PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Apikal Meristem.



BOZKURT21
06.Aralık.2017, 18:06
Meristemler btikilerin farklı kısımlarında yer almaktadırlar. Bu nedenle meristemler bulundukları yere ve kökenlerine göre olmak üzere farklı şekilde sınıflandırılırlar. Biz bu yazımızda bulundukları yere göre sınıflandırılan lateral meristem hakkında bilgi vereceğiz. Lateral meristem kök veya gövdelerin uç kısımlarında bulunan farklılaşmamış meristematik embriyonik dokudur.
Bulundukları Yere Göre Meristemler;



Apikal Meristem
Lateral Meristem
İnterkalar Meristem

Kökenlerine Göre Meristemler;



Primer Meristem
Sekonder Meristem

Apikal meristemler, bitkilerin köklerinde, gövdelerinde ve bu bunlardan ayrılan dal kısımlarının uç kısımlarında bulunmaktadır. Bitkilerin bu kısımları hızlı bölünüp geliştikleri için bu kısımlara büyüme noktaları denilmektedir. Büyüme noktası olarak adlandırılan apikal meristemler, bitki kökünün yer çekimi doğrusunda (aşağı doğru), gövdenin ise yer çekimine aksi yönde (yukarı doğru) hareket ederek büyümesini sağlamaktadır.
http://www.yenibiyoloji.com/wp-content/uploads/2017/12/apikal-meristem-1.jpg
Apikal meristemler bitkinin boyuna hareket etmesini sağlarken, bununla birlikte yeni oluşan dokuların ve organların kökenini oluşturmaktadır. Ayrıca meristem dokuların hücreleri, çevresel değişimlere çok hassas olduğundan koruma altındadır. Bitkilerin gövde kısmını tomurcuk pulları, kök kısmını ise yüksük olarak adlandırılan kaliptra adı verilen yapılar meristem dokuları korumaktadırlar.
Büyüme Noktasında dıştan içe doğru 3 kısım bulunmaktadır;
http://www.yenibiyoloji.com/wp-content/uploads/2017/12/apikal-meristem-2.jpg


Dermatojen
Periblem
Plerom

Gövdedeki büyüme noktalarındaki dermatojen ve periblemden kısımlarına oluşan tunika, plerom kısmına ise korpus denilmektedir. Yukarıda sıraladığımız büyüme noktaları zaman içerisinde farklılaşarak farklı dokuları meydana getirirler. Bu biraz daha açıklayacak olursak, dermatojen gelişip farklılaşarak epidermisi, periblem gelişip farklılaşarak korteksi ve plerom ise farklılaşarak merkezi silindir olarak adlandırılan iletim demetlerini meydana getirmektedirler.