PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Lucas Arz Eğrisi



Amazonia
24.Temmuz.2018, 23:59
Rasyonel beklentiler yaklaşımını makroekonomiye uygulayan Lucas’ın eksik bilgi modeli de piyasaların temizlendiğini ancak fiyatlar hakkındaki yanlış algılamalar nedeniyle kısa ve uzun dönem toplam arz eğrilerinin farklı olacağını varsaymaktadır.

İnsanlar ellerindeki bilgileri kullanarak en iyi öngörüleri yapıyorlarsa, bu şekilde oluşturulan beklentiler rasyoneldir.
Neoklasik modelde olduğu gibi, işgücü arzının reel ücrete bağlı olduğu varsayılsın.

Bir kişinin çalışıp çalışmayacağını ve çalışırsa kaç saat çalışacağını belirleyen reel ücret olduğuna göre, tam istihdamın sözkonusu olduğu N* düzeyinde, (W/P)*uyarlanacaktır.

Şimdi de, işçiler ve firmaların ne kadar ne çalışılacağına karar verme anında fiili toplam fiyat düzeyine ilişkin bilgilerinin aynı olmadığı varsayılsın.

Firmalar ve işçilerin önceden fiyat düzeyinin Pe olmasını bekledikleri düşünülsün.

NS*, işçilerin fiili fiyat düzeyinin Pe olduğunu düşündükleri arz eğrisidir.
ND* ise, firmaların fiili fiyat düzeyinin Pe olduğunu düşündükleri işgücü talep eğrisidir.

Her ikisi de doğruysa denge reel ücret (W/P)*’a karşılık olan istihdam düzeyi N*, W*ücret oranında gerçekleşecektir.
Şimdi de, firmaların fiili fiyat düzeyi P*’yi bildiğini, işçilerin bunu bilmediğini ve gerçek fiyat düzeyinin Pe olduğuna inandıkları düşünülsün. Özellikle de fiili fiyat düzeyi P’nin beklenen fiyat düzeyi Pe’yi aştığı varsayılsın.

Verili bir nominal ücretle, firmalar fiyat düzeyinin Pe olması durumuna göre daha çok işçi talep ederler. Çünkü fiili fiyat düzeyi P’de ve herhangi bir verili nominal ücretle, örneğin W0’da reel ücret (W0/P), aynı nominal ücretle Pe düzeyinde olabileceği değerden daha düşüktür.

Yani, P > Pe olduğunda;
(W0/P) / (W0/Pe) olur.

Artık ND*, firmalar fiyat düzeyinin P (Pe’den daha yüksek) olduğunu bildikleri zaman oluşan işgücü talep eğrisini gösterir.
İşgücü talep eğrisinin ND1 düzeyine kayması sonucu nominal ücret W*’dan W1düzeyine yükselir. Aynı zamanda istihdam düzeyi de N*’dan N1 düzeyine artar.

Böylece, işçilerin eksik bilgileri sonucunda, fiyat düzeyindeki bir artış, istihdam düzeyinin ve dolayısıyla da çıktının artmasına yol açmaktadır.

Eksik bilgiye dayalı olan bu modelden çıkan toplam arz eğrisi aşağıdaki şekildedir:
Y =
Lucas arz eğrisi, gerçek fiyat düzeyinin beklenen fiyat düzeyine oranı arttıkça, firmaların arz etmek istedikleri çıktı miktarının artacağını göstermektedir.