PDA

Orijinalini görmek için týklayýnýz : Donanma Komutanlýðý



Türk Milliyetçisi
22.Ocak.2018, 12:37
Görevleri
Harbe hazýr deniz ve deniz hava kuvvetini idame etmek ve bu kuvvetin etkinlikle kullanýlmasýný saðŸlamaktýr.
Tarihçesi
https://www.dzkk.tsk.tr/data/icerik/5/amblem.png (https://www.dzkk.tsk.tr/data/icerik/5/amblem.jpg) 1920’lerde Önyüzbaþý Þevket Bey’in Genelkurmay çatýsý altýndaki bir masa ve iki sandalyeden oluþan Umur-ý Bahriye MüdürlüðŸü Karargâhý’ndan, bugünkü Donanma KomutanlýðŸý Karargâhý’na geliniþi, yýllar içinde Türk Bahriyesi’nin ihtiyaçlarýndan kaynaklanan geliþim seyrini takip ederek zaman zaman kadro/kuruluþ deðŸiþikliklerine sahne olmuþtur. Özellikle ATATÜRK’ün Türk DenizciliðŸine gösterdiðŸi ilgi ve yüksek himaye sayesindedir ki bu geliþim ivme kazanarak devam etmiþ ve Türk Donanmasý bugün önemli bir güç olarak varlýðŸýný sürdürür olmuþtur.
Gulte Hafnung isimli Alman firmasýnca 1929 yýlýnda yapýmýna baþlanýp, bir yýl sonra (Haziran 1930) hizmete açýlan Donanma KomutanlýðŸý binasý (þimdiki Donanma Komutaný Konutu), bütün bu geliþmelerin baþarýyla yürütüldüðŸü karargah binasý olarak Türk Donanmasý’nýn geliþiminde önemli bir yere sahipti.
Bu küçük bina zamanla Donanmadaki pek çok geliþmelerin karar ve idare merkezi olarak büyük baþarýlara sahne olacaktý. Nitekim bunlardan biri 1935 yýlýnda gerçekleþti ve Donanma KomutanlýðŸý karargah kuruluþu ilk defa bu yýlda ciddi bir düzenlemeyle yürürlüðŸe konuldu. O yýllarýn imkan ve þartlarý göz önünde bulundurulup faaliyetleri incelendiðŸinde, az personelle çok iþlerin baþarýldýðŸýný gördüðŸümüz bu kadro/kuruluþta Donanma Komutaný emrinde Kurmay Baþkaný’na baðŸlý 6 Åžube bulunmakta idi.
Türk Donanmasý’nda görülen hýzlý geliþim, Donanma KomutanlýðŸý Karargah Kuruluþu’nda da yeni ihtiyaçlarýn doðŸmasýna sebep oluyor, iþ yoðŸunluðŸu ve modernizasyon devam ettikçe personelin adetçe yetersiz kaldýðŸý görülüyordu. Bu tür ihtiyaçlar zaman içerisinde özverili Bahriye personeli ile yürütülüyor idiyse de bir noktaya gelindi ki artýk kadro/kuruluþun yenilenmesine ihtiyaç duyuldu. Özellikle Donanmaya yeni katýlan gemiler yeni bir idari mekanizmayý zorunlu kýlmýþtý.
1944 yýlýna gelindiðŸinde Donanma Karargâhý ikinci bir kadro/kuruluþ deðŸiþikliðŸi geçirdi. Bu kuruluþta 1935 yýlýndakine nazaran en dikkate deðŸer taraf, ilk 6 Þžubeye ilaveten 7’nci bir Þþubenin açýlmýþ olmasýdýr. Baþçarkçýlýk adý ile ihdas olunan bu þžubede artýk modern Donanmanýn ihtiyaçlarýna yönelik bölümler de bulunuyordu : Makine, Elektronik, Telsiz vb.
1950’li yýllarýn baþlarý, Türkiye Cumhuriyeti Donanmasý’nýn yerleþmiþ düzen içerisinde geliþime aðŸýrlýk verildiðŸi ve dünya denizci devletler seviyesine ulaþmanýn hedeflendiðŸi yýllar oldu. Bu amaçla yapýlan faaliyetler neticesinde 1944 yýlý karargah kuruluþunun yetersiz kaldýðŸý görülünce yeni bir düzenlemeye gidildi. Her kadro ihtiyacý Donanmaya yeni bir fayda getirecekti. Zaten Donanma KomutanlýðŸý baðŸlýlarýnýn ihtiyaçlarý titizlikle inceleniyor ve gerekli düzenlemeler için hazýrlýk yapýlýyordu. Nihayet 1953 yýlýnda Donanma KomutanlýðŸý Karargah Kuruluþu bir kez daha ýslah ve geniþletilmeye tabi tutuldu. Eski Kuruluþta yer alan þubeler, yetki ve personel yönünden takviye edildi.
