PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ağız kokusu



aRZuU
12.Şubat.2014, 00:07
Ağız kokusu sizi sosyal hayatınızdan uzaklaştırmasın
Her insan zaman zaman ağız kokusu yaşayabilir. Ancak bu kokunun kişiyi ve çevresindekileri rahatsız edecek boyutta olması kişiyi sosyal hayattan uzaklaştırabiliyor.

Ağız kokusunun nedenlerini ve engellemek için yapılması gerekenleri Hisar Intercontinental Hospital Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dr. Dt. Serpil Öztürk’ten öğrendik…


Neler ağız kokusuna neden olur?
•Yetersiz ağız hijyeni (dişleri, dili düzgün fırçalamamak ve diş ipi kullanmamak),
• Diş çürükleri ve dişeti rahatsızlıkları,
• Eskimiş köprü, diş protezleri ve restorasyonları,
• Yarı gömük 20 yaş dişleri,
• Soğan veya sarımsak gibi belirli yiyecekleri yemek,
• Tütün ve alkol ürünleri kullanmak,
• Açlık, diyet, ağız kuruluğu, oruçlu olmak,
• Radyoterapi tedavisi nedeniyle ağız kuruluğu yaşamak,
• Gece ağız açık uyumak,
• Tükürük eksikliği,
• Hamilelik,
• Karaciğer rahatsızlıkları,
• Böbrek rahatsızlıkları (balık kokusu gibi kokar),
• Diyabet (aseton gibi kokar),
• Metabolizma bozuklukları,
• Sinüs, farenjit, tonsillit ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlar (tüberküloz, bronşit, zatüree, pnömoni, bronkopnömoni, obstrüktif akciğer hastalıkları, akciğer parankim doku hastalıkları, alerjik kökenli akciğer hastalıkları),
• Geniz akıntısı olan alerjik bireyler,
• Reflü ve gastrit,
• Mide bağırsak hastalıkları,
• Sindirim enzim yetersizlikleri,
• Kabızlık,
• Her gün aşırı miktarda süt ve süt ürünleri tüketimi,
• Her gün aynı besin maddesinin tüketimi,
• Kas geliştiriciler, amino asit hapları, kıkırdak ve eklem kuvvetlendiriciler, doğum kontrol hapı ve tansiyon düşürücüler gibi sürekli ilaç kullanmak,

Ağız Kokusunu Önlemek İçin Bunları Yapın!
Her sağlıklı bireyde sabah uyandığında, uyku esnasında tükürük akışının azalması, asitlerin ve diğer ağızdaki besin kalıntılarının ağızda çürümesi, dil sırtında üreyen bakteriler ve sindirim kanalında biriken gazlar nedeniyle ağız kokusu ortaya çıkabilir. Bunu engellemek için;
• Dişlerinizi, dilinizi (özellikle tat tomurcukları etrafında biriken yemek ve bakteri artıklarını temizlenmesini sağlayın) düzenli olarak fırçalayın.
• Diş ipi (Diş fırçasının ulaşamadığı bölgelerdeki yemek ve bakteri artıklarını temizleyerek bu bölgedeki bakteri artışına engel olur) kullanın.
• Soğan veya sarımsak gibi yiyecekleri çok fazla tüketmeyin. Bu yiyeceklerin tüketimi sonucunda insan kanına geçen uçucu aromatik bileşikler akciğerden atılım esnasında ağız kokusuna neden olur.
• Sigara tüketimini azaltın. Sigara ağız kuruluğuna ve ağız kokusuna neden olur; aynı zamanda dişeti hastalıklarına da zemin hazırlar.
• Gece uyurken hareketli protezlerinizi çıkarıp temizleyin ve sabah protezlerinizi tekrar takın.
• Şekersiz ancak xylitol içeren sakızlar çiğneyin. Bu tür sakızlar tükürük salgınızı (tükürük, içerdiği güçlü enzimler ve bakteri öldürücü antibiyotikler sebebiyle ağız kokusuna savaşan güçlü bir sıvıdır) artırarak ağız temizliğinize yardımcı olur.
• Uygun yiyecek ve içeceklerde tarçın kullanarak ağız içi bakterileri azaltın.
• Un, şeker, glukoz/fruktoz şurubu ile tatlandırılmış yiyeceklerden uzak durun. Bu tür yiyecekler ağız kokusuna neden olan bakteriler için büyük bir besin kaynağıdır.
• Domates, kereviz, pırasa, maydanoz, elma gibi su içeriği bol olan sebze ve meyveleri tüketin.
• Lokmaları iyi çiğneyin. Bu sayede yedikleriniz tükürükle iyice karışarak ağızda yemek artığı kalma ihtimali azalacaktır.
• Geceleri burnunuz tıkalı uyumayın. Burun tıkanıklığı, ağızdan nefes aldığınız için ağız ve boğaz kuruluğuna neden olarak bakterin üremesi için uygun bir ortam oluşturur.
• Diş muayenesi ve profesyonel temizlik için diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret edin. Diş hekiminizin önerilerini dikkate alarak diş sağlığına ve ağız bakımına önem vermeyi ihmal etmeyin.

