Amazonia
05.Eylül.2018, 01:57
AdSense Reklamları WordPress Sitesine Nasıl Eklenir ?
Google AdSense reklamlarını wordpress sitesine eklemek için önce reklam kodları edinmeniz gerekiyor. Bu kodları web sitenizde istediğiniz yere yerleştirerek reklamların görünmesini sağlayabilirsiniz. Adım adım gidelim:
1-Önce AdSense panelimize giriş yapıyoruz.
Sol taraftaki menüden Reklamlarım kısmına tıklıyoruz.
Açılan sayfadan ise Yeni Reklam Birimi butonuna tıklıyoruz.
AdSense Reklam Kodu Nasıl Alınır? Yeni Reklam Birimi
#2 Açılan sayfada bize dört ayrı seçenek sunuluyor. Her reklam seçeneğine tıkladığınızda adsense size bunun nasıl bir reklam birimi olduğunu görsel olarak sunacak, anlatacaktır. Ancak ben yine de altta kısaca özetliyorum;
» Metin ve görüntülü reklamlar: Bu seçenekte reklamlarınızı istediğiniz boyutta ve stilde ayarlayıp, görüntülü, sadece yazılı ya da duruma göre görüntülü ve yazılı reklamların değişerek gösterilmesi durumunu seçebiliyorsunuz.
» Eşleştirilen İçerik: Bu seçenek, sitenizdeki yazıları yazı sonlarında listeleyen, WordPress’te Benzer Yazılar benzeri bir yapı için kod alabiliyorsunuz.
Eşleştirilen içerikteki amaç kullanıcıların sitenizde daha çok sayfa gösterimi yapması ve sitede daha fazla vakit geçirmesini sağlamaktır. Böylece gelirlerinizin artması sağlanır. Bu birimden doğrudan gelir elde edemezsiniz. Gelirinizi arttırmada yardımcı bir araç olarak yer almaktadır.
» Feed İçi Reklamlar: Bu reklam birimi ise, içeriklerinizin listelendiği kategori, arşiv, arama, anasyafa gibi alanlarda reklam gösterimi yapmanızı sağlar. Bu tür gösterim alanları için biçilmiş kaftandır. Buradaki Feed kavramı ile RSS kavramı karıştırılmamalıdır. Feed kavramından kasıt sitenizdeki içerik akışı listeleridir.
» Yazı İçi Reklamlar: Yazılarınız içerisinde, içeriğinize uyumlu, içerikten bir parçaymış gibi görünen reklam birimidir. Buradan edineceğiniz kodları, seçenekler ile sayfa içerisindeki yazı, başlık, arkaplan gibi renklere göre oluşturup yazılarınızın içeriğine ekleyebilirsiniz. Bu reklamlar esnektir ve girilen cihaza göre otomatik olarak boyutlandırılır.
Biz örnek olarak metin ve görünütülü reklam kodu alacağız. SEÇ butonuna tıklıyoruz.
https://wpmavi.com/wp-content/uploads/2018/02/wordpress-sitesine-adsense-reklamlari-nasil-yerlestirilir.jpg
WordPress Sitesine Adsense Reklamları Nasıl Eklenir
#3 Açılan sayfadan reklam birimimizi oluşturalım:
Adsense Reklamları WordPress Sitesine Nasıl Eklenir
» Ad: Reklam birimimizin adı. Kod listemizin düzenli ve aradığımızı bulacak şekilde tutmak için oluşturduğunuz her reklam birimi için, o reklamı sitenizin neresinde kullandığızı belirten bir isim vermek sağlıklı olacaktır. Örnek olarak biz daha sonraki başlıkta yazı içerisine reklam ekleyeceğimiz için ad kısmına Yazı İçi Esnek Reklam yazıyoruz.
» Reklam Boyutu: Bu kısımdan reklamın boyutlarını ayarlıyoruz. Eğer responsive bir temaya sahipseniz Esnek Reklam en uygun seçenek olacaktır. Esnek reklam demek, yerleştirildiği yerin boyutu ne ise, o boyutu otomatik olarak alması demek.
» Reklam Türü: Yalnızca metin reklamlarını seçerseniz oluşturuduğunuz reklam alanında linklerden oluşan yazı şeklinde reklamlar yayınlanır. Yalnızca görüntülü reklamları seçerseniz görüntülü, hareketli banner reklamlar görünür. Her iki reklam türü de yerine göre gelir getirmektedir.
Gösterilecek görüntülü reklam olmaması durumunda reklam alanının boş kalmaması için Metin ve görüntülü reklamlar seçeneğini seçmek daha sağlıklı olacaktır.
» Metin reklam stili: Gösterilecek metin reklamlarındaki yazı rengi, arkaplan gibi stil özelliklerini belirleyebilirsiniz. Doğal bir görünüm için site reklerine uygun seçimler yapmanız daha iyi olacaktır.
» Özel kanallar: (Bu seçenek üst seviye ayarlar için, başta kafa yormanız gerek yok.) Buradan eklediğiniz reklam birimlerini ayrı ayrı izlemek için özel kanallar oluşturabilirsiniz.
Mesela ayrı ayrı birden çok reklam alanı oluşturdunuz ve bu reklamları sadece sitenizdeki cep telefonları kategorisindeki yazılarda yayınlayacaksınız. Bunun için özel kanal oluşturup daha sonra bu reklamların performanslarını ayrı olarak izleyebilirsiniz. Bunu ayarlamak için gerekli talimatları başlığın yanındaki soru işaretine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
» Hiç reklam yoksa: Bu nadir görünen bir durumdur. Fakat oldu da bu birim için gösterilecek reklam veritabanında bulunmuyor. O halde reklam kodunu eklediğiniz alanda ne gösterilmesini istiyorsanız buradan ayarlayabiliyorsunuz.
Seçimlerimizi yaptıktan sonra Kaydet ve Kodu Al butonuna tıklıyoruz.
4- Butona tıkladıktan hemen sonra ise bir pencere açılacak. Bu penceredeki Reklam Kodubölümündeki kodları, sitemize yerleştirmek üzere kopyalıyoruz.
AdSense Reklam Kodu Nasıl Alınır? Reklam Kodu
WordPress’te Yazı İçine AdSense Reklam Ekleme
WordPress sitesine adsense reklamları eklme işlemi aslında çok geniş bir kavram. Yani adsense reklamlarını tam olarak sitenizde nereye eklemek istiyorsunuz ?
Mesela yan panele mi ? Eğer böyle ise, bu tür eklemeler çok kolay.
#Admin Paneli >> Görünüm >> Bileşenler sekmesine gidip, reklamı eklemek isteidğiniz yan panele bir metin ya da özel html bileşeni ekleyip, bu (metin kısmına) içine ise kopyaladığınız bu adsense reklam kodunu yapıştırıp, kaydet diyerek ekleme işlemini tamamlayabilirsiniz.
Ancak biraz daha karmaşık olan wordpress sitesine adsense reklamı ekleme işlemi ise yazıların ya da sayfaların içine belli başlı noktalara eklenen reklamlar oluyor.
Mesela, WordPress yazı ortasına adsense reklam ekleme gibi. Bu tür eklemeleri yapmanın yolu da WordPress reklam eklentisi kullanmaktan geçiyor.
Şu an için kolaylıkla kullanabileceğiniz WordPress reklam eklentisi Ad Inserter olarak öne çıkıyor. Ad Inserter kullanımı dahilinde WordPress yazı içine nasıl reklam eklenir bakalım;
Ben altta genel hatları ile reklam ekleme işlemini anlattım ancak daha detaylı anlatım için wordpress yazı içine reklam ekleme (yazı altına – üstüne – ortasına vs ) yazıma bakabilirsiniz
1- Eklentiyi kurduktan sonra (bkz: eklenti nasıl kurulur) admin panelinden Ayarlar >> Ad Inserter yolunu izliyoruz.
2- Şu an 1 numaralı reklam birimindeyiz. Önce birimimize bir isim belirliyoruz. Block 1yazan yere tıklayarak reklam birimimiz için belirlediğimiz ismi yazıyoruz. Örnek olarak Yazı Ortası Reklam diyebiliriz.
3- Bir önceki başlıkta anlattığımız gibi Google AdSense panelimizden oluşturduğumuz reklamın kodunu siyah alana yapıştırıyoruz.
4- Automatic Insertion seçeneğini After Paragraph olarak seçiyoruz.
5- Aligment and Style kısmını Center olarak seçiyoruz. (Esnek reklam birimi kullandığımız için en iyi görütüleme deneyimi için bunu seçtik. Boyutu belirli olan reklam stilleri için buradaki seçeneklerle reklamlarınızı sağa-sola yaslayabilir ya da metnin çevrelemesi için No Wrapping seçeneğini seçebilirsiniz.)
6- Post seçeneğindeki kutucuğu işaretliyoruz.
7- Paragraph kısmına da 0.50 yazıyoruz. Bu rakam reklam alanınızın içeriğin tam ortasında çıkmasını sağlar. Buraya isterseniz mesela 0.60 yazarak reklam alanının, içeriğin %60’lık kısmnından sonra görüntülenmesini sağlayabilirsiniz.
8- Bir başka seçenek de bu Paragraph alanında html etiketleri kullanmaktır. Mesela reklam alanınızın, yazınızdaki 5. paragraftan önce görüntülenmesini istiyorsunuz. (Önce ya da sonra gösterim için Counting butonuna bastıktan sonra çıkan seçeneklerde, Count bölümündeki Front Top ya da Front Bottom seçeneklerinden ayarlayabilirsiniz.)
Bunun için bu alana 5 yazıp Counting butonuna basıyoruz. Açılan seçeneklerdeki paragraph with tags bölümüne p harfini yazıyoruz. (p html etiketlerinde paragrafa karşılık gelir. WordPress’te yazı yazarken enter tuşuna basıp bir alt satıra geçtiğinizde bu etiket otomatik olarak oluşturulur.)
Ya da bu kısma 2 yazıp Counting butonuna bastığınızda paragraph with tags bölümüne h2 yazdığınızda reklam alanınız, h2 etiketiyle oluşturduğunuz ikinci yazı içi başlığından önce görünecektir.
9- Son olarak Save All Settings butonuna tıklıyoruz. Böylece reklamlarımız yazı ortasında yayınlanmaya başlıyor.
https://wpmavi.com/wp-content/uploads/2018/01/wordpress-yazi-ici-reklam-ekleme-ad-inserter-kullanimi.jpg
WordPress Yazı İçi Reklam Ekleme – Ad Isnerter Kullanımı
AdSense Hangi Sayfada Reklamlarıma Tıklandı ?
Adsense reklamlarınızın hangi sayfalarınızda ne kadar görüntülendiği, ne kadar tıklandığı, tıklanma oranının ne olduğunu, ne kadar kazandırdığını, kısacası Adsense istatistiklerinizi sayfa bazlı görmek için öncelike google analytics hesabınız ile adsense hesabınızı bağlamanız gerekli.
Bu bağlama işlemini ise şu şekilde yapabilirsiniz;
1- Google analytics hesabınıza giriş yapın. ( Aynı zamanda aynı tarayıcı ve kullanıcısında adsense hesabınıza da giriş yapılmış olsun )
2- Sol en alt köşede bulunan Yönetici (çark işareti) butonuna tıklayın.
3- Ardından karşınıza çıkan ekranda Mülk sekmesi altında buluanan Adsense Bağlantısıbutonuna tıklayın.
Adsense Hangi Sayfada Reklamlarıma Tıklandı
4- Ve karşınıza çıkan ekrandan ise Yeni Adsense Bağlantısı butonuna tıklayın.
Adsense Sayfalara Göre Reklam İstatistigini Görme
5- Daha sonra ise analtytics sizden bir adsense mülkü seçmenizi isteyecektir. Buradan adsense mükünüzü seçin, içerik için Adsense seçeneğini işaretleyin ve Devam Et butonuna tıklayın.
https://wpmavi.com/wp-content/uploads/2018/02/hangi-yazimdan-ne-kadar-kazanmisim-adsense.jpg
Hangi Yazımdan Ne Kadar Kazanmışım – Adsense
6- Son olarak ise bağlantı yapılandırma seçeneğinden bir görünüm seçmeniz istenecek. Buradan bir görünüm seçin.
( Eğer analytics’in sitenize atadığı varsayılan ismi değiştirmediyseniz, burada Tüm Web Siteleri ismi yer alacaktır. Ya da sizin atadığınız isim yer alacaktır. ) ve Bağlantıyı Etkinleştirdeyin. Son olarak ise Bitti butonuna tıklayarak işlemi tamamlayın.
https://wpmavi.com/wp-content/uploads/2018/02/yazilarimin-adsense-gelirlerini-nasil-ogrenebilirim.jpg
Yazılarımın Adsense Gelirlerini Nasıl Öğrenebilirim
Bağlama işlemini tamamladıktan sonra istatistiklerinizi görebilmeniz için en az 24 saatbekleyin. Sağlıklı ve geçerli istatistikler için ise tavsiyem en az 7 gün bekleyin.
İstatistikleri ise şu şekilde görebilirsiniz;
1- Google analytics hesabınıza giriş yaptıktan sonra Davranış >> Genel Bakış sekmesine gidin ve sayfayı aşağıya doğru kaydırın. Sayfanın sol alt kısmında Site İçeriği sekmesi altında Adsense sekmesini göreceksinizdir. Adsense sekmesi altında bulunan Sayfa Linkine tıklayın.
Adsense Hangi Yazımdan Ne Kadar Kazanıyorum
2- Ardından hemen sağ kısımda bir istatistik bilgisi açılcaktır ancak daha detaylı görmek için bu kısmın en altında yer alan Tam Raporu Görüntüle butonuna tıklayın.
https://wpmavi.com/wp-content/uploads/2018/02/hangi-yazilarimda-adsense-reklamlarima-tiklanmis.jpg
Hangi Yazılarımda Adsense Reklamlarıma Tıklanmış
2- Açılan rapor sayfasında ise en alta inin ve Gösterilecek Satır Sayısı kısmını 5000 yapın. Bir de en üstte bulunan tarih aralığını ayarlamayı unutmayın.
3-Ve karşımıza istatistik sayfası detaylı bir şekilde açılacaktır.
Bu sayfandan neleri görebiliriz;
#Sayfa: Sitenizde yer alan tüm içerik/sayfa adresleri bu kısımda yer alır. Buna sayfalarınız yazılarınız kısaca her şey dahildir.
#Yayıncı Gösterim Sayısı: Reklamlarınızın sayfa bazlı kaç kişiye gösterildiğini belirtir.
#Yayıncı Kapsamı: Bu ise reklam gösterim sayısı / gösterim sayısı oranıdır. Yani sayfanız kaç gösterim aldı, bu gösterimlerin yüzde kaçına reklam gösterildi.
