PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Karıncalar



Nartaneside
24.Kasım.2017, 14:58
Karıncalar 100 milyon yıldan uzun süredir dünya üzerinde yaşamaktadır ve gezegenin her yerine yayılmış durumdadırlar.

Dünya’nın bilinen en eski karınca fosili bir amberin içinde korunmuş şekilde bulunmuştur. Adı Sphecomyrma freyi’dir.

Dünya üzerinde 35 bin karınca türü mevcuttur. Çoğu karınca türü sıcak iklimlerde yaşar. Yaklaşık 9 bin 500 karınca türü bilinmektedir. Bilim adamları bunun yaklaşık iki katının henüz keşfedilmeyi beklediğine inanmaktadır.

Dünya üzerindeki her bir insan için yaklaşık 1,6 milyon karınca bulunmaktadır. Bugün yaşayan tüm karıncaların toplam ağırlığı, yaşayan tüm insanların ağırlığından daha fazladır.

Tüm böcekler arasında en büyük beyin karıncanınkidir. Bir karıncanın beyninde yaklaşık 250 bin beyin hücresi bulunur. (Bir insanın beyninde 86 milyar beyin hücresi mevcuttur.

Dolayısıyla, 34 bin karıncalık bir koloninin beyin hücresi toplamı bir insanınkine denktir. ) Bir karınca kolonisinin nüfusu yüz binlerden milyarlara varabilir.

En büyük karıncanın uzunluğu 2,54 santimdir, en küçük karınca ise bir milimin onda biri uzunluğundadır. Karıncalar gri, kırmızı, kahverengi, sarı, mavi ya da mor olabilirler. Ortalama ömürleri 45 ila 60 gündür.

Karıncalar koloni denen büyük gruplar hâlinde yaşarlar. Her karıncanın kolonide belirli bir görevi vardır.




Karıncalar Hakkında İlginç Bilgiler

İşçi karıncalar yuvadan çöpü alıp, dışarıya, özel çöplüğe taşımakla görevlidirler.

İşçi karıncalar dişidir. Koloninin çoğunluğunu dişi karıncalar oluşturur.

Köle-Yapıcı karıncalar başka karıncaların yuvalarına saldırır ve yumurtalarını çalar. Bu yumurtalar kırılıp, yavru karıncalar çıktığında kolonide köle olarak çalışırlar.

Kraliçe karıncaların doğduklarında kanatları vardır. Başka koloniler kurmak için uçup giderler; sonra kanatları düşer.

Kraliçe karınca 15 yıla kadar yaşayabilir ve bir kez eşlemesi gerekir.

Her karınca kolonisinin en az bir, bazen de birden fazla Kraliçe’si vardır

Nartaneside
01.Şubat.2018, 17:46
Karınca Ne Zaman Yumurtlar?


Böcek familyasına ait olan karıncalar, gruplar halinde yaşayan ve dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip canlılardır. Bugüne dek tespit edilmiş 10.000’in üzerinde karınca türü vardır. Karıncalar koloniler halinde, toprağın altında yaptıkları yuvalarında yaşar. Yeraltı şehrini andıran bu yuvaların boyları bir metreyi bulabilir.

Karınca koloni sistemi 3 gruba ayrılır.

*Üreme yeteneği olan kraliçe ve erkek karıncalar
*Asker karıncalar
*İşçi karıncalar
Kraliçe karıncanın temel görevi yeni karıncalar dünyaya getirerek kolonisini güçlendirmektir. Bir kraliçe karınca bir gün içerisinde 30.000 yumurta yumurtlar. Kraliçenin ömrü ortalama 10- 15 yıldır ve bu süre içerisinde 160 milyondan fazla karıncayı dünyaya getirir. Yumurtaların yetişkin karıncaya geçiş süresi, türlere göre değişmekle birlikte ortalama 8 ila 12 hafta arasındadır.

Erkek karıncaların görevi ise kraliçe karıncayı döllemektir. Döllenme tamamlandıktan sonra erkek karınca görevini tamamlar ve ölür. Kraliçe, erkekten aldığı spermleri vücudunda bir bölümde saklayarak gerektiğinde yumurtaları döller. Döllenmiş yumurtalardan dişi karıncalar (işçi) döllenmemiş yumurtalardan ise erkek karıncalar çıkar.

Koloni kurmanın ilk aşaması çiftleşme uçuşudur. Bu uçuş bazı türler için havada bazı türler için de yerde gerçekleşir. Erkek karınca vücudundaki bütün spermi kraliçeye verir ve çiftleşmenin hemen ardından ölür. Kraliçe aldığı spermleri bir kesede saklar ve hayatı boyunca yumurtaları döllemek için tek çiftleşmeden elde ettiği bu spermleri kullanır.

Döllenmiş kraliçe, yuva için uygun yeri belirledikten sonra toprak altında bir yer açar. Bu süreçte kanatlarını kaybeder ve ilk yumurtalarını yuvasına bırakır. Kraliçenin yuva içerisindeki besin kaynağı kaybettiği kanatlarıdır. Yavrular büyüyene kadar sadece kendi kanatlarını yiyerek beslenir. Yumurtalardan çıkan larvalar koloninin ilk işçi karıncaları oluşturur. Bu karıncalar kraliçenin kısır kız yavrularıdır. Yavrular, büyüyene kadar kraliçe karıncanın ürettiği bir salgı ile beslenir. Büyüyen yavrular kraliçenin bakımıyla ilgilenir ve her türlü ihtiyacı yine işçi karıncalar tarafından gerçekleştirilir. Yuvanın genel durumuna ilişkin bilgiler işçi karıncaların feromonları aracılığıyla kraliçeye iletilir. Bu bilgilere göre kraliçe koloni düzenini sağlar. Örneğin asker karınca sayısında bir azalma varsa, kraliçe yeni yavruların asker karıncaya dönüşmesini sağlayacak bir kimyasala yönlendirir.

kLara
01.Şubat.2018, 17:48
Merak ettiğim ve cidden yaşama şekilleri ve çalışkanlarıyla en ilgi çekici hayvan ya.