Orijinalini görmek için tıklayınız : Reçel tarifleri
aRZuU
25.Şubat.2014, 01:59
Çilek Reçeli tarifi (http://www.e-tarifler.com/recel_tarifleri/cilek_receli_tarifi-t15276.0.html):Malzemeler:2 kilogram, çilek
2 kilogram, şekerÇilek Reçeli tarifi (http://www.e-tarifler.com/recel_tarifleri/cilek_receli_tarifi-t15276.0.html):
Bir gece önceden, çilekleri ayıklayıp, yıkayalım. Geniş bir kaba alalım, üzerine 2 kilogram şekeri dökelim ve sabaha kadar bekletelim.
Ertesi sabah, büyük bir tencereye, çilekleri alalım su ilave etmenize gerek yoktur, zira çilek kendi suyunu salacaktır. İstediğiniz kıvama gelene kadar, kaynatalım, içine 1 limon suyunu ilave edelim 5–6 dakika daha kaynatıp ocaktan alalım.
Sıcak olarak kavanoza alıp, ağzını kapatırsak uzun süre saklayabilirsiniz. Yalnız bu şekilde uzun süre saklarsanız, kıvamını biraz daha koyu yapmalısınız, zira uzun süre saklanan reçel sulanacaktır. Afiyet olsunhttp://www.e-tarifler.com/wp-content/uploads/2009/07/cilek-receli.jpg
aRZuU
25.Şubat.2014, 02:00
Ayva Reçelinin Tarifi:Malzemeler3 tane ayva
4 çay finçanı, şeker
2 çay fincanı, su
3 tane, karanfil
1 çay fincanı, ceviz
limonAyva Reçelinin Tarifi:
Öncelikle ayvaları, yıkayıp kabuğunu soyalım, küp küp doğrayalım tencereye alalım üzerine 2 fincan suyu alıp pişmeye bırakalım.
Ayvalar pişince, üzerine toz şeker ve karanfili ilave edelim. pişirmeye devam edelim. Kıvama gelince, içine limon ve cevizleri ilave edelim. Birkaç dakika sonra ocaktan alalım.http://www.e-tarifler.com/wp-content/uploads/2009/07/ayva-receli.jpg
aRZuU
25.Şubat.2014, 02:02
Kayısı Reçeli tarifi:Malzemeler.* 1 kg kayısı (şekerpare (http://www.e-tarifler.com/tatli_tarifleri/sekerpare_tarifi-t15848.0.html))
* 5-6 su bardağı şekerKayısı Reçeli tarifi
1— Kayısılar yıkanıp bölünmeden çekirdekleri çıkarılır.
2— Şeker 3 bardak su ile kaynatılıp iyice koyutaştırılır.Limon tuzu konur.
3— Hazırlanan kayısılar bütün olarak ilâve edilip yavaş yavaş kaynatılır.
4— Kıvama gelince üzerinde biriken köpükler alınır.
NOT :
Kızılcık reçeli,erik reçeli ve şeftali reçeli de aynı şekilde yapılır.Yalnız şeftali sert olmalı,dilimlenip kabukları soyulmalıdır.
Kısa Bilgi :
1— Erik barsakarı yumuşatır.
2— Şeftalinin çiçek ve yaprakları kaynatılarak içilirse miğde ve barsak solucanları döşer.