#Yayıncı Para Kazandıran Sayfa Görüntülemeri: Bu kısım ise bu reklam gösterimlerinin kaç tanesinin gerçekten reklam gösterimi olarak sayıldığını gösterir. Bu aslında gerçek yayımcı gösterim sayısını ifade etmektedir. Genelde bu rakam yayıncı gösterim sayısına çok yakındır.
#Yayıncı Gösterim Sayısı / Oturum: Burada ise ziyaretçi başına gösterime sunulan reklam gösterim sayısı ifade edilir. Yani herhangi bir sayfanızı ziyaret eden birine kaç adet reklam gösterimi yapıldı. ( Tabii bu ortalama rakamdır. )
#Yayıncı Görüntülenebilir Gösterim Yüzdesi: Bu kısım ise herhangi bir sayfanızda bulunan reklamların tamamının görüntülenme yüzdesini genel ortalama ile ifade eder.
#Yayıncı Tıklama Sayısı: Sayfa başına seçtiğiniz tarih aralığında adsense reklamlarınıza kaç tıklamanın olduğunu gösterir.
>> Mesela diyelim ki yayıncı gösterim sayınız 3633 ve yayıncı TO’nuz ise %0,06. Bu durumda işlem şu şekilde olacak: 3633*0,0006=2,17 bu da yuvarlanmış hali ile tek haneli rakamda 2 demektir. Yayıncı tıklanma sayısı bu şekilde hesaplanır.
#Yayıncı TO’su: Bu oran ise toplam Yayımcı Tıklama Sayısı’nın Yayımcı Gösterim Sayısına oranıdır. Yani bize Gösterim sayısının yüzde kaçının tıklama olarak geri dönüş sağladığını gösterir.
>> Mesela diyelim ki yayıncı gösterim sayınız 3633 ve yayıncı tıklama sayınız 2 bu durumda işlem şu şekilde olacak: 2/3633*100= 0,055 bu da 0,06’ya devreder. Bu %0,06 sayısı da yayıncı TO’su dur. Yayıncı TO’su bu şekilde hesaplanır.
#Yayıncı Geliri: Sayfanızdan seçtiğiniz zaman aralığında elde ettiğiniz gelir tam olarak burda yazar. Bu gelirin yanında yer alan yüzdeli rakam ise, gelir rakamının sitenizin toplam gelirinin seçtiğiniz zaman aralığında yüzde kaçını oluşturduğunu ifade eder.
#Yayıncı Geliri / 1000 Oturum: Burada ise 1000 oturum başına ne kadar gelir elde ettiğiniz yer alır. Bu gerçek geliri yansıtmaz. Gerçek gelir rakamı yayıncı geliri kısmında yazan rakamdır. 1000 oturum sadece bir ölçüm birimi olarak kullanılır.
>> Mesela diyelim ki yayıncı gösterim sayınız 3633. Yayıncı geliri bu yazınız için 0,35 dolar, Yayımcı Gösterim Sayısı / Oturum oranınız ise 1,06. Bu durumda işlem şu şekilde olacak: 3633 / 1,06 = 3427,35 (Gösterim sayısına ulaştık) Bu sayısı ise 1000’lik oturumdan 3427,35/1000 = 3,42 adet yapar.
Daha sonrasında ise yayıncı gelirini 1000’lik outurum sayısına bölersek 0,35 dolar / 3,42 = 0,10 dolar yapar. Bu da bize Yayıncı Geliri / 1000 Oturum rakamını verir.
#Yayıncı eBGBM’si: Bu da bin gösterim başına maliyeti gösterir. Buradaki rakam oturum üzerinden değil de gösterim üzerimden hesaplanır. Yine bu gerçek geliri yansıtmaz. Gerçek gelir rakamı yayıncı geliri kısmında yazan rakamdır. 1000 gösterim sadece bir ölçüm birimi olarak kullanılır.
>> Mesela diyelim ki yayıncı gösterim sayınız 3633. Yayıncı geliri bu yazınız için 0,35 dolar. Bu durumda işlem şu şekilde olacak: 3633 gösterim sayısı 1000’lik gösterimden 3427,35/1000 = 3,63 adet yapar. Daha sonrasında ise yayıncı gelirini 1000’lik gösterim sayısına bölersek 0,35 dolar / 3,63 = 0,09 dolar yapar. Bu da bize eBGBM’yi verir.
Not: Tüm bu üstte sıraladığım seçeneklerin üzerlerine tıklayarak azdan çoğa / çoktan aza sıralama yaptırabilirsiniz.
https://wpmavi.com/wp-content/uploads/2018/02/hangi-sayfamdan-ne-kadar-kazanmisim-adsense-istatistikleri.jpg
Hangi Sayfamdan Ne Kadar Kazanmışım Adsense İstatistikleri
Bir Sayfada En Fazla Kaç AdSense Reklamı Olabilir ?
Google AdSense politikaları doğrultusunda bir sayfa için AdSense reklam sayısının belirli bir limiti yoktur. Yalnız Google bu duruma şöyle bir açıklama getiriyor:
Sayfalarınıza eklediğiniz reklamlar ve ücretli tanıtım materyalinin içerikten fazla olmaması gerekir. (Kaynak)
Bu açıklamaya göre bir sayfa içerisine ne kadar reklam ekleyebilirim sorusunun adet olarak kesin bir cevabı yok. Yani bir sayfa içerisine dilediğiniz sayıda AdSense reklam alanı ekleyebilirsiniz.
# Fakat:
Eklediğiniz AdSense reklamları, hacim olarak içeriğinizden fazla olmamalı. Yani sayfadaki öncelik içerikte olmalı. İçerik reklama boğulmamalı.
Burada içerikten kasıt header, sidebar, footer ve content yani yazı alanlarının tümüdür. Buradaki adsense sayfa başına reklam sayısı dengesini sağlamak size kalıyor. Bu sayı içeriğinizin uzunluğuna, içerisindeki resim, video gibi materyallere ve kullandığınız reklamların boyutlarına göre değişecektir.
AdSense Kendi Reklamlarıma Tıklarsam Ne Olur ?
Sitenizdeki AdSense reklamlarına tıklamanız Google AdSense politikaları ihlaline girer. Bunun sonucunda bu tıklamalar geçersiz sayılır ve ödeme bakiyeniz buna göre düzenlenir. Kendi reklamlarınıza tıklama işlemine ısrarla devam ederseniz hesabınız akıya alınır ya da AdSense hesabınız kapatılır.
AdSense yanlışlıkla kendi reklamıma tıkladım gibi bir durum ise sorun oluşturmaz. Yanlışlıkla tıklama durumu geçersiz tıklama olarak değerlendirilir. Bu konuda bir şey yapmanıza gerek yoktur. Yani reklamıma yanlışlıkla tıkladım, AdSense’ye bildirmeme gerek var mı sorusunun cevabı gerek yok olacaktır.
Bu hususta şunu belirtmek gerekir ki Google AdSense bu gibi durumları ayırt edebilecek bir sisteme sahiptir. Yani yanlışkla tıklama, bilerek tıklama, sürekli ip değiştirerek tıklama, bazı bilgisayar programları ya da uygulamalar ile otomatik tıklama gibi durumları AdSense ayırt edebiliyor. Bu konuda sistemi aldatmanız pek mümkün değil.
Birileri Sürekli Reklamlarıma Tıklıyor
Rakipleriniz bazen sizi sektörden elemek için çeşitli etik olmayan yöntemleri kullanbilirler. ( Ki inanın böyleleri çok ) Bu yöntemlerden biri de sitenizdeki reklamlara sürekli tıklayarak AdSense hesabınızı kapatmaya çalışmaktır.
#Peki bunları nasıl tespit edebiliriz ?: Bu tür geçersiz tıklama eylemlerini, hit durumunuz normal olmasına reğmen tıklama sayılarınızda olağan dışı bir artış olması durumunda tespit edebilirsiniz.
Bu gibi olağanüstü durumları Google’a bildirerek inceleme istemek AdSense hesabınızın aktifliğini korumada faydalı olacaktır.
#Bunun için ise https://support.google.com/adsense/contact/invalid_clicks_contact linkine tıklayarak ulaşabileceğiniz formu doldurup gönderin.
Form gönderimi sonrası hesabınızdaki hareketler incelenir ve duruma göre sizinle iletişime geçilip bu tıklamalar geçersiz sayılacaktır. İnceleme sonrası eğer büyük bir sorun tespit edilmezse Google cevap vermeyebilir.
Not: Eğer bu durumu bildirmezseniz hesabınız tehlikeye girebilir. Bu nedenle AdSense aksiyonlarını panelinizden ve analytics sayfasından sık sık kontrol etmenizde fayda var.
AdSense Reklamları Neden Boş ?
Bu konuda insanların aratmaları şu şekilde olmuş: AdSense reklamları bazen görünmüyor, AdSense boş reklam, AdSense reklam beyaz, AdSense reklamı çıkmıyor gibi.
Bu sorunların birden çok sebebi olabilir;
#Eğer reklam biriminizi yeni oluşturduysanız, kodlarınızı sitenize ekledikten sonra bir süre reklam gösterimi olmayabilir.
Çoğu zaman 1-2 saat içerisinde reklamlar görünmeye başlar.
Bu süre sonunda reklamlarınız yine görünmüyorsa, reklam kodu ekleme işleminde hata yapmış olabilirsiniz. Kodlarınızı kontrol edip tekrar eklemeyi deneyin.
https://support.google.com/adsense/answer/2708537?hl=tr adresinden kodlarınızın doğru bir şekilde uygulayıp uygulamadığınızı kontrol edebilirsiniz.
AdSense reklam kodlarının görünmemesinin bir diğer nedeni de hesabınızdan kaynaklı bir problemden olabilir. Hesabınız banlanmış ya da askıya alınmış olabilir.
Tabi bu durumda AdSense size mail yoluyla bildirim yapar. Oldu da mail elinize ulaşmadıysa, AdSense boş reklam sorununda Google AdSense hesabınızı kontrol etmenizde fayda var.
Bazen de kullanıcılar tarayıcılarındaki reklam engelleme uygulamaları açık halde sitelerine girip reklamlarını göremiyor olabilirler. Uygulamalarınızın durumunu kontrol edin.
Siz farkında olmasanız da AdSense boş reklam sorunu sizden kaynaklanıyor olabilir. AdSense reklamları JavaScript uygulamaları kullanır. Eğer tarayıcınızın JavaScript çalıştırma özelliği kapalıysa reklamları göremeyebilirsiniz. Bunu tespit etmek için sitenize farklı bir tarayıcı ya da bilgisayar, telefon gibi cihazlardan girmeyi deneyin.
Tabii bir de AdSense reklam beyaz alan sorununda çok nadir de olsa, o an için gösterilecek reklam olmaması durumu olabiliyor.
O an için size özel ya da içeriğinizle ilişkili gösterilebilecek herhangi bir reklam bulunmuyor olabilir. Bu gibi durumlarda da reklam alanlarınız boş görünebilir. Arkadaşlarınızdan (başka cihazlardan) durumu kontrol etmelerini isteyebilirsiniz.
Kullandığınız cache yani önbellek eklentisi de AdSense kodlarınızı bozuyor olabilir.
Bu genelde eklentinin minify yani kod sıkıştırma işlemleri sırasında meydana gelen seyrek problemlerden biridir. Eklentinizi pasif hale getirip AdSense boş reklam sorununun eklenti kaynaklı olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
#Son olarak eğer size hesap onayı için gönderilen pini zamanında girmezseniz, reklam gösterimi durdurulacaktır. Pininizi girdikten sonra reklamlar tekrar gösterilmeye devam edecektir.
AdSense TBM Nedir ?
Temel olarak AdSense TBM, tıklama başı maliyet anlamına gelir. Sitenizdeki ziyaretçileriniz tarafından yapılan her reklam tıklamasında elde edeceğiniz geliri işaret eder. Yani tık başına kazanacağınız paradır.
TBM miktarı esas olarak reklam verene göre değişiklik gösterir.
Tabii reklam veren dışında sitenizin kategorisi, hitap ettiği kitle, trafik durumunuz gibi bir çok etken de TBM miktarını etkileyen faktörlerdir.
AdSense tık başına fazla ödeme yapan reklam verenlerin reklamlarını önce gösterir.
Ziyaretçileriniz bu reklamlara ne kadar çok tıklarsa o kadar çok kazanırsınız. Tabi aynı sektör için tüm reklam verenler aynı düşük ücreti ödüyorlarsa kazancınız da düşecektir. Yani burada demek istediğim TBM oranını arrtırma konusunda sizin kaliteli içerik üretip uygun reklam yerleşimi yapmaktan başka yapabileceğiniz bir şey yok.
Tabii TBM’si fazla olan sektörlerde yazılar yazmayı da tercih edebilirsiniz. Bu konuda adsense TBM’si yüksek kelimeler başlıklı yazım size yol gösterecektir.
AdSense BGBM Nedir ?
AdSense ile reklam tıklaması yanı sıra reklam gösteriminden de gelir elde edebiliyorsunuz. BGBM de bin gösterim başına maliyet; yani bir reklamın bin adet gösterimi sonucunda elde edilen gelir anlamına gelmektedir.
BGBM reklamları ve TBM reklamları ayrı olarak değerlendirilir. Eğer BGBM reklamları TBM reklamlarından daha çok kazandıracak ise AdSense öncelikle BGBM reklamlarını sitenizde yayınlar.
#BGBM reklamları TBM reklamlarına göre daha az aksiyon aldığından reklam verenler tarafından pek tercih edilmezler. En azından ülkemizde durum böyle. Bu nedenle AdSense hesaplarınızda reklam tıklamaları, reklam gösterimlerinden daha çok gelir getirmekte olduğunu görürsünüz.
Yine de daha fazla ziyaretçi çekip, gelen ziyaretçilerinizin sitenizdeki diğer içeriklere de göz atmalarını sağlayıp BGBM reklamlarından yüksek gelir elde etmeniz mümkün. Bunun için içeriklerinize benzer yazılar alanı ya da yine Google AdSense’in sağladığı eşleştirilen içerik özelliğini kullanmanız faydalı olacaktır.
Google Adsense’e Ne Zaman Başvurmalıyım ?
Süre olarak AdSense’e başvurmanın belirli bir kriteri yok. Sitenizi açtıktan bir gün sonra da, bir yıl sonra da başvurunuzu yapabilirsiniz. Tabi açtığınız site henüz boşsa, AdSense’e başvurmanın bir mantığı yoktur.
Bu sorunun diğer versiyonları da siteye kaç makale girildikten sonra AdSenseye başvuru yapılmalıdır, kaç hitten sonra AdSeneye başvuru yapmalıyım gibi sorulardır.
Burada önemli olan süre, içerik sayısı vs. değil, sitenizin reklamlardan para kazanabilecek potansiyele erişmesidir. Yani sitenizin niteliğidir.
