PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Telefonum Neden Çok Isınıyor? Ne Yapmalıyım?



zAMBakk
24.Temmuz.2018, 11:15
Özellikle android işletim sistemine sahip telefonlar ısınma sorununun en çok yaşandığı cihazlar olarak gösteriliyor. Kuşkusuz bunun temel nedeni android işlemcisi ve donanımlarının sürekli çalışmasından dolayı meydana gelen ısınmadır. Akıllı telefonlarda yoğun bir işlem gücü gerektiren uygulamalar çalışıyorsa aşırı ısınma kaçınılmaz hale gelir.


Bir diğer durumda telefonunuz şarj halindeyken ısınabilir; anca bu durum normal olarak karşılanmalıdır.


Ayrıca hafıza doluluk oranı yüksek bir telefon ısınma problemini beraberinde getirecektir. Bu bilinen en popüler sorunlardan bir tanesidir. Kısaca açıklayacak olursak 8 GB alanı olan bir telefonda 4 GB veya daha fazla bir alan kaplaması söz konusu ise telefonda aşırı derecede işlemci ısınması, yavaşlama, donma, kilitlenme gibi sorunları beraberinde getirecektir.

Telefonunuzun Isınma Problemine Karşı Almanız Gereken Önlemler
Bir telefonu sağlıklı kullanmanın ilk anahtarı orijinal şarj cihazı kullanmaktan geçer. Siz siz olun daima orijinal şarj aletini kullanın. Ve asla –acil değilse- farklı modelde şarj aleti kullanmamaya özne gösterin. Orijinal şarj aleti kullanmamanız telefonunuzun bataryasını –pilini- ve ömrünü uzatacaktır.


Telefonu korumak adına kullanılan –bazı- kılıflar zararlıdır. Özellikle cihaz için kalitesiz ve çok kapalı kılıflar kullanıldığında doğal olarak hava ile teması kesildiğinden çabuk ısınma sorunu ortaya çıkar. Kullandığınız kılıfın ince ve kaliteli olmasına özen gösterin.


Eğer kullanmıyorsanız telefonlarınızın wifi, gps (konum), nfc, bluetooth, mobil veri, senkronizasyonun gibi özelliklerini daima kapalı tutun. Bu özelliklerin açık olması demek arka plan yoğun bir şekilde çalışan uygulamaların olduğu anlamına gelecektir. Haliyle bu özellikler bataryaya ve işlemciye etki edeceğinden bataryanın çabuk bitmesine ve ısınmaya neden olacaktır. Özellikle “Wifi, GPS (Konum) ve Mobil Verinin” açık olmasını bataryanızı aşırı derecede çabuk tüketecek uygulamalardır.


Güç tasarruf modunu aktif hale getirdiğinizde var olan ısınma sorununu kısmen de olsa azaltmış olacaksınız. Ayrıca telefonunuzdaki uygulamaların güncellenmesi de şarj konusunda azaltıcı bir rol oynamaktadır. Bu nedenle uygulamaların ve telefonunuzun yazılımlarını güncel olduğunu kontrol etmenizde fayda var.


Bir çok uzmana göre telefonlardaki bataryaların genel olarak ömrü bir yıl civarındadır. Bataryaları telefona ait yetkili servislerde ölçtürüp ne kadar sağlıklı durumda olduğunu öğrenmeniz mümkündür.

Bir kısım uzmanlar bataryanızda aşırı ısınma ve şişme görülüyorsa bu tipte bataryaları kullanmamanız ve yerine orijinal yenisini almanız gerektiğini ifade etmektedirler. Hatta şişme ve aşırı ısınma sorunu olan bataryaların tehlikeli olduğuna dair iddialar bulunmaktadır.


Telefonunuzu “çok yüksek değerde ki sıcak ortamlardan” uzak tutmak da çözüm olacaktır. Özellikle telefonlarınızı yüksek sıcaklığa sahip eşyaların, cihazların üzerine koymamanız tavsiye edilmektedir. Pencere önü, plaj gibi doğrudan güneş ışınına maruz kalan yerlerde telefonunuzu asla bırakmayınız. Bu da direkt ısınmaya neden olacaktır.


Bir diğer önemli konu cep telefonunuz “şarjdayken” cihazınızı kullanmamanız gerekmektedir. Şarjda kullanmaya başladığınız anda telefonunuz ısınmaya başlayacaktır.


Telefonunuzda bir arıza söz konusu ise mümkünse yetkili teknik servisten veya orijinal parça kullanmak suretiyle tamir yoluna gidin. Orijinal olmayan parça telefonun hem kullanım ömrünü azaltır hemde ısınma sorunlarını beraberinde getirebilir. Eğer söz konusu olan batarya ise kesinlikle orijinal batarya ile değişimini gerçekleştirin. Çakma, taklit diye tabir edebileceğiniz bataryalardan kesinlikle uzak durum.


Herhangi bir “oyun” oynandığı zaman “telefonun çok ısınması” en çok gelen şikayetler arasındadır. Bu durum olabildiğince normal çünkü telefonunuzdaki uygulamaları ve oyunları kullanmaya başladığınızda telefonunuzun işlemcisi, ekran kartı ve ram’i otomatik olarak çalışmaya başlıyor böylelikle telefonunuz ısınıyor. Bu hemen hemen bir çok telefon için olağan bir durum. Ayrıca çok oyun oynayan biriyseniz bu durumu sürekli yaşamanız kaçınılmaz.