PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Elektrikli Yılan Balıkları Nasıl Elektrik Üretir



KaMoreNa
07.Ağustos.2017, 22:51
Elektrikli yılan balığı iletişim kurmak, yön bulmak, bazı durumlarda av ve kendisini korumak için elektrik oluşturabilecek organlara sahiptir. Elektrik organ adı verilen bu yapıların içinde elektrosit adı verilen ve elektrik oluşturabilecek hücreler bulunur. Bu hücreler kas ve sinir hücrelerinin değişiklik geçirmesiyle oluşmuş hücrelerdir. Elektrosit hücreleri uyarılmamış durumda olduğu halde, hücrenin kapsamında potasyum iyon miktarı, hücrenin dışında ise sodyum iyon miktarı yüksek olur.
Elektrosit hücrelerin zarı potasyum iyonlarını geçirdiği halde, sodyum iyonları geçmesine izin vermiyor. Cildinin farkına göre potasyum iyonları hücrenin içinden dışına doğru yön alır. Derisinin ve elektrik potansiyel farkının birbirini dengelediği durumda, hücrenin iç elektrik olarak negatif yüklü olduğu halde, dış pozitif yüklüdür. Beyinden gelen sinyaller elektrosit hücrelerini uyarırken, hücre zarının bir tarafındaki iyon kanallarının açılmasını sağlar ve sodyum iyonları bu kanallardan hücreye içerebilir.
600V Bir Elektrik AkımıHücre kapsamında elektrik yük değişimine neden olan bu durum bir potansiyel farkının ortaya çıkmasına ve elektrik akımının oluşmasına neden olur. Beyinden gelen sinyal aracılığıyla uyarılan elektrosit hücreden oluşan elektrik akımı, komşu elektrosit hücrenin de uyarılmasını sağlar.



http://www.nenedirvikipedi.com/wp-content/uploads/2017/06/Elektrikli-Y%C4%B1lan-Bal%C4%B1klar%C4%B1-Nas%C4%B1l-Elektrik-%C3%9Cretir.jpg



El fenerinin içindeki piller olduğu gibi binlerce elektrosit hücrede eş zamanlı gerçekleşen bu olay sonucunda 600V bir elektrik akımı meydana gelebilir. Elektrik akımı yaklaşık 1-2 milli saniye süreyle ortaya çıkar. Elektrikli yılan balığının büyüklüğü yetişkin bir insanın kolu kadardır.
Elektrikli yılan balığının çıkardığı elektrik akımının kendisine zarar vermemesinin nedeni, akımın 1-2 milli saniye gibi kısa bir süre etki etmesi ve hayati organların (örneğin kalp) etrafındaki yağ tabakasının yalıtkan görevi görmesiyle olduğu düşünülüyor.