PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bilecik Mutfağı



aRZuU
15.Ocak.2016, 23:55
BİLECİK'İN YEMEKLERİ, GELENEKSEL, YÖRESEL YEMEK TARİFLERİ (BİLECİK’İN ÖZELLİKLERİ, BİLECİK İLE İLGİLİ BİLGİLER, TANITIMLAR)

Büzme Tatlısı

Kullanılacak Malzemeler:
1,5 kg. un
2 adet yumurta
250 gr. tereyağı
1 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 tutam tuz
1 kg. ceviz içi
1 su bardağı susam
50 gr. Hindistan cevizi
400 gr. nişasta
6 su bardağı tozşeker (ravak için)
5 su bardağı su(ravak için)

Hazırlanışı: Hamur elde etmek için, yukarıda belirtilen miktarlardaki yumurta, süt, sıvıyağ, sirke, tozşeker ve un karıştırılır ve hamur iyice yoğrulur. Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılarak oklava ile yufka gibi açılır. Hamura kıvamını verebilmek için yeterli miktarda nişasta ekilir ve açılan yufkalara çekilmiş ceviz içi serpilir. Yufkalar tekrar oklavaya özenle sarılır. Sarılma işleminden sonra hamurlar oklavada iken büzdürülür ve oklava içinden çıkarılır. Büzülmüş parçalar isteğe göre kesilerek yağlı tepsiye dizilir. Üzerine 250 gr. tereyağı eritilerek dökülür. Normal sıcaklıkta kızdırılan fırına sürülerek, pembeleşinceye kadar pişirilerek kızarması sağlanır. Pişirme işlemi bittikten sonra soğuması beklenirken, üzerine dökmen için 6 su bardağı tozşeker 5 su bardağı su ile ravak şeklini alıncaya kadar kaynatılır. Ravak 15 dakika kadar bekletildikten sonra tepsinin üzerine dökülerek soğumaya bırakılır. Diğer taraftan 1 su bardağı susam ezilerek ateşte kavrulur ve tepsinin üzerine yayılır. En son olarak 50 gram hindistan cevizi ile üzerine süsleme yapılır.

aRZuU
15.Ocak.2016, 23:55
Nohutlu Mantı

Kullanılacak Malzemeler:
1 kg. un
1 adet yumurta
0, 5 kg. nohut
0,5 kg. yoğurt
2 su bardağı su
150 gr. tereyağı
Tavuksuyu
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı salça
1 demet maydanoz
1 baş sarımsak
Bir miktar karabiber, toz biber ve tuz.

Hazırlanışı: Hamur elde etmek için, yukarıda belirtilen miktarlardaki yumurta, su, tuz ve un hamur kıvamına gelinceye dek yoğrulur. Yumruk büyüklüğünde parçalara ayrılarak oklava ile yufka gibi açılır. Açılan yufkalar 4-5 cm. kare biçiminde kesilir. Bir gün önceden ıslatılan nohutlar dövülüp karabiber ilave edilerek bir karışım elde edilir. Bu karışımdan kesilen parçaların içine misket büyüklüğünde konarak, dört köşesinden kapatılır ve içine sıvıyağ sürülmüş tepsiye fazla bastırmadan dizilir. Dizme işlemi tamamlandığında tepsimiz kızgın fırına sürülür ve altı ve üstü iyice pişirilir. Pişme işleminden sonda fırından alınarak üzerine mantıların hizasına kadar kaynatılmış tavuksuyu ilave edilerek tekrar fırına sürülür. Fırında suyunu biraz çektikten sonra çıkarılarak üzerine önceden hazırlanmış sarımsaklı yoğurt karışımı dökülerek mantıların üzerine yayılır. Daha sonra üzerine süsleme yapmak için salça, sıvıyağ ve yarım bardak su ateşte karıştırılarak sos elde edilir. Yine mantının üzerine ilave etmek için tereyağı ateşte kızdırılarak toz biberle renklendirilir. Bu karışımlar da mantının üzerine dökülerek, maydanoz yaprakları ile süslenerek sıcak olarak servis yapılır.

