Orijinalini görmek için tıklayınız : Bolu Mutfağı
BOLU'NUN YEMEKLERİ, GELENEKSEL, YÖRESEL YEMEK TARİFLERİ (BOLU’NUN ÖZELLİKLERİ, BOLU İLE İLGİLİ BİLGİLER, TANITIMLAR)
Çoban Kavurma
Malzemeler:
1/2 Kg. kuzu eti
250 gr. domates
100 gr. yeşilbiber
1 kaşık margarin
Tuz ve kekik
Hazırlanışı: Küçük parçalar halinde doğranan et, margarinle kavrulur. Domatesler doğranarak ilave edilir tekrar kavrulur. Daha sonra doğranan biberler etin üzerine konur. Biraz daha kavrulduktan sonra üzerine kekik serpilir ve servis yapılır.
Mengen Pilavı
Malzemeler:
1/2 kg. pirinç
250 gr. kuşbaşı kuzu eti
1 bardak tereyağı
1 bardak ince kıyılmış mantar
2 baş soğan
3 adet domates
8 bardak et suyu
1 kaşık şeker
1 tatlı kaşığı kekik
1 demet dereotu
1 bardak ceviz içi
Tuz ve karabiber
Hazırlanışı: Haşlanan pirinçler tuzlu ılık suda bir saat kadar bekletilir. Soğuk su ile iyice yıkanıp süzgece alınır. Tencere ateşe konur, yağın bir kısmı kızdırılır, çentilmiş soğanlar ve et eklenir karıştırılır. Birkaç dakika kavrulduktan sonra et suyu eklenir üzerinde biriken köpük alınarak yarım saat kaynatılır. Sonra pirinç, şeker, tuz ve biber eklenerek 15 dakika ağır ateşte pişirilir. Kalan yağ bir tavada kızdırılarak üzerine dökülür. Tencerenin kapağı sıkıca kapatılır bir süre sonra kekik, dereotu ve ceviz üzerine serpilir ve servis yapılır.
Mantar sote
Malzemeler:
1 kg. mantar (Kanlıca)
2 adet olgun domates
Birkaç tane sivri biber
2 baş soğan
Birkaç diş sarımsak
1/2 bardak su
Tuz, karabiber
Hazırlanışı: Mantarlar temizlendikten ve bol su ile yıkandıktan sonra küçük küçük doğranır. Sote yapılacak tavaya bir miktar sıvı yağ konur. Önce doğranmış soğanlar ve küçük doğranmış biberler pembeleştirilir. Küp şeklinde doğranmış ve kabuğu soyulmuş domatesler ilave edilir, önceden hazırlanmış olan mantarlar da ilave edilerek yarım bardak su, tuz, karabiber ve sarımsak katılarak pişirilir.
http://www.sehirrehberin.com/wp-content/uploads/2014/02/Bolu-y%C3%B6resel-yemekleri-1.jpg
http://icube.milliyet.com.tr/YeniAnaResim/2014/03/25/bolu-nun-yoresel-yemekleri-4197521.Jpeg
http://i.milliyet.com.tr/GazeteHaberIciResim/2014/03/25/fft16_mf4197520.Jpeg
http://www.karadenizgezi.net/Bolu_image/yemek2.jpg
http://www.gurmerehberi.com/wp-content/uploads/2012/10/Mengen-Pilavi.jpg
http://www.1resimler.com/data/media/984/bolu-yoresi-yemekleri-kedi-batmaz-resimleri.jpg
http://www.bolunet.com/images/haber/r1_3812149.jpg
http://i.ensonhaber.com/resimler/galeri/81_ilin_yoresel_yemekleri_4.jpg
http://www.sehirrehberin.com/wp-content/uploads/2014/02/Bolu-y%C3%B6resel-yemekleri-6.jpg
http://www.nenedirvikipedi.com/wp-content/uploads/2014/09/Bolu-Kaz-Tiridi.jpg
http://www.meleklermekani.com/imagehosting/bolu%20yemekleri-219.jpg
http://static.flickr.com/115/315225035_f870199a0f_o.jpg
http://neyimeshur.org/wp-content/uploads/Bolu-Orman-Kebabi.jpg
http://www.sehirrehberin.com/wp-content/uploads/2014/02/Bolu-y%C3%B6resel-yemekleri-5.jpg
Bolu Yöresel Yemekleri
yayla çorbası
patates çorbası
ovmaç çorbası
kızılcık tarhana çorbası
tarhana çorbası
nohutlu çorbası
yoğurtlu bakla çorbası
imaret çorbası
çiğ börek
http://www.sehirrehberin.com/wp-content/uploads/2014/02/Bolu-y%C3%B6resel-yemekleri-6.jpg
kabaklı gözleme
acı su bazlamacı
çantıklı pide
etli mantı
ekmek aşı
http://www.sehirrehberin.com/wp-content/uploads/2014/02/Bolu-y%C3%B6resel-yemekleri-8.jpg
patatesli köy ekmeği
kedi batmaz
mantar sote
orman kebabı
http://www.sehirrehberin.com/wp-content/uploads/2014/02/Bolu-y%C3%B6resel-yemekleri-7.jpg
kaldırık dolması
kaşık sapı
Mengen pilavı
Kıbrısçık pilavı
keşli cevizli erişte
höşmerim
Mengen kuzu güveç
katık
kaşık atmaç
bakla çullaması
paşa pilavı
kabak hoşafı
kara kabak tatlısı
palize
coş hoşafı
karavul şerbeti
kızılcık şurubu
saray helvası
http://www.sehirrehberin.com/wp-content/uploads/2014/02/Bolu-y%C3%B6resel-yemekleri-4.jpg
Yayla ÇorbasıBir tencerede tuzlu su kaynatılır. Ayıklanmış pirinç suyun içine atılır. Başka bir tencerede pişirilen nohut ta ilave edilir. Bir kapta 1 bardak un, 2 kaşık süzme yoğurt ve 1 yumurta karıştırılıp çorbaya yedirilir. Ara sıra karıştırılarak pişirilen çorbanın üzerine kızartılmış tereyağı dökülerek servis yapılır.