* 1 çay kaşığı limon tuzu
aRZuU
25.Şubat.2014, 02:03
Elma Reçeli Tarifi (http://www.e-tarifler.com/recel_tarifleri/elma_receli-t16152.0.html):Malzemeler5 iri boy elma (elmalar, sert ve kokulu olması gerekir)
8 çay fincanı, şeker
1,5 limonElma Reçeli Tarifi (http://www.e-tarifler.com/recel_tarifleri/elma_receli-t16152.0.html):
Elmaları iyice yıkayalım, kabuklarını soyalım rendeleyelim. Orta boy bir tencereye alalım suyunu ilave edelim, elmalar yumuşayana kadar pişirelim. Yumuşayan elmaların üzerine, şekeri ilave edelim. Kapağı açık olarak kıvama gelene kadar kaynatalım, limon suyunu ilave edelim bir süre kaynatalım, ve kaşıkla alalım kıvamını kontrol edelim (koyu kıvamda akıyorsa olmuş demektir). Ocaktan indirip 5-6 dakika dinlendirelim, daha sonra kavanozlara dökelim, soğuduktan sonra kapağını kapatalım. Serin bir yerde koruyalım, afiyet olsun.http://www.e-tarifler.com/wp-content/uploads/2009/07/ELMA-RECEL%C4%B0.jpg
aRZuU
25.Şubat.2014, 15:36
Gül reçeli:Malzemeler
800 gr. gül yaprağı
600 gr. su
1300 gr. toz şeker
Yarım limonun suyu
GÜL REÇELİ TARİFİ
Gül yapraklarının beyaz kısımları makasla kesilir. Bir cam kabın içine bir sıra toz şeker bir sıra gül yaprağı konarak kat kat istif edilir. Ağzına bir bez örtülüp kapağı da kapanır. Beri yanda gülün kırpılan beyazları da bir kapaklı kâseye konup üzerine 600 gram kaynar su dökülerek bunun da ağzına hemen bir ıslak bez örtülüp kapağı kapatılır. İki gün sonra gülün ağzı açılıp hamur gibi yoğrularak gene kapatılır. Bir gün sonra bu süzülüp, şeker bu su ile kestirilip surup kıvamına gelince, gül yaprakları ilâve edilip kaynatılır. Kıvama gelince limonun suyu da katılıp bir taşım daha kaynattıktan sonra tencere atesten alınır ve soğumaya bırakılır, ılık iken kavanozlara taksim edilir.http://www.e-yemek.org/tarif_resim/recel_tarifi/gul_receli_tarifi.jpg
aRZuU
25.Şubat.2014, 15:37
Dmates reçeli:Malzemeler
1 kg erik domates
7 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1 çay kaşığı limon tuzu
1 paket vanilya
DOMATES REÇELİ TARİFİ
Kireçli suyun hazırlanışı 12 su bardağı suya yumurta büyüklüğünde sönmemiş kireç konur ve eritilir. 5 saat bekleyen kireçli suyun kireci dibine çökünce yüzündeki su alınır. Domateslerin kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkartıp kireçli suda 3 saat bekletelim. 3 saat sonra kireçli suyun içinden çıkartılan domatesler 2-3 defa normal su ile yıkanır. Tencereye su, şeker konulur ve koyulaşıncaya kadar kaynatılır. Koyulaşan şerbete domatesler eklenir biraz kaynadıktan sonra limon tuzu ilave edilir. Koyulaşıncaya kadar kaynatılır. Koyulaşan reçel ocaktan alınır ve vanilya eklenir. Soğuyunca kavanozlara doldurulur.http://www.e-yemek.org/tarif_resim/recel_tarifi/domates_receli_tarifi.jpg
aRZuU
25.Şubat.2014, 15:38
mandalina reçeli:Malzemeler
1 kg mandalina
1,5 kg tozşeker
3 bardak su
2 çorba kaşığı limonsuyu
(veya 6 gr limontuzu)
MANDALİNA REÇELİ TARİFİ
