PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Sedasyonla Diş Tedavisi



aRZuU
12.Şubat.2014, 00:20
Sedasyonla Diş Tedavisi
’SEDASYON’’ NEDİR? Kişinin her türlü diş tedavisine iknasına rağmen tedaviyi kabul etmediği durumlarda, kişinin santral sisteminin baskılanması sonucu birey tamamen rahatlamış ve tedaviye müsaade eder hale gelmesi durumudur.
‘’SEDASYON’’ NASIL YAPILIR?
Kişinin önce bu işleme uygun olup olmadığının anlaşılması için anestezi uzmanı tarafından bir seri muayene ve testten geçirilir. Tedavi zamanı programlanır ve kişi gelmeden 3 saat önce yemek yeme ve içme olayını keserek kliniğe gelir. Bir kelebek yardımıyla el üzerinden damar yolu açılır. Buradan solüsyon damara verilir.
Hasta hemen rahatlar, komutları alır. Ağız açılması istendiğinde açar, kapatılması istendiğinde kapatır. Ağrı ya da tedaviye karşı korku tamamen ortadan kalkmıştır.
ÇOCUKLARDA KULLANILIR MI?
Diş hekimi korkusu çocuklarda büyüklere oranla daha fazladır. Ayrıca sürekli hareket halinde bir çocuğa müdahale etmek oldukça zordur.
Süt dişlerin gerekliliği artık aileler tarafından bilindiği için bir süt dişine kanal tedavisi bile yapılmaktadır. Uzun randevu seansları çocuk için oldukça zor zamanlardır. Bu nedenle uyumlaşması zor çocuklarda kullanılabilir.
SEDASYONUN AVANTAJLARI
· Süresi ve dozu ayarlanabilir.
· Yavaş yavaş etkinliği azaldığında ilaç arttırılarak yeniden etkinlik sağlanır.
· Etkisini hızlı gösterir.
· Uygulamanın bittiği anda sedasyonda kullanılan ilacın antidotu verilip sedasyon işlemine anında son verilir.
· Kişi sedasyon biter bitmez günlük hayatına hemen devam edebilir.
· Korkuya eğilimli çocuklarda bilinçaltlarında oluşabilecek olumsuzlukları engeller. Çünkü %85 hasta sedasyon bittiğinde hiçbir şey hatırlamaz.
· Koltukta heyecana bağlı ortaya çıkan şeker yükselmesi gibi olumsuzlukları ortadan kaldırır.