PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İşitme Olayı (Duyma Olayı).



BOZKURT21
25.Aralık.2017, 16:11
http://www.yenibiyoloji.com/wp-content/uploads/2017/12/i%C5%9Fitme-olay%C4%B1-Duyma-olay%C4%B1-1.jpg (http://www.yenibiyoloji.com/wp-content/uploads/2017/12/i%C5%9Fitme-olay%C4%B1-Duyma-olay%C4%B1-1.jpg)


Hem işitme hem denge duyusunda görevli olan kulak, işitme görevini ses dalgalarını impulsa çevirip, beyne ileterek; denge görevini ise vücudun dikey ve yataydaki değişimlerini beyinciğe ileterek gerçekleştirir. Kulak; dış, orta ve iç kulak olmak üzere üç kısımdan oluşur. İşitme olayı bu üç kısımın yardımıyla gerçekleşmektedir.
İşitme olayı, sırasıyla aşağıdaki basamaklarda gerçekleşir:



Ses kaynaktan çıktıktan sonra ses dalgaları kulak kepçesi tarafından toplanır ve kulak yoluboyunca taşınarak kulak zarının titreşmesi sağlanır.
Kulak zarının titreşimleri orta kulak kemiklerine iletilir. Orta kulak kemikleri ses titreşimlerinin gücünü artırarak iç kulağa, oval pencereye verir.
Oval pencereden içeri giren ses titreşimleri, öncelikle iç kulağın başlangıç kısmı olan dalızdan geçer ve daha sonra vestibular kanal içindeki sıvıda basınç dalgası yaratır.
Sıvıda oluşan bu dalga, timpanik kanala geçer ve yuvarlak pencereye çarparak yok olur.
Vestibular kanaldaki basınç dalgaları, kohlear kanaldaki temel zarı titreştirir. Bu titreşimler, tüylü duyu hücrelerinin tektoral zara değip uzaklaşmasına neden olur.
Tüylü duyu hücrelerinin tektoral zara değip uzaklaşması, buradan nörotransmitter maddesalgılanmasını ve sinaps yaptıkları duyu nöronlarına uyarı iletilmesini sağlar.
Beynin işitme bölgesinde impulslar değerlendirilir ve işitme olayı gerçekleşir.


http://www.yenibiyoloji.com/wp-content/uploads/2017/12/i%C5%9Fitme-olay%C4%B1-Duyma-olay%C4%B1.jpg

İç kulakta işitme merkezinin dışında vücut dengesinde görevli merkezler de bulunur. İç kulakta bulunan kesecik (sakkulus), tulumcuk (utriculus) ve yarım daire kanalları vücut dengesinin korunmasında görev alır.