aRZuU
12.Şubat.2014, 00:07
Ağız kokusu sizi sosyal hayatınızdan uzaklaştırmasın
Her insan zaman zaman ağız kokusu yaşayabilir. Ancak bu kokunun kişiyi ve çevresindekileri rahatsız edecek boyutta olması kişiyi sosyal hayattan uzaklaştırabiliyor.
Ağız kokusunun nedenlerini ve engellemek için yapılması gerekenleri Hisar Intercontinental Hospital Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dr. Dt. Serpil Öztürk’ten öğrendik…
Neler ağız kokusuna neden olur?
•Yetersiz ağız hijyeni (dişleri, dili düzgün fırçalamamak ve diş ipi kullanmamak),
• Diş çürükleri ve dişeti rahatsızlıkları,
• Eskimiş köprü, diş protezleri ve restorasyonları,
• Yarı gömük 20 yaş dişleri,
• Soğan veya sarımsak gibi belirli yiyecekleri yemek,
• Tütün ve alkol ürünleri kullanmak,
• Açlık, diyet, ağız kuruluğu, oruçlu olmak,
• Radyoterapi tedavisi nedeniyle ağız kuruluğu yaşamak,
• Gece ağız açık uyumak,
• Tükürük eksikliği,
• Hamilelik,
• Karaciğer rahatsızlıkları,
• Böbrek rahatsızlıkları (balık kokusu gibi kokar),
• Diyabet (aseton gibi kokar),
• Metabolizma bozuklukları,
• Sinüs, farenjit, tonsillit ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlar (tüberküloz, bronşit, zatüree, pnömoni, bronkopnömoni, obstrüktif akciğer hastalıkları, akciğer parankim doku hastalıkları, alerjik kökenli akciğer hastalıkları),
• Geniz akıntısı olan alerjik bireyler,
• Reflü ve gastrit,
• Mide bağırsak hastalıkları,
• Sindirim enzim yetersizlikleri,
• Kabızlık,
• Her gün aşırı miktarda süt ve süt ürünleri tüketimi,
• Her gün aynı besin maddesinin tüketimi,
• Kas geliştiriciler, amino asit hapları, kıkırdak ve eklem kuvvetlendiriciler, doğum kontrol hapı ve tansiyon düşürücüler gibi sürekli ilaç kullanmak,
Ağız Kokusunu Önlemek İçin Bunları Yapın!
Her sağlıklı bireyde sabah uyandığında, uyku esnasında tükürük akışının azalması, asitlerin ve diğer ağızdaki besin kalıntılarının ağızda çürümesi, dil sırtında üreyen bakteriler ve sindirim kanalında biriken gazlar nedeniyle ağız kokusu ortaya çıkabilir. Bunu engellemek için;
• Dişlerinizi, dilinizi (özellikle tat tomurcukları etrafında biriken yemek ve bakteri artıklarını temizlenmesini sağlayın) düzenli olarak fırçalayın.
• Diş ipi (Diş fırçasının ulaşamadığı bölgelerdeki yemek ve bakteri artıklarını temizleyerek bu bölgedeki bakteri artışına engel olur) kullanın.
• Soğan veya sarımsak gibi yiyecekleri çok fazla tüketmeyin. Bu yiyeceklerin tüketimi sonucunda insan kanına geçen uçucu aromatik bileşikler akciğerden atılım esnasında ağız kokusuna neden olur.
• Sigara tüketimini azaltın. Sigara ağız kuruluğuna ve ağız kokusuna neden olur; aynı zamanda dişeti hastalıklarına da zemin hazırlar.
• Gece uyurken hareketli protezlerinizi çıkarıp temizleyin ve sabah protezlerinizi tekrar takın.
• Şekersiz ancak xylitol içeren sakızlar çiğneyin. Bu tür sakızlar tükürük salgınızı (tükürük, içerdiği güçlü enzimler ve bakteri öldürücü antibiyotikler sebebiyle ağız kokusuna savaşan güçlü bir sıvıdır) artırarak ağız temizliğinize yardımcı olur.
• Uygun yiyecek ve içeceklerde tarçın kullanarak ağız içi bakterileri azaltın.
• Un, şeker, glukoz/fruktoz şurubu ile tatlandırılmış yiyeceklerden uzak durun. Bu tür yiyecekler ağız kokusuna neden olan bakteriler için büyük bir besin kaynağıdır.
• Domates, kereviz, pırasa, maydanoz, elma gibi su içeriği bol olan sebze ve meyveleri tüketin.
• Lokmaları iyi çiğneyin. Bu sayede yedikleriniz tükürükle iyice karışarak ağızda yemek artığı kalma ihtimali azalacaktır.
• Geceleri burnunuz tıkalı uyumayın. Burun tıkanıklığı, ağızdan nefes aldığınız için ağız ve boğaz kuruluğuna neden olarak bakterin üremesi için uygun bir ortam oluşturur.
• Diş muayenesi ve profesyonel temizlik için diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret edin. Diş hekiminizin önerilerini dikkate alarak diş sağlığına ve ağız bakımına önem vermeyi ihmal etmeyin.
