PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Forum Kültürü



ParadoX
13.Ocak.2016, 22:21
Kendi sesinizi bulun: İlgi çekici yazılar yazabilmek için kendinize ait bir üslubunuz olması gerekir. Bazen üyenin kendi sesini bulması zaman alır. Sabırlı ve pratik olun. Dünyanın en yetenekli sporcuları gibi sizin de antremana ihtiyacınız olabilir.

Kendiniz olun: Hava atmayın ya da olmadığınız biri gibi davranmayın. Deneyimsiz üyeler iki tür hataya düşerler: Ya olmadıkları kadar akıllı gözükmeye çalışırlar ya da ciddi.

Doğal olun: Kendinizi biriyle konuşuyormuş gibi düşünün. Eğer deneyimli usta bir forum yazarı olduğunuzu düşünmüyorsanız edebî olmaya çalışmaktan kaçının. Cümlelerinizin içinde beş tane sıfat ya da bir iki tane bağlaç olması yazılarınızın edebî değil sıkıcı olmasına neden olur. Kısa cümleler kurmayı unutmayın. Kısa cümlelerle yazmak anlatım bozukluğu yapmanızı da engelleyecektir.

Yaratıcı olun: Yazıya biraz yaratıcılık ve mizah katmak iyidir. Bir çok okur bundan hoşlanır. Herhangi bir şirketin ya da kurumun sitesi üzerinde çalışıyor olsanız bile resmiyetten uzak durmaya çalışın. Tabi ki bu noktada, bir sonraki ipucuna da dikkat etmeniz gerekiyor.

Konuşma tarzınız konuya uygun olsun: Çok ciddi konulardan bahsederken şaka yapmayın. Esprileriniz saygısız veya kırıcı olmasın. Bu sizi önemsizleştirir ve şöhretinize zarar verir. Espirili olun, eğlenceli olun ama okurla aranızdaki mesafeyi korumayı ve saygılı olmayı bilin.

Duygularınızı ifade etmekten çekinmeyin: Çekingen üyeler bir köşeye sinip sürekli yazacakları şey hakkında endişelenirler. Yazdığınız yazılar tat versin, biraz cesur olun. İlginç konuları ele almaktan kaçınmayın.

Uzmanlık alanınız hakkında yazın: Eğer bir alanda uzmansanız o alan hakkında yazın. Okurlar sizin bu konuda söyleyeceklerinizi çok merak edeceklerdir.

Değerlerinize bağlı kalın: İnandığınız şeyleri yazın, hata yapmaktan korkmayın. Hata yaptığınızda eleştiriye açık olun ve özür dileyerek hatanızı düzeltin.

Diğer üyeler ile empati kurun: Yazılarınıza üyelerin perspektifinden bakmayı ihmal etmeyin. “Ne kadar çok denersen, o kadar iyi yaparsın.” yerine “Biraz daha denersen daha iyi yapabileceğine inanıyorum.” cümlesiyle daha etkileşimli bir anlatım sağlayabilirsiniz.

Eleştiriye açık olun: Bazı üyeler zekice eleştiriler yapıp tartışmaya açık olacak, bazıları size saldıracak, bazılarıysa asıl noktayı tamamen kaçırıp akıllarına geleni söyleyecektir. Üye yorumlarını kişisel bir saldırı olarak algılamayın.

Yazınızı işlevsel hale getirin: Başlıklarınızın hem yazınız hakkında bilgi vermesine hem de ilgi çekici olmasına dikkat edin. Yazınıza ara başlıklar koyun ve önemli kısımlarını koyu (bold) ve eğik (italik) yazarak ya da altını çizerek vurgulayın. Uzun paragraflar halinde yazmayın. Paragraflarınız 3-4 satırı geçmesin. Gerektiği zaman madde imleri (bullets) kullanın.

Yazınızı görsel malzemelerle süsleyin: Yazılarınıza görseller koyarak onu daha okunur hale getirin. Görseller sadece ‘süs’ olarak kullanılmaz bilgi vermek amacıyla da kullanılır. Örneğin yazınızda Galata Kulesi’nden bahsediyorsanız Galata Kulesi fotoğrafı kullanmaya çalışın.

Kaynaklarınızı belirtmekten çekinmeyin: Pek çoğumuz yazı yazarken bir takım kaynaklar kullanırız. İnternette yazan pek çok kişi kullandığı kaynakları kendi emeğini değersizleştireceğini düşündüğünden saklar. Bu başkasının emeğini çalmak anlamına gelir. Başkalarının yazdıklarından yararlanmak emeğinizin değerini düşürmez. Ünlü yazarların hepsi başkalarının yazdıklarından yararlanmışlardır. Yazılarınızın sonunda yararlandığınız kaynakları belirtmeniz şartıyla bu çok doğal bir durumdur. Aynı kural kullandığınız görsel malzemelerle ilgili olarak da geçerlidir. Eğer bulabilirseniz yazınızın altına, kullandığımız görselin kime ait olduğunu da yazmalısınız. Kaynakça vermek yazdığınız yazının güvenirliliğini ve forumun değerini artıracaktır.