PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Hassas Dişler

aRZuU
12.Şubat.2014, 01:06
Hassas Dişler
Diş hassasiyeti diş ağrılarının en yaygın nedenlerinden biridir. "Diş hassasiyeti" terimi bir ya da daha fazla dişte yaşanan rahatsızlık ya da sızlama hissini ifade eder. Diş hassasiyetinden kaynaklanan sızı genellikle keskin, ani ve vurucudur.

Dişin mine altındaki tabakasının (dentin) ya da kökü kaplayan tabakanın (sementum), diş etlerinin çekilmesine bağlı olarak diş eti çizgisi boyunca açığa çıkması durumunda diş hassasiyeti ortaya çıkar. Açığa çıkan bölümler sıcak ve soğuğa ve kimi zaman da tatlı ve baharatlı yiyeceklere tepki verir ve acıyı tetikler.

Diş hassasiyetinin nedenleri çeşitlidir ve hassas dişleriniz varsa nedeni aşağıdaki faktörlerden birkaçı olabilir:

Aşırı şiddetli diş fırçalama. İyi bir şeyin de aşırısı olabilir. Dişlerinizi çok fazla güç kullanarak ya da sert kıllı bir fırça ile fırçaladığınızda diş minesi yıpranabilir sementum ya da dentin açığa çıkabilir ve diş hassasiyeti oluşabilir.

Diş eti hastalığı. İltihaplı diş eti dokusu dişten çekilir ve hassas bölgeleri açıkta bırakır.

Diş gıcırdatma. Dişlerin gıcırdatılması diş minesini yıpratabilir ve dentinin açığa çıkmasına neden olur.

Dişleriniz hassassa günlük ağız bakımı rutininizi ihmal etmeyin. Yumuşak bir diş fırçası ve yumuşak bir diş ipi kullanmaya dikkat edin. Ayrıca hassas dişler için geliştirilmiş bir diş macunu kullanmayı deneyebilirsiniz. Çeşitli markalar piyasada mevcuttur, bunlardan herhangi birini düzenli kullandığınızda bir iyileşme fark edilecektir.

Ayrıca hassasiyeti azaltmaya yardımcı olmak üzere yatmadan önce açıkta bulunan sementum ya da dentin bölgesine hassasiyet diş macunu sürmeyi de deneyebilirsiniz. Diş macununu doğrudan doğruya açık noktaya uygulamak için parmak ucunuzu kullanabileceğiniz gibi bir kulak temizleme çubuğundan da yararlanabilirsiniz.