aRZuU
16.Ocak.2016, 00:01
http://i.milliyet.com.tr/YeniAnaResim/2014/03/17/fft99_mf4170148.Jpeg




http://www.gurmerehberi.com/wp-content/uploads/2008/01/bilecik-mutfagi-360x270.jpg



http://doguanadaluyemektarifleri.files.wordpress.com/2008/12/mastuva-bingol.gif



http://3.bp.blogspot.com/-32acmz_FaEs/UOfeeVZRiuI/AAAAAAAAk6M/hmzMB5mhALs/s1600/IspanaklI_Piruhi_tarifi.jpg

aRZuU
16.Ocak.2016, 00:04
Bilecik Yöresel Yemekleri

BILDIRCIN KEBABI
BILDIRCINLI MANTI
CEVİZLİ BÜZME TATLISI
DAĞ ERİĞİ EKŞİLİ KESME ÇORBASI
KAÇAMAK
NOHUTLU MANTI
YUNUS ERİKLİ EKŞİLİ BİBER DOLMA
ZIRZ
PİDE
BÜKME
HODALAK
BÜZME
NOHUTLU TAVUKLU MANTI
KEŞKEK
OVMAÇ ÇORBASI
MERCİMEKLİ MANTI
KESME HAMUR
SACTA YUFKA BÖREĞİ
YAĞLI YUFKA
SU BÖREĞİ
KEKLİK KEBABI
GÜVEÇ
KURU FASULYE
KUSKUS PİLAVI
PİRUHİ
SAMSI
PANCAR PEKMEZİ
SAC KEBAP
KÖPÜK HELVASI
HOŞMERİM
KITIRCI HELVASI
KARACAOĞLU HELVASI
CEVİZLİ ÜZÜM SUCUĞU
KAVURMA

aRZuU
16.Ocak.2016, 00:05
Bilecik Cevizli Büzme TatlısıBilecik Cevizli Büzme Tatlısı Malzemeleri

1.5 kg. un
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tutam tuz
1 kg. ceviz içi
1 su bardağı susam
50 gr. Hindistan cevizi
6 su bardağı toz şeker (Ravak için)
5 su bardağı su (Ravak için)
400 gr. Nişasta

Bilecik Cevizli Büzme Tatlısı Nasıl Yapılır?Bir kaba iki yumurta kırılır ve 1 su bardağı süt, 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 kaşık sirke, 1 kaşık toz şeker ile 1 kg. un ilave edilerek karıştırılır ve hamur elde edilir. Hamur iyice yoğrulur ve yumurta büyüklüğünde parçalara bölünerek bir sini üzerine oklava ile bu parçalar yufka gibi açılır. Hamurlar açılırken hamura kıvamını tutturabilmek için yeterli miktarda nişasta serpilir. Hamurların açılma işleminden sonra her bir parçaya çekilmiş ceviz içleri serpilir. Hamur tekrar oklavayla özenle sarılır. Sarılan hamur oklavada iken büzdürülür ve oklava içinden çıkartılır. Büzülmüş parçalar isteğe göre kesilerek yine istenilen şekilde yağlı tepsiye dizilir.

aRZuU
16.Ocak.2016, 00:05
Bilecik Nohutlu Mantı Malzemeleri

1 kg. un
1 yemek kaşığı salça
1 adet yumurta
1 demet maydanoz
0.5 kg. nohut
1 baş sarımsak
0.5 kg. yoğurt
Tavuksuyu
150 gr. tereyağı
Karabiber
2 bardak su
Toz biber
Tuz
Yarım çay bardağı sıvıyağ

Bilecik Nohutlu Mantı Nasıl Yapılır?Belirtilen miktarlardaki yumurta, su, tuz ve un hamur kıvamına gelinceye dek yoğrulur. Yumuk büyüklüğünde parçalara ayrılarak oklava ile yufka gibi açılır. Açılan yufkalar 4–5 cm. ebadında kare biçiminde kesilir. Bir gün önceden ıslatılan nohutlar dövülüp karabiber ilave edilerek bir karışım elde edilir. Bu karışım, kesilen parçaların içine misket büyüklüğünde konur, dört köşesinden kapatılarak içine sıvıyağ sürülmüş tepsiye dizilir. Tepsi kızgın fırına sürülür ve üstü iyice pişirilir.