PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kabalistik Meditasyon



Nartaneside
30.Kasım.2017, 00:32
Belli bir zaman tespit ettiniz ve başlamaya hazırsınız. Bundan sonra yapmanız gereken şey, meditasyon çalışması için ihtiyaç duyacağınız temel becerileri geliştirmektir. Bu çalışma için öğrenmeniz gereken en temel ve önemli beceri gevşek konsantrasyon halidir. Gevşek kelimesine dikkat ediniz; burada sizden istenilen en son şey, konsantrasyon kelimesinin genellikle akla getirdiği dişleri sıkılı olduğu gergin bir haldir. Aşağıdaki alıştırma, kabalistik meditasyon uygulamasına doğru ilk adımı oluşturan bu hale nasıl erişeceğinizi öğrenmenize yardımcı olacaktır;

Bu alıştırma için sessiz ve çok fazla aydınlık olmayan bir yere, sırtı dik bir sandalyeye ihtiyacınız olacaktır. Sandalyenin yüksekliği oturduğunuz zaman ayaklarınız yere değecek, baldırlarınız düz duracak şekilde olmalıdır. Ayrıca başınızı çevirmeden görebileceğiniz bir saate ihtiyacınız olacaktır. Ayaklarınız ve dizleriniz bitişik bir şekilde sandalyeye oturun; ellerinizi bacaklarınızın üstüne bırakın ve sırtınız dik olsun. Gözleriniz açık olmalı ve özel bir şeye yönlenmeden ileri doğru bakmalıdır.



Birkaç dakikanızı fiziksel bedenin farkına varmaya ayırın. Başınızın üstünden başlayın ve yavaş yavaş ayak tabanlarınıza inin. Hissettiğiniz gerginliklere özel bir ilgi gösterin. Bu gerginlikleri kaldırmaya veya herhangi bir şekilde değiştirmeye çalışmayın, yalnızca onların farkına varın. Bu basit farkındalık eylemi, zamanla bilinci bu gerginliklerin altında yatan düşünce ve duygulara yönelterek, gerginlikleri zayıflatacak ve yok edecektir. Bununla birlikte, meditasyonla ilgili birçok şeyde olduğu gibi, bu da zamana, kendi gelişim hızına bırakılmalıdır.

Bütün bu çalışma ve aşağıdaki alıştırma boyunca kıpırdanmadan, yerinizden hareket etmeden, mümkün olduğunca kıpırtısız durunuz; fakat katı, zorla sağlanmış bir hareketsizlik olmasın bu. Buradaki amaç bedeninizi, yaptığınız çalışmaya müdahale etmeyecek dengeli ve gevşemiş bir duruma sokmaktır. Sakın unutmayın, bu amaca ulaşmak epey bir uygulama gerektirebilir. Birçok öğrenci krampların, kaşıntıların ona engel olduğunu, bunların zamanla azalmaktan ziyade arttıklarına tanık olacaktır –bir süreliğine. Fakat uygulamaya azimle devam edildiğinde, beden meditasyon pozisyonunda gevşemeyi öğrenir ve bu güçlükler sona erer.

Fiziksel bedeninizdeki gerginlikleri kısa bir değerlendirmeye tabi tuttuktan sonra dikkatinizi nefesinize yönlendirin. İçinizden dörde kadar sayarak ağır ağır nefes alın; birden dörde kadar sayarak nefesinizi tutun; nihayet birden dörde kadar sayarak nefesinizi verin. Tekrar nefes alarak başlayın. Nefesinizi tutarken boğazınızı tıkamayın. Nefes içeride göğüs kaslarıyla tutulmalıdır; göğsünüze hafif sertlikte vurulduğunda nefesiniz dışarı kaçacak şekilde. Bütün bu nefes alıp verme burundan yapılmalı, ağız gevşekçe kapalı olmalı, dil gevşekken dil ucu damağın ön dişlerin arkasındaki kısma değmelidir.

Nefes alırken zihniniz çeşitli düşünceleri takip etmek isteyecektir. Ona izin vermeyin. Nefesinizin ritmine odaklanın ve ciğerlerinize giren ve ciğerlerinizden çıkan havayı hissedin. Zihniniz tekrar başka şeylere yönelmeye başladığında, onu tekrar nazikçe nefesinize odaklayın. Zihniniz sizden tekrar tekrar kaçacaktır. Dikkatinizi tekrar nefesinize verin. Uygulama ile bir süre sonra zihninizi durgun tutabildiğinizi göreceksiniz; bu anlarda üzerinize tuhaf bir sükunetin geldiğini ve aynı zamanda dikkatli bir netliğin oluştuğunu göreceksiniz. Bu hal, ulaşmaya çalıştığınız haldir. Bilincine vardığınız anda bu halin elinizden kaçmasına üzülmeyin. Tekrar alıştırmaya dönün. Bir süre sonra aynı hal tekrar yaşanacaktır.

Uygulamanın ilk haftası veya on günü bu dörtlü nefes çalışmasını en az beş dakika boyunca yapınız. Bu çalışmayı her gün asgari on dakika yapmalısınız. Yirmi dakikadan daha fazla çalışma, muhtemelen bu aşamada fazla gelecektir.

Kuşkusuz bu meditasyon yukarıda bahsettiğimiz sembol meditasyonu değildir. Bununla birlikte kazandırdığı beceri, daha sonra yapacağınız daha ileri çalışmalar için hayati bir öneme sahiptir. Dahası, bu özel alıştırma, gerçek meditasyondan önce zihni temizlemek ve daha sonra da sıradan bilinç durumuna dönmek için kullanılır. Bu teknikte ustalaşmak için harcanan zaman, boşa harcanmayacaktır..

Kolay gelsin...


Kaynak:Paths of Wisdom" (Bilgelik Yolları)