Mesela sitenize 100 adet makale girişi yaptınız. Fakat günlük hitiniz 10 kişiyi geçmiyor. Bu durumda AdSense’e başvurup kabul edilseniz bile 10 ziyaretçiden elle tutulur bir gelir elde edemezsiniz.
Taktir edersiniz ki kazancınız site ziyaretçilerinize bağlıdır.
Buna karşın sadece bir içerikten oluşan niş bir web siteniz var ve günlük ziyaretçi sayınız 5 binin üzerinde. Bu durumda AdSense’e başvurup reklam geliri elde etmeye başlayabilirsiniz.
Google AdSense’in de bunun için belirttiği özel bir kriter mevcut değil. Yani kesin bir dille şu kadar içerikten sonra başvuru yapınız demiyor. Bunun kararı siz web sitesi sahiplerine kalmıştır.
Ancak yine de belirli başlı kriterleri ( ki o kriterleri adsense onay alma yazıma yazdım ) yerine getirmeden başvuru yapmayın derim.
Adsense Hesabına 2. Site Nasıl Eklenir ?
AdSense hesabınızda oluşturduğunuz reklamları tek bir site yanı sıra sahip olduğunuz 500 adete kadar siteye ekleyebilmeniz mümkündür.
Bunun için ekstra bir işlem yapmanıza normalde gerek yoktur.
Normal olarak reklam kodlarınızı oluşturun ve adınıza doğrulanmış diğer sitenize, bu reklam kodlarını yerleştirin. AdSense bu işlem sonrası yeni sitenizi otomatik olarak AdSense hesabınız ile ilişkilendirecektir.
Şunu unutmayın ki site size ait olmalı.
Yani diğer sitenizin de Google search console üzerinden sizin AdSense için kullandığınız mail hesabınız ile doğrulanmış olması gerekiyor.
Ancak siz yine de bu işi adsense’e bırakmadan manuel olarak da yapabilrisiniz. Bunun için;
1- Adsense hesaınıza giriş yaptıktan sonra Ayarlar >> Sitelerim >> Genel Bakış sekmesine gidin ve sağ üst köşede bulunan + sembolüne tıklayın.
2- Ardından karşınıza açılan pop up sekmesine site adresinizi sadece siteadresim.comolarak yazın ve sağ alt kısımda bulunan Site Ekle butonuna tıklayın. İşlem bu kadar.
Adsense Hesabına 2. veya 3. Site Nasıl Eklenir ?
AdSense Hesabına Onaylanmayan Site Eklenir mi ?
Bir siteniz var ve daha önce bu site ile AdSense başvuru yaptınız, kabul edilmedi. Başka bir site açtınız ve bu yeni siteyle AdSense başvurusunda bulundunuz, kabul edildi. Daha önce kabul edilmeyen siteye reklam kodlarını yerleştirebilir miyim?
Riskli olmakla beraber evet, ekleyebilirsiniz. Tabi ileride denetimler sonucu AdSense bunun sorun olduğunu size iletebilir. Bu durumda hesabınız banlanmaz, sadece sorunlu olan sitelerinizden bu reklam kodlarını kaldırmanızı ister. Tabi kaldırmazsanız hesabınız banlanacaktır.
#Tabi burada AdSens’in sağının solunun belli olmayacağını, art niyet araması sonucunda hiçbir uyarı yapmadan AdSense hesabınızı kapatabileceğini de belirtelim.
Sayfa Düzeyi Reklam Nedir ?
Sayfa düzeyi reklamlar, sitenizdeki mobil girişlere özel olarak gösterilen, ekranın altında sabit duran banner şeklinde ve sayfa geçişlerinde tam ekran olarak iki çeşidi bulunan reklam türleridir.
Bu reklam türlerini görüntülemek için siteniz içerisinde yerleşim yapmanıza gerek yoktur. Sayfa düzeyi reklamlar için aldığınız kodu sitenizin <head> etiketinden sonra ya da </head>etiketinden hemen öncesine eklemeniz yeterlidir.
#Head etiketinin bulunduğu dosyaya ise Görünüm >> Düzenleyici >> Tema üst bölümü (header.php) yolunu izleyerek ulaşabilirsiniz.
AdSense sayfa düzeyi reklam kodunu ekledikten sonra mobil girişler için sayfanın altında sabit duran Sabit/yer paylaşımlı reklamlar ve sayfa geçişlerinde tam ekran olarak görünen Vinyet reklamlar aktif olacaktır.
Fakat bu reklamlar her zaman görüntülenmemektedir.
Bazı kullanıcılar bu reklamların tıklama oranlarını arttırdıklarını ve gelirlerini arttırdıklarını söylemekle beraber bazı kullanıcılar da etkisi olmadığını belirtiyorlar. Test ederek AdSense sayfa düzeyi reklamları kullanıp kullanmama kararı alabilirsiniz.
Artı olarak şu an tüm kullanıcılarda görünmeyen, beta olarak bazı kullanıcıların kullanımına sunulan QuickStart reklamları da mevcut. Bu reklam türü ister masaüstü isterse de mobil girişlerde kullanılmak üzere, reklam yerleşimi için uğraşmak istemeyen kullanıcılar için kullanıma sunulmuş.
Sayfa düzeyi reklamlar dahilindeki QuickStart reklamlarını aktif ettiğinizde, masaüstü ve mobil görünümde banner ve metin reklamları içeriğinize otomatik olarak ekleniyor ve gösteriliyor. Yani sizin içeriklerinize ayrı ayrı reklam kodları ile yerleşim yapmanıza gerek kalmıyor.
#Fakat özel olarak oluşturduğunuz reklam birimleri ile QuickStart reklamlarını birlikte kullanmanızı tavsiye etmem. Reklam kirliliği had safhalara çıkabiliyor.
QuickStart reklamlarının şu an için verimli olduğunu söyleyemeyiz.
Google tamamen kullanıcı odaklı düşündüğü için reklamları footer gibi görünmesi güç alanlara yerleştiriyor. Belki şu an beta aşamasında olduğu için böyledir. İleride düzelebilir. Bunu da test ederek kullanım kararını verebilirsiniz.
AdSense sayfa düzeyi reklamları kullanmak için;
AdSense panelinizden Reklamlarım>>İçerik>>Sayfa Düzeyi Reklamlar yolunu izleyebilirsiniz. Kullanmak istediğiniz reklam birimlerinin yanında bulunan butonları açtıktan sonra en altta bulunan Kodu Al butonuna tıklayarak aldığınız kodu, sitenizin <head> etiketinden hemen sonraya ekleyebilirsiniz.
AdSense Kod Eklemediğim Alanlarda Reklam Görünüyor
Özellikle yeni AdSense hesabı edinenlerin karşısına çıkabilecek bu sorun, sayfa düzeyi reklam kullananların başına geliyor.
Hesabınız aktif olduktan sonra AdSense size <head> etiketi sonrasına eklemeniz için bir kod veriyor. Kullanıcılar bu kodun AdSense reklamlarının görüntülenebilmesi için gerekli olan bir kod zannediyor ve kodu sitelerine ekliyorlar.
Reklam yerleşimi yaptıktan sonra bir de bakıyorlar ki reklam kodu eklemedikleri yerlerde AdSense reklamları görünüyor. İşte bunun sebebi bir önceki başlıkta değindiğimiz QuickStartreklamları.
Kullanıcılara verilen bu kod aslında Sayfa düzeyi reklam kodları.
#AdSense panelinde de QuickStart reklamları aktif olarak geldiğinden kod eklenmeyen yerlerde reklam görüntülenmesi sorunu ortaya çıkıyor.
Bu sorunu aşmak için Reklamlarım>>İçerik>>Sayfa Düzeyi Reklamlar yolunu izliyoruz. Üst kısımda bulunan QuickStart reklamları bölümündeki butonu kapayarak otomatik reklam ekleme işlevini iptal ediyoruz.
Eğer sabit ve vinyet reklamlarını da kullanmak istemiyorsanız, <head> etiketi sonrası eklediğiniz sayfa düzeyi reklam kodlarını tamamıyle kaldırabilirsiniz.
AdSense Yetersiz İçerik
#Google AdSense başvuru sürecinin sonunda eğer kabul edilmezseniz, AdSense’in size gönderdiği mailde Yetersiz İçerik maddesi yer alır. Bu yetersiz içerik durumunu site sahipleri içerik sayısı olarak algılar. Sitemde 50 makalem var; AdSene yetersiz içerik dedi diye isyan ederler.
#Fakat yetersiz içerikten kasıt, içerik sayısı değil içeriğin niteliğidir!!! Yani buradaki yetersiz kavramı, ziyaretçilerin içeriğinizden elde ettiği faydanın yetersizliğidir. Kalitesiz içeriktir.
Google Adsense Onaylatma başlıklı yazımızda da bu duruma değinmiştik. Elbette içerik sayınızın da AdSense onaylatma konusunda etkisi vardır. Fakat en önemlisi içeriğinizin kalitesidir.
Bu kalite de özgün, diğer sitelerden farklı, şimdiye kadar onlarca kez anlatılmamış, her yerde bulunamayacak bilgiler içeren ya da kullanıcıya tamamıyle fayda sağlayacak, okuyucuyu sıkmayacak, göz boyamaya yönelik olmayan, etkileşim oranı yüksek, noktalama ve imla kurallarına uyan vs. gibi tamamen kullanıcı odaklı içerikler üretmekten geçiyor.
Mesela wpmavi, 15 içerik ile başvurarak AdSense aldı. Öte yandan sadece bir sayfadan ve tek içerikten oluşan niş bir projemiz de ilk başvurusunda AdSense alabildi. Bu da demek oluyor ki yetersiz içerik, az içerik sayısı değil; kullanıcıya sağladığı fayda açısından yeterli olmamasıdır.
Şunu da görüyoruz ki içeriği tamamen çöp siteler de AdSense alıp reklam yayınlıyorlar.
Aslında o siteler ya başlangıçta AdSense alana kadar Google’ın suyuna gitmiş, ya da başka bir site ile AdSense alıp hesabını bu çöp sitede kullanan sitelerden oluşuyor. AdSense başvuru sürecinde ne kadar ince eleyip sık dokusa da malesef hesapların takibinde o kadar hassas olmadığını görüyoruz.
AdSense Başka Siteyi Şikayet Etme
Bir önceki başlıkta çöp sitelerin AdSense reklamları yayınladığından bahsetmiştik.
Pek tabi site sahipleri doğal olarak burada bir haksızlık olduğunu düşünerek, Google reklam politikalarına ve kriterlerine uymayan bu siteleri şikayet etmek istiyorlar.
Bu tür Google yayıncı politikalarına uymayan siteleri;
https://support.google.com/adsense/contact/violation_report?hl=tr&rd=2 adresindeki formu doldurarak şikayet edebilirsiniz.
Fakat şunu da belirtmek isterim ki tecrübelerime göre buradan yapılan şikayetler nadiren sonuç vermekte. Bildirimler inceleniyor mu, ne kadar sürede inceleniyor, ciddiye alınıyor mu tam bir muamma.
Google buradaki bildirimlere nadiren ve çok uzun süre sonra geri döndüğü için, en azında Türkiye ayağı için bu bildirimlerin yeterince ciddiye alınmadığı sonucuna ulaşabiliriz.
Tabi bu şikayet formu ile bildirim yapma dışında yapabileceğiniz başka bir işlem malesef bulunmuyor. Formu belirli aralıklarla tekrar tekrar göndererek belki şikayetinizin dikkat çekmesini sağlayabilirsiniz.
AdSense Para Çekme
AdSense hesabından nasıl para çekilir, AdSense para çekme limiti ne kadardır, AdSense ödeme nasıl alınır, AdSense ödeme nasıl talep edebilirim, AdSense ödemeleri ayın kaçında yapılıyor gibi finansal sorulara yanıt vermeye çalışalım.
# AdSense ödeme nasıl talep edebilirim?
Ödeme talep etmeden önce adresinizin doğrulanması için size gönderilecek olan AdSense PIN kodunu hesabınıza girmeniz gerekiyor. Bu PIN kodu adresinize bir mektup olarak gönderilir.
PIN’in size iletilebilmesi için de hesabınızdaki bakiye, yani kazancınızın 10 lirayı geçmiş olması gerekiyor. ( bkz. Ödeme Eşikleri ) Kazancınız 10 lirayı geçtikten sonra PIN mektubunuz hazırlanıyor ve 1-2 hafta içerisinde size ulaşmak üzere yola çıkıyor.
#Bu limiti geçtikten bir süre sonra AdSense hesabınızda PIN’inizin adresinize gönderildiği konusunda bir bildirim görünecektir. PIN elinize geçip kodu girdikten sonra AdSense ödeme talebi işleminizi yapabilirsiniz.
Fakat; Sadece PIN girmekle ödeme talebi yapamıyorsunuz. PIN kodu sonrası ödeme şeklinizi panelinizden tanımlıyorsunuz. Ödeme şeklini Banka Havalesi olarak, banka bilgilerinizi girerek belirliyorsunuz.
#Ödeme şeklinizi de belirledikten sonra kazancınızın 200 TL’ye ulaşmasını bekliyorsunuz. Kesinleşmiş kazancınız 200 TL’yi geçtikten sonra ödeme talebinde bulunabiliyorsunuz.
# AdSense hesabından nasıl para çekilir? AdSense ödeme nasıl alınır?
Yukarıdaki adımları tamamladıysanız, kesinleşmiş kazancınız ay sonunda 200 TL’yi geçmişse, tanımladığınız banka hesabına ödeme otomatik olarak gerçekleştirilir.
# AdSense para çekme limiti ne kadardır?
2018 yılı itibari ile AdSense para çekme limiti 200 TL olarak belirlenmiştir.
# AdSense ödemeleri ayın kaçında yapılıyor?
#Her ayın kesinleşmiş kazançları bir sonraki ayın 3’ünde bakiyenize eklenir. Yani Haziran ayında elde ettiğiniz tahmini kazançlar Temmuz ayının 3’ünde kesinleşmiş kazanç olarak bakiyenizde görüntülenir.
Ödeme eşiğini aştığınız taktirde;
# AdSense ödemeniz ayın 21’inde belirttiğiniz banka hesabınıza EFT olarak gönderilir. Eğer ayın 21’i hafta sonu ya da resmi tatil günlerine denk geliyorsa ödemeniz bir sonraki iş günü hesabınızda görünecektir.
AdSense PIN
AdSense pin kodu neden gelmiyor, AdSense pin ne zaman gelir, AdSense pin ulaşmadı ne yapabilirim, Adsense pin geliş süresi kaç gündür, AdSense pin kodunu hangi kargoyla gönderiyor, AdSense 3. pin de gelmedi ne yapmalıyım gibi AdSense pin kodu ile ilgili sorulara bir bakalım.
