Amazonia
24.Temmuz.2018, 23:49
Mal ve Para Piyasalarında Denge
E noktasında, mal piyasasında planlanmış harcamalar, gelir düzeyine eşittir. Para piyasasında ise, halkın elinde tutmak istediği para miktarı arz edilen para miktarına eşittir.
Denge durumunda;
Otonom harcamalarda ortaya çıkan değişmeler IS eğrisinde kaymaya neden olurken, para arzındaki değişmeler sonucunda LM eğrisi kayar.
Yanıtlı Sorular
1)Belli bir dönem içinde bir ülkede üretilen nihai mal ve hizmetlerin toplam değerine ne ad verilir?
a) Safi Milli Hasıla
b) Amortisman
c) Milli Gelir
d) Gayri Safi Yurtiçi Hasıla
e) Büyüme
Yanıt : Belli bir dönem içinde bir ülkede üretilen nihai mal ve hizmetlerin toplam değerine Gayri Safi Milli Hasıla denir. Yanıt (d) seçeneğidir.
2) Toplam üretim değeri ile o çıktıyı üretmek için tüketilen sermaye miktarı arasındaki fark ne olarak tanımlanır?
a) GSMH
b) Safi Yurtiçi Hasıla
c) Deflatör
d) Amortisman
e) Milli gelir
Yanıt : Toplam üretim değeri ile o çıktıyı üretmek için tüketilen sermaye miktarı arasındaki farka Safi Yurtiçi Hasıla denir. Yanıt (b) seçeneğidir.
3)Ortalama büyüme %5 olan bir ekonomide büyüme oranı kaç yılda iki katına ulaşmaktadır?
a) 25
b) 24
c) 13
d) 14
e) 15
Yanıt : 70 / g = x 70 / 5= 14 Yanıt (d) seçeneğidir.
4)Belli bir yıldaki nominal GSYİH’nın o yılın reel GSYİH değerine oranı aşağıdakilerden hangisidir?
a) GSYİH Deflatörü
b) GSMH
c) Safi Milli Hasıla
d) Milli Gelir
e) Ulusal Gelir
Yanıt : Belli bir yıldaki nominal GSYİH’nın o yılın reel GSYİH değerine oranına GSYİH Deflatörü denir. Yanıt (a) seçeneğidir.
5)Aşağıdakilerden hangisi toplam talebin bileşenleri arasında yer almaz?
a) Hanehalkı tüketim harcamaları
b) Firmaların yatırım harcamaları
c) Hanehalkının tasarrufları
d) Devletin mal ve hizmet alımları
e) Dış talep
Yanıt : Hanehalkının tasarrufları, talebin bileşenleri arasında yer almaz. Yanıt (c) seçeneğidir.
6)Fiziksel sermaye stokuna yapılan ilavelere ne ad verilir?
a) Yatırım
b) Emek
c) Büyüme
d) Kalkınma
e) Deflasyon
Yanıt : Fiziksel sermaye stokuna yapılan ilavelere yatırım denilmektedir. Yanıt (a) seçeneğidir.
7)Hanehalkının harcamak ya da tasarruf etmek üzere elde hazır bulundurduğu değerler aşağıdakilerden hangisidir?
a) GSMH
b) Safi mili hasıla
c) Net ulusal gelir
d) Kişisel harcanabilir gelir
e) Tasarruf
Yanıt : Hanehalkının harcamak ya da tasarruf etmek üzere elde hazır bulundurduğu değerlere kişisel harcanabilir gelir denmektedir. Yanıt (d) seçeneğidir.
8)GSYİH + Dış Alem Net Faktör Gelirleri toplamı aşağıdakilerden hangisini vermektedir?
a) Milli Gelir
b) Safi Milli Hasıla
c) GSMH
d) Net Ulusal Gelir
e) Amortismanlar
Yanıt : Soruda verilen toplam, GSMH rakamına aittir. Yanıt (c) seçeneğidir.