Donanmayý oluþturan kara teþkilleri ve yüzer birliklerin ihtiyaçlarý doðŸrultusunda yeni komuta kademeleri oluþturulup, baðŸlý birlikler ile daha sýký iliþki ve faaliyetlere zemin hazýrlayan bu kadro/kuruluþ, o dönem Gölcük Donanma Tesisleri’nde de geniþleme ve geliþtirmeleri beraberinde getirdi.
Donanma KomutanlýðŸý Karargah Kuruluþu’nda, 1953 yýlýndan sonra da ihtiyaçlar belirlendikçe yeni geliþmelere þahit olundu. Peyderpey yapýlan deðŸiþiklikler artýk Donanmanýn modernizasyonuna yönelik oluyordu. Birimler ihdas olundukça yerleþimde de bazý deðŸiþiklikler kaçýnýlmaz oldu. Bu nedenle Donanma KomutanlýðŸý Karargâhý’nýn, halihazýrda Donanma Komutaný Konutu olarak kullanýlan binadan daha büyük bir mekana taþýnma ihtiyacý doðŸdu.
Donanma KomutanlýðŸý bu geliþmeler doðŸrultusunda, halihazýrdaki kuruluþu ile zamanýn ihtiyaçlarýna cevap verir bir yapýya kavuþturuldu.
Bugüne kadar Donanma KomutanlýðŸý görevinde; ilk dokuzu (1922-1931 yýllarý arasý) Albay, Yarbay ve Binbaþý rütbelerinde subay, diðŸerleri Amiral olmak üzere toplam 47 Komutan görev yapmýþtýr. Yarbay/Albay iken Donanma KomutanlýðŸý yapan Þükür OKAN (M. Þžükrü ÜLTANIR), bilahare AmiralliðŸi’nde de ayný görevi yeniden deruhte etmiþ, Koramiral M. Kemal KAYACAN da OramiralliðŸi’nde ikinci defa Donanma KomutanlýðŸý görevinde bulunmuþtur.
Gölcük Bölgesi’ndeki ilk karargah olan þimdiki Donanma Komutaný Konutu binasýndan (Villa Kalyon), yeni kuruluþ gereðŸi kadrosu geniþleyen Donanma KomutanlýðŸý Karargâhý personelinin ihtiyaçlarýný karþýlamak maksadýyla 11 Mayýs 1964 tarihinden itibaren, 17 AðŸustos 1999 tarihinde Marmara Depremi’nde yýkýlan binaya geçilmiþtir. Depremden sonra Donanma KomutanlýðŸý Karargâhý; 28 AðŸustos 1999 tarihine kadar çadýrda, bilahare 17 Temmuz 2000 tarihinde þimdiki binasýna taþýnýncaya kadar Preveze Harp Oyunu Merkezi’nde konuþlanmýþtýr.
Bugün itibarýyla Donanma KomutanlýðŸý Karargâhý; DoðŸrudan Donanma Komutaný’na baðŸlý; “Adli Müþavirlik”, “Askeri Savcýlýk”, “Askeri Mahkeme”, “Emir SubaylýðŸý” ve Kurmay Baþkaný’na baðŸlý olarak görev yapan; Genel Sekreterlik, Baþçarkçýlýk, Personel, Harekat, Lojistik, MEBS ve Ýstihbarat Baþkanlýklarý ile Karargâh Destek Kýtalarý KomutanlýðŸý’ndan oluþmuþtur.
1000 yýllýk köklü bir geçmiþi olan Donanma KomutanlýðŸý bugün; 6.300’den fazla Erbaþ/Er, 4.000’den fazla iþçi/devlet memuru, 8.000’den fazla Subay/Astsubay ile Türk Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyacý olan Donanma hizmetlerinin arzu edilen seviyede yürütülmesini ve geliþmeler doðŸrultusunda modern Türk Donanmasýnýn oluþturulmasýný hedef edinmiþtir. Görev bilincine sahip 18.000’den fazla personel ve kendisine baðŸlý 13 Ast Komutanlýk tarafýndan yürütülen hizmetleri sevk ve idare eden Donanma KomutanlýðŸý, istikbalimizin teminatý olarak Türkiye Cumhuriyeti’ni ebediyete uzanan çizgide, en mükemmel þekilde temsile devam etmektedir.


https://www.dzkk.tsk.tr/data/icerik/5/(1).jpg




https://www.dzkk.tsk.tr/data/icerik/5/(2).jpg

https://www.dzkk.tsk.tr/data/icerik/5/(3).jpg