar (http://www.wikiwand.com/tr/Harzem%C5%9Fahlar) tarafından yıkılmıştır. Önemli merkezleri Balasagun (http://www.wikiwand.com/tr/Balasagun), Talas (http://www.wikiwand.com/tr/Talas) ve Kaşgar (http://www.wikiwand.com/tr/Ka%C5%9Fgar) ve ilk hükümdarı Tamgaç Buğra Han olan Doğu Karahanlı Devleti (http://www.wikiwand.com/tr/Do%C4%9Fu_Karahanl%C4%B1_Devleti) ise 1211 (http://www.wikiwand.com/tr/1211) yılında Karahitaylar (http://www.wikiwand.com/tr/Karahitaylar) tarafından yıkılmıştır. Çinliler (http://www.wikiwand.com/tr/%C3%87inliler) yakınlarında kurulan tüm yabancı devletlere yaptıkları gibi Divide et impera (Böl ve hükmet) hilesini kullanıp önce ikiye bölmüşler daha sonra yıkmışlardır. Aynı oyun Göktürklerede yapılmıştır. Böyle oyunları Ruslar (http://www.wikiwand.com/tr/Ruslar) Anaasya'da yaşayan diğer Türk (http://www.wikiwand.com/tr/T%C3%BCrk) Uluslarına uygulayıp birbirlerine düşman yapmışlardır.[kaynak belirtilmeli (http://www.wikiwand.com/tr/Vikipedi:Kaynak_g%C3%B6sterme)]
Krallık (Kağanlık) Altayların aile sistemine göre iki alt krallığa bölünmüştür. Doğu Karahanlıların hükûmdarı, daha büyük han olup "Arslan Kara Han" unvanıyla Balasagun (http://www.wikiwand.com/tr/Balasagun) (ya da Kara Ordu)'da ikamet etmiştir. "Arslan" kelimesi Karluklar (http://www.wikiwand.com/tr/Karluklar)'dan Çiğil (http://www.wikiwand.com/tr/%C3%87i%C4%9Fil) boyunun totemi (ongunu) olan aslan manasına gelmektedir. Batı Karahanlıların hükûmdarı olan ikinci Karahan ise Taraz (http://www.wikiwand.com/tr/Talas)'da üslenmiş ve daha sonra Kaşgar (http://www.wikiwand.com/tr/Ka%C5%9Fgar)'a taşınmış ve tekrar Taraz (http://www.wikiwand.com/tr/Talas)'a dönmüştür. Onun unvanı Buğra Kara Han idi. "Buğra" kelimesi Karluklar (http://www.wikiwand.com/tr/Karluklar)'ın Yağma (http://www.wikiwand.com/tr/Ya%C4%9Fma) boyunun totemi (ongunu) olan deve anlamına gelmektedir.[9] (http://www.wikiwand.com/tr/Karahanl%C4%B1lar#citenote9)
Karahanlı Devleti, Aral Gölü (http://www.wikiwand.com/tr/Aral_G%C3%B6l%C3%BC)'nden Batı Çin (http://www.wikiwand.com/tr/%C3%87in) ve Moğolistan (http://www.wikiwand.com/tr/Mo%C4%9Folistan) adacıklarına kadar uzanan bir coğrafyada hüküm sürmüştür.
İktisâdi yapısı

Karahanlılar devrinde kömür, bakır, altın ve kurşun içeren maden ocakları işletilmiştir. Kuça (http://www.wikiwand.com/tr/Ku%C3%A7ar_%C4%B0l%C3%A7esi), Kaşgar (http://www.wikiwand.com/tr/Ka%C5%9Fgar), Aksu (http://www.wikiwand.com/tr/Aksu_(%C5%9Fehir)) ve Hoten (http://www.wikiwand.com/tr/Hotan_(%C5%9Fehir)) pazarlarında altın ve bakırdan işlenmiş eşyalar satılmış, her yıl sergiler düzenlenmiştir. Soda (sodium carbonate), Yeşim (http://www.wikiwand.com/tr/Ye%C5%9Fim) taşı, Yurungkaş Nehri (http://www.wikiwand.com/tr/Yurungka%C5%9F_Nehri) yatağından çıkarılan beyaz Yeşim ve Karakaş Nehri (http://www.wikiwand.com/tr/Karaka%C5%9F_Nehri) yatağından çıkarılan siyah Yeşim, Lapis lazuli (http://www.wikiwand.com/tr/Lapis_lazuli) (lâcivert taşı) ve İpek (http://www.wikiwand.com/tr/%C4%B0pek), İpek Yolu (http://www.wikiwand.com/tr/%C4%B0pek_Yolu) boyunca ticareti yapılmıştır. Karahanlılardan Satuk Buğra Karahan, Harun Buğra Karahan, Musa Buğra Karahan, Yusuf Kadir Karahan, Süleyman Arslan Karahan, batı hanlarından Tamğaç İbrahim Han, I. Nasr Şemsi el-Mülk Han ve diğerlerinin adına altun, gümüş, bakır madeni paralar basılmıştır.
İdare sistemi

