Nartaneside
21.Eylül.2017, 16:23
Domates Nasıl Kolay Soyulur?
http://i.hizliresim.com/7vRLDa.jpg
Türk mutfağında çok yaygın olarak kullanılan, genellikle sebze sanılan domates aslında anavatanı Güney ve Orta Amerika olan otsu bir bitkinin meyvesidir. İçerdiği çok sayıda vitaminle kanseri önleyici olarak bilinir. Domatesin sahip olduğu vitaminlerin çoğu kabuğunda olsa da bazı durumlarda kabuğun soyulması tercih edilir.
Oldukça ince bir kabuğa sahip domatesin formunu bozmadan soyulması bazen zor olabilir. Özellikle kış dönemi için yapılan mutfak hazırlıklarında kilolarca domates soymak gerektiğinde de bu işlem yorucu olabilir. Ancak birçok konuda olduğu gibi domatesleri soymanın da çeşitli pratik yolları vardır;
Domates nasıl kolay soyulur?
Soymak istediğiniz domatesleri yıkayın, alt kısımlarına (dalından koparıldığı kısımları değil) bıçakla çok derin olmayan bir çarpı işareti alın. Tepesini de bıçakla çıkarın. Sonrasında domatesleri kaynayan suya atıp, 1 dakika tutun (süre uzarsa domatesler pişmeye başlayacağından dikkat edin). Kaynar sudan büyük bir kaşık yardımıyla aldığınız domatesleri soğuk ve tercihen buzlu suda yarım dakika kadar bekletin. Bu işlem sayesinde domatesin kabukları yumuşamış olur, dolayısıyla kabukların soyulması kolaylaşır. Soğuk sudan çıkardıktan sonra daha önceden bıçakla çizik attığınız yerden başlayıp domatesleri kolayca soyabilirsiniz. Soyduğunuz domatesleri iyice soğuduktan sonra poşetleyip buzlukta saklayabilirsiniz. Bu işlemi sadece yemeğe katıp pişireceğiniz domatesler için uygulamaya dikkat edin.
Bir başka yöntem yazları taze domatesleri yıkadıktan sonra poşetleyip dondurucuya atmaktır. Kış boyunca yemeğe katmak için ihtiyaç duyduğunuz miktarda domatesi dondurucudan alabilir, domatesleri çok sıcak olmayan sudan geçirdikten sonra kabuklarını kolayca soyabilirsiniz.
http://i.hizliresim.com/7vRLDa.jpg
Türk mutfağında çok yaygın olarak kullanılan, genellikle sebze sanılan domates aslında anavatanı Güney ve Orta Amerika olan otsu bir bitkinin meyvesidir. İçerdiği çok sayıda vitaminle kanseri önleyici olarak bilinir. Domatesin sahip olduğu vitaminlerin çoğu kabuğunda olsa da bazı durumlarda kabuğun soyulması tercih edilir.
Oldukça ince bir kabuğa sahip domatesin formunu bozmadan soyulması bazen zor olabilir. Özellikle kış dönemi için yapılan mutfak hazırlıklarında kilolarca domates soymak gerektiğinde de bu işlem yorucu olabilir. Ancak birçok konuda olduğu gibi domatesleri soymanın da çeşitli pratik yolları vardır;
Domates nasıl kolay soyulur?
Soymak istediğiniz domatesleri yıkayın, alt kısımlarına (dalından koparıldığı kısımları değil) bıçakla çok derin olmayan bir çarpı işareti alın. Tepesini de bıçakla çıkarın. Sonrasında domatesleri kaynayan suya atıp, 1 dakika tutun (süre uzarsa domatesler pişmeye başlayacağından dikkat edin). Kaynar sudan büyük bir kaşık yardımıyla aldığınız domatesleri soğuk ve tercihen buzlu suda yarım dakika kadar bekletin. Bu işlem sayesinde domatesin kabukları yumuşamış olur, dolayısıyla kabukların soyulması kolaylaşır. Soğuk sudan çıkardıktan sonra daha önceden bıçakla çizik attığınız yerden başlayıp domatesleri kolayca soyabilirsiniz. Soyduğunuz domatesleri iyice soğuduktan sonra poşetleyip buzlukta saklayabilirsiniz. Bu işlemi sadece yemeğe katıp pişireceğiniz domatesler için uygulamaya dikkat edin.
Bir başka yöntem yazları taze domatesleri yıkadıktan sonra poşetleyip dondurucuya atmaktır. Kış boyunca yemeğe katmak için ihtiyaç duyduğunuz miktarda domatesi dondurucudan alabilir, domatesleri çok sıcak olmayan sudan geçirdikten sonra kabuklarını kolayca soyabilirsiniz.