9)Kişisel Gelir – Kişisel Vergi ve Vergi Dışı Ödemeler aşağıdakilerden hangisini vermektedir?
a) Safi milli gelir
b) Ulusal gelir
c) GSMH
d) Net ulusal gelir
e) Harcanabilir kişisel gelir
Yanıt : Kişisel Gelir – Kişisel Vergi ve Vergi Dışı Ödemeler, harcanabilir kişisel geliri vermektedir.
10)Planlanan harcamaların fiili çıktıya eşit olduğu ve istek dışı stok birikimi ya da azalışının olmadığı gelir düzeyine ne ad verilir?
a) Denge gelir düzeyi
b) Harcama düzeyi
c) Kontrollü düzey
d) Stok düzeyi
e) Nötr gelir düzeyi
Yanıt : Planlanan harcamaların fiili çıktıya eşit olduğu ve istek dışı stok birikimi ya da azalışının olmadığı gelir düzeyine denge gelir düzeyi denilmektedir. Yanıt (a) seçeneğidir.
11) aşağıdakilerden hangisini simgelemektedir?
a) Harcama
b) Otonom harcamalar
c) Tüketim
d) Otonom tüketim
e) Devlet harcamaları
Yanıt : , otonom harcamaları simgelemektedir. Yanıt (b) seçeneğidir.
12)Gelirdeki 1 birimlik artışın tüketimde yol açtığı artış ___________ adı verilir.
a) Marjinal tasarruf eğilimi
b) Marjinal gelir eğilimi
c) Tüketim eğilimi
d) Marjinal tüketim eğilimi
e) Tasarruf eğilimi
Yanıt : Gelirdeki 1 birimlik artışın tüketimde yol açtığı artışa marjinal tüketim eğilimi denir. Yanıt (d) seçeneğidir.
13)Yatırım dahil otonom harcamalar değişince, çıktının da değişeceğini ve çıktıdaki değişmenin otonom harcamalardaki değişmeden daha büyük olacağını ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?
a) Çoğaltan
b) Marjinal tasarruf eğilimi
c) Yatırım katsayısı
e) Tüketim katsayısı
Yanıt: Yatırım dahil otonom harcamalar değişince, çıktının da değişeceğini ve çıktıdaki değişmenin otonom harcamalardaki değişmeden daha büyük olacağını ifade eden kavran çoğaltan katsayısıdır. Yanıt (a) seçeneğidir.
14)Keynesyen modele göre, denge gelir ve hasıla düzeyi ____________ ve marjinal tüketim eğilimi ile belirlenmektedir.
a) Kamu harcamaları
b) Otonom tasarruflar
c) Tasarruflar
d) Tüketim
e) Otonom harcamalar
Yanıt : Keynesyen modele göre, denge gelir ve hasıla düzeyi, otonom harcamalar ve marjinal tüketim eğilimi ile belirlenmektedir. Yanıt (e) seçeneğidir.
15)Bir ekonomide, otonom harcama düzeyi 100 birim, marjinal tüketim eğilimi 0,2 ve marjinal tasarruf eğilimi 0,8 ise denge gelir düzeyi ne kadardır?
a) 400
b) 625
c) 650
d) 450
e) 700
Yanıt : Y0 = özdeşliğinden hareketle, denge gelir düzeyi 650 birimdir.
16)Faiz oranı düştükçe, sermaye stokuna yapılan ilavelerin kârlılığı __________ için faiz oranındaki planlanan yatırım harcamalarını büyütecektir.
a) Azalacağı
b) Değişmeyeceği
c) Artacağı
d) Sıfır olacağı
e) Negatif olacağı
Yanıt : Faiz oranı düşerse, yatırımları kârlılık oranı artar. Yanıt (c) seçeneğidir.
17) Mal piyasasında, faiz oranı ile gelir düzeyi arasındaki ilişkiler hangi analiz ile incelenir?
a) LM analizi
b) Philips analizi
c) Laffer analizi
d) IS analizi
e) Üretim fonksiyonu analizi
Yanıt: Mal piyasasında, faiz oranı ile gelir düzeyi arasındaki ilişkiler IS analizi ile incelenir. Yanıt (d) seçeneğidir.