Ülüş sistemi

Orta Asya (http://www.wikiwand.com/tr/Orta_Asya) Türk Devlet geleneğine göre ülke topraklarının Hakanlar tarafından hanedan üyeleri, yakın akrabalar arasında özerk idare statüsünde ve halk arasında paylaştırılması esasına dayanan idarî yapılanmadır. Ülüş (http://www.wikiwand.com/tr/%C3%9Cl%C3%BC%C5%9F) sistemi bilim adamlarınca göçebe devlet anlayışı ve teşkilât sistemine dayandırılmıştır.
Toy (http://www.wikiwand.com/tr/Toy), Türk devletlerinde resmi bir görüşme ***esiyle toplanılan veya Türk boylarının, topluluklarının belli bir amaç doğrultusunda bir araya geldikleri toplantılardır. Hükümdarlar çeşitli sebeplerle toy düzenlerlerdi. Bunlar, tahta çıkış toyu, zafer toyu, düğün toyu, doğum toyu, ad koyma toyu gibi toylardır. Bu toylar Türklerde sosyal hayatın düzenlenmesi açısından büyük önem taşımaktadır.
Orun, Türk hanlarının saraylarında veya devlet törenlerinde, toylarda Türk boylarının alacakları, oturacakları yerlerin tespit edildiği kurallardır.
Hakanların her ne kadar vilayeti çok, payesi (rütbesi) yüksek olursa olsun, turuncu (http://www.wikiwand.com/tr/Turuncu) renkte ipekten (http://www.wikiwand.com/tr/%C4%B0pek) veya kumaştan yapılan sayıları dokuzu geçmeyen tuğ[] (http://www.wikiwand.com/tr/Karahanl%C4%B1lar#citenote17) (sancak (http://www.wikiwand.com/tr/Sancak_(bayrak)))'ları bulunurmuş ve onlar dokuz (http://www.wikiwand.com/tr/Dokuz) sayısını uğur sayarlarmış.
Uygarlık

İslam (http://www.wikiwand.com/tr/%C4%B0slam)'ın kabülü sonrasında Karahanlılar Uygur alfabesi (http://www.wikiwand.com/tr/Uygur_alfabesi) ni benimsemişler ve Türkçe (http://www.wikiwand.com/tr/T%C3%BCrk%C3%A7e)'yi resmi dil olarak kullanmışlardır. Türklerin yoğun olarak yaşadığı topraklarda devlet kurulması sebebiyle diğer Türk-İslam devletlerinden farklı olarak Arapça (http://www.wikiwand.com/tr/Arap%C3%A7a) ve Farsça (http://www.wikiwand.com/tr/Fars%C3%A7a) dilleri Karahanlılar'da etkin olamamıştır.
"Ribat" (Taşrabat) adı verilen kervansaraylar yapılmıştır. Tuğla ve kerpiç ağırlıklı olduğu için günümüze enkazları kalmıştır. Türk-İslam sentezi olarak Kümbetler ilk bu dönemde görülür. Bir Türk arşını (http://www.wikiwand.com/tr/Ar%C5%9F%C4%B1n) olan çığ, Arap (http://www.wikiwand.com/tr/Arap)arşının üçte ikisi kadar uzunlukta olup, göçebeler bununla bez ölçerlermiş.
Edebiyat

