Nartaneside
01.Ekim.2017, 15:23
Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besinleri dengeli olarak, temiz, taze ve mevsiminde tüketmek sağlıklı beslenme olarak tanımlanabilir. Bununla birlikte, bu tanım sağlıklı beslenmeyi ifade etmek için yeterli gelmeyebilir. Çünkü, bir meyveyi mevsiminde tüketsek bile genetiği ile oynanmış ya da hormonlu ve kimyasal gübreler ve tarım ilaçları ile yetiştirilmiş bir meyve sağlığımızı kısa ve uzun vadede olumsuz etkileyecektir.Bu nedenle, sağlıklı beslenme için öncelikle tükettiğimiz gıdaların, tohumundan, üretim aşamalarına, hasadından soframıza gelene kadar takip ettiği yol çok önemlidir.
Besinlerin hazırlanması esnasında da besin değerlerini kaybetmemeleri için özen gösterilmelidir. Meyve ve sebzeler yıkanmadan buzdolabına konulmalı ve tüketilmeden hemen önce yıkanmalıdır. Besinlerin üzerinde kalan ilaç artıkları ve diğer zararlı maddeleri temizlemek için sirkeli su ile yıkamak faydalıdır.
Asitli içecekler ve alkolden kesinlikle uzak durulmalı; aşırı kahve ve kafein içeren diğer içeceklerin tüketimi de sınırlandırılmalıdır.
Yeterince sıvı, özellikle de içme suyu tüketimine önem verilmelidir.
Sindirim için vazgeçilmez olan lifli besinler bol miktarda tüketilmelidir. Beyaz undan yapılan ekmekler yerine tam buğday unu ya da kepekli undan yapılan ekmekler tercih edilmelidir.
Sağlıklı ve dengeli beslenme her yaştan insan için önemli olmakla birlikte hamilelikte, bebeklerde ve çocuklarda sağlıklı beslenmeye daha çok dikkat edilmelidir.
Besinlerin hazırlanması esnasında da besin değerlerini kaybetmemeleri için özen gösterilmelidir. Meyve ve sebzeler yıkanmadan buzdolabına konulmalı ve tüketilmeden hemen önce yıkanmalıdır. Besinlerin üzerinde kalan ilaç artıkları ve diğer zararlı maddeleri temizlemek için sirkeli su ile yıkamak faydalıdır.
Asitli içecekler ve alkolden kesinlikle uzak durulmalı; aşırı kahve ve kafein içeren diğer içeceklerin tüketimi de sınırlandırılmalıdır.
Yeterince sıvı, özellikle de içme suyu tüketimine önem verilmelidir.
Sindirim için vazgeçilmez olan lifli besinler bol miktarda tüketilmelidir. Beyaz undan yapılan ekmekler yerine tam buğday unu ya da kepekli undan yapılan ekmekler tercih edilmelidir.
Sağlıklı ve dengeli beslenme her yaştan insan için önemli olmakla birlikte hamilelikte, bebeklerde ve çocuklarda sağlıklı beslenmeye daha çok dikkat edilmelidir.