# AdSense pin nedir?
AdSense pin, yayıncıların adresini doğrulamak için gönderdiği, içerisinde pin kodu bulunan bir evraktır. Bu evraktaki pin kodunu hesabınıza girmeden, yani adresinizi doğrulamadan ödeme alamazsınız. Bu evrak aşağıdaki görseldeki gibidir.
AdSense pin nedir?
# AdSense pin ne zaman gelir? Adsense pin geliş süresi kaç gündür?
AdSense pin kodu bulunan evrak yurtdışından gönderiliyor. (Genelde Fransa’dan) AdSense pin kodunun gelme süresi 2-4 hafta olarak belirtiliyor. Normal şartlarda AdSense pin ortalama 2 haftada elinize ulaşacaktır.
# AdSense pin kodunu hangi kargoyla gönderiyor?
AdSense pin kodunun bulunduğu evrak size PTT tarafından teslim ediliyor. PTT görevlisi sizi evde bulamazsa evrağı kapınıza bırakıyor. Evrağın teslimine dair herhangi bir imza almıyor.
# AdSense pin kodu neden gelmiyor?
AdSense pin kodunun tarafınıza ulaşmamasının nedeni, genellikle evrağın posta yolunda kaybolması, adresin net olarak belirtilmemesi, kapı önüne bırakılan evrağın kaybolması gibi sebeplerdir. Eğer 1 ay içerisinde pin kodunuz gelmezse AdSense hesabınızdan tekrar pin isteyebilirsiniz. Bu istekler 3 adet ile sınırlı.
# AdSense pin ulaşmadı ne yapabilirim?
İlk pin istemenizde evrak elinize ulaşmadıysa, öncelikle ilçenizdeki PTT merkezine (şubelere değil) başvurun. Genelde evrağınız burada bekliyor olacaktır. Değilse il merkezindeki PTT merkezine başvurun.
Buralardan bir sonuç çıkmaz ise AdSense hesabınızdan tekrar pin talebinde bulunabiliriniz.
# AdSense 3. pin de gelmedi ne yapmalıyım?
#AdSense pin talebi için 3 hakkınız bulunuyor. Eğer isteklere rağmen pin kodunuz elinize ulaşmıyorsa öncelikle şu adreste yer alan adımları uygulayın.
Bu işe yaramaz ise;
Nnüfus cüzdanınızı önlü arkalı olarak ve ikametgah belgenizi veya adınıza kesilmiş elektrik, su, internet vs. gibi faturanızı, hepsi tek sayfada olacak şekilde ya da ayrı ayrı taratın.
Taranmış belgelerinizi aşağıdaki mail şablonuna ekleyerek [email protected] adresine gönderin.
Konu: Adres ve Kimlik Doğrulaması
Sayın yetkili,
Aşağıda bilgileri bulunan AdSense hesabımın kimlik doğrulaması için gönderilen pin kodu, üç defa talep etmeme rağmen elime ulaşmadı. Kimlik ve adresimle ilgili belgeleri ekte bulabilirsiniz. Bu belgeler doğrultusunda hesap kimlik doğrulama işlemini tamamlarsanız sevinirim. İyi çalışmalar…
AdSense yayıncı kimliğim : pub-00000000000000
AdSense e-posta adresim : [email protected]
Genel olarak maili gönderdiğiniz günden 1-2 gün sonra hesabınız onaylanıyor.
AdSense’den Onay Almak İçin Neler Gerekli ?
AdSense onayı alabilmek için sitenizin birçok kriteri karşılaması gerekiyor. Bunların başında kaliteli ve özgün içerikler geliyor. Adsense Neden Onaylamıyor ? sorusunun cevabı, bu kriterleri karşılamayamadığınızdır. Yapılması gereken tüm kriterlere uyup kullanıcılara nitelikli ve kullanıcı dostu bir site sunmaktır.
Adsense onayı için gerekenler yazımda ben bir çok maddeyi detaylıca yazdım. Ancak siz yine de adsense politikalarını detaylıca bir inceleyin derim.
AdSense Reklamlarıyla Başka Reklam Kullanmak
AdSense kullanıcıların yoğunlukla sorduğu bir soru da diğer reklam firmalarının reklamlarını AdSense ile beraber kullanabilir miyim? Adsense başka reklam firmalarıyla kullanabilir miyim?
Evet, AdSense reklamlarıyla birlikte, AdSense Alternatifi Reklam Firmaları başlıklı konumuzda belirttiğimiz reklam firmaları dışında başka reklam firmalarının reklamlarını da kullanmanız mümkün.
Fakat;
Her reklam firmasının reklamlarını kullanamazsınız. Bunlar illegal bahis siteleri, pornografi içerikli reklam veren firmalar, cinsel sağlık adı altında medikal ürünlerin yer aldığı reklamlar, kumar siteleri, zayıflatma iddiasında bulunup iğrenç, kullanıcıyı rahatsız edebilecek görseller barındıran reklamları yayınlayan reklam firmaları gibi genel olarak illegal ve kullanıcıyı rahatsız eden reklam türlerini yayınlamanızı isteyen firmaların reklamlarını kullanmak, AdSense hesabınızı tehlikeye sokacaktır.
Buna karşılık tavsiyemiz, her ne kadar kesin bir problem oluşturacak olmasa da, ilk AdSense başvurunuzda sitenizde başka firmaların reklamlarını kaldırmanızdır.
AdSense Sabit Reklam Yasak mı ?
Bu konuda sabit reklamdan kasıt iki tür reklam gösterimi var.
Bunlardan biri sitelerin masaüstü versiyonlarında, sayfa aşağı inse de sabit duran, diğer bir bakış açısıyla sayfada kayan reklam gösterimi türüdür.
Bu tür reklamlar için Google AdSense’in açıklaması şu şekilde:
# ” Kullanıcılarımıza güvenli ve olumlu bir deneyim sunmak amacıyla, kullanıcılar sayfada gezinirken masaüstünde reklamların “bağlantılı” veya “kayan” konumda görünmesine neden olacak uygulamalar kullanılmasına yönelik kısıtlamalar getiriyoruz. ”
Buradaki kısıtlama getiriyoruz bölümü aslında yoruma açık bir ifade. Google kesin bir dille bunun yasak olduğunu söylememiş. Biz bunu, ziyaretçiyi rahatsız etmeyecek şekilde kullanılırsa sorun teşkil etmez olarak yorumlayabiliriz. Sidebar alanına sabitlenen, içeriğin okunmasını engellemeyecek banner reklamların sorun olmayacağını yorumlayabiliriz.
#Keza biz de çoğu projelerimizde uzun süredir bu şekilde sabit reklamlara yer veriyoruz. Şimdiye kadar tarafımıza herhangi bir uyarıda bulunulmadı.
Yine yorumladığımız gibi AdSense, içeriğin okunmasını engellemeyecek, ziyaretçiyi rahatsız etmeyecek şekilde konuşlandırılşmış sabit reklamlar konusunda esnek davranıyor diyebiliriz.
Bunun bizim yorumladığımız ve uyguladığımız bir konu olduğunun altını çizmek istiyorum. Bu yorumun bir kesinliği yoktur ve bu konuda sorumluluk kabul etmediğimizi de belirtelim.
Açıklamanın devamında
“Google adsense sabit reklamlarına mobil web’de izin veriyoruz, ancak yayıncılar tarafından oluşturulan mobil uygulamalara (ürünümüz için belirlediğimiz kalite korumaya ilişkin aynı ölçütleri sağlayacağından emin olamayacağımızdan) izin vermediğimizi lütfen unutmayın.”
Buradaki ikinci tür mobil sabit reklamlara izin verildiğini görüyoruz. Zaten AdSense sayfa düzeyi reklamlar dahilinde ekranın alt kısmına sabitlenen reklam türü mevcut. Bunu AdSense kendi yerleştiriyor.
AdSense Reklamları Yeni Sekmede Açmak Yasak mı ?
Daha önceden AdSense reklamları site içerisinde açılmakta, tıklama sonucu gidilen web sitesi yeni sekmede açılmamaktaydı. Daha önceden, reklamların yeni sekmede açılmasını sağlayacak uygulamalar kullanmak ban sebebi olabiliyordu.
Fakat;
Şu an için AdSense bu tutumunu değiştirmiş durumda. Reklam kodlarını da reklamların yeni sekmede açılması için revize etmiş bulunmakta.
Yani https://support.google.com/adsense/answer/1354740?hl=tr adresinde de belirtlidği gibi AdSense reklamları yeni sekmede açmak yasak değil.
AdSense Ban Nasıl Kaldırılır ?
AdSense ban esasında politika ihlali nedeniyle yayıncı hesabınızın tamamen kapatılması ve domaininizin kara listeye alınması anlamına gelir. Bazen yeni aldığınız domain daha önce bu sebeplerden dolayı banlanmış olabilir.
Google AdSense ban kaldırma konusunda öncelikle şundan emin olun;
#Hesabınız sizn yaptığınız ihlaller dolayısıyla mı kapatıldı yoksa aldığınız alan adı daha önceden banlı mıydı?
Bu konuda eminseniz AdSense hesabınızın gerçekten banlı olup olmadığını kontrol edin. Hesabınızda zaten bununla ilgili bir bildirim göreceksiniz. Böyle bir bildirim yoksa ve reklamlarınız görünmüyorsa şu adresindeki adımları takip edin.
Buradan da bir sonuca ulaşamadıysanız şu adresten alan adınızı sorgulatarak kesin bir sonuca varabilirsiniz.
# AdSense hesabınız sizin ihlalleriniz nedeniyle banlandıysa:
Öncelikle sitenizdeki ihlalleri ortadan kaldırın. Reklam kodlarınızı sitenize doğru şekilde yerleştirin. https://support.google.com/adsense/contact/policy_disabled_appeal adresine giderek formu doldurun ve gönderin. Eğer haklı bulunursanız hesabınız açılacaktır. Fakat ciddi bir ihlal söz konusu ise form için bir geri dönüş alamayacağınız gibi hesabınızdaki ban da kaldırılmaz.
# Yeni aldığınız domain daha önce banlanmış ise:
Alan adını yeni satın aldığınızı belirten detaylı bir mail hazırlayarak [email protected] gönderin. İnceleme sonucunda büyük ihtimal domaininiz kara listeden çıkarılacak ve sitenizde reklam yayınlamaya başlayabileceksiniz.
# Eğer bu yöntemlerin hiçbirinden sonuç alamadıysanız, yeni bir gmail adresi alın. AdSense hesabınızdaki tanımlı mail adresinizi, Google Search Console ve Analytics hesaplarınızdan kaldırın ve yeni mail adresinizdeki hesaplarınızla tekrar mülk doğrulama işlemlerini yapın. Son olarak bu mail adresi ile AdSense’ye yeni bir başvuru gerçekleştirin.
Hit Aynı Olmasına Rağmen AdSense Gelirlerim Neden Düştü ?
# AdSense hesabı ile elde edebileceğiniz kazançlar, hitleriniz aynı olsa da dönem dönem değişebilir. Yıl içinde belirgin üç dönem vardır:
Aralık ayında yıl sonuna yaklaşılan dönemde reklam verenler yıllık reklam bütçe hedefini tutturmak için ellerinde kalan miktarları daha çok reklam vermek için harcarlar. Bu şekilde dönemsel olarak kazançlarımız artabilir.
Ocak ayı süresi boyunca ise reklam verenler yeni reklam bütçesi oluştururlar. Bu süreçte ellerinde harcayabilecekleri reklam bütçesi olmadığı ya da kısıtlı olduğundan daha pasif kampanyalar yürütürler. Bu nedenle genel olarak her yıl Ocak ayında AdSense reklam gelirlerinde ciddi bir düşüş gözlenir.
Sevgililer günü, anneler günü gibi özel günlerde ise reklam verenler reklam bütçelerindeki keseleri açarlar. Bu dönemlerde AdSense reklam gelirlerinin arttığı gözlemlenebilir.
Yani, özet olarak hitinizin normal olduğu halde gelirlerinizin düşmesi ya da artması reklam verenlerin bütçeleri nedeniyledir.
Hangi Sektörlerde AdSense Kazancı Daha Çok Olur ?
AdSense ile en çok kazanabileceğiniz sektörler finans, turizm, moda, sağlık ve teknolojidir. Fakat şunu unutmamak lazım ki web alanında bu sektörler rekabeti yüksek alanlardır. Bu alanlarda başarılı olabilmek ciddi efor ve zaman gerektirir.
Ancak bu durum sadece bu alanlarda yüksek kazanç elde edebileceğiniz anlamına gelmez. Rekabeti az olan, insanların henüz dikkatini çekmemiş alanlar üzerine yoğunlaşarak, doğru stratejiler geliştirerek bu sektörlerden daha fazla kazanç elde etmeniz de mümkün.
#
Hit Satın Almak Adsense Zarar Verir mi ?
Kesinlikle evet. Google bu alanda çok gelişmiş teknolojiler kullanıyor. Dünya çağında bu tür ticari ip leri tespit edebilecek teknolojisinin olmadığını düşünmek çok mantıksız olacaktır.
Sonuçta Google reklam verenleri de memnun etmek zorunda. Google, reklam yatırımlarının karşılığını alamayan reklam verenleri kaybetme riskini almamak için gerekli önlemleri almakta, bunun için ciddi yatırımlar yapmaktadır.
Bu nedenle satın alınan hitler AdSene tarafından geçersiz sayılacak, abartılması durumunda da hesabınızı iptal edecektir. Hit satın alma konusu sadece AdSense hesabınıza değil, Google sıralamalarınıza da etki edecek kadar tehlikeli bir işlem olduğunu unutmamak gerekir.
Adsense Neden Tık Başı Az Kazanıyorum
Tık başı kazançların sektörden sektöre değiştiğini belirtmiştik. Tık başı kazançlarınızı reklam verenler belirliyor. Bir anahtar kelime için rekabet oranı ne kadar yüksek olursa, tık başı kazancınız da o kadar yüksek olacaktır.
AdSense Temaya Bakar mı ?
Genelde ilk AdSense başvuru sürecinde site sahiplerinin merak ettiği konu da AdSense’in sitenizi değerlendirirken temanıza bakıp bakmaması konusudur.
Burada temadan kasıt web sitesinin görünümüdür aslında. Kullanıcılar bu sorunun cevabına göre ücretli ve ücretsiz tema edinme konusunda karar vermek istiyorlar.
AdSense temadan ziyade, web sitenizin kullanıcı dostu bir arayüze sahip olup olmadığına bakar. Sade, modern ve işlevsellik adına dengeyi kurabilmiş, kullanıcıları rahatsız etmeyen bunun yanında sitenin değerini yansıtan görünümler AdSense için tercih sebebi olacaktır.
