PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Metabolizmayı Kışa Hazırlayın



aRZuU
10.Şubat.2014, 10:16
Metabolizmayı Kışa Hazırlayın
Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, sonbahar yerini kışa bırakmadan önce metabolizmalarımızı mevsim değişikliklerine karşı hazırlamamız gerektiğini söylüyor.

Hareketli geçen yaz mevsiminden sonra, kış günlerinin durgunluğu metabolizmalarımızda da yavaşlamaya neden olur. Bu durumu engellemek ve metabolizmalarımızı kışa hazırlamak için bitki çayları içebiliriz.

Biberiye, mate yaprağı, barut ağacı kabuğu, funda yaprağı, yeşil çay, dut yaprağı, kiraz sapı, tarçın, kekik gibi bitkilerin fonksiyonel faydaları ile kışın bu rehavetinde korunabiliriz.

Metabolizma hızında artış yakalamada yardımcı etkileri olan bu bitkiler neler diye merak edenlere...
Kekik: Uçucu yağının mide asidi ve safra artırıcı etkisi bulunmaktadır. Bu etkisiyle sindirimi kolaylaştırır.

Dut Yaprağı: Besinlerdeki kompleks şekerlerin (oligo- ve nişasta gibi polisakaritler) bağırsaklarda basit şekerlere dönüşümünü sağlayan enzimleri (alfa-glikozidaz) baskılayarak emilimlerini engellemekte ve bu suretle şekerin vücutta yağ şeklinde depolanmasını engellemektedir.

Funda Yaprağı: İdrar artırıcı etkisi ile vücutta ödemin atılmasını sağlar.

Biberiye: Birçok sağlık probleminin çözülmesinde yardımcı olan bir bitkidir. Yapılan deneysel çalışmalarda pankreatik lipaz enzimini baskılayarak bağırsaklardan yağın emilmesini azalttığı ve dolayısıyla kilo almayı önleyici bir etkisi olduğu belirtiliyor. Ayrıca safra salgısını artırarak bilhassa yağlı besinlerin sindirimini kolaylaştırmaktadır. Diğer taraftan, biberiye yapraklarının idrar söktürücü özelliği vücuttan ödemin atılmasına yardımcı olmaktadır.

Kiraz Sapı: İdrar artırıcı özelliğinin yanı sıra zengin potasyum içeriği nedeniyle vücutta idrar ile atılan potasyum dengesinin bozulmasını önlemektedir.

Tarçın: Şeker metabolizmasının düzenlenmesi ve insülin direncinin kontrol altında tutulması konusunda etkileri ortaya konulmuş bitkiler arasında yer alıyor.

Yeşil Çay: İçinde bulunan kafein türevleri nedeniyle fiziksel halsizliği giderici ve enerji verici (analeptik ) bir içecek olarak bilinmektedir. Kafein türevleri idrar artırıcı etkisi ile yine vücutta ödemin sökülmesine yardımcı olur. Yeşil çay, yağ yakıcı (lipolitik) ve glikojenolitik özelliktedir. Yağ yakıcı etkisi klinik çalışmalar ile de ortaya konulmuştur.

Barut Ağacı: Kabızlığa karşı etkilidir. Bağırsakların hızlı boşaltılmasına yardımcı olur.