Yoğurtlu Bakla ÇorbasıBir tencerede kaynayan suyun içine küçük bir soğan rendelenir. Baklalar kırılıp yıkandıktan sonra tencereye atılır ve pişirilir. İçine un, yoğurt, 1 yumurta ve tuz karıştırılır. İyice piştikten sonra üzerine yağ kızdırılıp dökülür ve servis yapılır.
Kabaklı GözlemeKat kat açılan iki yufkanın arasına rendelenmiş kabak ve şeker kavrularak sürülür. Yufkaların kenarları bastırılarak birbirine yapışması sağlanır ve sac üzerinde pişirilir. Üst üste konulan gözlemeler yağlanıp kalbura bastırılarak şekil verilir. Kesilerek kaymakla birlikte servis yapılır.
Paşa PilavıHaşlanmış patateslerin kabukları soyulur ve doğranır. İçine 1-2 adet haşlanmış yumurta ve soğan doğranır. Maydanoz, karabiber, kırmızı pul biber, yağ ve limon ilavesiyle karıştırılır ve servis yapılır.
Coş HoşafıŞeker pancarları temizlenir ve kabukları ile iyice suda pişirilir. 3-4 saat kaynadıktan sonra kabukları soyulur ve ince ince doğranır. Ekşi olması için içine pestil veya erik kurusu ve su ilave edilir. Soğuduktan sonra makarna veya pilavın yanında servis yapılır.
HöşmerimKaymak ve süt bir tencerede kaynatılır. Yavaş yavaş un ilave edilip, karıştırılarak pişirilir. Elde edilen hamur tavaya alınarak tere yağda kızartılır. Üzerine şeker serpiştirilerek servis yapılır.
Saray HelvasıUn yağda kavrularak miyane haline getirilir. Şeker suda ağda kıvamına gelinceye kadar kaynatılır. Daha sonra elde çekiştirilerek liflenmesi sağlanır. Biraz dinlendikten sonra tepsiye tepilir. Unun ve şekerin birbirine iyice karıştırılıp yedirilmesi gerekmektedir. Tepsiye tepilen tatlı baklava şeklinde kesilerek servis yapılır.
Katık - Keş
Kaynamış yağlı sütten yoğurt çalınır. Yoğurt bir bez torbaya konulup ağaca asılır bir süre süzdürülür. Daha sonra tuzla yoğrularak özleştirilir. Biraz çörek otu koyulur, yuvarlak şekil verilerek yaylada gölgede kurutulur.
http://www.karadenizgezi.net/Bolu_image/yemek2.jpg
Yayla Çorbası
Bir tencerede tuzlu su kaynatılır. Ayıklanmış pirinç suyun içine atılır. Başka bir tencerede pişirilmiş nohut ilave edilir. Ayrıca tabakta bir bardak un, iki kaşık yoğurt, bir yumurta karıştırılıp çorbanın içine katılır. Piştikten sonra tereyağı kızartılıp üzerine dökülür.
http://www.karadenizgezi.net/image/ara10x10.gif
Kaşık Sapı
Un, tuz, su, bir yumurta hamur yapılır. Büyükçe bir yufka açılır. Küçük kareler şeklinde kesilir ve iki ucu birbirine yapıştırılır. Kaynamış suyun içine bir tencereye pişirildikten sonra süzülür. Tepsiye alınır. Üzerine keş ceviz tereyağı kızdırılıp dökülür.
http://www.karadenizgezi.net/image/ara10x10.gif
Palize
Nişasta suyun içine karıştırılır. Şeker ile birlikte kısa bir süre pişirilir. Muhallebiden farkı sütsüz olmasıdır.
http://www.karadenizgezi.net/image/ara10x10.gif
Mantar Yemeği
Yörenin tespit edilen mantar türleri oldukça fazladır. Mantarlar soğan, maydanoz ve tereyağ'la pişirilir. Yöremizde en çok görülen çeşitler Akkulak, Karakulak, Et kulağı, Malgadun, Cincile, Gövenek, Sütliyen, Gelincik, Kedi tırnağı, Obalan, Kanlıca, Söbelen, Saçaklı dır.
http://www.karadenizgezi.net/image/ara10x10.gif
Paşa Pilavı
Haşlanmış patatesin kabukları soyulup doğranır. İçine bir iki tane haşlanmış yumurta, soğan, maydanoz, baharat, yağ, limon koyulup karıştırılır.
http://www.karadenizgezi.net/image/ara10x10.gif
Mengen Pilavı
Haşlanmış pirinçler tuzlu suda bekletildikten sonra tencerede yağ, soğan ve et kızdırılır. Biraz su ile pişirildikten sonra pirinç, şeker, tuz, biber ilave edilir. Piştikten sonra üzerine tekrar yağ gezdirilip, kekik , dereotu ve ceviz ile tatlandırılır.
http://www.karadenizgezi.net/image/ara10x10.gif
Kedi Batmaz
Yemek niyetine yenilen tatlılardandır. Tencerede tuzlu su kaynatılır. İçine küçük hamur parçaları atılıp pişirilir, suyu süzülünce üzerine tereyağı eritilir, ceviz ve pekmez dökülerek yenilir.
http://www.karadenizgezi.net/image/ara10x10.gif
vBulletin v4.2.4, Copyright ©2000-, Jelsoft Enterprises Ltd.