PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Japonya, İnsan Embriyolarındaki Genleri Değiştirmeyi Hedefliyor



zAMBakk
04.Ekim.2018, 14:09
Gen düzenlenme araçlarının insan gelişiminin ilk evrelerinde, araştırma amacıyla kullanılmasına yönelik taslak yönetmelik için izin çıktı.
Japonya insan embriyolarındaki genlerin değişimine izin veren bir taslak yönetmelik çıkardı. Teklif, 28 Eylül tarihinde, ülkenin bilim ve sağlık bakanlıklarını temsil eden uzmanlar panelinde sunuldu. Japonya, araştırmalarda insan embriyosunun kullanımını düzenlese de bu zamana kadar CRISPR–Cas9 gibi gen düzenleme araçlarıyla ilgili bir yönetmelik yoktu.

Sapporo’daki Hokkaido Üniversitesi’nde bioetik uzmanı olan Tetsuya Ishii, yönetmelik yayınlanmadan önce Japonya’nın gen düzenleme konusundaki yaklaşımlarının tarafsız olduğunu ancak yönetmeliğin çıkmasının bu gibi araştırmaların sayısını arttıracağını söyledi. Ayrıca yönetmelik düzenlenirse insan embriyosunun üretiminin ve değişiminin önüne geçilebileceğini ancak bunun yine de yasal olarak bağlayıcı olmayacağını ekledi.

Embriyolardaki DNA’ları değiştirmek ileride bize insan gelişiminin ilk evreleri hakkında daha fazla bilgi verebilir, hatta hastalıklar başka bir gene taşınmadan önce önüne geçilebilir. Ancak genlerin düzenlenmesi konusu araştırma amaçlı olsa bile birçok etik sorunu ortaya çıkarıyor. Uzmanlar ise bu uygulamanın medikal amaçların dışında kullanılabileceğinden korkuyorlar. Birçok ülke de bu uygulamayı yasaklamış durumda. Bu çeşit gen düzenleme uygulamaları yalnızca üretken olmayan yetişkin hücreler üzerinde uygulanmakta.

Japonya’nın konuyla ilgili taslak yönetmeliğinin önümüzdeki aylarda yayınlanması bekleniyor.

Yazarım
04.Ekim.2018, 14:24
Sonra sal türkiyeye bide dnası bozuk insanlarla ugraşalım :kedigelbakim:

zAMBakk
05.Ekim.2018, 21:03
Yayımlanan taslak çalışma, insan embriyosuna DNA kurgulama araçlarıyla müdahaleye izin veriyor.

Japonya'da insan embriyosunda genetik değişiklik yapılmasına izin veren kuralları içeren taslak çalışma yayımlandı.

"Sağlık ve bilim alanında çalışan bakanlık ve ilgili kurumların temsilcilerinden oluşan uzman heyeti, "CRISPR–Cas9" gibi DNA zincirlerini kurgulamaya olanak sağlayan araçların insan embriyosuna uygulanmasına izin veren çalışma taslağını kamuoyunun dikkatine sundu.

Taslakta önerilen kurallar, embriyonun genetiğinin yalnızca araştırma amacıyla değiştirilmesine izin veriyor, üreme amaçlı değiştirilmesini yasaklıyor ancak bu konuda yasal yaptırım öngörmüyor.

Uzmanlar, insan embriyosunun genetiğinin araştırılmasının, insanın erken gelişim döneminin aydınlatılması yanında kalıtsal hastalıklara yol açan genetik mutasyonların düzeltilmesine de olanak sağlayabileceğini belirtiyor.

İnsan embriyosunun bilimsel araştırmalarda kullanılmasına izin veren ülkede embriyoların genetiğinin değiştirilmesine yönelik herhangi bir düzenleme bulunmuyor.

Taslak kurallar gelecek aya kadar kamuoyunun eleştiri ve fikirlerine açık olacak. Ardından kabul edilecek çalışmanın gelecek yılın başından itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor.

"Öjeni"ye yol açabilir endişesi

Öte yandan, insan embriyosunun genetiğinin değiştirilmesi, araştırma amacıyla da olsa etik açıdan tartışmalı görülüyor.

Bu tip araştırmaların, sağlık amaçları dışında insan ırkının belirli tercihlerle ıslah edilmesi ve üstün ırklar yaratılmasına yönelik "öjeni" çalışmaları için kullanılabileceğine dair kaygılar bulunuyor.

Bugüne kadar insan embriyosuna genetik müdahalede bulunan en az 8 bilimsel araştırma yayımlandı. Bu araştırmalar, ABD, Çin ve İngiltere'de yapıldı. ABD ve Çin'deki çalışmalar yalnızca yasaların koyduğu sınırlarda yapılırken İngiltere'de ayrıca ulusal denetim kurumundan izin almak gerekiyor.