Mümkün olduğu kadar küçük ve hepsi aynı boyda olan mandalinaların kabuğu bıçakla hafifçe kazınır. Sonra büyükçe bir tencereye konur. Üzerine soğuk su dökülerek 2 gün bekletilir, ikinci günün sonunda suyu dökülür, yeniden su konur, tencere ateşe oturtulur ve mandalinalar yumuşayıncaya kadar haşlanır. Sonra kaynar su dökülür, mandalinaların üzerini örtecek kadar soğuk su konup tencere tekrar bir kenara kaldırılır. Mandalinalar 6 saat bu suda tutulduktan sonra ortadan enine kesilir ve çekirdekleri ayıklanır. Diğer tarafta bir tencereye 3 bardak su ve tozşeker konur, kap orta ateşe oturtulur. Karıstırılarak şeker eritilir ve 10 dakika kaynatılarak koyuca bir surup kıvamına getirilir. Sonra bu şuruba ikiye bölünmüş ve çekirdekleri çıkarılmış mandalinalar atılır. Mandalinalar su salacağı için reçelin surubu yeniden koyulaşıncaya kadar kaynatılır. Koyulaşınca 2 çorba kaşığı limon suyu veya 1/2 kahve fincanı suda eritilmiş limontuzu katılır. Karıştırılır ve bir taşım kaynatılır, sonra ateşten indirilir. Reçel iyice soğuyunca kavanozlara boşaltılır ve gerektiğinde kullanılmak üzere serin ve kuru bir yerde saklanır.http://www.e-yemek.org/tarif_resim/recel_tarifi/mandalina_receli_tarifi.jpg
aRZuU
25.Şubat.2014, 15:38
kivi reçeli:Malzemeler
20 kivi
1,5 kilo Şeker
KİVİ REÇELİ TARİFİ
Kivinin kabuklarını soyup, istediğiniz büyüklükte doğranır. Kiviler bir kaba yerleştirilip, üstüne şeker dökülür. Şeker eriyince ateşe koyup kıvamı oluncaya kadar pişirilir.http://www.e-yemek.org/tarif_resim/recel_tarifi/kivi_receli_tarifi.jpg
aRZuU
25.Şubat.2014, 15:39
ahlat reçeli:Malzemeler
2 kg ahlat
1,5 kg şeker
yarım limon
AHLAT REÇELİ TARİFİ
Ahlatlar, kuşbaşı doğranır. Büyükçe bir tencereye şeker ile birlikte (karıştırılarak) yerleştirilir. Bu karışım bir gün dinlenmeye bırakılır. Ahlatlar sulanmamışsa, üzeri dolacak şekilde su ilave edilir. Tencere kısık ateşte kaynatılır. Daha sonra limon sıkılarak reçel kıvamına gelinceye kadar kaynatılır. Sıcakken doldurulup kapağı ters gelecek şekilde yere konan kavanozlar, reçelin hava almadan uzun süre dayanmasını sağlar. Reçel olarak yenen ahlatın mide ve kalp üzerine etkisi yüksektir. Fakat fazla yenmesi uygun değildir. Şeker yerine bal kullanılanarak yapılan reçeller şifa bakımından daha faydalıdır. Zira şekerdeki glikoz kana direkt karışarak, şeker (diabet) rahatsızlıklarına sebep olur. Şeker rahatsızlığının en büyük nedeni yediğimiz gıdaların çikolataların, meyve sularının, asitli meşrubatların çoğunun glikoz (toz şeker) katılarak yapılmış olmasından kaynaklanır.http://www.e-yemek.org/tarif_resim/recel_tarifi/ahlat_receli_tarifi.jpg
aRZuU
25.Şubat.2014, 15:40
kızılcık reçeli:Malzemeler
1 kg. kızılcık
1 kg. şeker
1/2 limon suyu
Yarım litre su
KIZILCIK REÇELİ TARİFİ
Kızılcığın çekirdeğini çıkarmak güç oldugu için iri kızılcıklardan çekirdekli yapılır. Kızılcıkların varsa sapları ayıklanır ve bol suyla iyice yıkanır. Reçel tenceresine önce kızılcıkları koyarız. Sonra suyunu ilave ederiz. 5-10 dakika kaynatıp meyveleri az bir şey yumuşatırız. Hafif ateşte su ısınıp, kızılcıklar yumuşamaya başlayınca şekerini ekleriz. Zaman zaman karıştırarak, şekerin erimesini sağlarız. Şeker eriyince ateşi kuvvetlendiririz. Kıvamı gelinceye kadar kaynatırız. Kızılcığın asidi fazla olduğundan, limon suyu konulmayabilir. Fakat az bir miktar koymakta yarar vardır. Kıvamı gelen reçeli ateşten indirip biraz soğumaya bırakınız. Kavanozların temizliğini kontrol edip usulüne uygun doldurarak üzerine tarihini yazıp güneş görmeyen serin bir yere kaldırınız.http://www.e-yemek.org/tarif_resim/recel_tarifi/kizilcik_receli_tarifi.jpg