Yusuf Has Hacib (http://www.wikiwand.com/tr/Yusuf_Has_Hacib)'in Kutadgu Bilig (http://www.wikiwand.com/tr/Kutadgu_Bilig) (Mutluluk Bilgisi), Kaşgarlı Mahmud (http://www.wikiwand.com/tr/Ka%C5%9Fgarl%C4%B1_Mahmud)'un Divânu Lügati't-Türk (http://www.wikiwand.com/tr/Div%C3%A2nu_L%C3%BCgati%27t-T%C3%BCrk) (Büyük Türk Sözlüğü), İmam-ı Ebü'l-Fütuh Abdülgafur'un Tarih-i Kaşgar (Kaşgar'ın Tarihi), Ahmet Yesevi (http://www.wikiwand.com/tr/Ahmet_Yesevi)'nin Divan-ı Hikmet (http://www.wikiwand.com/tr/Divan-%C4%B1_Hikmet)ile Edip Ahmet Yükneki (http://www.wikiwand.com/tr/Edip_Ahmet_Y%C3%BCkneki)'nin Atabet'ül Hakayık (http://www.wikiwand.com/tr/Atabet%C3%BC%27l-Hakay%C4%B1k) (Hakikatlerin Eşiği) adlı eserleri bu dönemin en önemli yapıtlarıdır. Bunun yanında Karahanlılar döneminde yazılan ve elimizde bulunan birkaç Kur’an (http://www.wikiwand.com/tr/Kur%E2%80%99an) tercümesi ile Kaşgarlı Mecdüddîn Mehmed’in İbrahim Han’a takdim ettiği (şu an kayıp olan) Târîh-i Türkistan ve Hıtây ile yazarı bilinmeyen Mücmilü’t-Tevârih ve’l-Kısâs adlı eserleri yine bu dönemde verilmiş önemli eserlerdir.[ (http://www.wikiwand.com/tr/Karahanl%C4%B1lar#citenote18)



http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/15/Ahmet_Yesevi.jpg/234px-Ahmet_Yesevi.jpg
Divan-ı Hikmet adlı eserin yazarı Ahmet Yesevi'nin temsili bir görseli


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8a/Yusuphas_hajip.jpg/240px-Yusuphas_hajip.jpg
Kutadgu Bilig adlı eserin yazarı Yusuf Has Hacip'in temsili bir görseli







Karahanlılarda yönetim terimleri:


tégin: Hükümdar oğlu
Muhtesib: Kadın
Tamgacı: Mühürdar
agıcı: ipek kumaşları muhafaza eden kimse, hazinedar
Bitikçi: İç ve dış yazışmalara bakan
imga: Taşradaki gelir giderlere bakan(doğu karahanlılarda)
Amil: Taşradaki gelir giderlere bakan(batı karahanlılarda)
Kökyuk: Muhtar
Eşkinci: Ulaşım ve posta işlerine bakan
kadıncı: Bilge Kül Kadir
turbı: yâver, yardımcı
Ağıcı: Maliye işlerine bakan
Tigin: Hükümdar oğlu
térig: Ahaliden toplanan vergi (tirik)
térnek: dernek, işlerini konuşmak için ulusun toplandığı yer.[19] (http://www.wikiwand.com/tr/Karahanl%C4%B1lar#citenote19)

Karahanlılarda verilen unvanlar:


Kunçuy: Hatun'dan bir derece aşağı kadın, bilge, prenses
Kara: Hakanlı hanlarına verilen ungun (unvan)
Kül Tegin: Hakanlı ailesi çocuklarına verilen adlardan
Çağri Tegin: Hakanlı ailesi çocuklarına verilen adlardan
Bekeç: Tekinlerin, Han oğullarının sanı
Sagun: Karluk büyüklerinin ungunu (unvanı)
Sökmen: yiğitlere verilen ungun (unvan)savaşta başarılı hizmet verenlere Kılıç Han Sökmen, Tonğa Tégin, Alp Tégin ve Yağan Tégin unvanları verilmiştir.
Kadir Han: Hakanların sert ve çetin olanına verilen ungun (unvan)

Karahanlılarda askeri terimler:


tura: kalkan, siper
turag: sığnak
tugrağ: Hakan tarafından savaş zamanında askere verilen at
tutgak: atlı bölük

Ordu yapısı

Karahanlı ordusu:[ (http://www.wikiwand.com/tr/Karahanl%C4%B1lar#citenotekarahanlC4B1ordu20)


1. Saray muhafızları,
2. Hassa ordusu,
3. Hanedan mensupları, eyalet valileri ve diğer devlet adamlarına bağlı güçler,
4. Karahanlılar'a tabi olan Çiğil, Karluk, Uğrak vb Türk kabilelerine mensup kuvvetlerden oluşmaktaydı.