18)Yatırımların faiz oranına duyarlılığı arttıkça, IS eğrisi _________ .
a) U şeklini alır
b) Dikleşir
c) Sola kayar
d) Sağa kayar
e) Yatıklaşır
Yanıt : Yatırımların faiz oranına duyarlılığı arttıkça, IS eğrisi yatıklaşır. Yanıt (e) seçeneğidir.
19)Otonom harcamalardaki azalmalar, IS eğrisinde nasıl bir değişikliğe yol açar?
a) Sola kaydırır
b) Eğimini azaltır
c) Sağa kaydırır
d) Eğimini arttırır
e) Değişikliğe yol açmaz
Yanıt: Otonom harcamalardaki azalma IS eğrisini sola kaydırır. Yanıt (a) seçeneğidir.
20)Para artı artarsa LM eğrisi nasıl bir değişikliğe uğrar?
a) Sağa kayar
b) Eğimini arttırır
c) Sola kayar
d) Eğimini azaltır
e) Değişikliğe yol açmaz
Yanıt : Para artı artarsa LM eğrisi sağa kayar. Yanıt (a) seçeneğidir.
Cevaplı Test
1)Belli bir dönemdeki çıktı değerini o dönem fiyatlarıyla ölçen kavram aşağıdakilerden hangisidir?
a) Deflatör
b) Reel GSYİH
c) Çoğaltan
d) Nominal GSYİH *
e) Milli Gelir
2)İki ayrı dönemde üretilen bütün malları aynı fiyatlarla ya da sabit dolarla değerlendirerek değişik dönemler arasında ekonominin fiziksel çıktılarındaki değişmeleri gösteren değişken aşağıdakilerden hangisidir?
a) Çoğaltan
b) Safi Milli Hasıla
c) Amortisman
d) Reel GSYİH *
e) Kişisel gelir
3)Belli bir yıldaki nominal GSYİH’nın o yılın reel GSYİH değerine oranına _________ denir.
a) Çoğaltan
b) Nominal GSYİH
c) GSYİH deflatörü
d) Reel GSYİH
e) Amortisman
4)İşgücünde somutlaşmış üretim bilgi ve yeteneğe ______________ denir.
a) Teknoloji
b) Beşeri sermaye *
c) Emek
d) Üretim gücü
e) İşgücü
5)Net Ulusal Gelir – Dolaylı Vergiler neye eşittir?
a) Kişisel Gelir
b) Milli gelir
c) GSYİH
d) Ulusal gelir *
e) Safi Yurtiçi Hasıla
6)Marjinal tüketim eğilimi aşağıdakilerden hangisi ile gösterilir?
a) c *
b) t
c) C
d) A
e) G
7)Ekonominin genel dengesinin mal ve para piyasalarının eşzamanlı olarak dengeye gelmesiyle sağlanacağını öne süren model aşağıdakilerden hangisidir?
a) IS modeli
b) Kuznets analizi
c) LM modeli
d) Laffer analizi
e) IS-LM modeli *
8) aşağıdakilerden hangisini göstermektedir?
a) Otonom harcama
b) Marjinal tüketim eğilimi
c) Marjinal tasarruf eğilimi
d) Otonom tüketim *
e) Kamu harcamaları
9)IS eğrisinin eğimi ____________ .
a) Negatiftir *
b) Sabittir
c) Pozitiftir
d) Önce azalan sonra artandır
e)Önce artan sonra azalandır
10) LM eğrisinin eğimi ____________ .
a) Negatiftir
b) Sabittir
c) Pozitiftir *
11)Faiz oranlarının düşük olması, yatırım maliyetini __________ ,
a) Değiştirmez
b) Düşürür *
c) Negatif yapar
d) Arttırır
e) Sıfır yapar
12)Faiz oranlarının düşmesi, planlanan yatırımları nasıl etkiler?
