PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Antropolojinin Alt Dalları



Nartaneside
01.Aralık.2017, 22:28
Antropolojinin Alt Dalları
***
Antropoloji teriminin, Kuzey Amerika’daki kullanımı=

arkeoloji, kültürel antropoloji,
linguistik ve fiziksel/biyolojik. ***
İngiltere’de kullanımı=İilgisini
toplumsal yapılara ve kurum
lara odaklamış bir araştırma yaklaşımı sosyal antropoloji.
***
Alman kullanımı=Farklı kültürel yapıların karşılaştırılması sonucunda ortaya çıkan çeşitlilikleri ve benzerlikleri ortaya koymak yanı Etnolojı.

***Çok geniş bir inceleme alanı ve perspektifine sahip olan antropoloji bilimi dört ana alt
disipline ayrılmıştır. Bunlar; arkeolojik, linguistik, biyolojik (fiziki) ve kültürel antropoloji disiplinleridir.
Arkeolojik antropoloji
=
Yapılan kazılar sonucunda elde edilen bulgulardan hareketle eski insanların davranışlarını ve kültür yapılarını yeniden inşa eder, tanımlar ve yorumlar.
Biyolojik antropoloji
=
İnsanın zaman ve mekân içindeki değişimini yani fizyolojik evrimini
inceler. Biy
olojik bir varlık olan insanın geçirdiği evreleri ele alır. Biyolojik antropolojiyle uğraşan bilim adamlarına göre insanın fiziksel değişimi, büyük ölçüde genetik ve çevresel faktörlerin etkisiyle meydana gelmektedir.
Linguistik antropoloji
=
Dillerin yapısal özelliklerini, konuşma biçimlerini inceler.
Kültürel antropoloji=
T toplumları ve kültürleri inceler ve bunlar arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları ortaya koyar. Bu displinin etnografi ve etnoloji olmak üzere iki boyutu vardır.
***Etnografi, belli bir grubun toplumun veya kültürün betimlenmesidir. Etnograflar geleneksel olarak küçük topluluklar içinde yaşayıp yerel davranış, inanç, adet, toplumsal yaşam, ekonomik faaliyet, siyasi ve dini yapıları incelemişlerdir. ***Etnoloji ise etnografların belli topluluklardan topladıkları verileri inceleyerek karşılaştırma yapma imkânı sağlar.

Etnologlar yürüttükleri karşılaştırmalı kültür araştırmaları sonucunda ortaya çıkan benzerlikleri ve farklılıkları tanımlayıp açıklamaya ve evrensel olanla yerel olanı ayırt etmeye çalışırlar.

Antropolojinin Diğer Bilimlerle İlişkisi
Antropoloji ve Sosyoloji:
Modern uluslarda ırk, etnisite, toplumsal sınıf, cinsiyet rolleri ve kitle kültürü gibi alanlara ortak ilgi duymaktadırlar.
Antropoloji ve Psikoloji:
Kültürler arası veriler toplamak suretiyle antropoloji bu alanda da katkılar sunmaktadır. Antropolojinin kültür ve kişilik ilişkisini inceleyen dalı olarak da bilinen psikolojik antropoloji ve bu alanın önde gelen araştırmacıları
ndan Margaret Mead,
psikolojik özelliklerin kültürler arasında büyük farklılıklar gösterdiğini ortaya koymuştur.
Antropoloji ve Tarih:
Sosyal değişme aynı zamanda tarihsel bir olgudur. Bu bakımdan farklı disiplinler olsa da antropolojinin ve tarihin amaçları ve yöntemleri bir dereceye kadar örtüşür. Tarihçiler antropologların nadiren ulaşabildiği belgeleri kullanırken antropologlar da tarihçiler için pek fazla mümkün olmayan ilk elden gözlemlere başvururlar. 19. yüzyıl sonlarında antropoloji bilimi artık insanın biyolojik incelenişinden farklı olarak kültürünün incelenmesine odaklanmıştır. Bu alan çeşitli başlıklar altında sınıflandırılmaktaydı: maddi kültür, folklor, din, büyü, sosyoloji, ayrıca, dil, hukuk, çevre, vb