PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Nandina Domestica( Cennet Bambusu)



ELiF
16.Ağustos.2014, 18:14
http://www.bitkilerindunyasi.com/wp-content/uploads/2013/08/Nandina-Domestica-150x150.jpg

Herdem yeşil çalılardır. Cinsinin tek üyesi olan bu herdem yeşil çalı kıymetli bir bitkidir ve yurdumuzda hem üretilmekte hem de kullanılmaktadır. Berberis (berberidaceae) ailesinin bir cinsidir. Vatanı Hindistan, Çin ve Japonya’dır. Normalde yaprak dökmeyen bir bitkidir, aşırı soğuklarda yaprak dökebilir. Yaprakları 3’lü yaprakçıklardan oluşur ve bu pinnate yaprakçılarının bambu yaprağına benzemesi nedeni ile Cennet Bambu’su denilmektedir. Aslında bambular ile herhangi bir akrabalığı yoktur. Bahçelere oryantal bir hava vermek için kullanılırlar. Bitki 200-250cm boya kadar uzayabilir, gövdenin yanlarından kardeşlenme göstererek enine olarak da genişler.

Yeni açan yaprakları bronz pembe renkte olması ve sora yumuşak yeşil bir renk alması ve nihayet kış aylarında yeniden pembe, koyu kırmızı hale gelen renkleriyle bahçenizde uzun süreli bir renk cümbüşü oluştururlar. Nandina’nın beyaz çiçek topları Temmuz da açar ve bunları aylarca bitki üzerinde kalan parlak kırmızı, kirazımsı meyveler takip eder.

Gölge ya da güneş, her durumda yetişebilirler. Dar yerlerde, çit tesisinde ya da kaplar içinde yetiştirebilirsiniz. Çapraz tozlaşma ve daha çok meyve üretimi için bitkileri gruplar halinde dikin. Sık koşullarda iyi yetişir. Hemen bütün topraklarda uyum sağlarsa da, fazla alkali topraklarda demir eksikliğinden dolayı sararma olur. Sık bir görüntü için bütün zayıf dalları kesin.

Peyzajda, hemen her yerde ve istenildiği şekilde kullanılabilecek bir bitkidir. Yaprakları, çiçekleri ve meyveleri nedeni ile bütün yıl boyunca ilgi çeker. Nandina domestica’nın, soliter kullanım yerine üçlü gruplar, kalabalık gruplar veya patika kenarı tek sıra kullanımı uygun olur. Birçok peyzaj mimarı tarafından küçük kompakt kültürler tercih edilmektedir. Ancak doğal Nandina domestika’nın da budanarak istenilen boyda tutulması mümkündür. Bazı botanik bahçelerinde 100 yaşın üzerinde örnekleri mevcuttur.

Sıcaklığı -18°C’nin altına düştüğü yerlerde gövde ve dalları ölür; fakat ilkbaharda yeniden sürer. -12°C’de yapraklarını dökerler. ‘Alba’ türü beyaz meyvelidir. ‘Nana’ türü 30-40 cm. boyuyla bodurdur. ‘Compacta’ 1,5m.ye kadar boylanan sık formlu bir kültüvardır.

Bodur formu ile kaya bahçelerinizi, çalı formu ile soliter kullandığınız heybetli ağaçlarınızın etrafına renk katabilir, kapanmasını istediğiniz kör noktaların ya da köşelerin böyle bir bitki ile kapanmasını sağlayabilirsiniz. Hafif bir budama ile form verilebilir.

Üretilmeleri Temmuz sonunda alınan çelikler le olur ayrıca olgunlaşmış tohumlarla da üretili