a) Değiştirmez
b) Düşürür
c) Negatif yapar
d) Arttırır *
e) Sıfır yapar
13)Çoğaltan katsayısının büyümesi toplam harcamalar eğrisini________.
a) Dikleştirir *
b) Sağa kaydırır
c) Sola kaydırır
d) Eğimini azaltır
e) Etkilemez
14)Çoğaltan katsayısının büyümesi IS eğrisini _____________ .
a) Dikleştirir
b) Sağa kaydırır
c) Sola kaydırır
d) Yatıklaştırır *
e) Etkilemez
15)Bir ekonomide, otonom harcama düzeyi 500 birim, marjinal tüketim eğilimi 0,2 ve marjinal tasarruf eğilimi 0,6 ise denge gelir düzeyi ne kadardır?
a) 2500 *
b) 2250
c) 2400
d) 3000
e) 1225
16) Keynesyen modele göre, denge gelir ve hasıla düzeyi otonom harcamalar ve _________ ile belirlenmektedir.
a) Otonom tüketim
b) Marjinal tüketim eğilimi *
c) Harcanabilir kişisel gelir
d) Ulusal gelir
e) Marjinal tasarruf eğilimi
17) Gelir düzeyi arttıkça, para talebi _________.
a) Azalır
b) Değişmez
c) Sıfır olur
d) Artar *
e) Negatif olur
18)Para piyasasının dengede olduğu faiz oranı ve gelir seviyeleri bileşimlerini gösteren eğri aşağıdakilerden hangisidir?
a)Farksızlık eğrisi
b) LM eğrisi *
c) Gelir tüketim eğrisi
d) Laffer eğrisi
e) IS eğrisi
19) Vergi oranı yükseldikçe IS eğrisi ______________.
a) Yatıklaşır
b) Sağa kayar
c) Dikleşir *
d) Sola kayar
e) Değişmez
20)Otonom harcamalarda ortaya çıkan değişmeler hangi eğriyi etkiler?
a) BP
b) Gelir tüketim eğrisi
c) LM
d) Kayıtsızlık eğrisi
e) IS *
E noktasında, mal piyasasında planlanmış harcamalar, gelir düzeyine eşittir. Para piyasasında ise, halkın elinde tutmak istediği para miktarı arz edilen para miktarına eşittir.
Denge durumunda;
Otonom harcamalarda ortaya çıkan değişmeler IS eğrisinde kaymaya neden olurken, para arzındaki değişmeler sonucunda LM eğrisi kayar.
Yanıtlı Sorular
1)Belli bir dönem içinde bir ülkede üretilen nihai mal ve hizmetlerin toplam değerine ne ad verilir?
a) Safi Milli Hasıla
b) Amortisman
c) Milli Gelir
d) Gayri Safi Yurtiçi Hasıla
e) Büyüme
Yanıt : Belli bir dönem içinde bir ülkede üretilen nihai mal ve hizmetlerin toplam değerine Gayri Safi Milli Hasıla denir. Yanıt (d) seçeneğidir.
2) Toplam üretim değeri ile o çıktıyı üretmek için tüketilen sermaye miktarı arasındaki fark ne olarak tanımlanır?
a) GSMH
b) Safi Yurtiçi Hasıla
c) Deflatör
d) Amortisman
e) Milli gelir
Yanıt : Toplam üretim değeri ile o çıktıyı üretmek için tüketilen sermaye miktarı arasındaki farka Safi Yurtiçi Hasıla denir. Yanıt (b) seçeneğidir.
3)Ortalama büyüme %5 olan bir ekonomide büyüme oranı kaç yılda iki katına ulaşmaktadır?
a) 25
b) 24
c) 13
d) 14
e) 15
Yanıt : 70 / g = x 70 / 5= 14 Yanıt (d) seçeneğidir.