Yani burada temanızın ücretli veya ücretsiz olmasının bir önemi yok AdSense gözünde.
aLinti...
Google AdSense reklamlarını wordpress sitesine eklemek için önce reklam kodları edinmeniz gerekiyor. Bu kodları web sitenizde istediğiniz yere yerleştirerek reklamların görünmesini sağlayabilirsiniz. Adım adım gidelim:
1-Önce AdSense panelimize giriş yapıyoruz.
Sol taraftaki menüden Reklamlarım kısmına tıklıyoruz.
Açılan sayfadan ise Yeni Reklam Birimi butonuna tıklıyoruz.
AdSense Reklam Kodu Nasıl Alınır? Yeni Reklam Birimi
#2 Açılan sayfada bize dört ayrı seçenek sunuluyor. Her reklam seçeneğine tıkladığınızda adsense size bunun nasıl bir reklam birimi olduğunu görsel olarak sunacak, anlatacaktır. Ancak ben yine de altta kısaca özetliyorum;
» Metin ve görüntülü reklamlar: Bu seçenekte reklamlarınızı istediğiniz boyutta ve stilde ayarlayıp, görüntülü, sadece yazılı ya da duruma göre görüntülü ve yazılı reklamların değişerek gösterilmesi durumunu seçebiliyorsunuz.
» Eşleştirilen İçerik: Bu seçenek, sitenizdeki yazıları yazı sonlarında listeleyen, WordPress’te Benzer Yazılar benzeri bir yapı için kod alabiliyorsunuz.
Eşleştirilen içerikteki amaç kullanıcıların sitenizde daha çok sayfa gösterimi yapması ve sitede daha fazla vakit geçirmesini sağlamaktır. Böylece gelirlerinizin artması sağlanır. Bu birimden doğrudan gelir elde edemezsiniz. Gelirinizi arttırmada yardımcı bir araç olarak yer almaktadır.
» Feed İçi Reklamlar: Bu reklam birimi ise, içeriklerinizin listelendiği kategori, arşiv, arama, anasyafa gibi alanlarda reklam gösterimi yapmanızı sağlar. Bu tür gösterim alanları için biçilmiş kaftandır. Buradaki Feed kavramı ile RSS kavramı karıştırılmamalıdır. Feed kavramından kasıt sitenizdeki içerik akışı listeleridir.
» Yazı İçi Reklamlar: Yazılarınız içerisinde, içeriğinize uyumlu, içerikten bir parçaymış gibi görünen reklam birimidir. Buradan edineceğiniz kodları, seçenekler ile sayfa içerisindeki yazı, başlık, arkaplan gibi renklere göre oluşturup yazılarınızın içeriğine ekleyebilirsiniz. Bu reklamlar esnektir ve girilen cihaza göre otomatik olarak boyutlandırılır.
Biz örnek olarak metin ve görünütülü reklam kodu alacağız. SEÇ butonuna tıklıyoruz.
https://wpmavi.com/wp-content/uploads/2018/02/wordpress-sitesine-adsense-reklamlari-nasil-yerlestirilir.jpg
WordPress Sitesine Adsense Reklamları Nasıl Eklenir
#3 Açılan sayfadan reklam birimimizi oluşturalım:
Adsense Reklamları WordPress Sitesine Nasıl Eklenir
» Ad: Reklam birimimizin adı. Kod listemizin düzenli ve aradığımızı bulacak şekilde tutmak için oluşturduğunuz her reklam birimi için, o reklamı sitenizin neresinde kullandığızı belirten bir isim vermek sağlıklı olacaktır. Örnek olarak biz daha sonraki başlıkta yazı içerisine reklam ekleyeceğimiz için ad kısmına Yazı İçi Esnek Reklam yazıyoruz.
» Reklam Boyutu: Bu kısımdan reklamın boyutlarını ayarlıyoruz. Eğer responsive bir temaya sahipseniz Esnek Reklam en uygun seçenek olacaktır. Esnek reklam demek, yerleştirildiği yerin boyutu ne ise, o boyutu otomatik olarak alması demek.
» Reklam Türü: Yalnızca metin reklamlarını seçerseniz oluşturuduğunuz reklam alanında linklerden oluşan yazı şeklinde reklamlar yayınlanır. Yalnızca görüntülü reklamları seçerseniz görüntülü, hareketli banner reklamlar görünür. Her iki reklam türü de yerine göre gelir getirmektedir.
Gösterilecek görüntülü reklam olmaması durumunda reklam alanının boş kalmaması için Metin ve görüntülü reklamlar seçeneğini seçmek daha sağlıklı olacaktır.
» Metin reklam stili: Gösterilecek metin reklamlarındaki yazı rengi, arkaplan gibi stil özelliklerini belirleyebilirsiniz. Doğal bir görünüm için site reklerine uygun seçimler yapmanız daha iyi olacaktır.
» Özel kanallar: (Bu seçenek üst seviye ayarlar için, başta kafa yormanız gerek yok.) Buradan eklediğiniz reklam birimlerini ayrı ayrı izlemek için özel kanallar oluşturabilirsiniz.
Mesela ayrı ayrı birden çok reklam alanı oluşturdunuz ve bu reklamları sadece sitenizdeki cep telefonları kategorisindeki yazılarda yayınlayacaksınız. Bunun için özel kanal oluşturup daha sonra bu reklamların performanslarını ayrı olarak izleyebilirsiniz. Bunu ayarlamak için gerekli talimatları başlığın yanındaki soru işaretine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
» Hiç reklam yoksa: Bu nadir görünen bir durumdur. Fakat oldu da bu birim için gösterilecek reklam veritabanında bulunmuyor. O halde reklam kodunu eklediğiniz alanda ne gösterilmesini istiyorsanız buradan ayarlayabiliyorsunuz.
Seçimlerimizi yaptıktan sonra Kaydet ve Kodu Al butonuna tıklıyoruz.
4- Butona tıkladıktan hemen sonra ise bir pencere açılacak. Bu penceredeki Reklam Kodubölümündeki kodları, sitemize yerleştirmek üzere kopyalıyoruz.
AdSense Reklam Kodu Nasıl Alınır? Reklam Kodu
WordPress’te Yazı İçine AdSense Reklam Ekleme
WordPress sitesine adsense reklamları eklme işlemi aslında çok geniş bir kavram. Yani adsense reklamlarını tam olarak sitenizde nereye eklemek istiyorsunuz ?
Mesela yan panele mi ? Eğer böyle ise, bu tür eklemeler çok kolay.
#Admin Paneli >> Görünüm >> Bileşenler sekmesine gidip, reklamı eklemek isteidğiniz yan panele bir metin ya da özel html bileşeni ekleyip, bu (metin kısmına) içine ise kopyaladığınız bu adsense reklam kodunu yapıştırıp, kaydet diyerek ekleme işlemini tamamlayabilirsiniz.
Ancak biraz daha karmaşık olan wordpress sitesine adsense reklamı ekleme işlemi ise yazıların ya da sayfaların içine belli başlı noktalara eklenen reklamlar oluyor.
Mesela, WordPress yazı ortasına adsense reklam ekleme gibi. Bu tür eklemeleri yapmanın yolu da WordPress reklam eklentisi kullanmaktan geçiyor.
Şu an için kolaylıkla kullanabileceğiniz WordPress reklam eklentisi Ad Inserter olarak öne çıkıyor. Ad Inserter kullanımı dahilinde WordPress yazı içine nasıl reklam eklenir bakalım;
Ben altta genel hatları ile reklam ekleme işlemini anlattım ancak daha detaylı anlatım için wordpress yazı içine reklam ekleme (yazı altına – üstüne – ortasına vs ) yazıma bakabilirsiniz
1- Eklentiyi kurduktan sonra (bkz: eklenti nasıl kurulur) admin panelinden Ayarlar >> Ad Inserter yolunu izliyoruz.
2- Şu an 1 numaralı reklam birimindeyiz. Önce birimimize bir isim belirliyoruz. Block 1yazan yere tıklayarak reklam birimimiz için belirlediğimiz ismi yazıyoruz. Örnek olarak Yazı Ortası Reklam diyebiliriz.
3- Bir önceki başlıkta anlattığımız gibi Google AdSense panelimizden oluşturduğumuz reklamın kodunu siyah alana yapıştırıyoruz.
4- Automatic Insertion seçeneğini After Paragraph olarak seçiyoruz.
5- Aligment and Style kısmını Center olarak seçiyoruz. (Esnek reklam birimi kullandığımız için en iyi görütüleme deneyimi için bunu seçtik. Boyutu belirli olan reklam stilleri için buradaki seçeneklerle reklamlarınızı sağa-sola yaslayabilir ya da metnin çevrelemesi için No Wrapping seçeneğini seçebilirsiniz.)
6- Post seçeneğindeki kutucuğu işaretliyoruz.
7- Paragraph kısmına da 0.50 yazıyoruz. Bu rakam reklam alanınızın içeriğin tam ortasında çıkmasını sağlar. Buraya isterseniz mesela 0.60 yazarak reklam alanının, içeriğin %60’lık kısmnından sonra görüntülenmesini sağlayabilirsiniz.
8- Bir başka seçenek de bu Paragraph alanında html etiketleri kullanmaktır. Mesela reklam alanınızın, yazınızdaki 5. paragraftan önce görüntülenmesini istiyorsunuz. (Önce ya da sonra gösterim için Counting butonuna bastıktan sonra çıkan seçeneklerde, Count bölümündeki Front Top ya da Front Bottom seçeneklerinden ayarlayabilirsiniz.)
Bunun için bu alana 5 yazıp Counting butonuna basıyoruz. Açılan seçeneklerdeki paragraph with tags bölümüne p harfini yazıyoruz. (p html etiketlerinde paragrafa karşılık gelir. WordPress’te yazı yazarken enter tuşuna basıp bir alt satıra geçtiğinizde bu etiket otomatik olarak oluşturulur.)
Ya da bu kısma 2 yazıp Counting butonuna bastığınızda paragraph with tags bölümüne h2 yazdığınızda reklam alanınız, h2 etiketiyle oluşturduğunuz ikinci yazı içi başlığından önce görünecektir.
9- Son olarak Save All Settings butonuna tıklıyoruz. Böylece reklamlarımız yazı ortasında yayınlanmaya başlıyor.
https://wpmavi.com/wp-content/uploads/2018/01/wordpress-yazi-ici-reklam-ekleme-ad-inserter-kullanimi.jpg
WordPress Yazı İçi Reklam Ekleme – Ad Isnerter Kullanımı
AdSense Hangi Sayfada Reklamlarıma Tıklandı ?
Adsense reklamlarınızın hangi sayfalarınızda ne kadar görüntülendiği, ne kadar tıklandığı, tıklanma oranının ne olduğunu, ne kadar kazandırdığını, kısacası Adsense istatistiklerinizi sayfa bazlı görmek için öncelike google analytics hesabınız ile adsense hesabınızı bağlamanız gerekli.
Bu bağlama işlemini ise şu şekilde yapabilirsiniz;
1- Google analytics hesabınıza giriş yapın. ( Aynı zamanda aynı tarayıcı ve kullanıcısında adsense hesabınıza da giriş yapılmış olsun )
2- Sol en alt köşede bulunan Yönetici (çark işareti) butonuna tıklayın.
3- Ardından karşınıza çıkan ekranda Mülk sekmesi altında buluanan Adsense Bağlantısıbutonuna tıklayın.
Adsense Hangi Sayfada Reklamlarıma Tıklandı
4- Ve karşınıza çıkan ekrandan ise Yeni Adsense Bağlantısı butonuna tıklayın.
Adsense Sayfalara Göre Reklam İstatistigini Görme
5- Daha sonra ise analtytics sizden bir adsense mülkü seçmenizi isteyecektir. Buradan adsense mükünüzü seçin, içerik için Adsense seçeneğini işaretleyin ve Devam Et butonuna tıklayın.
https://wpmavi.com/wp-content/uploads/2018/02/hangi-yazimdan-ne-kadar-kazanmisim-adsense.jpg
Hangi Yazımdan Ne Kadar Kazanmışım – Adsense
6- Son olarak ise bağlantı yapılandırma seçeneğinden bir görünüm seçmeniz istenecek. Buradan bir görünüm seçin.
( Eğer analytics’in sitenize atadığı varsayılan ismi değiştirmediyseniz, burada Tüm Web Siteleri ismi yer alacaktır. Ya da sizin atadığınız isim yer alacaktır. ) ve Bağlantıyı Etkinleştirdeyin. Son olarak ise Bitti butonuna tıklayarak işlemi tamamlayın.
https://wpmavi.com/wp-content/uploads/2018/02/yazilarimin-adsense-gelirlerini-nasil-ogrenebilirim.jpg
Yazılarımın Adsense Gelirlerini Nasıl Öğrenebilirim
Bağlama işlemini tamamladıktan sonra istatistiklerinizi görebilmeniz için en az 24 saatbekleyin. Sağlıklı ve geçerli istatistikler için ise tavsiyem en az 7 gün bekleyin.
İstatistikleri ise şu şekilde görebilirsiniz;
1- Google analytics hesabınıza giriş yaptıktan sonra Davranış >> Genel Bakış sekmesine gidin ve sayfayı aşağıya doğru kaydırın. Sayfanın sol alt kısmında Site İçeriği sekmesi altında Adsense sekmesini göreceksinizdir. Adsense sekmesi altında bulunan Sayfa Linkine tıklayın.
Adsense Hangi Yazımdan Ne Kadar Kazanıyorum
2- Ardından hemen sağ kısımda bir istatistik bilgisi açılcaktır ancak daha detaylı görmek için bu kısmın en altında yer alan Tam Raporu Görüntüle butonuna tıklayın.
https://wpmavi.com/wp-content/uploads/2018/02/hangi-yazilarimda-adsense-reklamlarima-tiklanmis.jpg
Hangi Yazılarımda Adsense Reklamlarıma Tıklanmış
2- Açılan rapor sayfasında ise en alta inin ve Gösterilecek Satır Sayısı kısmını 5000 yapın. Bir de en üstte bulunan tarih aralığını ayarlamayı unutmayın.
3-Ve karşımıza istatistik sayfası detaylı bir şekilde açılacaktır.
Bu sayfandan neleri görebiliriz;
#Sayfa: Sitenizde yer alan tüm içerik/sayfa adresleri bu kısımda yer alır. Buna sayfalarınız yazılarınız kısaca her şey dahildir.
#Yayıncı Gösterim Sayısı: Reklamlarınızın sayfa bazlı kaç kişiye gösterildiğini belirtir.
#Yayıncı Kapsamı: Bu ise reklam gösterim sayısı / gösterim sayısı oranıdır. Yani sayfanız kaç gösterim aldı, bu gösterimlerin yüzde kaçına reklam gösterildi.
