PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Fotoğraflarım Neden Bulanık (Flu) Çıkıyor?



BOZKURT21
13.Aralık.2017, 22:17
Fotoğraf çeken birini en çok rahatsız eden konulardan birisi muhtemelen, fotoğraflarının bulanık ve flu çıkmasıdır. Peki çektiğimiz fotoğraflar neden bazen bulanık (flu) çıkar ve bunu düzeltmek için neler yapabiliriz.
Fotoğraflarınız bulanık çıkıyorsa bunu düzeltmenin yollarını bu yazıda belirli maddelerle anlatmaya ve detaylandırmaya çalışacağız.
Bulanık fotoğrafların nedenini bulduktan sonra nasıl flu olmayan, net fotoğraflar çekebileceğiniz konusunda bazı tavsiyelerimiz olacak. Bu sayede daha net ve keskin fotoğraflar çekebileceğinizi umuyoruz.
Fotoğraflar Neden Bulanık Çıkar?

Sorunu tespit etmemiz gerekirse; ilk etapta yetersiz ortam ışığında, olması gereken enstantane değerlerinden daha yavaş enstantane değeri kullanılması, fotoğrafların bulanık (flu) çıkmasına sebep olur. Eğer örneklendirmemiz gerekirse mevcut ortamdaki ışığa göre fotoğraf makineniz doğru pozlama (https://www.turknikon.com/dogru-pozlama-nedir-21652) yapabilmek için enstantane değerinin 1/4 olmasına karar veriyor. Ya da aynı pozlamayı siz yapmak istiyorsunuz ve pozlama değerini enstantane için 1/4 sn şeklinde atadınız.

https://www.turknikon.com/wp-content/uploads/2014/10/yavas-enstantane-ornek.jpg (https://www.turknikon.com/wp-content/uploads/2014/10/yavas-enstantane-ornek.jpg)Farklı Enstantane Hızları için ÖrneklerYavaş Enstantane Kullanımı

Bu demek oluyor ki deklanşöre bastığınız andan saniyenin 1/4’ü kadar bir süre boyunca elinizdeki fotoğraf makinesini kıpırdatmadan durmanız gerekiyor. Eh bu durumda ortaya çıkan (siz hissetmeseniz bile) titreşim ve sarsılmalar fotoğraflarınızın flu yani bulanık çıkmasını sağlıyor ve net, keskin kareler elde edemiyorsunuz. Çözüm için enstantane hızını (https://www.turknikon.com/enstantane-nedir-ve-fotografi-nasil-etkiler-183) 1/100 üzerinde tutmaya çalışın bunun için ISO değerini yükseltebilirsiniz.
Eğer kişi olarak genelde fotoğraf makinesini titreten bir yapıya sahipseniz o zaman enstantane değerlerini 1/200 – 1/250 civarında tutmanızı tavsiye ederiz. Bunun için enstantane öncelikli mod (https://www.turknikon.com/enstantane-oncelikli-mod-21781) kullanarak enstantane hızı için rahat ettiğiniz değeri kolayca atayabilir, doğru pozlama için gereken bileşenleri enstantaneyi sabitledikten sonra yapabilirsiniz.
Fotoğraf Konusunun Hareketli Olması

Elbette yavaş pozlama ya da enstantane değerlerinin kullanılması sorunun ana tespiti olsa da bulanık fotoğrafları ortaya çıkartan sadece yavaş enstantane değildir. Fotoğrafını çekmek istediğimiz objeler hareketliyse ve biz o hareketi donduracak şekilde bir enstantane hızı kullanmıyorsak o zaman hareketin etkisini maalesef fotoğrafımıza yansımasını bulanık bir şekilde görebiliriz.
Bu durum özellikle spor müsabakalarında, çocukların oyunlarını fotoğraflarken karşımıza çıkar. Bu tarz hareketli objelerle karşılaşmanız durumunda daha kısa pozlama değerleriyle çekimler yapın. 1/200 yeterli olmuyorsa yavaş yavaş (1/500 ve üstü gibi) daha hızlı enstantane değerlerine yükseltebilirsiniz.
Odak Noktasının Yanlış Seçilmesi

Özellikle fotoğraf çekmeye yeni başlayanların sıkça karşılaştıkları sorunlardan bir tanesidir. Odak noktasının yanlış seçilmesi istenilen yerin netlenmemesi sonucu fotoğrafın bulanık gözükmesine neden olur. Kullandığınız DSLR fotoğraf makinesinin AF noktalarına alışmanın yanısıra, özellikle Nikon’un matrix ölçümleme modunda (https://www.turknikon.com/nikon-matrix-olcum-sisteminin-gelisimi-14183) çekim yapılıyorsa, deklanşöre yarım basıldığında çıkan netleme noktalarından emin olduktan sonra çekimin gerçekleştirilmesi fotoğrafta istenilen alanların net ve keskin çıkması için önemlidir.

https://www.turknikon.com/wp-content/uploads/2014/10/bulanik-fotograf-enstantane.jpg (https://www.turknikon.com/wp-content/uploads/2014/10/bulanik-fotograf-enstantane.jpg)
Nasıl Net ve Keskin Fotoğraflar Çekebilirim?