4)Belli bir yıldaki nominal GSYİH’nın o yılın reel GSYİH değerine oranı aşağıdakilerden hangisidir?
a) GSYİH Deflatörü
b) GSMH
c) Safi Milli Hasıla
d) Milli Gelir
e) Ulusal Gelir
Yanıt : Belli bir yıldaki nominal GSYİH’nın o yılın reel GSYİH değerine oranına GSYİH Deflatörü denir. Yanıt (a) seçeneğidir.
5)Aşağıdakilerden hangisi toplam talebin bileşenleri arasında yer almaz?
a) Hanehalkı tüketim harcamaları
b) Firmaların yatırım harcamaları
c) Hanehalkının tasarrufları
d) Devletin mal ve hizmet alımları
e) Dış talep
Yanıt : Hanehalkının tasarrufları, talebin bileşenleri arasında yer almaz. Yanıt (c) seçeneğidir.
6)Fiziksel sermaye stokuna yapılan ilavelere ne ad verilir?
a) Yatırım
b) Emek
c) Büyüme
d) Kalkınma
e) Deflasyon
Yanıt : Fiziksel sermaye stokuna yapılan ilavelere yatırım denilmektedir. Yanıt (a) seçeneğidir.
7)Hanehalkının harcamak ya da tasarruf etmek üzere elde hazır bulundurduğu değerler aşağıdakilerden hangisidir?
a) GSMH
b) Safi mili hasıla
c) Net ulusal gelir
d) Kişisel harcanabilir gelir
e) Tasarruf
Yanıt : Hanehalkının harcamak ya da tasarruf etmek üzere elde hazır bulundurduğu değerlere kişisel harcanabilir gelir denmektedir. Yanıt (d) seçeneğidir.
8)GSYİH + Dış Alem Net Faktör Gelirleri toplamı aşağıdakilerden hangisini vermektedir?
a) Milli Gelir
b) Safi Milli Hasıla
c) GSMH
d) Net Ulusal Gelir
e) Amortismanlar
Yanıt : Soruda verilen toplam, GSMH rakamına aittir. Yanıt (c) seçeneğidir.
9)Kişisel Gelir – Kişisel Vergi ve Vergi Dışı Ödemeler aşağıdakilerden hangisini vermektedir?
a) Safi milli gelir
b) Ulusal gelir
c) GSMH
d) Net ulusal gelir
e) Harcanabilir kişisel gelir
Yanıt : Kişisel Gelir – Kişisel Vergi ve Vergi Dışı Ödemeler, harcanabilir kişisel geliri vermektedir.
10)Planlanan harcamaların fiili çıktıya eşit olduğu ve istek dışı stok birikimi ya da azalışının olmadığı gelir düzeyine ne ad verilir?
a) Denge gelir düzeyi
b) Harcama düzeyi
c) Kontrollü düzey
d) Stok düzeyi
e) Nötr gelir düzeyi
Yanıt : Planlanan harcamaların fiili çıktıya eşit olduğu ve istek dışı stok birikimi ya da azalışının olmadığı gelir düzeyine denge gelir düzeyi denilmektedir. Yanıt (a) seçeneğidir.
11) aşağıdakilerden hangisini simgelemektedir?
a) Harcama
b) Otonom harcamalar
c) Tüketim
d) Otonom tüketim
e) Devlet harcamaları
Yanıt : , otonom harcamaları simgelemektedir. Yanıt (b) seçeneğidir.
12)Gelirdeki 1 birimlik artışın tüketimde yol açtığı artış ___________ adı verilir.
a) Marjinal tasarruf eğilimi
b) Marjinal gelir eğilimi
c) Tüketim eğilimi
e) Tasarruf eğilimi
Yanıt : Gelirdeki 1 birimlik artışın tüketimde yol açtığı artışa marjinal tüketim eğilimi denir. Yanıt (d) seçeneğidir.
