PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Fonların gözü batık firmalarda



BOZKURT21
29.Mart.2015, 14:44
http://www.yenicaggazetesi.com.tr/d/news/108630.jpg


Organize sanayi bölgeleri batık firmalarla doldu. ABD’li ve İngiliz yatırım fonları turizm, otomotiv yan sanayi ve tekstil sektöründeki batık firmaların peşine düştü.
Organize sanayi bölgelerinin yeni kurulmuş ve batmış firmalarla dolu olduğunu belirten SBK Holding Başkanı Sezgin Baran Korkmaz, bunların girişimcilere yeni fırsatlar da sunduğunu belirtti. Kur artışı ve işi bilmemek nedeniyle son dönemde birçok firma krize girdi. SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz, organize sanayi bölgelerinin (OSB) daha yeni kurulmuş ve batmış firmalarla dolu olduğunu söyledi.

Borcu ödeyemiyor
Bugüne kadar satın aldıkları bütün firmaların banka kredisiyle kurulan ve borcunu ödeyemediği için iflasta veya iflasın eşiğinde şirketler olduğunu belirten Korkmaz, “Ben asla yeni fabrika kurmam” dedi.Korkmaz, ’ölü fiyatına’satın aldığı bu tür şirketleri önce bankalara olan borçlarından arındırdığını, işçilere maaş ödeyip ve üretime geçirildiğini belirtti. Bunları daha sonra satığını anlatan Korkmaz 1998’de yerli şirket olarak başladıkları bu işte daha sonra ABD’li yatırım fonlarıyla devam ettiklerini ifade etti. Şimdi ilk defa bir İngiliz yatırım fonuyla anlaştıklarını söyleyen Korkmaz, AIM fonunun Türkiye’de bu yıl 410 milyon dolarlık yatırım yapacağını, bunun 200 milyon dolarlık kısmını 7 Haziran seçimleri öncesinde gerçekleştireceklerini kaydetti.

4 bin çalışanı var
Bu parayla krizdeki üç Türk şirketi satın alınacak. Bunlardan biri iplik, dokuma ve tekstil fabrikası. Tahmini yatırım bedeli 40 milyon dolar. İkincisi ise 5 yıldızlı otelleri olan bir turizm şirketinin yüzde 51 hissesi. Yatırım bedeli 60 milyon dolar. Üçüncüsü ise 100 milyon euro ihracatı, 600 çalışanı olan bir otomotiv yan sanayi şirketi. SBK Holding yakın zamanda Biofarma, Münir Şahin ve Betesan İlaç’ı aldı. Bünyesinde şu anda 16 şirket ve 4 bine yakın çalışan mevcut. Yeni satın almalarla bu sayı 5 bin 500’e ulaşacak. Türk şirketleri için 2015’in sancılı geçeceğini vurgulayan Korkmaz özellikle Rusya ile iş yapanları uyardı.
“Eskiden batan firmaların sahiplerinde bir mahcubiyet olurdu” diyen Korkmaz, şimdi ise gayet rahat olduklarını anlattı: “Öğlen yemeği için Papermoon’a gittim, baktım masadakilerin yüzde 80’i batık şirket sahibi.”
410 milyon $ sanayi tesislerine
IM fonu CEO’su Ana Cukic Armstrong aynı zamanda 100 milyar dolarlık büyüklüğe sahip İngiliz fonu Aberdeen’in de yönetim kurulu üyesi. Şu anda AIM’nin büyüklüğü 600 milyon dolar. Bunun 410 milyon dolarını Türkiye’de kullanacak. AIM bundan önce Yunanistan’da yatırım yapmış ama bu ülkenin krize girmesiyle umduğunu bulamamış. Avrupa’da parasal genişlemenin etkilerinin henüz görülmediğini belirten Armstrong, böyle bir dönemde genç nüfusa sahip Türkiye gibi bir ülkede endüstriyel tesislere yatırım yapmayı daha karlı gördüklerini ifade etti.