PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kanatlı Denizatı Mücevheri Almanya’da Bulundu



muStafa
09.Mayıs.2015, 19:16
Kültür ve Tuzim Bakanı Ertuğrul Günay TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen “31. İstanbul Uluslararası Kitap Fuarı”na katıldı. Bakan Günay burada Kültür Bakanlığı’ı tarafından Kürtçe ve Süryanice yazılan iki önemli eserin tanıtımını yaptı. Kitap fuarına verilen değerin her yıl arttığını vurgulayan Bakan Günay, “31. Tüyap Kitap Fuarı oldu. Bu yılda büyük bir katılımcı sayısı büyük bir hızla çoğalıyor. 180 den fazla bu yıl yay Bakanlık olarak bu fuara katılıyoruz. Sanıyorum bu yıl ziyaretçi sayısı 500 bini aşacak. Uluslararası katılımlar her yıl artıyor. Türkiye dünya kitap üretiminde 10’uncu sıralara yaklaşıyor. Ciroda 15, başlık sayısında 15’inci sıradayız. Sanıyorum birkaç yıl içerisinde ilk 10 içinde yer alacağız. Bu Türkiye açısından çok güzel bir gelişme. Kitap başlık sayımız 45 bini aştı. Kitap alanında yeni ve güzel çalışmalarımız var” dedi.

BAKAN GÜNAY: “MEM-U ZİN BÜYÜK BİR İLGİ GÖRDÜ, MİNNETTARIM”

Bakan Ertıuğrul Günay, çıkardıkları ilk Kürtçe eser olan Mem-u Zin’e çok ilgi gösterildiğini belirterek, “Bakanlık olarak bir kaç yıldan bu yana birkaç özgün kitap çalışması yapıyoruz. Biz yayın alanından çekildik. Özel günler için kitaplar çıkartıyoruz. Türkiye’nin tanıtımına katkı sağlayabilecek kitaplar çıkarmaya çalışıyoruz. Birkaç yıl önce çok özel bir çalışma yaptık. Türkiye’nin kültür zenginliklerinden birisini Ahmedi Hani’nin ünlü Mem-u Zin destanını, hem Kürtçe hem Türkçe hem eski yazıyla hem yeni yazıyla yayınladık. Çok büyük bir ilgi gördü, minnettarım” diye konuştu.

KÜLTÜR BAKANLIĞINDAN SÜRYANİCE VE KÜRTÇE İKİ ESER

Bu yıl bakanlık olarak iki önemli çalışma yaptıklarını belirten Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Ahmedi Hani gibi çok önemli Kürt edebiyatının bir büyük şairi Molla Ahmed-i Ceziri’nin Melayi Ciziri diye bilinen divanını bastık. Bu divan hem özgün baskısı ve Türkçesi ile Kürtçesi karşılıklı son derece Kürt edebiyatının önemli özgün eserlerinden bir tanesidir. Biz Anadolu topraklarında kültür mirasımızın zenginliklerini oluşturan ne varsa hiçbiri kaybolmasın, bugün ulusal bütünlüğümüz, bu zenginliğin farkına varmakla bu zenginliğin bazı parçalarını yok etmekle değil, hepsini saygıyla ortaya çıkarmak, farkına varmakla gelişir düşüncesindeyiz. Bu yüzden Türkiye’nin birlikte yaşama bilincine özel bir katkı yapacağını düşündüğüm bu kitabı bügün tanıtmak istiyorum” şeklinde konuştu.

Süryani geleneğinin önemli bir eserini tarihe armağan ettiklerini dile getiren Bakan Günay, “Bu çalışma devlet tarafından ilk defa yapılıyor. Süryani geleneği, inancı da Anadolu’nun özgün renklerinden bir tanesidir. Süryani edebiyatının önemli bir kitabını Süryani Mor Afrem’in şiirlerini hem özgün olarak hem de Türkçe ve Süryanice bastık. Bu da sanıyorum ki Türkiye’nin kültür yaşamına getirilmiş çok özel bir katkıdır. Şimdiye kadar Türkiye’de yapılan ilk çalışmadır. Böylelikle iki yıl önce yapmış olduğumuz Mem-u Zin’den sonra hem Molla Ahmed Cizreyi’nin divanını, hem de Süryani Mor Afrem’in kitabını yayınlamakla Türkiye’nin kültür zenginliğini bir kez daha hem kendi insanımıza hem de dünyaya duyurmuş olacağız” dedi.

BAKAN GÜNAY: “ÇALINAN MİLYONLUK HAZİNE ALMANYA’DA BULUNDU”

Bakan Günay, Uşak Müzesi’nden çalınan milyonlarca liralık değerindeki tarihi eserin Almanya’da bulunduğunu belirterek, “2005 yılında Uşak Müzesi’nden çok önemli bir çalıntı, bir soygun gerçekleşmişti. O soyguna sebebiyet veren sahtesiyle önemli eseri değiştiren müze müdürü 10 yılın üzerinde ceza aldı ve şuanda yeni bir infazla da karşı karşıya. Daha önce Metropolten Müzesi’nden beklediğimiz Uşak bölgesine ait Harun Hazinesi diye bilinen eserlerin en önemli parçası Kanatlı Denizatı diye bilinen altın ve milyonlarca değerindeki bir mücevher, Bir Türkiye hazinesi Almanya’da bulundu. Türk ve Alman makamları arasında eserin Türkiye’ye ait olduğu konusunda mutabakat gerçekleşti. Şimdi yasal süreci takip ediyoruz” dedi.

Eserin kısa bir süre içerisinde Türkiye’ye getirileceğini belirten Bakan Günay, “Sanıyorum çok kısa bir zaman süre içerisinde yıl başında değil ama gelecek yılın ilk tarihlerinde Kanatlı Denizatına , Harun hazinesinin en önemli parçalarından birisine Türkiye müzeleri yeniden kavuşmuş olacak. Uşak’ta da yeni bir müzenin temelini atıyoruz. O zamana kadar muhtemelen bunu Ankara’da sergileyeceğiz ama daha sonra ait olduğu yere dönecek. Bu Türkiye’nin son zamanlara kültür varlıklarına göstermiş olduğu duyarlılığın dünya çapında yansıma bulmasının özel sonuçlarından bir tanesidir” dedi.