Evet sorunu az çok tespit ettiğimize göre şimdi nasıl net ve keskin fotoğraflar çekebileceğiniz konusunda tavsiyelerde bulunabiliriz. Fotoğraf makinenizdeki ayarlara geçmeden önce net ve keskin fotoğraf çekmenin altın kuralı fotoğraf makinesini doğru tutmanızla (https://www.turknikon.com/fotograf-makinasi-nasil-tutulur-502) başlamaktadır. Ardından vizörden bakarken (https://www.turknikon.com/fotograf-cekerken-dogru-gozunuzu-kullaniyor-musunuz-12795) seçtiğiniz netleme noktalarının, fotoğrafın konusu için seçtiğiniz objelere odaklanmış olması gerekmektedir. Bu iki adımı da maddelerimize ekleyelim ve makine üzerindeki ayarlar ile devam edelim.


Fotoğraf makinesini doğru tutmak.
Fotoğrafın konusuna odaklanmak ve doğru netleme noktalarını seçmek.
Kullanılan lensteki titreşim engelleme VR (https://www.turknikon.com/vr-nedir-vr-lens-neden-onemlidir-111) özelliğinin açık olup olmadığına bakmak, kapalıysa VR’ı açık konuma getirmek.
En iyi netlik ve görüntü kalitesini elde etmek için standart olarak en düşük ISO değeri ile çekimlere başlamak. Eğer ortam ışığına göre ihtiyacımız yoksa yüksek ISO (https://www.turknikon.com/iso-nedir-ve-fotografi-nasil-etkiler-381) değerleri fotoğrafta kumlanma ile birlikte gürültü (noise) oluşturmaktadır.
Yavaş enstantane durumunda, kişiye göre değişir ama 1/50’den daha hızlı hale getirmek için daha açık diyafram (https://www.turknikon.com/diyafram-nedir-ve-fotografi-nasil-etkiler-144) yani daha küçük f değeri kullanabiliriz (örn f/5.6 yerine f/2.8). Eğer kullandığımız lens buna izin vermiyorsa o zaman son çözüm olarak ISO değerini arttırabiliriz. Bazı düşük ışıklı ortamlarda hem küçük f değeri hem de yüksek ISO’yu beraber kullanmamız da gerekebilir.
Flaş kullanmak isteyebilirsiniz. Bu durumda DSLR fotoğraf makinelerinde enstantane hızı sabit 1/250 gibi bir değere ulaşır. O zaman sizin diğer bileşenleri doğru pozlama için ayarlamanız yeterli olacaktır.
Tüm bu saydıklarımız elde çekim için yapabilecekleriniz. Bahsettiğiniz yavaş enstantane değerine ulaştıysanız ve tripod kullanma imkanınız varsa, o zaman basit bir sehpa ya da tripod (https://www.turknikon.com/tripod-kullanimi-ve-tripod-secimi-661) kullanmanız doğal olarak makinedeki titreşimi ortadan kaldıracaktır. Eğer fotoğraf konunuzda hareketli değilse net fotoğraflar elde edebilirsiniz.


https://farm6.staticflickr.com/5585/15078905907_ec91780c37_c.jpg (https://www.flickr.com/photos/eorus/15078905907/)
Nikon D7100 – Sigma 17-70mm f/2.8-4 | ƒ/18 | 70mm | 1/60sn | ISO100

Net Fotoğraf için Elde Çekim Sınırı ve Doğal Kurallar

Makineyi elde tutarak netlik kaybı yaşamadanfotoğraf çekmenin bazı kuralları vardır. En basit anlatımla kullandığınız enstantane hızının lensin odak uzaklığını ifade eden mm’ye eş değer olması gerekmektedir.
Bunu örneklendirmek gerekirse 50mm odak mesafesine sahip bir lens kullanarak çekim yapıyorsanız, elde çekim için sınırınız bu lens için enstantane değeri 1/50 saniyeden daha hızlı olmalıdır. Eğer 150mm odak uzaklığına sahip bir zoom lensiniz varsa o zaman bu değer en az 1/150 olmalıdır. Tabi bu sınırlar ya da kurallara uysanız bile bu enstantane değerleriyle bulanık fotoğraflar oluşmaz diye düşünmeyin. Sonuçta sizin oluşturduğunuz konudaki değişkenlere göre enstantane değerinin de ona göre değişmesini gerektirecektir. Yani konuya göre 1/50 alt sınır 1/200’e çıkabilir.
Dip not olarak da bu kuralın eski 35mm filmli fotoğraf makineleri için geçerli olduğunu belirtelim ve eğer Nikon’un DX format crop faktörlü fotoğraf makineleri için sonucu 1.5x ile çarpmanız gerekmektedir.