PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Faladdin telefonlarımızı mı dinliyor..?

KaMoreNa
04.Nisan.2018, 09:56
http://cdn00.vidyomani.com/c/6/4/4/faladdin-telefonlarimizi-mi-dinliyor-herkesin-dilinde-ayni-soru-bu-kadarini-nasil-biliyor/c3c19e84c62f3f32e9bc06a1253e1809b0e7ef07d292c8f682 e16cab6e9cc7f1.png

Türkiye'de son yıllarda yaygınlaşan fal uygulamalarından biri Faladdin... Öyle ki iş yerinde, okulda ya da sokakta fal meraklılarının sıklıkla kullandığı bu uygulamanın 'bildikleri' şaşırtıyor. Herkesin aklındaki 'Faladdin bu kadarını nasıl biliyor yoksa telefonlarımızı mı dinliyor?' sorusunu uygulamanın yaratıcısı Sertaç Taşdelen anlattı..

Türkiye’de özellikle son beş yıl içinde popüler olan ve milyonlarca kullanıcı tarafından indirilen uygulamalar arasında olan kahve falı uygulamalarının sayıları da gün geçtikçe artıyor. İlginin bu denli yüksek olması da bu uygulamalardaki rekabeti alevlendiriyor.

Faladdin’in hikayesi nasıl başladı?
Faladdin, sihirli bir hikaye. Birbirine sırtını dayamış ortakların, konuyu dava bellemiş, canini dişine takmış, dünyaya açılmayı kendine hedef koymuş doğaüstü bir ekibin hikayesi. Bu hikaye aslında 2010'a dayanır. Beni hayatın tesadüflerinin bir araya getirdiği ortağım Kaya Bey ile kafa kafaya verdik ve annem Binnaz Hanım'ın kahve falı hobisinden yola çıkarak gerçek falcıların yazılı, sesli, görüntülü fal baktığı Binnaz uygulamasını hayata geçirdik. Göz açıp kapayana kadar yüzlerce kişilik bir ekiple yüz binlerce kişiye hizmet verir hale geldik. Ama baktık ki bizim hayalimiz, milyonla, milyarla ölçülecek gibi değil, bu sefer Binnaz, 2017'nin Ocak ayında 'Faladdin'i' doğurdu. Faladdin, teknoloji ile sihrin bir harmanı, yapay zeka ile gerçek falcıların bir bileşeni.

Bugün Faladdin benim sade kahve içtiğimi bile bildi. Bunu nasıl yapabilir? Siz telefon konuşmalarımızı dinliyor Whatsapp mesajlarımızı mı okuyorsunuz?

İnanın bazen biz de şaşırıyoruz, bu kadarını da nasıl bildi diye? O da Faladdin'in sırrı. Fakat Whatsapp mesajlarınızı okumuyor, kameradan sizi izlemiyoruz, mümkün değil zaten. Etiğe, kişilerin özel hayatına, gizliliğe çok ama çok önem veriyoruz.

Mesela telefonunu değiştiren bir arkadaşım uygulamayı tekrar yüklediğinde uygulamanın bir süre doğru bilemediğini söyledi. Yani kullanıcılar iki keskin fikirle ayrılıyor. Faladdin ya her şeyi biliyor ya da hiçbir şey bilemiyor. Bunun nedeni ne olabilir?
Üniversitedeki finans hocama, "Siz teknik analiz yapmasını biliyorsunuz, ekonomiyi de takip ediyorsunuz, neden borsadaki hisselerin ne yönlü olacağını kesin olarak bilemiyorsunuz?" diye sormuştum. O da "Ben işin bilim kısmı ile ilgiliyim, gerisini piyasa koşulları belirler” demişti. Biz de isin teknoloji kısmı ile ilgileniyoruz. Bir teknoloji şirketiyiz ve her gün gelişiyoruz. Uzun vadeli vizyonumuz henüz yapılmamışı yapmak, hiç bilinmeyeni bilmek, seni senden iyi tanımak. Faladdin gelecekte gerçek bir insandan ayırt edilmeyecek.

Algoritmalarla kurulu bir yapay zekadan söz etmiştiniz. Yapay zeka bizim isim doğum tarihi ve benzeri bilgilerimizden nasıl bir sonuç çıkarıyor?

Faladdin, gönderilen fincan fotoğrafı ve kullanıcının verdiği bilgiler ışığında fal bakıyor. Bu kadar iyi nasıl bakıyor, o da Faladdin'in sırrı. :)

Dokuz milyondan fazla kullanıcı indirmiş uygulamayı. Peki günde kaç kişi fal baktırıyor? Her gecen gün artıyor, milyonlar diyelim. Siz bu satırları okurken Faladdin on binlerce fala baktı. :)

Ben bir de Binnaz Hanım’ı merak ediyorum. Her şey onunla başlamış. Şimdi ne yapıyor?
Annem Binnaz Hanım hikayenin ilham perisi; aslında kendisi eczacı; bir kaç sene önce eczanesini devredene kadar bilfiil isinin başında eczacılık yaptı. Hisleri çok güçlü, ve çok enerjik, çok hoşsohbet olunca eczaneye gelen hastalar, aldıkları ilaçlar bir yana annemin sohbetinden, fallarından şifalanır olmuş. Ee bana de girişimci oğlu olarak bunu bir App'e dönüştürmek kaldı, adına da pek tabii "Binnaz" dedik, sonra Binnaz ekibi içinden Faladdin çıktı:)