PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İktisadi Sistemler

Amazonia
25.Temmuz.2018, 00:20
İlkel toplumlar: Toplayıcılık ve avcılık vardır. Düzenli üretimleri ve düzenli üretim ilişkileri yoktur. Üretim araçları ilkel malzemelerden oluşmaktadır. Yerleşik düzenleri yoktur. Sınıflar yoktur.
Köleci toplumlar: Köleler ve kölelerin sahipleri vardır. Basit tarımsal üretime ve yerleşik düzene ilk geçiş ibareleri vardır.
Feodal toplumlar: Serfler ve toprak sahipleri vardır. Tarım ekonominin ana sektörüdür. Bunun yanı sıra zanaatlar vardır. Feodalizm öncesi toplumlardan daha gelişmiş, kapitalizmden daha ilkel üretim araçları vardır.
Kapitalist üretim ilişkisinde emek sahipleri (emeklerini satarak kazanç elde ederler) ve sermayeyi elinde bulunduran kapitalistler vardır. Sanayileşme ile birlikte bir tüccar sınıfı da oluşmuştur. Bu dönemin başlangıcında ulus devletlerin oluşum süreci görülmektedir. Kapitalizmin başlangıç aşamasında ülkeler arası ilişkiler daha çok mal ticareti temelindedir. Kapitalizmin üst aşaması olan dönemde (emperyalizm ya da küreselleşme) uluslararası sermaye akımları daha da yoğunlaşmıştır.
Sosyalizm: Sınıf yoktur. Üretim araçlarında kamu mülkiyeti vardır. Toplumda herkes emeği karşılığında gelir elde eder. Devlet vardır. Devletin, sosyalizmin bir üst aşaması olan komünizmle birlikte misyonunu tamamlayarak kendini tasfiye etmesi hedeflenir.

* Karma ekonomik sistemde hem devlet hem de özel kesim ekonomide faaliyet gösterir.

* İktisat biliminin doğuşundan önceki iktisadi düşünce akımları; MERKANTİLİZM ve FİZYOKRASİ olarak ikiye ayrılır.