PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Coğrafi Kavramlar.



BOZKURT21
01.Kasım.2017, 18:53
Coğrafi Kavramlar

Üzerinde yaşadığımız yeryüzü, doğal özellikleri birbirinden farklı alanlardan oluşmuştur. İşte yeryüzünün bir kısmında veya bir ülkede kendi içinde benzerlik gösteren bu alanlar, bölge, bölüm, yöre olarak tanımlanır ve incelenirler.

Bölge:
Taşıdığı belirli coğrafi özellikleriyle etrafından ayrılan, buna karşılık, kendi sınırları içinde benzerlikler gösteren en büyük coğrafi birim, "bölge"dir. Coğrafi bölgeler belirlenirken, tabiat şartlarının yanında beşeri ve ekonomik özellikler de dikkate alınır. Çünkü, yeryüzünün herhangi bir kesiminin coğrafi görünümü, yalnız tabiat şartlarına bağlı kalmaz. Bu görünüm o alanın nüfus, yerleşme ve ekonomik faaliyetleriyle de yakından ilgilidir. Coğrafi bölge kavramının dışında, çeşitli bölge kavramları da vardır. İklim bölgesi, bitki bölgesi, ekonomik bölge gibi.

Bölüm:
Bir coğrafi bölge içinde kendi arasında benzerlik gösteren, daha küçük birimler vardır ki, bunlara "bölüm" denir. Karadeniz Bölgesi'ni Örnek alırsak, 3 bölüme ayrılmış olduğunu görürüz. Bunlar Doğu, Orta ve Batı Karadeniz bölümleridir.

Yöre:
Bölüm içinde de farklı coğrafi özelliklere sahip olan coğrafi alanlar bulunur. Buna "Yöre" denir. Yöre en küçük coğrafi birimdir. Erzurum-Kars Bölümündeki Iğdır Yöresi, Dicle Bölümündeki "Mardin Eşiği Yöresi ve Akdeniz Bölgesindeki Göller Yöresi gibi.

Türkiye'nin İdari Bölümleri
Türkiye'nin idari yönden birimlere ayrılması, coğrafi bölge ve bölümlerin belirlenmesinden farklı özellikler taşır. Bunların ayrımında coğrafi özellikler yerine, yönetim özellikleri göz önünde bulundurulur. İdari bölümlemede esas olan ülke yönetiminin kolaylığı ve yapılacak hizmetlerin daha hızlı ve etkili ulaştırılmasıdır. Buna göre Türkiye'de en büyük idari birim ildir. İller, il merkezi, ilçe, bucak ve köylerden oluşur. 1992'de Türkiye'deki il sayısı 81'e ulaşmıştır. Ayrıca, 800 den fazla ilçe ve 40 binden fazla köyümüz vardır.