#Yayıncı Para Kazandıran Sayfa Görüntülemeri: Bu kısım ise bu reklam gösterimlerinin kaç tanesinin gerçekten reklam gösterimi olarak sayıldığını gösterir. Bu aslında gerçek yayımcı gösterim sayısını ifade etmektedir. Genelde bu rakam yayıncı gösterim sayısına çok yakındır.
#Yayıncı Gösterim Sayısı / Oturum: Burada ise ziyaretçi başına gösterime sunulan reklam gösterim sayısı ifade edilir. Yani herhangi bir sayfanızı ziyaret eden birine kaç adet reklam gösterimi yapıldı. ( Tabii bu ortalama rakamdır. )
#Yayıncı Görüntülenebilir Gösterim Yüzdesi: Bu kısım ise herhangi bir sayfanızda bulunan reklamların tamamının görüntülenme yüzdesini genel ortalama ile ifade eder.
#Yayıncı Tıklama Sayısı: Sayfa başına seçtiğiniz tarih aralığında adsense reklamlarınıza kaç tıklamanın olduğunu gösterir.
>> Mesela diyelim ki yayıncı gösterim sayınız 3633 ve yayıncı TO’nuz ise %0,06. Bu durumda işlem şu şekilde olacak: 3633*0,0006=2,17 bu da yuvarlanmış hali ile tek haneli rakamda 2 demektir. Yayıncı tıklanma sayısı bu şekilde hesaplanır.
#Yayıncı TO’su: Bu oran ise toplam Yayımcı Tıklama Sayısı’nın Yayımcı Gösterim Sayısına oranıdır. Yani bize Gösterim sayısının yüzde kaçının tıklama olarak geri dönüş sağladığını gösterir.
>> Mesela diyelim ki yayıncı gösterim sayınız 3633 ve yayıncı tıklama sayınız 2 bu durumda işlem şu şekilde olacak: 2/3633*100= 0,055 bu da 0,06’ya devreder. Bu %0,06 sayısı da yayıncı TO’su dur. Yayıncı TO’su bu şekilde hesaplanır.
#Yayıncı Geliri: Sayfanızdan seçtiğiniz zaman aralığında elde ettiğiniz gelir tam olarak burda yazar. Bu gelirin yanında yer alan yüzdeli rakam ise, gelir rakamının sitenizin toplam gelirinin seçtiğiniz zaman aralığında yüzde kaçını oluşturduğunu ifade eder.
#Yayıncı Geliri / 1000 Oturum: Burada ise 1000 oturum başına ne kadar gelir elde ettiğiniz yer alır. Bu gerçek geliri yansıtmaz. Gerçek gelir rakamı yayıncı geliri kısmında yazan rakamdır. 1000 oturum sadece bir ölçüm birimi olarak kullanılır.
>> Mesela diyelim ki yayıncı gösterim sayınız 3633. Yayıncı geliri bu yazınız için 0,35 dolar, Yayımcı Gösterim Sayısı / Oturum oranınız ise 1,06. Bu durumda işlem şu şekilde olacak: 3633 / 1,06 = 3427,35 (Gösterim sayısına ulaştık) Bu sayısı ise 1000’lik oturumdan 3427,35/1000 = 3,42 adet yapar.
Daha sonrasında ise yayıncı gelirini 1000’lik outurum sayısına bölersek 0,35 dolar / 3,42 = 0,10 dolar yapar. Bu da bize Yayıncı Geliri / 1000 Oturum rakamını verir.
#Yayıncı eBGBM’si: Bu da bin gösterim başına maliyeti gösterir. Buradaki rakam oturum üzerinden değil de gösterim üzerimden hesaplanır. Yine bu gerçek geliri yansıtmaz. Gerçek gelir rakamı yayıncı geliri kısmında yazan rakamdır. 1000 gösterim sadece bir ölçüm birimi olarak kullanılır.
>> Mesela diyelim ki yayıncı gösterim sayınız 3633. Yayıncı geliri bu yazınız için 0,35 dolar. Bu durumda işlem şu şekilde olacak: 3633 gösterim sayısı 1000’lik gösterimden 3427,35/1000 = 3,63 adet yapar. Daha sonrasında ise yayıncı gelirini 1000’lik gösterim sayısına bölersek 0,35 dolar / 3,63 = 0,09 dolar yapar. Bu da bize eBGBM’yi verir.
Not: Tüm bu üstte sıraladığım seçeneklerin üzerlerine tıklayarak azdan çoğa / çoktan aza sıralama yaptırabilirsiniz.
https://wpmavi.com/wp-content/uploads/2018/02/hangi-sayfamdan-ne-kadar-kazanmisim-adsense-istatistikleri.jpg
Hangi Sayfamdan Ne Kadar Kazanmışım Adsense İstatistikleri
Bir Sayfada En Fazla Kaç AdSense Reklamı Olabilir ?
Google AdSense politikaları doğrultusunda bir sayfa için AdSense reklam sayısının belirli bir limiti yoktur. Yalnız Google bu duruma şöyle bir açıklama getiriyor:
Sayfalarınıza eklediğiniz reklamlar ve ücretli tanıtım materyalinin içerikten fazla olmaması gerekir. (Kaynak)
Bu açıklamaya göre bir sayfa içerisine ne kadar reklam ekleyebilirim sorusunun adet olarak kesin bir cevabı yok. Yani bir sayfa içerisine dilediğiniz sayıda AdSense reklam alanı ekleyebilirsiniz.
# Fakat:
Eklediğiniz AdSense reklamları, hacim olarak içeriğinizden fazla olmamalı. Yani sayfadaki öncelik içerikte olmalı. İçerik reklama boğulmamalı.
Burada içerikten kasıt header, sidebar, footer ve content yani yazı alanlarının tümüdür. Buradaki adsense sayfa başına reklam sayısı dengesini sağlamak size kalıyor. Bu sayı içeriğinizin uzunluğuna, içerisindeki resim, video gibi materyallere ve kullandığınız reklamların boyutlarına göre değişecektir.
AdSense Kendi Reklamlarıma Tıklarsam Ne Olur ?
Sitenizdeki AdSense reklamlarına tıklamanız Google AdSense politikaları ihlaline girer. Bunun sonucunda bu tıklamalar geçersiz sayılır ve ödeme bakiyeniz buna göre düzenlenir. Kendi reklamlarınıza tıklama işlemine ısrarla devam ederseniz hesabınız akıya alınır ya da AdSense hesabınız kapatılır.
AdSense yanlışlıkla kendi reklamıma tıkladım gibi bir durum ise sorun oluşturmaz. Yanlışlıkla tıklama durumu geçersiz tıklama olarak değerlendirilir. Bu konuda bir şey yapmanıza gerek yoktur. Yani reklamıma yanlışlıkla tıkladım, AdSense’ye bildirmeme gerek var mı sorusunun cevabı gerek yok olacaktır.
Bu hususta şunu belirtmek gerekir ki Google AdSense bu gibi durumları ayırt edebilecek bir sisteme sahiptir. Yani yanlışkla tıklama, bilerek tıklama, sürekli ip değiştirerek tıklama, bazı bilgisayar programları ya da uygulamalar ile otomatik tıklama gibi durumları AdSense ayırt edebiliyor. Bu konuda sistemi aldatmanız pek mümkün değil.
Birileri Sürekli Reklamlarıma Tıklıyor
Rakipleriniz bazen sizi sektörden elemek için çeşitli etik olmayan yöntemleri kullanbilirler. ( Ki inanın böyleleri çok ) Bu yöntemlerden biri de sitenizdeki reklamlara sürekli tıklayarak AdSense hesabınızı kapatmaya çalışmaktır.
#Peki bunları nasıl tespit edebiliriz ?: Bu tür geçersiz tıklama eylemlerini, hit durumunuz normal olmasına reğmen tıklama sayılarınızda olağan dışı bir artış olması durumunda tespit edebilirsiniz.
Bu gibi olağanüstü durumları Google’a bildirerek inceleme istemek AdSense hesabınızın aktifliğini korumada faydalı olacaktır.
#Bunun için ise https://support.google.com/adsense/contact/invalid_clicks_contact linkine tıklayarak ulaşabileceğiniz formu doldurup gönderin.
Form gönderimi sonrası hesabınızdaki hareketler incelenir ve duruma göre sizinle iletişime geçilip bu tıklamalar geçersiz sayılacaktır. İnceleme sonrası eğer büyük bir sorun tespit edilmezse Google cevap vermeyebilir.
Not: Eğer bu durumu bildirmezseniz hesabınız tehlikeye girebilir. Bu nedenle AdSense aksiyonlarını panelinizden ve analytics sayfasından sık sık kontrol etmenizde fayda var.
AdSense Reklamları Neden Boş ?
Bu konuda insanların aratmaları şu şekilde olmuş: AdSense reklamları bazen görünmüyor, AdSense boş reklam, AdSense reklam beyaz, AdSense reklamı çıkmıyor gibi.
Bu sorunların birden çok sebebi olabilir;
#Eğer reklam biriminizi yeni oluşturduysanız, kodlarınızı sitenize ekledikten sonra bir süre reklam gösterimi olmayabilir.
Çoğu zaman 1-2 saat içerisinde reklamlar görünmeye başlar.
Bu süre sonunda reklamlarınız yine görünmüyorsa, reklam kodu ekleme işleminde hata yapmış olabilirsiniz. Kodlarınızı kontrol edip tekrar eklemeyi deneyin.
https://support.google.com/adsense/answer/2708537?hl=tr adresinden kodlarınızın doğru bir şekilde uygulayıp uygulamadığınızı kontrol edebilirsiniz.
AdSense reklam kodlarının görünmemesinin bir diğer nedeni de hesabınızdan kaynaklı bir problemden olabilir. Hesabınız banlanmış ya da askıya alınmış olabilir.
Tabi bu durumda AdSense size mail yoluyla bildirim yapar. Oldu da mail elinize ulaşmadıysa, AdSense boş reklam sorununda Google AdSense hesabınızı kontrol etmenizde fayda var.
Bazen de kullanıcılar tarayıcılarındaki reklam engelleme uygulamaları açık halde sitelerine girip reklamlarını göremiyor olabilirler. Uygulamalarınızın durumunu kontrol edin.
Siz farkında olmasanız da AdSense boş reklam sorunu sizden kaynaklanıyor olabilir. AdSense reklamları JavaScript uygulamaları kullanır. Eğer tarayıcınızın JavaScript çalıştırma özelliği kapalıysa reklamları göremeyebilirsiniz. Bunu tespit etmek için sitenize farklı bir tarayıcı ya da bilgisayar, telefon gibi cihazlardan girmeyi deneyin.
Tabii bir de AdSense reklam beyaz alan sorununda çok nadir de olsa, o an için gösterilecek reklam olmaması durumu olabiliyor.
O an için size özel ya da içeriğinizle ilişkili gösterilebilecek herhangi bir reklam bulunmuyor olabilir. Bu gibi durumlarda da reklam alanlarınız boş görünebilir. Arkadaşlarınızdan (başka cihazlardan) durumu kontrol etmelerini isteyebilirsiniz.
Kullandığınız cache yani önbellek eklentisi de AdSense kodlarınızı bozuyor olabilir.
Bu genelde eklentinin minify yani kod sıkıştırma işlemleri sırasında meydana gelen seyrek problemlerden biridir. Eklentinizi pasif hale getirip AdSense boş reklam sorununun eklenti kaynaklı olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
#Son olarak eğer size hesap onayı için gönderilen pini zamanında girmezseniz, reklam gösterimi durdurulacaktır. Pininizi girdikten sonra reklamlar tekrar gösterilmeye devam edecektir.
AdSense TBM Nedir ?
Temel olarak AdSense TBM, tıklama başı maliyet anlamına gelir. Sitenizdeki ziyaretçileriniz tarafından yapılan her reklam tıklamasında elde edeceğiniz geliri işaret eder. Yani tık başına kazanacağınız paradır.
TBM miktarı esas olarak reklam verene göre değişiklik gösterir.
Tabii reklam veren dışında sitenizin kategorisi, hitap ettiği kitle, trafik durumunuz gibi bir çok etken de TBM miktarını etkileyen faktörlerdir.
AdSense tık başına fazla ödeme yapan reklam verenlerin reklamlarını önce gösterir.
Ziyaretçileriniz bu reklamlara ne kadar çok tıklarsa o kadar çok kazanırsınız. Tabi aynı sektör için tüm reklam verenler aynı düşük ücreti ödüyorlarsa kazancınız da düşecektir. Yani burada demek istediğim TBM oranını arrtırma konusunda sizin kaliteli içerik üretip uygun reklam yerleşimi yapmaktan başka yapabileceğiniz bir şey yok.
Tabii TBM’si fazla olan sektörlerde yazılar yazmayı da tercih edebilirsiniz. Bu konuda adsense TBM’si yüksek kelimeler başlıklı yazım size yol gösterecektir.
AdSense BGBM Nedir ?
AdSense ile reklam tıklaması yanı sıra reklam gösteriminden de gelir elde edebiliyorsunuz. BGBM de bin gösterim başına maliyet; yani bir reklamın bin adet gösterimi sonucunda elde edilen gelir anlamına gelmektedir.
BGBM reklamları ve TBM reklamları ayrı olarak değerlendirilir. Eğer BGBM reklamları TBM reklamlarından daha çok kazandıracak ise AdSense öncelikle BGBM reklamlarını sitenizde yayınlar.
#BGBM reklamları TBM reklamlarına göre daha az aksiyon aldığından reklam verenler tarafından pek tercih edilmezler. En azından ülkemizde durum böyle. Bu nedenle AdSense hesaplarınızda reklam tıklamaları, reklam gösterimlerinden daha çok gelir getirmekte olduğunu görürsünüz.
Yine de daha fazla ziyaretçi çekip, gelen ziyaretçilerinizin sitenizdeki diğer içeriklere de göz atmalarını sağlayıp BGBM reklamlarından yüksek gelir elde etmeniz mümkün. Bunun için içeriklerinize benzer yazılar alanı ya da yine Google AdSense’in sağladığı eşleştirilen içerik özelliğini kullanmanız faydalı olacaktır.
Google Adsense’e Ne Zaman Başvurmalıyım ?
Süre olarak AdSense’e başvurmanın belirli bir kriteri yok. Sitenizi açtıktan bir gün sonra da, bir yıl sonra da başvurunuzu yapabilirsiniz. Tabi açtığınız site henüz boşsa, AdSense’e başvurmanın bir mantığı yoktur.
Bu sorunun diğer versiyonları da siteye kaç makale girildikten sonra AdSenseye başvuru yapılmalıdır, kaç hitten sonra AdSeneye başvuru yapmalıyım gibi sorulardır.
Burada önemli olan süre, içerik sayısı vs. değil, sitenizin reklamlardan para kazanabilecek potansiyele erişmesidir. Yani sitenizin niteliğidir.