Her insan zaman zaman ağız kokusu yaşayabilir. Ancak bu kokunun kişiyi ve çevresindekileri rahatsız edecek boyutta olması kişiyi sosyal hayattan uzaklaştırabiliyor.
Ağız kokusunun nedenlerini ve engellemek için yapılması gerekenleri Hisar Intercontinental Hospital Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dr. Dt. Serpil Öztürk’ten öğrendik…
Neler ağız kokusuna neden olur?
•Yetersiz ağız hijyeni (dişleri, dili düzgün fırçalamamak ve diş ipi kullanmamak),
• Diş çürükleri ve dişeti rahatsızlıkları,
• Eskimiş köprü, diş protezleri ve restorasyonları,
• Yarı gömük 20 yaş dişleri,
• Soğan veya sarımsak gibi belirli yiyecekleri yemek,
• Tütün ve alkol ürünleri kullanmak,
• Açlık, diyet, ağız kuruluğu, oruçlu olmak,
• Radyoterapi tedavisi nedeniyle ağız kuruluğu yaşamak,
• Gece ağız açık uyumak,
• Tükürük eksikliği,
• Hamilelik,
• Karaciğer rahatsızlıkları,
• Böbrek rahatsızlıkları (balık kokusu gibi kokar),
• Diyabet (aseton gibi kokar),
• Metabolizma bozuklukları,
• Sinüs, farenjit, tonsillit ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlar (tüberküloz, bronşit, zatüree, pnömoni, bronkopnömoni, obstrüktif akciğer hastalıkları, akciğer parankim doku hastalıkları, alerjik kökenli akciğer hastalıkları),
• Geniz akıntısı olan alerjik bireyler,
• Reflü ve gastrit,
• Mide bağırsak hastalıkları,
• Sindirim enzim yetersizlikleri,
• Kabızlık,
• Her gün aşırı miktarda süt ve süt ürünleri tüketimi,
• Her gün aynı besin maddesinin tüketimi,
• Kas geliştiriciler, amino asit hapları, kıkırdak ve eklem kuvvetlendiriciler, doğum kontrol hapı ve tansiyon düşürücüler gibi sürekli ilaç kullanmak,
Ağız Kokusunu Önlemek İçin Bunları Yapın!
Her sağlıklı bireyde sabah uyandığında, uyku esnasında tükürük akışının azalması, asitlerin ve diğer ağızdaki besin kalıntılarının ağızda çürümesi, dil sırtında üreyen bakteriler ve sindirim kanalında biriken gazlar nedeniyle ağız kokusu ortaya çıkabilir. Bunu engellemek için;
• Dişlerinizi, dilinizi (özellikle tat tomurcukları etrafında biriken yemek ve bakteri artıklarını temizlenmesini sağlayın) düzenli olarak fırçalayın.
• Diş ipi (Diş fırçasının ulaşamadığı bölgelerdeki yemek ve bakteri artıklarını temizleyerek bu bölgedeki bakteri artışına engel olur) kullanın.
• Soğan veya sarımsak gibi yiyecekleri çok fazla tüketmeyin. Bu yiyeceklerin tüketimi sonucunda insan kanına geçen uçucu aromatik bileşikler akciğerden atılım esnasında ağız kokusuna neden olur.
• Sigara tüketimini azaltın. Sigara ağız kuruluğuna ve ağız kokusuna neden olur; aynı zamanda dişeti hastalıklarına da zemin hazırlar.
• Gece uyurken hareketli protezlerinizi çıkarıp temizleyin ve sabah protezlerinizi tekrar takın.
• Şekersiz ancak xylitol içeren sakızlar çiğneyin. Bu tür sakızlar tükürük salgınızı (tükürük, içerdiği güçlü enzimler ve bakteri öldürücü antibiyotikler sebebiyle ağız kokusuna savaşan güçlü bir sıvıdır) artırarak ağız temizliğinize yardımcı olur.
• Uygun yiyecek ve içeceklerde tarçın kullanarak ağız içi bakterileri azaltın.
• Un, şeker, glukoz/fruktoz şurubu ile tatlandırılmış yiyeceklerden uzak durun. Bu tür yiyecekler ağız kokusuna neden olan bakteriler için büyük bir besin kaynağıdır.
• Domates, kereviz, pırasa, maydanoz, elma gibi su içeriği bol olan sebze ve meyveleri tüketin.
• Lokmaları iyi çiğneyin. Bu sayede yedikleriniz tükürükle iyice karışarak ağızda yemek artığı kalma ihtimali azalacaktır.
• Geceleri burnunuz tıkalı uyumayın. Burun tıkanıklığı, ağızdan nefes aldığınız için ağız ve boğaz kuruluğuna neden olarak bakterin üremesi için uygun bir ortam oluşturur.
• Diş muayenesi ve profesyonel temizlik için diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret edin. Diş hekiminizin önerilerini dikkate alarak diş sağlığına ve ağız bakımına önem vermeyi ihmal etmeyin.