aRZuU
25.Şubat.2014, 15:41
incir reçeli:Malzemeler
1 kg. incir
1/2 kg. şeker
2 adet limonun suyu
1 adet portakal
Yeterince su
İNCİR REÇELİ TARİFİ
Reçel için küçük, nispeten yarı olgun meyveler uygundur. Koyu renkli açık renkli incirlerden reçel yapılır. Bir de yenmeyen Baba incir'den yapılanı vardır. Baba incir önce haşlanır ve soğuk suda yıkanıp acısı giderilir. Ondan sonra asağıda tarif edeceğimiz işlemler yapılır. İncirlerin yapraklarını soyup yıkayınız. Portakalın kabuğunu soyunuz. Bir miktar su içinde yumuşayıncaya kadar kaynatınız. Suyunu süzüp, kalanını püre haline getirin. İncir ve şekeri birlikte tencereye koyunuz. Üzerine, portakal kabuğu rendesini koyup karıştırınız. Hafif ateş üzerinde karıştırarak koyulaştırınız. Yaklaşık yarım saatte koyulaşacaktır.http://www.e-yemek.org/tarif_resim/recel_tarifi/incir_receli_tarifi.jpg
aRZuU
25.Şubat.2014, 15:41
vişne reçeli:Malzemeler
1 kg. vişne (çekirdeksiz)
1.5 kg. toz şeker
1 adet limon suyu
1 çay kasığı katı yağ
VİŞNE REÇELİ TARİFİ
Orta olgunlukta, koyu kırmızı ve ekşi vişneden yapılır, önce meyvelerin saplarını koparın. İyice yıkadıktan sonra çekirdeklerini bir firkete veya çöple çıkartın. Çekirdekleri çıkarmak için özel aletler de piyasada satılmaktadır. Şekeri bir kaba koyunuz. Üzerini iki parmak geçecek şekilde su koyup kaynatınız. Şurup koyulaşınca çekirdeksiz vişneleri içine atınız. Vişnelerle şurup üç dört taşım kaynayınca, tencereyi ateşten indiriniz. 4-5 saat bekletiniz. Bu bekletmenin faydası, vişnelerin şekerli suyu emip, kendi suyunu şuruba geçirmesi içindir. Tekrar tencereyi ateşe koyup reçel kıvamına gelinceye kadar kaynatınız. Reçelin kıvamı birkaç şekilde anlaşılır. Bunlardan biri, bir kaşıkla tırnak üzerine bir damla reçel damlatılır. Eğer damla küre şeklinde kalıyorsa, reçelin kıvamı tamamdır. Kıvamın olmasına yakın bir adet limonu sıkıp, suyunu reçele katınız. Üç dört taşım daha kaynatıp ateşten alınız. Kaynatırken köpüğünü azaltmak için bir çay kaşığı katı yağ koyunuz. Reçelin köpüğünü alıp 80-85° soğuyuncaya kadar bırakınız. Temiz kavanozlara doldurup, sıkıca kapağını kapatınız. Kavanozlar iyice soğuduktan sonra saklayacağınız yere kaldırınız.http://www.e-yemek.org/tarif_resim/recel_tarifi/visne_receli_tarifi.jpg
aRZuU
25.Şubat.2014, 15:43
bal kabagı reçeli:Malzemeler
1 kg. kabak
1.5 kg. tozşeker
4-5 litre su
250 gr. sönmemiş kireç
1 adet limon suyu
BAL KABAĞI TARİFİ
Önce kabağınızı yıkayıp kabuklarını soyunuz. Ardından da çekirdeklerini temizleyiniz. İstediğiniz şekilde doğrayınız. 250 gr. kirecin üzerine 4-5 litre su koyup, kireci eritip, durulmaya bırakınız. Durulmuş kireçli suya kabak parçalarını atıp, 6-7 saat bekletiniz. Sonra bu sudan kabakları çıkartıp, bol su ile 6-7 defa yıkayınız. Temiz bir tencerede şekerin üzerine iki parmak geçecek kadar su koyup, kaynatınız. Tatlı şurubu kıvamına gelince kabakları içine atınız. Şurubu ve kabakları reçel kıvamına gelinceye kadar kaynatınız, inmesine yakın 1 limon suyunu koyup, bir iki taşım daha kaynatıp ateşten alınız.http://www.e-yemek.org/tarif_resim/recel_tarifi/bal_kabagi_receli.jpg
aRZuU
25.Şubat.2014, 15:44
PORTAKAL REÇELİ TARİFİ:Malzemeler
12 adet orta boy portakal
2 adet limon
2 kg. toz şeker