Liza
17.Mayıs.2014, 14:02
Ağız Kokusu

Kötü ağız kokusu diş hekimliğinde halitosis olarak adlandırılır. Ağız kokusu ne kadar bakımlı olursanız olun, insanların sizden uzaklaşmasına yol açacak kadar ciddi bir problemdir. Hem özel yaşamı hem de sosyal yaşamı olumsuz olarak etkiler.

Ağız kokusunun nedenleri iki grup altında toplanır ;

Ağız kokusu %90 oranında ağız içi nedenlerden kaynaklanır.
Düzenli ağız bakımı yapılmazsa, yiyecek artıkları dişler arasında, dilin ve dişetlerinin üzerinde birikerek ağızda kalır ve bir süre sonra kokuya neden olur.
Sarımsak, soğan gibi kötü kokulu yiyecekler yendiğinde, vücut bu gıdayı elimine edene kadar kötü koku ortadan kalkmaz.
Dişeti hastalığı sonucu meydana gelen derin dişeti ceplerine tam olarak ulaşılıp temizlik sağlanamaz. Bu cepler ağız kokusuna neden olur.
Ağızda bulunan çürük dişler, taşkın ve komşu dişlerle kontağı olmayan dolgular, anormal diş temasları ve dişmorfolojisinin kaybı, yiyeceklerin bu bölgelerde birikmesine neden olarak ağız kokusu oluşturur.
Uyumsuz ve kötü kullanılan protezler ağız kokusuna neden olur.
Ağız içindeki tümörler ağız kokusuna neden olabilir.
Ağız kokusu sosyal yaşamda oldukça rahatsız edici bir durum olduğu için ihmal edilmemelidir. Zira ufak müdahalelerle bu sorundan tamamen kurtulabilirsiniz.

Ağız kokusundan kurtulmak için;

*Ağızdaki dişeti hastalıkları ve diş çürükleri tedavi edilmelidir.
*Ağız ve diş sağlığına dikkat edilmeli, günde en az iki kez florürlü bir diş macunu ile dişler fırçalanmalı ve günde bir kez dişipi kullanılmalıdır. Diş fırçalama sırasında dilin de fırçalanması gerekir.
*Kullanılan protezlerin bakımına özen gösterilmelidir.
Eğer ağız ve dişlerinize yapılan müdahalelerden sonra hala ağız kokusundan şikayetçi iseniz, diğer sebepleri de araştırmak gerekir.

Ağız kokusunun ağız ortamı dışındaki sebepleri ise şunlardır;

*Sinüs, bronş ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlar ağız kokusuna neden olur.
*Şeker hastalığında ağızda asetona benzer bir koku oluşur.
*Karaciğer ve böbrek yetmezliği ağız kokusuna neden olur.
*Metabolik bozuklukların da ağız kokusuna neden olabileceği belirtilmiştir.
*Özellikle çocuklarda bağırsak parazitlerine bağlı olarak sabahları ağız kokusu görülebilir.
*Diyet yapanlarda ve oruç tutanlarda düzensiz yemek yemeye bağlı olarak ağız kokusu oluşabilir.

