PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kril



BOZKURT21
29.Mart.2017, 21:48
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e3/Meganyctiphanes_norvegica2.jpg/1024px-Meganyctiphanes_norvegica2.jpg

Kriller (Euphasiaceae), Malacostraca sınıfından kabuklu (http://www.wikiwand.com/tr/Kabuklular) takımı.
Türkçeye (http://www.wikiwand.com/tr/T%C3%BCrk%C3%A7e) Fransızca (http://www.wikiwand.com/tr/Frans%C4%B1zca) ya da İngilizceden (http://www.wikiwand.com/tr/%C4%B0ngilizce) geçen kril sözünün çıkış kaynağı Norveççedir (http://www.wikiwand.com/tr/Norve%C3%A7%C3%A7e).
Boyları çok ufak (1–2 cm) olsa da sürü halinde büyük boyutlara (500.000.000 ton) ulaşırlar. Genelde soğuk sularda yaşarlar ve ana besin maddeleri fitoplankton (http://www.wikiwand.com/tr/Fitoplankton) oluşturan diyatomelerdir (http://www.wikiwand.com/tr/Diyatome).
Kriller, birçok balina (http://www.wikiwand.com/tr/Balina) türünün ana besin maddesidir. Ayrıca, penguen (http://www.wikiwand.com/tr/Penguen) ve albatros (http://www.wikiwand.com/tr/Albatros) gibi deniz kuşları (http://www.wikiwand.com/tr/Deniz_ku%C5%9Flar%C4%B1) da krillerle beslenir. Yasa dışı balina avcılığı (http://www.wikiwand.com/tr/Balina_avc%C4%B1l%C4%B1%C4%9F%C4%B1) sonucu krillerin popülasyonlarının artması iddiası, insan besini olarak da değerlendirilmelerine yol açmıştır. Bu da kril - balina dengesini bozmakta ve olumsuz etkisi çevreye olmaktadır.
Bentheuphausiidae familyası hariç Euphausiidae familyasından kril türleri yakamoz (http://www.wikiwand.com/tr/Yakamoz) oluşumuna yol açan ışıldama özelliğine (biyolüminesans (http://www.wikiwand.com/tr/Biyol%C3%BCminesans)) sahiptir. Bu sayede gece karanlığında yüzeye yakın planktonla beslenirler. Güneş doğmaya başlayınca, kademeli olarak ışığın ulaşamadığı derinliklere çekilerek avcılarından korunurlar. Her gün tekrarlanan bu hareket dikey yapılan göç (http://www.wikiwand.com/tr/G%C3%B6%C3%A7) olarak kabul edilir. Kabukluların genel özelliği olarak kriller de kabuk değiştirirler.