PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Sivas'ta Bölgenin En Büyük Güneş Enerji Santrali



Nartaneside
31.Ekim.2017, 23:00
Sivas Aktif Enerji-Else Enerji, tarafından Sivas–Ankara Karayolu üzerindeki besi çiftliğinde 250 bin metrekarelik alanda kurulan santral ile Marka Grup, hem besi çiftliğinin hem de marketlerin elektriğini buradan karşılayacak. Anadolu'nun en büyük besi çiftlikleri arasında gösterilen Marka Grup Besi Çiftliği'ndeki 500 kWp'lik güneş enerji santrali resmikabullerin ardından enerji üretmeye başladı.

Sivas Aktif Enerji yetkilisi Elektrik Mühendisi Zeki Bulut, santrale ait Tedaş proje onayı, ÇEDAŞ ile dağıtım bağlantı ve sistem kullanım anlaşmalarının imzalanması ve santralin resmi kabul süreçlerinin büyük bir titizlikle tamamlandığını söyledi. Bulut, "Daha önce tamamladığımız Prokon A.Ş'ye ait 500 kWp'lik güneş enerji santrali projesinde olduğu gibi; mühendislik, tedarik ve uygulama basamaklarının tamamı Else Enerji'nin liderliğinde tamamlanmış olan santral, bölgenin önde gelen firmalarından olan Sivas Aktif Enerji ve Else Enerji iş ortaklığı ile hayata geçirildi." şeklinde konuştu.

Marka Grup Yönetim Kurulu Başkanı Halis Kaplan ise Marka Grup Besi Çiftliği, güneş enerji santralinin devreye girmesi ile birlikte elektrik tüketiminin yüzde 100'ünü bu santralden karşılayacağını anlatarak, "Bununla birlikte Marka Grup Besi Çiftliği ihtiyaç fazlası enerjiyi satarak firmaya ek gelir de sağlayacak. Projenin bir diğer özelliği de Ekonomi Bakanlığı tarafından verilen KDV ve KKDF teşviklerinden yararlanılmış olması. Marka Grup, güneş enerji santrali yatırımında KDV'den muaftı. Projede kazık çakmalı taşıyıcı konstrüksiyon sistemi özellikle kullanıldı. Burada amaç bir taraftan maliyeti düşürmek, diğer taraftan da büyük (lisanslı) güneş enerji santrallerine daha küçük çapta örnek oluşturmaktı." ifadesini kullandı.

Tesis ile ilgili olarak Marka Grup Yönetim Kurulu Başkanı Halis Kaplan şöyle devam etti:

"Marka Grup olarak ilk kurulduğumuzdan beri ilklerin öncüsü olma vizyonuyla hareket ettik. Yapmış olduğumuz bu yatırım da yine bölgedeki ilklerden bir tanesi oldu. Yatırım kararını alırken önceliğimiz çevresel duyarlılığımızı göstermek ve karbon salımı konusunda bir adım atmak oldu. Bunun yanında artan elektrik fiyatları da bir başka etken elbette. Kurulan tesisin yılda üreteceği elektrik miktarının 700 bin kWh ila 750 bin kWh seviyelerinde olacağını bekliyoruz. Üretilecek bu elektrik ile marketlerimizin ve besi çiftliğimizin elektrik tüketimlerine katkı sağlanacak. Tesisin amortisman süresini aslına bakılırsa Türkiye'deki elektrik fiyat artışları belirleyecek. Şu anda yapılan hesaplamalar 7-8 yıl seviyelerinde olabileceğini gösteriyor. 25 yıl performansı garanti edilen bir yatırım için bu amortisman süresi oldukça cazip, güneş enerji santrali yatırımlarımıza kademeli olarak devam edeceğiz. Ülkemizde güneş enerji santrali kurmak isteyen bütün yatırımcılara kapımız açık, isteyen herkes santralimizi ziyaret edip inceleyebilir.