Mesela sitenize 100 adet makale girişi yaptınız. Fakat günlük hitiniz 10 kişiyi geçmiyor. Bu durumda AdSense’e başvurup kabul edilseniz bile 10 ziyaretçiden elle tutulur bir gelir elde edemezsiniz.
Taktir edersiniz ki kazancınız site ziyaretçilerinize bağlıdır.
Buna karşın sadece bir içerikten oluşan niş bir web siteniz var ve günlük ziyaretçi sayınız 5 binin üzerinde. Bu durumda AdSense’e başvurup reklam geliri elde etmeye başlayabilirsiniz.
Google AdSense’in de bunun için belirttiği özel bir kriter mevcut değil. Yani kesin bir dille şu kadar içerikten sonra başvuru yapınız demiyor. Bunun kararı siz web sitesi sahiplerine kalmıştır.
Ancak yine de belirli başlı kriterleri ( ki o kriterleri adsense onay alma yazıma yazdım ) yerine getirmeden başvuru yapmayın derim.
Adsense Hesabına 2. Site Nasıl Eklenir ?
AdSense hesabınızda oluşturduğunuz reklamları tek bir site yanı sıra sahip olduğunuz 500 adete kadar siteye ekleyebilmeniz mümkündür.
Bunun için ekstra bir işlem yapmanıza normalde gerek yoktur.
Normal olarak reklam kodlarınızı oluşturun ve adınıza doğrulanmış diğer sitenize, bu reklam kodlarını yerleştirin. AdSense bu işlem sonrası yeni sitenizi otomatik olarak AdSense hesabınız ile ilişkilendirecektir.
Şunu unutmayın ki site size ait olmalı.
Yani diğer sitenizin de Google search console üzerinden sizin AdSense için kullandığınız mail hesabınız ile doğrulanmış olması gerekiyor.
Ancak siz yine de bu işi adsense’e bırakmadan manuel olarak da yapabilrisiniz. Bunun için;
1- Adsense hesaınıza giriş yaptıktan sonra Ayarlar >> Sitelerim >> Genel Bakış sekmesine gidin ve sağ üst köşede bulunan + sembolüne tıklayın.
2- Ardından karşınıza açılan pop up sekmesine site adresinizi sadece siteadresim.comolarak yazın ve sağ alt kısımda bulunan Site Ekle butonuna tıklayın. İşlem bu kadar.
Adsense Hesabına 2. veya 3. Site Nasıl Eklenir ?
AdSense Hesabına Onaylanmayan Site Eklenir mi ?
Bir siteniz var ve daha önce bu site ile AdSense başvuru yaptınız, kabul edilmedi. Başka bir site açtınız ve bu yeni siteyle AdSense başvurusunda bulundunuz, kabul edildi. Daha önce kabul edilmeyen siteye reklam kodlarını yerleştirebilir miyim?
Riskli olmakla beraber evet, ekleyebilirsiniz. Tabi ileride denetimler sonucu AdSense bunun sorun olduğunu size iletebilir. Bu durumda hesabınız banlanmaz, sadece sorunlu olan sitelerinizden bu reklam kodlarını kaldırmanızı ister. Tabi kaldırmazsanız hesabınız banlanacaktır.
#Tabi burada AdSens’in sağının solunun belli olmayacağını, art niyet araması sonucunda hiçbir uyarı yapmadan AdSense hesabınızı kapatabileceğini de belirtelim.
Sayfa Düzeyi Reklam Nedir ?
Sayfa düzeyi reklamlar, sitenizdeki mobil girişlere özel olarak gösterilen, ekranın altında sabit duran banner şeklinde ve sayfa geçişlerinde tam ekran olarak iki çeşidi bulunan reklam türleridir.
Bu reklam türlerini görüntülemek için siteniz içerisinde yerleşim yapmanıza gerek yoktur. Sayfa düzeyi reklamlar için aldığınız kodu sitenizin <head> etiketinden sonra ya da </head>etiketinden hemen öncesine eklemeniz yeterlidir.
#Head etiketinin bulunduğu dosyaya ise Görünüm >> Düzenleyici >> Tema üst bölümü (header.php) yolunu izleyerek ulaşabilirsiniz.
AdSense sayfa düzeyi reklam kodunu ekledikten sonra mobil girişler için sayfanın altında sabit duran Sabit/yer paylaşımlı reklamlar ve sayfa geçişlerinde tam ekran olarak görünen Vinyet reklamlar aktif olacaktır.
Fakat bu reklamlar her zaman görüntülenmemektedir.
Bazı kullanıcılar bu reklamların tıklama oranlarını arttırdıklarını ve gelirlerini arttırdıklarını söylemekle beraber bazı kullanıcılar da etkisi olmadığını belirtiyorlar. Test ederek AdSense sayfa düzeyi reklamları kullanıp kullanmama kararı alabilirsiniz.
Artı olarak şu an tüm kullanıcılarda görünmeyen, beta olarak bazı kullanıcıların kullanımına sunulan QuickStart reklamları da mevcut. Bu reklam türü ister masaüstü isterse de mobil girişlerde kullanılmak üzere, reklam yerleşimi için uğraşmak istemeyen kullanıcılar için kullanıma sunulmuş.
Sayfa düzeyi reklamlar dahilindeki QuickStart reklamlarını aktif ettiğinizde, masaüstü ve mobil görünümde banner ve metin reklamları içeriğinize otomatik olarak ekleniyor ve gösteriliyor. Yani sizin içeriklerinize ayrı ayrı reklam kodları ile yerleşim yapmanıza gerek kalmıyor.
#Fakat özel olarak oluşturduğunuz reklam birimleri ile QuickStart reklamlarını birlikte kullanmanızı tavsiye etmem. Reklam kirliliği had safhalara çıkabiliyor.
QuickStart reklamlarının şu an için verimli olduğunu söyleyemeyiz.
Google tamamen kullanıcı odaklı düşündüğü için reklamları footer gibi görünmesi güç alanlara yerleştiriyor. Belki şu an beta aşamasında olduğu için böyledir. İleride düzelebilir. Bunu da test ederek kullanım kararını verebilirsiniz.
AdSense sayfa düzeyi reklamları kullanmak için;
AdSense panelinizden Reklamlarım>>İçerik>>Sayfa Düzeyi Reklamlar yolunu izleyebilirsiniz. Kullanmak istediğiniz reklam birimlerinin yanında bulunan butonları açtıktan sonra en altta bulunan Kodu Al butonuna tıklayarak aldığınız kodu, sitenizin <head> etiketinden hemen sonraya ekleyebilirsiniz.
AdSense Kod Eklemediğim Alanlarda Reklam Görünüyor
Özellikle yeni AdSense hesabı edinenlerin karşısına çıkabilecek bu sorun, sayfa düzeyi reklam kullananların başına geliyor.
Hesabınız aktif olduktan sonra AdSense size <head> etiketi sonrasına eklemeniz için bir kod veriyor. Kullanıcılar bu kodun AdSense reklamlarının görüntülenebilmesi için gerekli olan bir kod zannediyor ve kodu sitelerine ekliyorlar.
Reklam yerleşimi yaptıktan sonra bir de bakıyorlar ki reklam kodu eklemedikleri yerlerde AdSense reklamları görünüyor. İşte bunun sebebi bir önceki başlıkta değindiğimiz QuickStartreklamları.
Kullanıcılara verilen bu kod aslında Sayfa düzeyi reklam kodları.
#AdSense panelinde de QuickStart reklamları aktif olarak geldiğinden kod eklenmeyen yerlerde reklam görüntülenmesi sorunu ortaya çıkıyor.
Bu sorunu aşmak için Reklamlarım>>İçerik>>Sayfa Düzeyi Reklamlar yolunu izliyoruz. Üst kısımda bulunan QuickStart reklamları bölümündeki butonu kapayarak otomatik reklam ekleme işlevini iptal ediyoruz.
Eğer sabit ve vinyet reklamlarını da kullanmak istemiyorsanız, <head> etiketi sonrası eklediğiniz sayfa düzeyi reklam kodlarını tamamıyle kaldırabilirsiniz.
AdSense Yetersiz İçerik
#Google AdSense başvuru sürecinin sonunda eğer kabul edilmezseniz, AdSense’in size gönderdiği mailde Yetersiz İçerik maddesi yer alır. Bu yetersiz içerik durumunu site sahipleri içerik sayısı olarak algılar. Sitemde 50 makalem var; AdSene yetersiz içerik dedi diye isyan ederler.
#Fakat yetersiz içerikten kasıt, içerik sayısı değil içeriğin niteliğidir!!! Yani buradaki yetersiz kavramı, ziyaretçilerin içeriğinizden elde ettiği faydanın yetersizliğidir. Kalitesiz içeriktir.
Google Adsense Onaylatma başlıklı yazımızda da bu duruma değinmiştik. Elbette içerik sayınızın da AdSense onaylatma konusunda etkisi vardır. Fakat en önemlisi içeriğinizin kalitesidir.
Bu kalite de özgün, diğer sitelerden farklı, şimdiye kadar onlarca kez anlatılmamış, her yerde bulunamayacak bilgiler içeren ya da kullanıcıya tamamıyle fayda sağlayacak, okuyucuyu sıkmayacak, göz boyamaya yönelik olmayan, etkileşim oranı yüksek, noktalama ve imla kurallarına uyan vs. gibi tamamen kullanıcı odaklı içerikler üretmekten geçiyor.
Mesela wpmavi, 15 içerik ile başvurarak AdSense aldı. Öte yandan sadece bir sayfadan ve tek içerikten oluşan niş bir projemiz de ilk başvurusunda AdSense alabildi. Bu da demek oluyor ki yetersiz içerik, az içerik sayısı değil; kullanıcıya sağladığı fayda açısından yeterli olmamasıdır.
Şunu da görüyoruz ki içeriği tamamen çöp siteler de AdSense alıp reklam yayınlıyorlar.
Aslında o siteler ya başlangıçta AdSense alana kadar Google’ın suyuna gitmiş, ya da başka bir site ile AdSense alıp hesabını bu çöp sitede kullanan sitelerden oluşuyor. AdSense başvuru sürecinde ne kadar ince eleyip sık dokusa da malesef hesapların takibinde o kadar hassas olmadığını görüyoruz.
AdSense Başka Siteyi Şikayet Etme
Bir önceki başlıkta çöp sitelerin AdSense reklamları yayınladığından bahsetmiştik.
Pek tabi site sahipleri doğal olarak burada bir haksızlık olduğunu düşünerek, Google reklam politikalarına ve kriterlerine uymayan bu siteleri şikayet etmek istiyorlar.
Bu tür Google yayıncı politikalarına uymayan siteleri;
https://support.google.com/adsense/contact/violation_report?hl=tr&rd=2 adresindeki formu doldurarak şikayet edebilirsiniz.
Fakat şunu da belirtmek isterim ki tecrübelerime göre buradan yapılan şikayetler nadiren sonuç vermekte. Bildirimler inceleniyor mu, ne kadar sürede inceleniyor, ciddiye alınıyor mu tam bir muamma.
Google buradaki bildirimlere nadiren ve çok uzun süre sonra geri döndüğü için, en azında Türkiye ayağı için bu bildirimlerin yeterince ciddiye alınmadığı sonucuna ulaşabiliriz.
Tabi bu şikayet formu ile bildirim yapma dışında yapabileceğiniz başka bir işlem malesef bulunmuyor. Formu belirli aralıklarla tekrar tekrar göndererek belki şikayetinizin dikkat çekmesini sağlayabilirsiniz.
AdSense Para Çekme
AdSense hesabından nasıl para çekilir, AdSense para çekme limiti ne kadardır, AdSense ödeme nasıl alınır, AdSense ödeme nasıl talep edebilirim, AdSense ödemeleri ayın kaçında yapılıyor gibi finansal sorulara yanıt vermeye çalışalım.
# AdSense ödeme nasıl talep edebilirim?
Ödeme talep etmeden önce adresinizin doğrulanması için size gönderilecek olan AdSense PIN kodunu hesabınıza girmeniz gerekiyor. Bu PIN kodu adresinize bir mektup olarak gönderilir.
PIN’in size iletilebilmesi için de hesabınızdaki bakiye, yani kazancınızın 10 lirayı geçmiş olması gerekiyor. ( bkz. Ödeme Eşikleri ) Kazancınız 10 lirayı geçtikten sonra PIN mektubunuz hazırlanıyor ve 1-2 hafta içerisinde size ulaşmak üzere yola çıkıyor.
#Bu limiti geçtikten bir süre sonra AdSense hesabınızda PIN’inizin adresinize gönderildiği konusunda bir bildirim görünecektir. PIN elinize geçip kodu girdikten sonra AdSense ödeme talebi işleminizi yapabilirsiniz.
Fakat; Sadece PIN girmekle ödeme talebi yapamıyorsunuz. PIN kodu sonrası ödeme şeklinizi panelinizden tanımlıyorsunuz. Ödeme şeklini Banka Havalesi olarak, banka bilgilerinizi girerek belirliyorsunuz.
#Ödeme şeklinizi de belirledikten sonra kazancınızın 200 TL’ye ulaşmasını bekliyorsunuz. Kesinleşmiş kazancınız 200 TL’yi geçtikten sonra ödeme talebinde bulunabiliyorsunuz.
# AdSense hesabından nasıl para çekilir? AdSense ödeme nasıl alınır?
Yukarıdaki adımları tamamladıysanız, kesinleşmiş kazancınız ay sonunda 200 TL’yi geçmişse, tanımladığınız banka hesabına ödeme otomatik olarak gerçekleştirilir.
# AdSense para çekme limiti ne kadardır?
2018 yılı itibari ile AdSense para çekme limiti 200 TL olarak belirlenmiştir.
# AdSense ödemeleri ayın kaçında yapılıyor?
#Her ayın kesinleşmiş kazançları bir sonraki ayın 3’ünde bakiyenize eklenir. Yani Haziran ayında elde ettiğiniz tahmini kazançlar Temmuz ayının 3’ünde kesinleşmiş kazanç olarak bakiyenizde görüntülenir.
Ödeme eşiğini aştığınız taktirde;
# AdSense ödemeniz ayın 21’inde belirttiğiniz banka hesabınıza EFT olarak gönderilir. Eğer ayın 21’i hafta sonu ya da resmi tatil günlerine denk geliyorsa ödemeniz bir sonraki iş günü hesabınızda görünecektir.
AdSense PIN
AdSense pin kodu neden gelmiyor, AdSense pin ne zaman gelir, AdSense pin ulaşmadı ne yapabilirim, Adsense pin geliş süresi kaç gündür, AdSense pin kodunu hangi kargoyla gönderiyor, AdSense 3. pin de gelmedi ne yapmalıyım gibi AdSense pin kodu ile ilgili sorulara bir bakalım.
