PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bu Beldede Kadınlar Usta



Nina ∞
14.Mart.2014, 12:58
Bu Beldede Kadınlar Usta, Erkekler Çırak

Birçok ailenin geçimini çömlekçilikle sağladığı Çine'ye bağlı Akçaova beldesinde erkekler, çömlek ustası eşlerinin yanında çamur hazırlayıp pişirme işlerinde çalışıyor.
Akçaova Belediye Başkanı İsmail Çerçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beldede Avrupa Birliği (AB) fonlarından alınan destekle açılan Çömlekçilik Eğitim Merkezi'nde çok sayıda kadının çömlek ustası olarak yetiştirildiğini söyledi.

Kadınların ustalaşması sonucu beldelerinde geçmişi 150 yıl öncesine dayanan çömlekçiliğin yeniden geçim kaynağına dönüştüğünü belirten Çerçi, şunları kaydetti:

"Beldemizde AB fonları ile açılan Çömlekçilik Eğitim Merkezi'ne erkeklerden çok kadınlar rağbet gösterdi. Süreç içerisinde birçok kadın çömlek ustası oldu. Beldemizdeki toprak yapısının da etkisiyle ortaya çok güzel ürünler çıkardılar ve bunlar Türkiye'nin dört bir yanından talep görmeye başladı. Erkeklerin de eşlerine destek vermesi üzerine çömlekçilik aileler için yeniden geçim kaynağına dönüştü. Merkezimizde şu anda çok sayıda aile çömlekçilik yaparak geçimini sağlıyor. Çömlek ustası kadınlar çok güzel el sanatları üretirken eşleri onlara yardımcı oluyor."

"Kadınların eli bu işe daha yatkın"

Çömlekçilik Eğitim Merkezi Sorumlusu Durmuş Savaş da çömlek ustası kadınların topraktan güveç, tava, bardak, saksı, testi ve hediyelik eşya gibi birçok malzeme ürettiğini dile getirdi.

Kadın ve erkeklerin işbirliği halinde ailelerinin geçimini çömlekçilikten sağladığını anlatan Savaş, şöyle dedi:

"Geçimlerini bu işten sağlayan ailelerin iş bölümüne baktığımızda kadınlar çömlek yaparken, erkekler ise onlara çamur hazırlıyor, pişirme işiyle uğraşıyor. Kadınların eli çömlek ustalığına daha yatkın. Bu işi yapan kadınlar. Kadınlar usta, erkekler çırak gibi çalışıyor. Üretilen ürünlerin pazar payı çok iyi. Türkiye'nin birçok şehrinden talep görüyor. Bir aile yalnızca bu işle uğraşarak geçimini temin edebiliyor. Süreç içerisinde beldede daha fazla kadına bu işi öğretip çömlekçiliğin daha fazla ailenin geçim kaynağı olmasını sağlamaya çalışacağız."

Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor

Çömlek ustası kadınlardan Meral Özkar, 10 aylık kurs neticesinde öğrendiği çömlekçilik işinin, eşinin de desteği ile ailelerinin ekmek kapısına dönüştüğüne işaret etti.

Daha çok güveç ürettiklerini, yoğun olarak çalıştıklarında günde 100 güveç yapabildiğini anlatan Özkar, "Bu işe başlamadan önce eşim pazarcı, ben ev hanımıydım. Şu anda birlikte bu işle uğraşıyor, ekmeğimizi topraktan çıkarıyoruz. Ben güveç yaparken eşim çamur hazırlıyor, çömlekleri pişiriyor. Günde 100 güveç yapabiliyorum. Çok zevkli, güzel bir meslek" dedi.

Eşi Yılmaz Özkar ayda 2 kamyona yakın ürettikleri güveçleri büyükşehirler başta olmak üzere Türkiye'nin birçok şehrine sipariş üzerine gönderdiklerini bildirdi.

Belma Desti ise dedelerinin eski yıllarda çömlekçilik işiyle uğraştığını anlatarak, "Çömlekçilik beldemizde ata, dede mesleğidir. Ancak bir gün gelip bizim aile geçimimizi bu işle sağlayacağımız hiç aklıma gelmezdi. Çömlekçilik ekmek kapımız oldu, geçimimizi yalnızca bu işle sağlıyoruz. Bizlere bu imkanı sağlayan yetkililere teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. - Aydın