PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yıldırım Fotoğrafları Nasıl Çekilir?-I



KaMoreNa
14.Ekim.2017, 00:16
http://cozumpedia.com/blogresim/genel/YldrmFotorafekmeninP-170729125020.png

Yıldırım Fotoğrafı Çekmenin Püf Noktaları

Bu yazımızda DSLR fotoğraf makinesi ile etkileyici yıldırım fotoğrafları çekmenin püf noktalarına değineceğiz. Öncelikle, çekilen zahmet, kullanılan teknik ve ekipmanlar ile çekim sonrası muhtemelen photoshop ile yapacağımız işlemeleri de dikkate alacak olursak, yıldırım fotoğrafçılığı orta ve ileri düzey bir çekim tekniği olarak düşünülebilir.
Önce güvenliğiniz.

Yıldırım fotoğrafı çekmek için öncelikle kendi sağlığımızı tehlikeye atmayacak bir lokasyon ile doğru bir kadraj belirlemektir. Tabi ki yıldırım düşmesi muhtemel yerlerde ekipmanlarımızı kurmamalıyız. Ayağımızın kayarak çatıdan düşmemiz gibi istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalmamak için doğru yer seçimi, yıldırım fotoğrafçılığında birinci adım olarak kabul edilebilir.
Doğru bir kadraj seçin.

Yıldırım fotoğrafı çekmek isteyen çoğu amatör fotoğrafçı, evinin çatısı, balkonu veya bahçesi gibi kolay yerleri tercih ederler. Ancak, bunun çoğu kez kötü kadrajlı ve uygun olmayan ışık koşullarında çekilmiş fotoğraflara yol açtığını görürüz. Yıldırım fotoğrafları için belki biraz ıslanmayı göze alıp iyi bir kadraj seçmek önemli. Sonuçta fotoğrafın başarısı öncelikle doğru kompozisyondan geçer. Dolayısıyla bir evin bahçesinde gökyüzünde yıldırım aramaktansa, yıldırımları şehir ya da doğa ile farklı şekillerde kadrajlayabileceğimiz noktalarda çekim yapmak elde edeceğimiz sonuçların başarısını arttıracaktır.Kadrajın ne kadar önemli olduğunu aşağıdaki iki örnekte net şekilde görebilirsiniz:
http://cozumpedia.com/blogresim/2017/07/20170729_124746_300.png http://cozumpedia.com/blogresim/2017/07/20170729_125417_303.png

Ekipmanlarınızı koruyun.Muhtemelen yağmurlu bir havada çekim yapılacağı için ekipmanlarınızın yağmura karşı korumalı olmasına dikkat etmek gerekir. Bazı fotoğraf makineleri su veya kara karşı korumalı şekilde üretilir. Eğer DSLR’niz bu özelliklere sahip değilse şemsiye vb. araçlarla çekime gitmekte fayda vardır. Örneğin, lensin yağmurdan korunmaması durumunda fotoğrafımızın üzerinde pentagram şeklinde izler bırakacaktır ki bu hiç de istenen bir durum değildir.

Sağlam bir tripod alın.

Yıldırım çekimi işin doğası gereği uzun pozlamayı gerektirir. Bu nedenle, sağlam bir tripoda ihtiyacınız var. Sağlam diyorum çünkü çekim koşullarında rüzgar olması da muhtemel ve uzun pozlamada en küçük bir sarsıntıya dahi tahammülümüz yoktur.
ND filtre alın.

Uzun pozlama yapma sebebimiz, yıldırımın gökyüzündeki hareketini resmedebilmektir. Ancak, gündüz normal koşullar altında uzun pozlama yapmak mümkün değildir. Bu nedenle, gündüz yıldırım fotoğrafı çekmek istiyorsanız, mutlaka ND filtre kullanarak enstantaneyi 9-10 stop yavaşlatmak gerekecektir. Filtre seçimi önemlidir. Eğer kalitesiz bir filtre kullanacak olursanız elde edeceğiniz kareniz keskinliğinden taviz vermiş olacaksınız. ND filtre kullanılarak çekilmiş bir yıldırım fotoğrafı şu şekilde olabilir:

http://cozumpedia.com/blogresim/2017/07/20170729_124916_898.png

Uzaktan kumanda kullanın.

Çekimleri uzaktan kumandayla ya da zamanlayıcı kullanarak yapmanız deklanşöre basım anındaki muhtemel sarsıntıları engelleyecektir. Çekimleri uzaktan kumandayla ya da zamanlayıcı kullanarak yapmanız deklanşöre basım anındaki muhtemel sarsıntıları engelleyecektir. Tabiki çekimi istediğiniz anda başlatmak veya bitirmek için kablosuz bir kumanda ciddi şekilde işinizi kolaylaştıracaktır. Ayrıca uzaktan kulanda ile aracınızın içinden ıslanmadan ya da üşümeden çekim yapma şansınız olacaktır.