PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Sokağa Çıkma Yasağı Yürürlüğe Girdi



Available
29.Nisan.2015, 08:23
Baltimore'da Sokağa Çıkma Yasağı Yürürlüğe Girdi

Baltimore önceki gün yaşanan ayaklanmaların ardından dünü oldukça sakin geçirdi.

Amerika'nın kuzeydoğusundaki Baltimore kenti, önceki gün yaşanan ayaklanmaların ardından dünü oldukça sakin geçirdi.

Belediye Başkanı'nın yürürlüğe koyduğu ve sabaha kadar süren sokağa çıkma yasağı, gece yerel saatle 22'den itibaren yürürlüğe girdi, ancak sokağa çıkma yasağına rağmen göstericilerin evlerine gitmediği gözlendi.

Baltimore, gözaltındayken ölen siyah genç Freddie Gray'in cenazesinin kaldırılmasının ardından Pazartesi akşamüstü şiddetli ayaklanmalara sahne oldu. Olaylarda çok sayıda polis memuru yaralandı.

Dün ırk ayrımı gözetmeksizin kent sakinleri, olayların yaşandığı, Baltimore'un en yoksul semtine giderek enkaz temizleme çalışmalarına katıldı. Pazartesi bu bölgede çok sayıda dükkan ve araç ateşe verilmiş, ayrıca birkaç mağaza yağmalanmıştı.

Önceki gün şiddet olaylarının yaşandığı mahallede dün akşamüstü sokaklar barışçı protestocularla doldu. Çok sayıda kişi sokaklarda bir yandan protesto eylemi düzenlerken, diğer yandan müzik çaldı ve dans etti.

Baltimore Belediye Başkanı Stephanie Rawlings-Blake, tüm gününü çevre semtleri ziyaret ederek geçirdi. Rawlings-Blake kent halkının önceki gün yaşanan olayların yaralarını sarmaya başladığını söyledi.

Bununla birlikte başkent Washington'a 70 kilometre uzakta bulunan Baltimore'da olağanüstü hal sürüyor. Emniyet güçleri ve Maryland eyaleti valisinin atadığı Ulusal Muhafız birlikleri, kentin belirli bölgelerine sevk edildi.

Bir hafta yürürlükte olacak sokağa çıkma yasağı saat 22'den sabah 5'e kadar sürecek.

Kentteki olaylar, Baltimore Orioles beysbol takımının maçlarını ikinci gece de ertelemesine yol açtı. Takımın bu gece maça çıkması bekleniyor, ancak maç seyircisiz oynanacak.

Polis pazartesi günü 235 kişiyi tutukladı. Toplam 20 polis memuru olaylarda yaralandı. Aralarında polis devriye araçlarının da bulunduğu yaklaşık 150 araç ateşe verildi.

Pazartesi cenazesi kalkan 25 yaşındaki Freddie Gray, polis tarafından gözaltına alındıktan bir hafta sonra hayatını kaybetmişti. Yapılan otopside Gray'in omurilik zedelenmesinden öldüğü anlaşıldı. Polisin Gray'i gözaltına aldıktan sonra nakil aracına yerleştirmeleri sırasında emniyet kemeriyle can güvenliği sağlanmadığı ortaya çıktı.

Olaya karıştığı bildirilen altı polis memuru açığa alındı ve olayla ilgili soruşturma sürüyor.

Göstericilerin çoğu, önceki gün yaşanan şiddet olaylarının yalnızca Freddie Gray'le ilgili olmadığını, polislerin ve kent yetkililerinin siyahlara uyguladığı kötü muameleden ve bu soruna yönelik ilgisizliklerinden kaynaklandığını savunuyor.

Göstericiler ayrıca, Baltimore'un siyahların oturduğu mahallelerinde onyıllardır süren ekonomik fırsat eşitsizliğinden şikayetçi.

Başkan Barack Obama, göstericilerin kaygılarının "tamamen meşru” olduğunu söylemekle birlikte, ayaklanmalara katılanların cezalandırılacağını, hiçbir şeyin şiddeti haklı çıkaramayacağını söyledi.

Obama, "Bireyler ellerine levyeleri alıp yağmalamak üzere dükkanların kilitlerini kırıyorsa, bir açıklama yapmıyorlar, [aksine] hırsızlık yapıyorlar” diye konuştu. Obama, "Bir binayı ateşe verdiklerinde, kundaklama suçu işliyorlar. Ayrıca kendi mahallelerindeki işyerlerine ve fırsatlara zarar veriyorlar, imha ediyorlar” dedi.

Amerika Adalet Bakanlığı Freddie Gray'in ölümüyle ilgili ayrı bir soruşturma başlattı. Bakanlık, Gray olayında medeni hak ihlali olup olmadığını inceliyor. Baltimore Emniyeti'yse cuma gününe kadar ek bilgi vermeyeceğini bildirdi.