BOZKURT21
10.Eylül.2018, 15:46
(http://beyinsizler.net/avusturalyada-portakallar-renk-degistirdi-bilim-insanlari-sebebini-arastiriyor/#)
(http://beyinsizler.net/avusturalyada-portakallar-renk-degistirdi-bilim-insanlari-sebebini-arastiriyor/#respond)
Avusturalya’da portakalların rengi turuncudan mora döndü. Herkesi şaşkına çeviren bu olay bilim insanları tarafından araştırılıyor. Queensland’da yaşayan Neti Moffitt, oğlunun yemesi için portakal soydu. Meyve dışarıdan son derece normal görünüyordu. Kokusu, tadı ya da görünümüyle alakalı olağandışı bir durum söz konusu değildi.
http://beyinsizler.net/wp-content/uploads/2018/09/avusturalyada-portakallar-renk-degistirdi-bilim-insanlari-sebebini-arastiriyor1.jpg
Oğlu üç dilim portakalı yedikten sonra kalanını tezgahta bıraktı. Ertesi gün portakallar mor renk almıştı. Kesilen portakalların etli bölümü mordan oluşan çarpıcı bir gölgeyle lekelendi. Herkes portakalların neden mor renge dönüştüğünü merak ediyor. Moffitt, ilk düşüncesinin portakalın çocuğuna bir zarar verip vermediği, olduğunu söylüyor. Ancak takip ettiklerinde çocuk üzerinde bir tesir göze çarpmıyor. Portakalların mor renk alması ilk defa karşılaşılan bir durum değil.
http://beyinsizler.net/wp-content/uploads/2018/09/avusturalyada-portakallar-renk-degistirdi-bilim-insanlari-sebebini-arastiriyor2.jpg
Üç yıl kadar önce aynı gizemli fenomen çocuğu için portakal kesen başka bir anne tarafından görüntülendi. Yerel sağlık otoriteleri mor portakallar için incelemeye çağrıldığında, böylesi nadir bir fenomeni inceleme şansları olacağı için heyecan duydular. Moffitt verdiği demeçte, “Portakalları almak için gelen beyefendi çok ama çok heyecanlıydı”, dedi.QueenslandAdli Sağlık ve Bilimsel Hizmetler, inceleme yapmak için mor renkli portakal dilimlerinin yanında renksiz portakal dilimlerini, meyveyi kesmek için kullanılan bıçağı ve bıçağı keskinleştirmek için kullanılan bileme aletini incelemeye aldı. Araştırmacılar mor meyveyle temas etmiş olan her şeyi detaylı bir şekilde inceleyecek.
http://beyinsizler.net/wp-content/uploads/2018/09/avusturalyada-portakallar-renk-degistirdi-bilim-insanlari-sebebini-arastiriyor3.jpg
İncelemeler sonucunda bu olağanüstü renk geçişinin kimyasal temelini açıklayabileceklerini düşünüyorlar. Bundan 3 yıl önce görülen vakada yapılan incelemelerden ise herhangi bir sonuç elde edilemedi. Bu araştırmada yaygın olarak kullanılan sentetik gıda renklendirici taraması yapıldı. Ancak portakaldaki her şey stabil ve normal görünüyordu. Portakalda iyot olup olmadığına dair de test yapıldı. Ancak iyot kalıntısına da rastlanmadı. Bazı bilim insanları renk dönüşümüne evlerde bulunan, meyveyle temas etmese bile uzaktan etkileşime girebilen kimyasalların sebep olabileceğini düşünüyor. Gerçekte kimse portakalın neden mor renk aldığını bilmiyor.
(http://beyinsizler.net/avusturalyada-portakallar-renk-degistirdi-bilim-insanlari-sebebini-arastiriyor/#respond)
Avusturalya’da portakalların rengi turuncudan mora döndü. Herkesi şaşkına çeviren bu olay bilim insanları tarafından araştırılıyor. Queensland’da yaşayan Neti Moffitt, oğlunun yemesi için portakal soydu. Meyve dışarıdan son derece normal görünüyordu. Kokusu, tadı ya da görünümüyle alakalı olağandışı bir durum söz konusu değildi.
http://beyinsizler.net/wp-content/uploads/2018/09/avusturalyada-portakallar-renk-degistirdi-bilim-insanlari-sebebini-arastiriyor1.jpg
Oğlu üç dilim portakalı yedikten sonra kalanını tezgahta bıraktı. Ertesi gün portakallar mor renk almıştı. Kesilen portakalların etli bölümü mordan oluşan çarpıcı bir gölgeyle lekelendi. Herkes portakalların neden mor renge dönüştüğünü merak ediyor. Moffitt, ilk düşüncesinin portakalın çocuğuna bir zarar verip vermediği, olduğunu söylüyor. Ancak takip ettiklerinde çocuk üzerinde bir tesir göze çarpmıyor. Portakalların mor renk alması ilk defa karşılaşılan bir durum değil.
http://beyinsizler.net/wp-content/uploads/2018/09/avusturalyada-portakallar-renk-degistirdi-bilim-insanlari-sebebini-arastiriyor2.jpg
Üç yıl kadar önce aynı gizemli fenomen çocuğu için portakal kesen başka bir anne tarafından görüntülendi. Yerel sağlık otoriteleri mor portakallar için incelemeye çağrıldığında, böylesi nadir bir fenomeni inceleme şansları olacağı için heyecan duydular. Moffitt verdiği demeçte, “Portakalları almak için gelen beyefendi çok ama çok heyecanlıydı”, dedi.QueenslandAdli Sağlık ve Bilimsel Hizmetler, inceleme yapmak için mor renkli portakal dilimlerinin yanında renksiz portakal dilimlerini, meyveyi kesmek için kullanılan bıçağı ve bıçağı keskinleştirmek için kullanılan bileme aletini incelemeye aldı. Araştırmacılar mor meyveyle temas etmiş olan her şeyi detaylı bir şekilde inceleyecek.
http://beyinsizler.net/wp-content/uploads/2018/09/avusturalyada-portakallar-renk-degistirdi-bilim-insanlari-sebebini-arastiriyor3.jpg
İncelemeler sonucunda bu olağanüstü renk geçişinin kimyasal temelini açıklayabileceklerini düşünüyorlar. Bundan 3 yıl önce görülen vakada yapılan incelemelerden ise herhangi bir sonuç elde edilemedi. Bu araştırmada yaygın olarak kullanılan sentetik gıda renklendirici taraması yapıldı. Ancak portakaldaki her şey stabil ve normal görünüyordu. Portakalda iyot olup olmadığına dair de test yapıldı. Ancak iyot kalıntısına da rastlanmadı. Bazı bilim insanları renk dönüşümüne evlerde bulunan, meyveyle temas etmese bile uzaktan etkileşime girebilen kimyasalların sebep olabileceğini düşünüyor. Gerçekte kimse portakalın neden mor renk aldığını bilmiyor.