# AdSense pin nedir?
AdSense pin, yayıncıların adresini doğrulamak için gönderdiği, içerisinde pin kodu bulunan bir evraktır. Bu evraktaki pin kodunu hesabınıza girmeden, yani adresinizi doğrulamadan ödeme alamazsınız. Bu evrak aşağıdaki görseldeki gibidir.
AdSense pin nedir?
# AdSense pin ne zaman gelir? Adsense pin geliş süresi kaç gündür?
AdSense pin kodu bulunan evrak yurtdışından gönderiliyor. (Genelde Fransa’dan) AdSense pin kodunun gelme süresi 2-4 hafta olarak belirtiliyor. Normal şartlarda AdSense pin ortalama 2 haftada elinize ulaşacaktır.
# AdSense pin kodunu hangi kargoyla gönderiyor?
AdSense pin kodunun bulunduğu evrak size PTT tarafından teslim ediliyor. PTT görevlisi sizi evde bulamazsa evrağı kapınıza bırakıyor. Evrağın teslimine dair herhangi bir imza almıyor.
# AdSense pin kodu neden gelmiyor?
AdSense pin kodunun tarafınıza ulaşmamasının nedeni, genellikle evrağın posta yolunda kaybolması, adresin net olarak belirtilmemesi, kapı önüne bırakılan evrağın kaybolması gibi sebeplerdir. Eğer 1 ay içerisinde pin kodunuz gelmezse AdSense hesabınızdan tekrar pin isteyebilirsiniz. Bu istekler 3 adet ile sınırlı.
# AdSense pin ulaşmadı ne yapabilirim?
İlk pin istemenizde evrak elinize ulaşmadıysa, öncelikle ilçenizdeki PTT merkezine (şubelere değil) başvurun. Genelde evrağınız burada bekliyor olacaktır. Değilse il merkezindeki PTT merkezine başvurun.
Buralardan bir sonuç çıkmaz ise AdSense hesabınızdan tekrar pin talebinde bulunabiliriniz.
# AdSense 3. pin de gelmedi ne yapmalıyım?
#AdSense pin talebi için 3 hakkınız bulunuyor. Eğer isteklere rağmen pin kodunuz elinize ulaşmıyorsa öncelikle şu adreste yer alan adımları uygulayın.
Bu işe yaramaz ise;
Nnüfus cüzdanınızı önlü arkalı olarak ve ikametgah belgenizi veya adınıza kesilmiş elektrik, su, internet vs. gibi faturanızı, hepsi tek sayfada olacak şekilde ya da ayrı ayrı taratın.
Taranmış belgelerinizi aşağıdaki mail şablonuna ekleyerek [email protected] adresine gönderin.
Konu: Adres ve Kimlik Doğrulaması
Sayın yetkili,
Aşağıda bilgileri bulunan AdSense hesabımın kimlik doğrulaması için gönderilen pin kodu, üç defa talep etmeme rağmen elime ulaşmadı. Kimlik ve adresimle ilgili belgeleri ekte bulabilirsiniz. Bu belgeler doğrultusunda hesap kimlik doğrulama işlemini tamamlarsanız sevinirim. İyi çalışmalar…
AdSense yayıncı kimliğim : pub-00000000000000
AdSense e-posta adresim : [email protected]
Genel olarak maili gönderdiğiniz günden 1-2 gün sonra hesabınız onaylanıyor.
AdSense’den Onay Almak İçin Neler Gerekli ?
AdSense onayı alabilmek için sitenizin birçok kriteri karşılaması gerekiyor. Bunların başında kaliteli ve özgün içerikler geliyor. Adsense Neden Onaylamıyor ? sorusunun cevabı, bu kriterleri karşılamayamadığınızdır. Yapılması gereken tüm kriterlere uyup kullanıcılara nitelikli ve kullanıcı dostu bir site sunmaktır.
Adsense onayı için gerekenler yazımda ben bir çok maddeyi detaylıca yazdım. Ancak siz yine de adsense politikalarını detaylıca bir inceleyin derim.
AdSense Reklamlarıyla Başka Reklam Kullanmak
AdSense kullanıcıların yoğunlukla sorduğu bir soru da diğer reklam firmalarının reklamlarını AdSense ile beraber kullanabilir miyim? Adsense başka reklam firmalarıyla kullanabilir miyim?
Evet, AdSense reklamlarıyla birlikte, AdSense Alternatifi Reklam Firmaları başlıklı konumuzda belirttiğimiz reklam firmaları dışında başka reklam firmalarının reklamlarını da kullanmanız mümkün.
Fakat;
Her reklam firmasının reklamlarını kullanamazsınız. Bunlar illegal bahis siteleri, pornografi içerikli reklam veren firmalar, cinsel sağlık adı altında medikal ürünlerin yer aldığı reklamlar, kumar siteleri, zayıflatma iddiasında bulunup iğrenç, kullanıcıyı rahatsız edebilecek görseller barındıran reklamları yayınlayan reklam firmaları gibi genel olarak illegal ve kullanıcıyı rahatsız eden reklam türlerini yayınlamanızı isteyen firmaların reklamlarını kullanmak, AdSense hesabınızı tehlikeye sokacaktır.
Buna karşılık tavsiyemiz, her ne kadar kesin bir problem oluşturacak olmasa da, ilk AdSense başvurunuzda sitenizde başka firmaların reklamlarını kaldırmanızdır.
AdSense Sabit Reklam Yasak mı ?
Bu konuda sabit reklamdan kasıt iki tür reklam gösterimi var.
Bunlardan biri sitelerin masaüstü versiyonlarında, sayfa aşağı inse de sabit duran, diğer bir bakış açısıyla sayfada kayan reklam gösterimi türüdür.
Bu tür reklamlar için Google AdSense’in açıklaması şu şekilde:
# ” Kullanıcılarımıza güvenli ve olumlu bir deneyim sunmak amacıyla, kullanıcılar sayfada gezinirken masaüstünde reklamların “bağlantılı” veya “kayan” konumda görünmesine neden olacak uygulamalar kullanılmasına yönelik kısıtlamalar getiriyoruz. ”
Buradaki kısıtlama getiriyoruz bölümü aslında yoruma açık bir ifade. Google kesin bir dille bunun yasak olduğunu söylememiş. Biz bunu, ziyaretçiyi rahatsız etmeyecek şekilde kullanılırsa sorun teşkil etmez olarak yorumlayabiliriz. Sidebar alanına sabitlenen, içeriğin okunmasını engellemeyecek banner reklamların sorun olmayacağını yorumlayabiliriz.
#Keza biz de çoğu projelerimizde uzun süredir bu şekilde sabit reklamlara yer veriyoruz. Şimdiye kadar tarafımıza herhangi bir uyarıda bulunulmadı.
Yine yorumladığımız gibi AdSense, içeriğin okunmasını engellemeyecek, ziyaretçiyi rahatsız etmeyecek şekilde konuşlandırılşmış sabit reklamlar konusunda esnek davranıyor diyebiliriz.
Bunun bizim yorumladığımız ve uyguladığımız bir konu olduğunun altını çizmek istiyorum. Bu yorumun bir kesinliği yoktur ve bu konuda sorumluluk kabul etmediğimizi de belirtelim.
Açıklamanın devamında
“Google adsense sabit reklamlarına mobil web’de izin veriyoruz, ancak yayıncılar tarafından oluşturulan mobil uygulamalara (ürünümüz için belirlediğimiz kalite korumaya ilişkin aynı ölçütleri sağlayacağından emin olamayacağımızdan) izin vermediğimizi lütfen unutmayın.”
Buradaki ikinci tür mobil sabit reklamlara izin verildiğini görüyoruz. Zaten AdSense sayfa düzeyi reklamlar dahilinde ekranın alt kısmına sabitlenen reklam türü mevcut. Bunu AdSense kendi yerleştiriyor.
AdSense Reklamları Yeni Sekmede Açmak Yasak mı ?
Daha önceden AdSense reklamları site içerisinde açılmakta, tıklama sonucu gidilen web sitesi yeni sekmede açılmamaktaydı. Daha önceden, reklamların yeni sekmede açılmasını sağlayacak uygulamalar kullanmak ban sebebi olabiliyordu.
Fakat;
Şu an için AdSense bu tutumunu değiştirmiş durumda. Reklam kodlarını da reklamların yeni sekmede açılması için revize etmiş bulunmakta.
Yani https://support.google.com/adsense/answer/1354740?hl=tr adresinde de belirtlidği gibi AdSense reklamları yeni sekmede açmak yasak değil.
AdSense Ban Nasıl Kaldırılır ?
AdSense ban esasında politika ihlali nedeniyle yayıncı hesabınızın tamamen kapatılması ve domaininizin kara listeye alınması anlamına gelir. Bazen yeni aldığınız domain daha önce bu sebeplerden dolayı banlanmış olabilir.
Google AdSense ban kaldırma konusunda öncelikle şundan emin olun;
#Hesabınız sizn yaptığınız ihlaller dolayısıyla mı kapatıldı yoksa aldığınız alan adı daha önceden banlı mıydı?
Bu konuda eminseniz AdSense hesabınızın gerçekten banlı olup olmadığını kontrol edin. Hesabınızda zaten bununla ilgili bir bildirim göreceksiniz. Böyle bir bildirim yoksa ve reklamlarınız görünmüyorsa şu adresindeki adımları takip edin.
Buradan da bir sonuca ulaşamadıysanız şu adresten alan adınızı sorgulatarak kesin bir sonuca varabilirsiniz.
# AdSense hesabınız sizin ihlalleriniz nedeniyle banlandıysa:
Öncelikle sitenizdeki ihlalleri ortadan kaldırın. Reklam kodlarınızı sitenize doğru şekilde yerleştirin. https://support.google.com/adsense/contact/policy_disabled_appeal adresine giderek formu doldurun ve gönderin. Eğer haklı bulunursanız hesabınız açılacaktır. Fakat ciddi bir ihlal söz konusu ise form için bir geri dönüş alamayacağınız gibi hesabınızdaki ban da kaldırılmaz.
# Yeni aldığınız domain daha önce banlanmış ise:
Alan adını yeni satın aldığınızı belirten detaylı bir mail hazırlayarak [email protected] gönderin. İnceleme sonucunda büyük ihtimal domaininiz kara listeden çıkarılacak ve sitenizde reklam yayınlamaya başlayabileceksiniz.
# Eğer bu yöntemlerin hiçbirinden sonuç alamadıysanız, yeni bir gmail adresi alın. AdSense hesabınızdaki tanımlı mail adresinizi, Google Search Console ve Analytics hesaplarınızdan kaldırın ve yeni mail adresinizdeki hesaplarınızla tekrar mülk doğrulama işlemlerini yapın. Son olarak bu mail adresi ile AdSense’ye yeni bir başvuru gerçekleştirin.
Hit Aynı Olmasına Rağmen AdSense Gelirlerim Neden Düştü ?
# AdSense hesabı ile elde edebileceğiniz kazançlar, hitleriniz aynı olsa da dönem dönem değişebilir. Yıl içinde belirgin üç dönem vardır:
Aralık ayında yıl sonuna yaklaşılan dönemde reklam verenler yıllık reklam bütçe hedefini tutturmak için ellerinde kalan miktarları daha çok reklam vermek için harcarlar. Bu şekilde dönemsel olarak kazançlarımız artabilir.
Ocak ayı süresi boyunca ise reklam verenler yeni reklam bütçesi oluştururlar. Bu süreçte ellerinde harcayabilecekleri reklam bütçesi olmadığı ya da kısıtlı olduğundan daha pasif kampanyalar yürütürler. Bu nedenle genel olarak her yıl Ocak ayında AdSense reklam gelirlerinde ciddi bir düşüş gözlenir.
Sevgililer günü, anneler günü gibi özel günlerde ise reklam verenler reklam bütçelerindeki keseleri açarlar. Bu dönemlerde AdSense reklam gelirlerinin arttığı gözlemlenebilir.
Yani, özet olarak hitinizin normal olduğu halde gelirlerinizin düşmesi ya da artması reklam verenlerin bütçeleri nedeniyledir.
Hangi Sektörlerde AdSense Kazancı Daha Çok Olur ?
AdSense ile en çok kazanabileceğiniz sektörler finans, turizm, moda, sağlık ve teknolojidir. Fakat şunu unutmamak lazım ki web alanında bu sektörler rekabeti yüksek alanlardır. Bu alanlarda başarılı olabilmek ciddi efor ve zaman gerektirir.
Ancak bu durum sadece bu alanlarda yüksek kazanç elde edebileceğiniz anlamına gelmez. Rekabeti az olan, insanların henüz dikkatini çekmemiş alanlar üzerine yoğunlaşarak, doğru stratejiler geliştirerek bu sektörlerden daha fazla kazanç elde etmeniz de mümkün.
#
Hit Satın Almak Adsense Zarar Verir mi ?
Kesinlikle evet. Google bu alanda çok gelişmiş teknolojiler kullanıyor. Dünya çağında bu tür ticari ip leri tespit edebilecek teknolojisinin olmadığını düşünmek çok mantıksız olacaktır.
Sonuçta Google reklam verenleri de memnun etmek zorunda. Google, reklam yatırımlarının karşılığını alamayan reklam verenleri kaybetme riskini almamak için gerekli önlemleri almakta, bunun için ciddi yatırımlar yapmaktadır.
Bu nedenle satın alınan hitler AdSene tarafından geçersiz sayılacak, abartılması durumunda da hesabınızı iptal edecektir. Hit satın alma konusu sadece AdSense hesabınıza değil, Google sıralamalarınıza da etki edecek kadar tehlikeli bir işlem olduğunu unutmamak gerekir.
Adsense Neden Tık Başı Az Kazanıyorum
Tık başı kazançların sektörden sektöre değiştiğini belirtmiştik. Tık başı kazançlarınızı reklam verenler belirliyor. Bir anahtar kelime için rekabet oranı ne kadar yüksek olursa, tık başı kazancınız da o kadar yüksek olacaktır.
AdSense Temaya Bakar mı ?
Genelde ilk AdSense başvuru sürecinde site sahiplerinin merak ettiği konu da AdSense’in sitenizi değerlendirirken temanıza bakıp bakmaması konusudur.
Burada temadan kasıt web sitesinin görünümüdür aslında. Kullanıcılar bu sorunun cevabına göre ücretli ve ücretsiz tema edinme konusunda karar vermek istiyorlar.
AdSense temadan ziyade, web sitenizin kullanıcı dostu bir arayüze sahip olup olmadığına bakar. Sade, modern ve işlevsellik adına dengeyi kurabilmiş, kullanıcıları rahatsız etmeyen bunun yanında sitenin değerini yansıtan görünümler AdSense için tercih sebebi olacaktır.
Yani burada temanızın ücretli veya ücretsiz olmasının bir önemi yok AdSense gözünde.
aLinti...