PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Renk Körlüğü Çeşitleri.



BOZKURT21
11.Aralık.2017, 17:01
Bir canlı organizmanın göz organının görme merkezinde özel bir pigment molekülünün olmaması veya gerektiğinden az olması çevresindeki renkleri ayırt etmekte zorlanmasına dolayısıyla renk körlüğüne neden olmaktadır.
Kırmızı rengi ayırt eden koni hücresinin olmadığı bir durum olan protonopia renk körlüğünde sadece koyu kırmızı renk algılanmayacaktır. Kişinin gördüğü renkler koni hücreleri durumu ile ilgili olarak yeşil, mavi ve bu iki rengin karışımıyla görülen renkler olacaktır.

http://www.yenibiyoloji.com/wp-content/uploads/2017/12/renk-körlüğü-çeşitleri-2.jpg
Yeşil ayrımı yapan yeşile duyarlı konilerin bulunmadığı deuteronopia renk körlüğü durumunda ise yalnızca kırmızı ve mavi renkler ile bunların karışımı görülecektir. Yeşil renkler ayırt edilemeyecektir. Yalnızca tek renk konisinin mevcut olduğu durumlarda, diğer iki renk konisinin olmadığı renk görme sorununa monokromatik renk körlüğü denilmektedir.

http://www.yenibiyoloji.com/wp-content/uploads/2017/12/renk-körlüğü-çeşitleri-1.jpg

Örnek verecek olursak sadece mavi rengi algılayan mavi renk konilerinin mevcut olduğu bir durumda, kırmızı ve yeşil renk konilerinin bulunmadığı durumlarda kişi yeşil ve kırmızı renkleri ayırt edemeyecektir. Monokromatik renk körleri sadece mavi ve sarı renkleri tanımlayabildiğinden bu durum kırmızı-yeşil renk körlüğü
olarak adlandırılabilir.
Renk görme ile ilgili olarak eğer üç koni de yok ise bu durumdaki bir kişi, renkleri yalnızca siyah ve beyaz olarak algılayabilir. Bu durumdaki kişi, tam renk körü olarak nitelenir. Bazı insanların trikromat olmakla birlikte renk ayırabilme kabiliyetleri zayıf olabilir. Bu durumdaki kişilerde renk görme bozukluğu (renk görme anomalisi) görülür Gözümüzde kırmızı renge duyarlı olan koni hücrelerin yokluğu kırmızı renk körlüğüne, mavi renge duyarlı koni hücrelerin yokluğu,
mavi renk körlüğüne, yeşil renge duyarlı koni hücrelerin yokluğu, yeşil renk körlüğüne yol açar.