CrчsтаlHeaятs
09.Nisan.2015, 12:27
Araştırmalara göre, 1 muz anlık ve sürekli enerji verirken, 2 muz 90 dakikalık yorucu bir antrenmana yetecek kadar enerji veriyor.
Son yapılan araştırmalara göre muz her derde deva bir meyve. Bir muz, anlık ve sürekli enerji veriyor.
Peki, iki muz nelere kadir?
Muz, üç doğal şeker sakaroz, meyve şekeri (früktoz) ve glikozu içinde barındırıyor. Bir muz, anlık ve sürekli enerji veriyor. Araştırmalara göre 2 muz yenildiği takdirde 90 dakikalık yorucu bir antrenmana yetecek kadar enerji desteği sağlıyor. Çoğu atletin de favori meyvesinin muz olmasına şaşırmamak lazım.
Ancak muzun tek yararı enerji vermesi değil, araştırmalar 13 farklı alanda yararı olduğunu gösteriyor:
1- Depresyon: MIND adlı insan ruh sağlığı üzerine çalışan sivil toplum örgütünün İngiltere’de yaptığı araştırmaya göre depresyonda olan hastaların muz yedikten sonra daha iyi hissettikleri ortaya çıkmış. Bunun sebebi ise muzun “triptofan” içeriyor olması. “Triptofan”, proteinleri oluşturan 20 aminoasitten biri ve rahatlamayı sağlayan serotoninin üretilmesini sağlıyor.
2- Adet belirtileri: Muzun içindeki B6 vitamini kandaki glikoz seviyesinin düzelmesini sağlıyor, böylece özellikle duygusal belirtilerin azalmasına yardımcı oluyor.
3- Kansızlık: İçeriğindeki yüksek demir sayesinde kansızlığın giderilmesinde etkili olan hemoglobinin üretilmesine katkıda bulunuyor.
4- Kan basıncı: Potasyum açısından zengin ve tuz açısından fakir olması sebebiyle kan basıncını düşürmeye yarıyor. Amerikan Yiyecek ve İlaç İdaresi muz endüstrisine, muzun kan basıncı ve felci engellediği yönünde iddialarda bulunmalarına izin vermiş.
5- Beyin: İngiltere’deki bir okulda 200 öğrencinin bir yıl içerisindeki sınav dönemleri boyunca öğünlerde muz yemeleri sağlanmış. Sınavlar sonrası yapılan incelemeler muzun göz bebeklerini uyarıp öğrencilerin daha iyi öğrenmelerini sağladığını göstermiş.
6- Kabızlık: Lif bakımından zengin olması sebebiyle laksatiflere gerek duymadan bağırsak hareketlerini normalleştiriyor.
7- Akşamdan kalmak: Akşamdan kalma durumunu en hızlı iyileştiren kürlerden biri de ballı ve muzlu süt. Vücudun tekrardan su kazanmasına yardımcı oluyor.
8- Mide ekşimesi: Muz, vücutta doğal bir antiasit etkisi yarattığı için mideyi de rahatlatıyor.
9- Sabah bulantısı: Yemek aralarında muz yemek kan şekeri düzeyini yükselmesin yardımcı olup sabah bulantılarını engelliyor.
10- Sinek ısırığı: Sinek ısırıklarının sebep olduğu sislik ve kaşıntıya karşı bir çok insan muz kabuğu sürmenin şaşırtıcı derecede etkili olduğunu söylüyor.
11- Sinir sistemi: Muz, B vitamini açısından zengin bir meyve ve bu vitamin de sinir sisteminin sakinleşmesini sağlıyor.
12- Ülser: Muzun yumuşak dokusu ve yapısı ülser gibi hastalıklarda tercih edilmesini sağlıyor. Ayni zamanda fazla asidi nötralize ederek ve mideyi sararak tahriş olmasını engelliyor.
13- Vücut sıcaklığı: Bir çok kültürde muz serinletici bir meyve olarak kabul edilmiş öyle kiTayland’da bebek bekleyen annelerin muz yiyerek doğacak çocuklarının vücut sıcaklıklarını düşürdüğü söyleniyor.