13)Yatırım dahil otonom harcamalar değişince, çıktının da değişeceğini ve çıktıdaki değişmenin otonom harcamalardaki değişmeden daha büyük olacağını ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?
a) Çoğaltan
b) Marjinal tasarruf eğilimi
c) Yatırım katsayısı
e) Tüketim katsayısı
Yanıt: Yatırım dahil otonom harcamalar değişince, çıktının da değişeceğini ve çıktıdaki değişmenin otonom harcamalardaki değişmeden daha büyük olacağını ifade eden kavran çoğaltan katsayısıdır. Yanıt (a) seçeneğidir.
14)Keynesyen modele göre, denge gelir ve hasıla düzeyi ____________ ve marjinal tüketim eğilimi ile belirlenmektedir.
a) Kamu harcamaları
b) Otonom tasarruflar
c) Tasarruflar
d) Tüketim
e) Otonom harcamalar
Yanıt : Keynesyen modele göre, denge gelir ve hasıla düzeyi, otonom harcamalar ve marjinal tüketim eğilimi ile belirlenmektedir. Yanıt (e) seçeneğidir.
15)Bir ekonomide, otonom harcama düzeyi 100 birim, marjinal tüketim eğilimi 0,2 ve marjinal tasarruf eğilimi 0,8 ise denge gelir düzeyi ne kadardır?
a) 400
b) 625
c) 650
d) 450
e) 700
Yanıt : Y0 = özdeşliğinden hareketle, denge gelir düzeyi 650 birimdir.
16)Faiz oranı düştükçe, sermaye stokuna yapılan ilavelerin kârlılığı __________ için faiz oranındaki planlanan yatırım harcamalarını büyütecektir.
a) Azalacağı
b) Değişmeyeceği
c) Artacağı
d) Sıfır olacağı
e) Negatif olacağı
Yanıt : Faiz oranı düşerse, yatırımları kârlılık oranı artar. Yanıt (c) seçeneğidir.
17) Mal piyasasında, faiz oranı ile gelir düzeyi arasındaki ilişkiler hangi analiz ile incelenir?
a) LM analizi
b) Philips analizi
c) Laffer analizi
d) IS analizi
e) Üretim fonksiyonu analizi
Yanıt: Mal piyasasında, faiz oranı ile gelir düzeyi arasındaki ilişkiler IS analizi ile incelenir. Yanıt (d) seçeneğidir.
18)Yatırımların faiz oranına duyarlılığı arttıkça, IS eğrisi _________ .
a) U şeklini alır
b) Dikleşir
c) Sola kayar
d) Sağa kayar
e) Yatıklaşır
Yanıt : Yatırımların faiz oranına duyarlılığı arttıkça, IS eğrisi yatıklaşır. Yanıt (e) seçeneğidir.
19)Otonom harcamalardaki azalmalar, IS eğrisinde nasıl bir değişikliğe yol açar?
a) Sola kaydırır
b) Eğimini azaltır
c) Sağa kaydırır
d) Eğimini arttırır
e) Değişikliğe yol açmaz
Yanıt: Otonom harcamalardaki azalma IS eğrisini sola kaydırır. Yanıt (a) seçeneğidir.
20)Para artı artarsa LM eğrisi nasıl bir değişikliğe uğrar?
a) Sağa kayar
b) Eğimini arttırır
c) Sola kayar
d) Eğimini azaltır
e) Değişikliğe yol açmaz
Yanıt : Para artı artarsa LM eğrisi sağa kayar. Yanıt (a) seçeneğidir.
Cevaplı Test
1)Belli bir dönemdeki çıktı değerini o dönem fiyatlarıyla ölçen kavram aşağıdakilerden hangisidir?
a) Deflatör
b) Reel GSYİH
c) Çoğaltan
d) Nominal GSYİH *
e) Milli Gelir
2)İki ayrı dönemde üretilen bütün malları aynı fiyatlarla ya da sabit dolarla değerlendirerek değişik dönemler arasında ekonominin fiziksel çıktılarındaki değişmeleri gösteren değişken aşağıdakilerden hangisidir?
a) Çoğaltan
b) Safi Milli Hasıla
c) Amortisman
d) Reel GSYİH *
e) Kişisel gelir
3)Belli bir yıldaki nominal GSYİH’nın o yılın reel GSYİH değerine oranına _________ denir.
