PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Moda Tasarımı Nasıl Bir Bölüm?

Nartaneside
24.Eylül.2017, 13:37
Günümüzde insanların ne giydikleri çok önemlidir. Önceleri giyinme faaliyeti çok sıradan sayılırdı. Fakat zaman geçtikçe kıyafet önemli bir nitelik kazandı. Gün geçtikçe insanlığın da gelişmesiyle birlikte kıyafet araç olmanın yanı sıra kültürü geleneğisosyal statüyü belirleyen bir obje vasfına büründü. Bu yüzden kıyafet üretimi bir sektör halini aldı ve yeni meslek grupları ortaya çıktı. Bu meslek gruplarından biri de moda tasarımı olarak adlandırıldı.

Moda tasarımcısı kıyafetin tasarımını yapan ve deseninin hangi motifi içermesi gerektiğini belirleyen kişiye verilen unvandır. Moda tasarımcıları tasarımla başlayan süreci ürünle sonlandıran kişilerdir. Moda tasarımı üniversitelerde bölüm olarak okutulur. Eğitim süresi iki yıl ya da dört yıl olabilmektedir. Bölüm Sanat ve Tasarım fakültelerine bağlı olarak eğitim verir.

Moda tasarımı bölümü kıyafet denince akla gelen ilk mesleklerden biridir. Mesleğin eğlenceli ve özgün olması en önemli özelliğidir. Gelişen teknoloji moda tasarımcılarını da etkilemiştir. Özellikle önceden el ile yapılan çizimler artık bilgisayar ortamında yapılmaktadır. Bu nedenle moda tasarımı okuyacak öğrencilerin aktif bilgisayar kullanımına hakim olmaları gerekir.

Moda tasarımı bölümünde alınan derslere temel tasarım sanat tarihi desen giysi hazırlama moda fotoğrafçılığı stil danışmanlığı hazır giyim örnek verilebilir. Alan derslerinin yanı sıra eğitim programına seçmeli dersler de eklenebilir. Ayrıca İngilizce Türk dili ve bilgisayar kullanımı dersleri de verilmektedir.

Moda tasarımı bölümünü tercih edecek öğrencilerin görsel zekalarının aktif çizim kabiliyetlerinin üstün olması gerekir. Tasarım yapmayı seven renk kombinasyonuna özen gösteren karakterdeki insanların bu bölümü tercih etmeleri meslekte yükselmeleri açısından önemlidir.

Moda tasarımı bölümü YGS-5 puan türüyle üniversitelere öğrenci alır. YGS-5 puan türünde eşit ağırlık yani matematik ve Türkçe puanlarının yüksek olması gerekir. Moda tasarımı bölümü Ankara Üniversitesi Marmara Üniversitesi Ordu Üniversitesi Giresun Üniversitesi Sakarya Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi gibi devlet üniversitelerinin yanı sıra Nişantaşı Üniversitesiİstanbul Aydın Üniversitesi ve Okan Üniversitesi gibi özel üniversitelerde eğitim verir.

Moda tasarımı bölümünden mezun olan kişiler tasarım atölyelerinde çizim dikim ya da kalıp çıkarma işlerini yapabilirler. Ayrıca stil danışmanlığı yapabilir ya da kendi butiklerini açıp özel tasarım ürünlerle hizmet verirler.