PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Aft Oluşumu



aRZuU
12.Şubat.2014, 01:14
Aft Oluşumu
Aft oluşumunda stresin rolü nedir
Stresi aftın nedenlerinden biri olarak görmek mümkündür. Ya da kişi buna yatkınsa aftın şiddetlenmesine neden olabilir.


Ancak aft ortaya çıktığında hemen strese bağlamaktan kaçınmak gerekir. Hastanın mutlaka kan tetkikleri yapılmalıdır. B12 vitamini ve demir eksikliğinin olup olmadığına bakılmalıdır. Ayrıca Behçet hastalığı açısından da mutlaka araştırılması gerekir.


Sigarayı aniden bırakan kişilerde de aft tekrarı görülebilir.
Bütün bunlar ekarte edildikten sonra, stresin afta neden olduğu söylenebilir.



Aft üzerine karbonat sürmek zararlı mıdır

Aftın tedavisinde değişik birçok gargara kullanılabilir.


Bunlar eczanelerde satılan ve ağrı kesici özelliği olan gargaralar olabildiği gibi, çok sık çıkan aftlarda doktor kontrolünde verilen gargaralar da olabilir.

Kalsiyum bikarbonat türleri ağız asit oranlarını azalttığı için yararlı olabilir. Fakat çok fazla tedavi edici özelliği yoktur. Kullanılmasının bir sakıncası da yoktur. Ama hastalara genellikle gliserin boraks içeren, tetrasiklinle karıştırılarak hazırlanan ya da anestezik maddeler içeren veya ağız hijyeni sağlayan gargaralar verilir. Bunlar hem tedavi edici özelliği sahiptir hem de ağrı şiddetini azaltabilir.



Aftların tekrarlamasının sebepleri

Aft çok sık tekrar ediyorsa, mutlaka tetkiklerinin yapılması gerekir. En sık tekrar eden aft nedenlerinden bir tanesi kansızlık ya da B vitamini eksikliği olabilir.


Bazen gıda alerjileri de afta neden olabilir. Guliten enteropatileri yani çölyak hastalığı da aft nedenlerinden biridir. Ayrıca Behçet hastalığı açısından da hastanın mutlaka araştırılmış olması gerekir. Yılda üç kereden fazla aft çıkaran bir hastanın mutlaka Behçet hastalığı açısından tetkik edilmesi gereklidir.


Tekrarlayan afta uçuk ya da bazı gıda alerjileri de neden olabilir. Ama gıda alerjisi varsa hasta bunu mutlaka fark edecektir. Aftın tekrar etmesinin nedeni bazı ilaçlar da olabilir.


Tekrar eden aftın bazen hiçbir nedeni yoktur. Sadece yapısal ve genetik olarak da tekrar eden aftlar vardır. Ama bunu söyleyebilmek için mutlaka diğer hastalıkların elenmesi gerekir.