a) Çoğaltan
b) Nominal GSYİH
c) GSYİH deflatörü
d) Reel GSYİH
e) Amortisman
4)İşgücünde somutlaşmış üretim bilgi ve yeteneğe ______________ denir.
a) Teknoloji
b) Beşeri sermaye *
c) Emek
d) Üretim gücü
e) İşgücü
5)Net Ulusal Gelir – Dolaylı Vergiler neye eşittir?
a) Kişisel Gelir
b) Milli gelir
c) GSYİH
d) Ulusal gelir *
e) Safi Yurtiçi Hasıla
6)Marjinal tüketim eğilimi aşağıdakilerden hangisi ile gösterilir?
a) c *
b) t
c) C
d) A
e) G
7)Ekonominin genel dengesinin mal ve para piyasalarının eşzamanlı olarak dengeye gelmesiyle sağlanacağını öne süren model aşağıdakilerden hangisidir?
a) IS modeli
b) Kuznets analizi
c) LM modeli
d) Laffer analizi
e) IS-LM modeli *
8) aşağıdakilerden hangisini göstermektedir?
a) Otonom harcama
b) Marjinal tüketim eğilimi
c) Marjinal tasarruf eğilimi
d) Otonom tüketim *
e) Kamu harcamaları
9)IS eğrisinin eğimi ____________ .
a) Negatiftir *
b) Sabittir
c) Pozitiftir
10) LM eğrisinin eğimi ____________ .
a) Negatiftir
b) Sabittir
c) Pozitiftir *
11)Faiz oranlarının düşük olması, yatırım maliyetini __________ ,
a) Değiştirmez
b) Düşürür *
c) Negatif yapar
d) Arttırır
e) Sıfır yapar
12)Faiz oranlarının düşmesi, planlanan yatırımları nasıl etkiler?
a) Değiştirmez
b) Düşürür
c) Negatif yapar
d) Arttırır *
e) Sıfır yapar
13)Çoğaltan katsayısının büyümesi toplam harcamalar eğrisini________.
a) Dikleştirir *
b) Sağa kaydırır
c) Sola kaydırır
d) Eğimini azaltır
e) Etkilemez
14)Çoğaltan katsayısının büyümesi IS eğrisini _____________ .
a) Dikleştirir
b) Sağa kaydırır
c) Sola kaydırır
d) Yatıklaştırır *
e) Etkilemez
15)Bir ekonomide, otonom harcama düzeyi 500 birim, marjinal tüketim eğilimi 0,2 ve marjinal tasarruf eğilimi 0,6 ise denge gelir düzeyi ne kadardır?
a) 2500 *
b) 2250
c) 2400
d) 3000
e) 1225
16) Keynesyen modele göre, denge gelir ve hasıla düzeyi otonom harcamalar ve _________ ile belirlenmektedir.
a) Otonom tüketim
b) Marjinal tüketim eğilimi *
c) Harcanabilir kişisel gelir
d) Ulusal gelir
e) Marjinal tasarruf eğilimi
17) Gelir düzeyi arttıkça, para talebi _________.
a) Azalır
b) Değişmez
c) Sıfır olur
d) Artar *
e) Negatif olur
18)Para piyasasının dengede olduğu faiz oranı ve gelir seviyeleri bileşimlerini gösteren eğri aşağıdakilerden hangisidir?
a)Farksızlık eğrisi
b) LM eğrisi *
c) Gelir tüketim eğrisi
d) Laffer eğrisi
e) IS eğrisi
19) Vergi oranı yükseldikçe IS eğrisi ______________.
a) Yatıklaşır
b) Sağa kayar
c) Dikleşir *
d) Sola kayar
e) Değişmez
20)Otonom harcamalarda ortaya çıkan değişmeler hangi eğriyi etkiler?
a) BP
b) Gelir tüketim eğrisi
c) LM
d) Kayıtsızlık eğrisi
e) IS *