PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ağız Kokusundan Kurtulmanın Yolları



aSk
25.Ekim.2014, 19:10
Temizlikten önce çürük dişlerden kurtulmalısınız. Hem bireyi hem de çevresini sosyal ve psikolojik yönden olumsuz etkileyen ağız kokusundan bazı önlemlerle kurtulmak mümkün. Her şeyden önce ağız temizliğine önem vermeli ve bir diş hekimine giderek diş bakımını yaptırmalısınız.


Ağız kokusu nedir?


Çevremizdekiler tarafından hissedilen, kişinin kendisinin çoğu zaman haberdar olmadığı, kötü ağız kokusudur.


Ağız kokusunun sebepleri nelerdir?


Kötü ağız kokusunun nedeni genellikle ağız kaynaklıdır; ağız boşluğundaki bakteri artıkları olan sülfürlü birleşikler kötü kokuya sebep olur. Diş ve dil yüzeyindeki biriken yiyecek artıkları, bakteriler için elverişli yaşam alanları oluşturur. Çeşitli mide rahatsızlıkları da ağız kokusuna neden olabilir. Ağız kokusunun diğer nedenlerini şöyle sıralayabiliriz: Şeker hastalığı (aseton kokusu), böbrek yetmezliği (balık kokusu), karaciğer yetmezliği, açlık (diyet), ağız kuruluğu, sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlar.


Hangi diş sorunları ağız kokusuna yol açar?


Diş yüzeyinde biriken mikrobiyal dental plak, diş çürükleri, apseler ve diş kaynaklı kronik enfeksiyonlar, diş eti iltihapları, düzenli temizliği ve bakımı yapılmayan diş protezleri sorunun kaynağı olabilir. Apse, diş eti hastalıkları, ağız kuruluğu ve çeşitli mide rahatsızlıkları da ağız kokusunun nedenleri arasında sayılabilir.


Ağız kokusu için nasıl tedavi uygulanmalı?


Kötü ağız kokusunun giderilmesi için, kokuya sebep olan etkene yönelik tedavi planlanmalı. Yapılan ağız içi muayenesinde; çürük dişler, eski veya bakımı yapılmayan diş protezleri, diş eti iltihabı ve diş taşları tespit edilir. Çürük dişlerin dolgu ile restarasyonları yapılır. Diş protezleri, eski ve bakımı yapılamayacak düzeyde ise yenilenir. Diş eti iltihabı varsa; mekanik irritasyona sebep olan diş taşları temizlenir ve hastaya ağız hijyen eğitimi verilerek, hastanın motivasyonu ile diş eti iltihabının tekrarlamaması sağlanır.


Ağız kokusu olanlar nasıl bir ağız bakımı yapmalı?


Öncelikle kişinin ağız temizliğine önem vermesi; günde en az iki kere düzenli ve doğru dişleri fırçalaması, dişlerin aralarının temizliğinde diş ipi kullanması, dil ve ağız boşluğunda yiyecek artığı kalmaması için dil ve ağız tabanını fırçalaması gerekmektedir. Ağızda kalan yiyecek artıkları ağız kokusuna yol açan bakterilerin işlerini kolaylaştırır. Ayrıca; dişler fırçalanmadıkları zaman üzerlerinde mikrobiyal dental plak tabakası oluşur. Bu da zamanla kötü ağız kokusuna sebep olur. Dental plak tabakasının ağız ortamından uzaklaştırılması sorunu ortadan kaldırır.