Watchman
04.Haziran.2014, 14:17
http://i.milliyet.com.tr/YeniAnaResim/2014/06/03/10-adimda-agiz-kokusundan-kurtul--4437063.Jpeg

Ağız kokusu, kişinin sosyolojik ve psikolojik hayatını olumsuz etkiliyor. Yapılan bir araştırmaya göre kişinin en yakını bile ağız kokusu konusunda uyarmaz, koku var ise söylemeye çekinir. Diş Hekimi Arzu Yalnız Zogun, 10 adımda ağız kokusuyla nasıl başa çıkılacağını anlattı...

1-Dişlerinizi ve dişetlerinizi koruyun

Diş çürükleri, diş eti iltihapları ağız kokusunun önemli nedenlerindendir. Ağız içi herhangi bir enfeksiyon bakteri üremesini artıracağı için daima ağız kokusuna neden olur.

2-Ağızınızdaki protez ve köprüleri kontrol ettirin

Ağız içinde var olan eskimiş köprü ve protezle zamanla gıda birikmesine yol açacağından kötü kokulara neden olabilir. Mutlaka köprü altlarını ve aralarını diş ipi ve ara yüz fırçası ile temizlemek gerekir.

3-Sakız çiğneyin

Şekersiz sakız çiğnemek tükürük salgınızı artırarak ağız temizliğinize yardımcı olur.

4-Tarçın kullanın

İçeceklerinizde ve uygun yiyeceklerinizde tarçın kullanabilirsiniz. Tarçın ağız içi bakterilerle mücadelede önemli bir yere sahiptir.

5-Su için
Su içmek onlarca diğer yararının yanında dilinizin kurumasını da önleyerek ağız kokusunu önlemeye yardımcı olur. Çok su tüketerek tükürüğün akışkanlığını arttırıp temizlemesine katkısı olur.

6-Burnunuz tıkanmasın

Sinüzit gibi hava yolu rahatsızlıkları ve burun tıkanmasına neden olan diğer durumlar geceleri ağızdan nefes almamıza neden olur. Bu durum da ağzı ve boğazı kurutarak bakterilerin üremesine yol açar.

7-Basit şeker tüketiminizi azaltın

Basit şekerler yani atıştırmalık tüm şekerli gıdalar diş çürüklerine neden olur.

8-Lokmaları iyi çiğneyin

Bu sayede yiyeceklerle tükürük salgısı iyice karışır ve ağızda yemek parçası kalma olasılığı azalır. Bu davranış, bakterinin yerinden koparak mideye gitmesine yardımcı olur.

9-Diş ipi kullanın

Diş ipi, fırçanın çıkaramadığı yerlerdeki bakteri ve yemek artıklarını temizler. Ağzın dar bölgelerinde de biriken yemek artıkları hızlı bakteri çoğalmasına neden olabilir.

10-Sigara içmeyin

Sigara ve tütün kullanımı ağız için oldukça zararlıdır. Dişlerin üzerinde katran artıkları veya koyu-kahverengi lekeler birikir. Damakta kırmızı renkli iltihap oluşturur. Bu durum da ağzınızın kokmasına neden olur.
Bunların dışında tam çıkamamış 20 yaş dişlerinin de konu yapacağını belirten Diş Hekimi Arzu Yalnız, “20 yaş dişleri tam çıkamadığı durumlarda etrafında yiyecekleri tutan cepler bulundurur. Tam çıkan 20 yaş dişleri bile çok arkada olduğu için temizlenemez. Eğer kullanılmayacak pozisyonda ise öndeki dişlerinizi çürütmesine ve ağız kokusuna sebep oluyorsa mutlaka çektirilmelidir” dedi.
Yalnız, diş temizliğinin önemine vurgu yaparak şunları söyledi:
“Dişlerin iç ve dış çiğneme yüzeylerinin temizliği çok önemlidir. En etkili yol dogru fırçalanmasıdır. Diş ipi kullanımı, ara yüz fırçaları, ağız duşları ilave olarak önerilebilir. Bunu yanı sıra periodik kontroller diş hastalıklarının başında müdahale edilebilmesi için çok önmelidir.2 yılda bir çekilecek panaromik röntgenler aralarda oluşmuş başlangiç çürüklerinin tespiti açısından çok önemlidir. En az altı ayda bir olmak üzere diş hekimine muayene olunması gerekir.”