Ve son olarak bir ekleme daha yapalım: Muz, elma ile karşılaştırıldığında 2 kat daha fazla karbonhidrat, 3 kat daha fazla fosfor, 5 kat daha fazla A vitamini ile demir içeriyor.
Son yapılan araştırmalara göre muz her derde deva bir meyve. Bir muz, anlık ve sürekli enerji veriyor.
Peki, iki muz nelere kadir?
Muz, üç doğal şeker sakaroz, meyve şekeri (früktoz) ve glikozu içinde barındırıyor. Bir muz, anlık ve sürekli enerji veriyor. Araştırmalara göre 2 muz yenildiği takdirde 90 dakikalık yorucu bir antrenmana yetecek kadar enerji desteği sağlıyor. Çoğu atletin de favori meyvesinin muz olmasına şaşırmamak lazım.
Ancak muzun tek yararı enerji vermesi değil, araştırmalar 13 farklı alanda yararı olduğunu gösteriyor:
1- Depresyon: MIND adlı insan ruh sağlığı üzerine çalışan sivil toplum örgütünün İngiltere’de yaptığı araştırmaya göre depresyonda olan hastaların muz yedikten sonra daha iyi hissettikleri ortaya çıkmış. Bunun sebebi ise muzun “triptofan” içeriyor olması. “Triptofan”, proteinleri oluşturan 20 aminoasitten biri ve rahatlamayı sağlayan serotoninin üretilmesini sağlıyor.
2- Adet belirtileri: Muzun içindeki B6 vitamini kandaki glikoz seviyesinin düzelmesini sağlıyor, böylece özellikle duygusal belirtilerin azalmasına yardımcı oluyor.
3- Kansızlık: İçeriğindeki yüksek demir sayesinde kansızlığın giderilmesinde etkili olan hemoglobinin üretilmesine katkıda bulunuyor.
4- Kan basıncı: Potasyum açısından zengin ve tuz açısından fakir olması sebebiyle kan basıncını düşürmeye yarıyor. Amerikan Yiyecek ve İlaç İdaresi muz endüstrisine, muzun kan basıncı ve felci engellediği yönünde iddialarda bulunmalarına izin vermiş.
5- Beyin: İngiltere’deki bir okulda 200 öğrencinin bir yıl içerisindeki sınav dönemleri boyunca öğünlerde muz yemeleri sağlanmış. Sınavlar sonrası yapılan incelemeler muzun göz bebeklerini uyarıp öğrencilerin daha iyi öğrenmelerini sağladığını göstermiş.
6- Kabızlık: Lif bakımından zengin olması sebebiyle laksatiflere gerek duymadan bağırsak hareketlerini normalleştiriyor.
7- Akşamdan kalmak: Akşamdan kalma durumunu en hızlı iyileştiren kürlerden biri de ballı ve muzlu süt. Vücudun tekrardan su kazanmasına yardımcı oluyor.
8- Mide ekşimesi: Muz, vücutta doğal bir antiasit etkisi yarattığı için mideyi de rahatlatıyor.
9- Sabah bulantısı: Yemek aralarında muz yemek kan şekeri düzeyini yükselmesin yardımcı olup sabah bulantılarını engelliyor.
10- Sinek ısırığı: Sinek ısırıklarının sebep olduğu sislik ve kaşıntıya karşı bir çok insan muz kabuğu sürmenin şaşırtıcı derecede etkili olduğunu söylüyor.
11- Sinir sistemi: Muz, B vitamini açısından zengin bir meyve ve bu vitamin de sinir sisteminin sakinleşmesini sağlıyor.
12- Ülser: Muzun yumuşak dokusu ve yapısı ülser gibi hastalıklarda tercih edilmesini sağlıyor. Ayni zamanda fazla asidi nötralize ederek ve mideyi sararak tahriş olmasını engelliyor.
13- Vücut sıcaklığı: Bir çok kültürde muz serinletici bir meyve olarak kabul edilmiş öyle kiTayland’da bebek bekleyen annelerin muz yiyerek doğacak çocuklarının vücut sıcaklıklarını düşürdüğü söyleniyor.
Ve son olarak bir ekleme daha yapalım: Muz, elma ile karşılaştırıldığında 2 kat daha fazla karbonhidrat, 3 kat daha fazla fosfor, 5 kat daha fazla A vitamini ile demir içeriyor.