2 litre su
1 adet tarçın kabuğu
Yeterince tuz
Hindistan cevizi rendesi
PORTAKAL REÇELİ TARİFİ
Portakalları iyice yıkayıp, kabuklarını bir fırçayla temizleyiniz. On tanesini keskin bir bıçakla enlemesine mümkün olduğu kadar ince dilimler halinde kesiniz. İki tanesinin de sıkılarak suyunu çıkarınız. Limonları da sıkıp suyunu çıkardıktan sonra, portakal dilimlerini, portakal ve limon suyuyla birlikte bir tencereye koyunuz. İçine bir adet tarçın kabuğunu atınız. Hindistan cevizi rendesini serpiniz. İki litre su ilave edip 24 saat dinlendiriniz. 24 saatin sonunda tarçın kabuğunu alıp, iki kilo toz şekerini üstüne dökünüz. Tencereyi ateşin üzerine koyarak yavaş yavaş kaynatmaya başlayınız Arada bir karıştırarak kaynama derecesine gelince ateşi kısınız ve bir buçuk saat hafif ateşte kaynatınız. Reçel istediğiniz kıvama gelince tencereyi ateşten alıp soğumaya bırakınız. Henüz ılıkken temiz kavanozlara boşaltıp serin bir yerde muhafaza ediniz.http://www.e-yemek.org/tarif_resim/recel_tarifi/tarcinli_portakal_receli.jpg
aRZuU
25.Şubat.2014, 15:45
BERGAMUT REÇELİ:Malzemeler
5 adet Bergamut
1 kg. şeker
1 limon suyu
2 Su bardağı su
BERGAMUT REÇELİ TARİFİ
Bergamut bir turunçgil meyvesidir. Reçeli kabuğundan yapılır. Bergamutları iyice yıkayıp kabuklarını dar dilimler halinde soyunuz. Sarı kısmı dışa gelecek şekilde kıvırınız açılmaması için bir kürdan batırınız Sonra bunları bir iğneyle ipliğe geçiriniz. İpe dizdiğiniz kabukları bol suyla iyice yıkayınız. Reçel tenceresinin içindeki suya koyup haşlayınız. 5-10 dakika kaynattıktan sonra sudan çıkarıp, kaynama suyunu dökünüz. Tekrar temiz su koyup kaynatınız. Bu işlemi birkaç kez yapınız. Böylece kabukların acısını gidermiş olursunuz. Portakal reçeli yaparken bu kadar acı alma yeterlidir. Fakat bergamot için bundan sonra kabukları bir hafta su içinde bekletmek gerekir. Hergün de suyunu değiştirmek lazımdır. Bir tencereye su koyarak ocağın üstüne alalım. İçine şekeri koyup hafif ateşte karıştırarak eritelim. Hazırlattığımız kabukları içine koyup kaynatalım. Kaynama sonunu, yani kıvamının gelip gelmediğini akıtma, damlatma veya tabağa dökme yöntemlerinden birini kullanıp, kontrol edelim. Bitişe yakın limon suyunu koyup, ateşten indirelim. Usulüne uygun temiz kavanozlara koyup, serin bir yerde saklayalım.http://www.e-yemek.org/tarif_resim/recel_tarifi/bergamot_receli_tarifi.jpg
aRZuU
25.Şubat.2014, 15:46
KURU MÜRDÜM ERİĞİ REÇELİ:Malzemeler
500 gr. erik
1.5 kg. toz şeker
1 adet limon suyu
MÜRDÜM ERİĞİ REÇEL TARİFİ
Erikleri akşamdan temizce yıkayınız. Üzerlerine bol ılık su koyarak ıslatınız. Ertesi gün bu suyu temiz bir tencereye süzünüz.Bu suyu atarsanız reçelinizin rengi arzu edildiği kadar güzel olmaz. Suya şekeri koyup kaynatınız. Kolay akmayan, kıvamlı bir şurup elde edince, erikleri içerisine atınız. Orta hararetli ateşte reçel kıvamına gelinceye kadar kaynatınız. Tam kıvamını bulmasına yakın 1 limon suyunu sıkıp, tekrar üç dört taşım kaynatınız. Ateşten alıp, köpüğünü temizledikten sonra sıcak sıcak kavanoza boşaltınız. Soğuduktan sonra kapağını kapatıp serin bir yerde muhafaza ediniz.http://www.e-yemek.org/tarif_resim/recel_tarifi/kurumurdum_erigi_receli.jpg
vBulletin v4.2.4, Copyright ©2000-, Jelsoft Enterprises Ltd.