PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Nergiz ve Tıpda Kullanılması



aRZuU
11.Şubat.2014, 15:07
Nergiz ve Tıpda Kullanılması
Nergisgillerden olup beyaz ve sarı renkte çiçekler açan bir süs bitkisi. Nergis ısıtıcı ve kurutucu özelliklere sahipdir.

Özellikleri:

Nergis koklamak geniz tıkanlığını açar. Sara hastalığı için faydalıdır. Nergis yemek insanı kusturur. Nergis, cüzzam ve abraş hastalıklarına karşı faydalıdır.

Nergisin öğütülmüş kökü, sinirlere kadar ulaşmış olan yaraları iyileştirir. Temizleyici ve çekici bir özelliği vardır.

Kaynatılıp suyu içildiği veya başlanarak yenildiği zaman kusmayı tahrik eder, midenin dibindeki rutubeti çeker.

Karaburçak ve bal ile pişirilip macun yapıldığı zaman, yaraların kirlerini temizler ve zor olgunlaşan çıbanları deler, olgunlaştırır, çiçeğinin mizacı normal bir hararette ve hoştur.

Soğuktan gelen nezleye karşı faydalıdır. Kuvvetli bir çözme gücü vardır. Beyin ve burun deliklerindeki tıkanıkları açar, rutubet ve safradan gelen bağ ağrısana karşı da faydalıdır.