aRZuU
18.Şubat.2014, 11:19
Turunçgillerin Yararları
C vitamini içerikleri ile çok iyi tanıdığımız harika renk ve aromasıyla en iyi tanıdığımız meyve gruplarından biridir turunçgiller. Ülkemizde de bol bulunabilmesi nedeniyle neredeyse her gün taze sıkılmış portakal veya greyfurt suları vazgeçilmez sabah klasiklerimiz arasına girmiştir. Ancak greyfurt, portakal, mandalina, lime, kumkuat ve limondan oluşan turunçgillerin faydalarını sadece C vitamini içerikleriyle özdeşleştirmek biraz haksızlıktır.
C vitamini vücudun defans sistemini korumasının ve yara iyileşiminin devamlılığı için günlük ihtiyaç duyulan vitamindir. Turunçgillerin özellikle kabukları ve meyvesinin tam dışını kaplayan katmanda bulunan flavonoidler C vitamininin aktivitesini arttırmaktadır.
Yapılan birçok bilimsel araştırma sonucunda daha fazla turunçgil tüketen bireylerin özellikle mide kanseri ve diğer kanserlere yakalanma oranlarının daha düşük olduğu ortaya çıkarılmıştır. C vitamini, özellikle tütsülenmiş besinlerde bulunan nitrit ve nitrat tüketimine bağlı olarak midede oluşabilen potansiyel karsinojen nitrosaminlerin oluşumunu engellemektedir. Turunçgillerdeki flavonoidler, pektin ve antioksidan özellikleri olan sitrus yağların da bu koruyucu etkiye katkıda bulunduğu düşünülmektedir. Turunçgillerin özellikle kabuğunda çok yoğun şekilde bulunan sitrus yağların anti-tümor etkisini gösteren hayvan testleri bulunmaktadır.
Özellikle turunçgillerin iç bölmelerinin etrafını çevreleyen zar şeklindeki kabukta bulunan pektin, suda çözülebilen bir posa çeşididir ve özellikle kötü huylu LDL kolesterolün düşürülmesinde etkisi klinik çalışmalarla ortaya konulmuştur.
Turunçgillerin yapısındaki flavonoidler, kapiller duvarları güçlendirerek, aktiinflamatuar etki göstermektedir.Çok iyi birer potasyum kaynağıdırlar: Turunçgillerin diyet içeriğine ciddi bir şekilde katılmasıyla özellikle günümüzün fazla tuz tüketimine dayalı diyetlerin kan basıncı dengelenmekte ve kan basıncını düzenlemek için kullanılan ilaçlara bağlı potasyum kayıpları önlenebilmektedir.
Tüketimleri için özel bir tavsiye bulunmamakla birlikte çok az miktarda tüketilen turunçgiller bile bağışıklık sitemini desteklemektedir. ½ greyfurt ve 1 mandalina günlük önerilen potasyum tüketim miktarının %15-20 sini karşılarken bütün olarak tüketilen meyvelerin her zaman için meyve sularından çok daha besleyici olduğu unutulmamalıdır.
C vitamini içerikleri ile çok iyi tanıdığımız harika renk ve aromasıyla en iyi tanıdığımız meyve gruplarından biridir turunçgiller. Ülkemizde de bol bulunabilmesi nedeniyle neredeyse her gün taze sıkılmış portakal veya greyfurt suları vazgeçilmez sabah klasiklerimiz arasına girmiştir. Ancak greyfurt, portakal, mandalina, lime, kumkuat ve limondan oluşan turunçgillerin faydalarını sadece C vitamini içerikleriyle özdeşleştirmek biraz haksızlıktır.
C vitamini vücudun defans sistemini korumasının ve yara iyileşiminin devamlılığı için günlük ihtiyaç duyulan vitamindir. Turunçgillerin özellikle kabukları ve meyvesinin tam dışını kaplayan katmanda bulunan flavonoidler C vitamininin aktivitesini arttırmaktadır.
Yapılan birçok bilimsel araştırma sonucunda daha fazla turunçgil tüketen bireylerin özellikle mide kanseri ve diğer kanserlere yakalanma oranlarının daha düşük olduğu ortaya çıkarılmıştır. C vitamini, özellikle tütsülenmiş besinlerde bulunan nitrit ve nitrat tüketimine bağlı olarak midede oluşabilen potansiyel karsinojen nitrosaminlerin oluşumunu engellemektedir. Turunçgillerdeki flavonoidler, pektin ve antioksidan özellikleri olan sitrus yağların da bu koruyucu etkiye katkıda bulunduğu düşünülmektedir. Turunçgillerin özellikle kabuğunda çok yoğun şekilde bulunan sitrus yağların anti-tümor etkisini gösteren hayvan testleri bulunmaktadır.
Özellikle turunçgillerin iç bölmelerinin etrafını çevreleyen zar şeklindeki kabukta bulunan pektin, suda çözülebilen bir posa çeşididir ve özellikle kötü huylu LDL kolesterolün düşürülmesinde etkisi klinik çalışmalarla ortaya konulmuştur.
Turunçgillerin yapısındaki flavonoidler, kapiller duvarları güçlendirerek, aktiinflamatuar etki göstermektedir.Çok iyi birer potasyum kaynağıdırlar: Turunçgillerin diyet içeriğine ciddi bir şekilde katılmasıyla özellikle günümüzün fazla tuz tüketimine dayalı diyetlerin kan basıncı dengelenmekte ve kan basıncını düzenlemek için kullanılan ilaçlara bağlı potasyum kayıpları önlenebilmektedir.
Tüketimleri için özel bir tavsiye bulunmamakla birlikte çok az miktarda tüketilen turunçgiller bile bağışıklık sitemini desteklemektedir. ½ greyfurt ve 1 mandalina günlük önerilen potasyum tüketim miktarının %15-20 sini karşılarken bütün olarak tüketilen meyvelerin her zaman için meyve sularından çok daha besleyici olduğu unutulmamalıdır.